FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: MZDY
DOTAZY NA TÉMA DOVOLENÁ NA ZOTAVENOU
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, chtěla bych se zeptat jakou daň mám srazit při dohodě o provedení práce.Pracovník nemá podepsané prohlášení.Děkuji
Dobrý den, mám jet na lyžařský výcvik jako zdravotník. Nejsem zaměstnancem školy a byla se mnou sepsána Dohoda o provedení práce. Jako odměna za vykonanou práci je úhrada ubytování a stravování během výcviku. Podléhá tato nepeněžní forma odměny dani z příjmu? Jakým způsobem? Děkuji.
Počítají se prosím odpisy do výdajů při sestavování přehledu OSVČ jak na ZP tak OSSZ?
Manželka nastoupila na mateřskou dovolenou 1.září 2005 a za tento rok má ještě 13 dní řádné dovolené, kterou nestila vybrat. Vypočítali jsem, že 16.března 2006 by měla mateřská dovