FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna mzdy je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DOVOLENÁ NA ZOTAVENOU

odpovídal(a): Redakce

Dobrý den, Mám dotaz ohledně vyplácení druhé…

Dobrý den, Mám dotaz ohledně vyplácení druhé mateřské dovolené. První mateřská dovolená mi byla vyplácena zaměstnavatelem od 17.1.2004 do 30.7.2004 a to ve výši 408,-Kč denně z příjmů za období 01/2003-12/2003, které činili 242 514,-Kč hrubého. V roce 2004 moje příjmy ze zaměstnání byly v lednu 17 144,-Kč hrubého, následovala výplata peněžité pomoci v mateřství v období výše uvedeném a v měsíci srpnu mi byl proplacen dále nárok na řádnou dovolenou ve výši 18 632,-Kč hrubého (tj. 17 dní dovolené za rok 2004, s denním průměrem 1096,-Kč). Od té doby jsem žádné zdanitelné příjmy neměla. Nyní nastupuji na druhou mateřskou dovolenou od 7.3.2006 v rozsahu 28 týdnů a chci se zeptat, v jaké výši mi bude vyplácena peněžitá pomoc v mateřství, když proběhla tato změna: Nařízením vlády č. 417/2005 Sb., se s účinností od 1.1.2006 redukční hranice pro stanovení denního vyměřovacího základu upravují takto: částka 480 Kč se zvyšuje na 510 Kč, částka 690 Kč se zvyšuje na 730 Kč. Na kolik dní další řádné dovolené budu mít od zaměstnavatele nárok (poskytuje-li zaměstnavatel za běžný kalendářní rok 20 dní) a v jaké výši mi bude vyplácena, požádám-li o čerpání dovolené bezprostředně po skončení mateřské dovolené. Děkuji předem za odpověď.

Dobry den, od 31.10.2005 jsem na materske…

Dobry den, od 31.10.2005 jsem na materske dovolene, od prosince mi nalezi rodicovsky prispevek, mam tedy jako OSVC povinnost platit zdravotni pojisteni? Dale me prijmy v roce 2005 nepresahly 38.040, zalohy na socialni pojisteni jsem radne platila, mam tedy narok na jejich vraceni? dekuji za odpoved.

Dobrý den, prosím o radu. Mám zaměstnankyni…

Dobrý den, prosím o radu. Mám zaměstnankyni samoživitelku částečně invalidní, pečující o jedno dítě, na pracovní úvazek 3hod. denně za 52,-Kč/hod. Nastoupila do zaměstnání 22.6.05 po ukončení plného invalidního důchodu. Vyplácela jsem jí daňový bonus 500,-Kč /daň měla nulovou/ Je to správně? Měla nárok na bonus i za červen? Jak to bude v letošním roce? Moc děkuji za odpověď.

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat zaměstnankyně…

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat zaměstnankyně byla od 2.1.2006 v prac. neschopnosti po celý leden a dále i v únoru. Program mi provedl za 1.1.2006 /neděle/ dopočet do min. mzdy 244,- Kč x 13.5%= 33,- Kč a srazil je zaměstnankyni je to správně? Děkuji za odpověď.

Dobrý den. Při kontrole účetnictví za rok 2005…

Dobrý den. Při kontrole účetnictví za rok 2005 jsem přišla na chybu, kdy zaměstnavatel neplatil zákonné pojištění odpovědnosti za zaměstnance. Lze toto pojištění doplatit za celou dobu existence firmy? Jaké hrozí firmě sankce? Lze zažádat o odpuštění penále z důvodu nevědomosti? Firma se specializuje na hromadnou dopravu, jaké promile z vyměřovacího základu bude platit? Děkuji.

Dobrý den, chtěl bych uplatnit společné zdanění…

Dobrý den, chtěl bych uplatnit společné zdanění manželů. Můj hrubý příjem za rok 2005 byl 245000Kč, mám odpočet na jedno dítě. Manželka je v plném invalidním důchodu 7124Kč měsíčně, teď ještě k tomu na mateřské. Vyplatí se mi SZM uplatňovat a na jakou částku mi případně vychází? Přeji hezký den a děkuji za odpověď !!!

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na dohodu o…

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na dohodu o pracovní činnosti. Zaměstnankyně dochází 2x týdně na 8 hod. Měsíčně odpracuje tedy jen 8-9 dní, přesto ve výplatním listu ..... vykazuji celkový počet poracovních dní v měsíci. Je to dobře? Má nárok na slevu na dani, i když je zaměstnána jen na DPČ. Soc a zdrav. poj. odvádím. Děkuji.

Dobrý den, potřebovala bych poradit jak evidovat…

Dobrý den, potřebovala bych poradit jak evidovat bydliště ve mzdovém listě a na daňovém přiznání zaměstnance - občana Ukrajinské národnosti s povolením trvalého bydlení. Jaké by měl u vést trvalé bydliště - u nás v ČR nebo na Ukrajině. Jak mám nahlížet na doklad o pobytu, který vydává cizinecká policie.Myslím si , že trvalý pobyt pro mě značí dlouhodobý a ne trvalé bydliště. Zaměstnán je již u nás 10 let. Pak bych chtěla vědět jest-li má nárok na odpočet na děti. Děkuji za odpověď. Vlachá Michaela

V jedné organizaci mám uzavřený hlavní pracovní…

V jedné organizaci mám uzavřený hlavní pracovní poměr. Podala jsem dohodu o ukončení pracovního poměru k 30.12.2005, ale nebyla přijmuta. Podala jsem tedy výpověď a běží mi výpovědní doba. Do tohoto zaměstnání ale již od 2.ledna 2006 nechodím. Pracuji u druhé organizace, kde jsem získala místo, na které jsem nastoupila 2. ledna. V této organizaci mám vedlejší pracovní poměr. Zde jsem podepsala i daňové prohlášení a uplatnila "odpočet" na sebe i syna studenta. Zajímá mne, zda organizace, u které mi běží výpovědní doba a kam již od 2. ledna nechodím, je povinna za mne odvést sociální a zdravotní pojištění a v jaké výši, když má mzda v této organizaci je nulová. Dle jakého zákona a paragrafu. Velmi děkuji za odpověď. Zuzana G.

Částečně invalidní důchodce podnikal minulý rok 4…

Částečně invalidní důchodce podnikal minulý rok 4 měsíce ( pronájem ), kolik bude muset odvést na ZP a SP ? 6 měsíců měl pozastavenou činnost.Žádný jiný příjenm kromě ĆID neměl.Vztahuje se na něj minimální výše pojistného jako u OSVĆ vedlejší?

Dobrý den, prosím Vás o radu kam se mám obrátit,…

Dobrý den, prosím Vás o radu kam se mám obrátit, pokud jsem přesvědčen, že mi mzdová účetní špatně počítala náhradu za dovolenou a nyní i průměrnou hrubou mzdu pro úřad práce. Děkuji.

Dobrý den,chci se zeptat,od 1.1.05 jsem si platil…

Dobrý den,chci se zeptat,od 1.1.05 jsem si platil sám zdravotní pojištění.,nebyl jsem veden na ÚP.Od září 05 jsem zaměstnán.Musím si podat DAP?Do výdajů si odečtu i placenézdrav.poj. do září a uplatním celou položku 38040 Kč?Nebo mi může udělat roční zúčtování? Děkuji

Dobry den, prosim o radu, zda-li jsem…

Dobry den, prosim o radu, zda-li jsem postupoval spravne pri zdaneni odmeny. Situace: Dohoda o provedení práce na castku 30.000, odmena vyplacena po skonceni pomeru, zamestnanec u mne podepsal prohlaseni od rijna 2005. Prace byla dohodnuta na obdobi rijen - prosinec 2005. Vyplaceno 27.12.2005 Pri stanoveni zalohy na dan jsem postupoval nasledovne: 30.000,- za 3mesice jsem rozpocital na 3x10.000,- , pro stanoveni zalohy jsem uplatnil odecet 3170,-, tedy 10.000 - 3.170 = 6.830, zaokrouhleno na cela sta nahoru, tj. 6.900 a z toho zaloha 15% za jednotlivy mesic, cili zaloha za 3mesice jako trojnasobek teto castky? Zalohu jsem odvedl k 20.1.06. Je to v poradku? Vychazim z paragrafu 38h odst. 6) ZDP k roku 2005. Pokud jsem to provedl spatne, jak to napravim? Doplatkem zalohy na dan FO v unoru? Moc Vam dekuji, za sdeleni zda jsem postupoval spravne. Miloslav Simek

Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda může…

Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda může zaměstnanec uplatnit pojistku v RZÚ když z ní nemohu vyčíst částku pro příp. dožití. jedná se o důch.pojistku, které je patrné že základní důchod bude 3.600,- měsíčně? Najdu někde něco bližšího k tomu jakou pojistku uplatnit lze a jakou ne?

Dobrý den, naše firma zaměstnává obchodní…

Dobrý den, naše firma zaměstnává obchodní zástupce. Od 1.7.2006 bude platit nový bodový systém pro řidiče. Můžeme jim dát dodatek s tím, že pokud přijdou o řidičský průkaz nezbytný pro výkon funkce, zaměstnavatel s nimi rozváže pracovní poměr dle § 46 odst.1 písm.e). Děkuji.

Dobrý den, mám drobnou otázku ohledně soc. a…

Dobrý den, mám drobnou otázku ohledně soc. a zdrav. poj. v daňovém přiznání fyz. osob. Manžel má normální příjmy ze závislé činnosti od zaměstnavatele, daň stržena zálohově každý měsíc + sociální a zdravotní .1x v roce 2005 měl činnost za 12000,- od jiné organizace, kde mu zálohově strhli pouze daň 2400,-. Musí manžel doplatit sociální a zdravotní pojištění z této částky? Pokud totiž sečtu hrubé příjmy od 2 zaměstnavatelů a z nich udělám 8% a 4,5% soc. a zdrav. Poj, tak mi to samozřejmě nesedí s odvedenými pojistnými, které jsou uvedeny na Potvrzení o zdanit. Příjmech od hlavního zaměstnavatele. Děkuji moc.

Omlouvám se, ale nemohu se delší dobu dostat na…

Omlouvám se, ale nemohu se delší dobu dostat na daňové a účetní poradenství, mají stále plno a mně se jedná o malý dotaz. Podnikatel FO začal podnikat v r.2005 a vykazuje zisk ke zdaňění 105000,-Kč. Musí i on přiznat min.základ daně 107300,- Kč a nebo přiznává daň z 105000-38040=66960 zaokr.66900x15%=10035,-. Vím, že když se začne podnikat a jste ve ztrátě, nebztahuje se na Vás min.základ daně, ale co ti, kteří sice začali, ale nějaký zisk vykazují. Jak je to s nimi? Moc a moc děkuji za Vaši pomoc. JM

Dobrý den: Mám problém s výpočtem nové mzdy leden…

Dobrý den: Mám problém s výpočtem nové mzdy leden 2006. Podnikatel platí zaměstnanci min.mzdu 7570,- Kč, ta měla 23-27.1.06 dovolenou, která činí 1660 a uplatňuje slevu na 2 děti. Mzdu jsem spočítala takto: 7570:22x17 odpr.dnů=5850+1658 dovolená 5dnů= 7508 hr.mzda(nedosahuje min.mzdy). SP601,- ZP 347,daňový základ 6600 z toho daň 792,-, uplatním mínus 600, doplatek daně 192. Mohu uplatnit slevu na děti 1000-192=880 nebo ne. Kde se dočtu, kdy s mím daňový bonus uplatnit a kdy ne. Děkuji moc za odpověď. Marie

Dobrý den, Zaměstnanec nastoupil do prac. poměru…

Dobrý den, Zaměstnanec nastoupil do prac. poměru od 15/12/05, před vstupem do zaměstnání, byl také zaměstnán. U předchozího zaměstnavatele měl odpočet 3170,- a bohužel tento odpočet jsem jsem omylem uplatnila i v naší firmě. Se zaměstnanec byl rozvázán prac. poměr v 1/06. V únoru mu bude vyplacena mzda za 1/06 mohu dopočítat daň za 12/05 a tomuto zaměstnanci tuto daň přičíst k dani za 1/06? Nezažádal o RZU. Děkuji

Dobrý den, Chtěla bych Vás požádat o radu. …

Dobrý den, Chtěla bych Vás požádat o radu. Když zaměstnanec byl do polovinu roku 2005 veden na UP, potom nastoupil do prac. poměru, muže v RZU uplatnit celou částku 38040,- na jeho osobu. Rovněž má dítě, neuplatňoval odpočty. Odpočty na dítě až od 6/05. Může si uplatnit celou částku na dítě za v RZU rok 2005? Děkuji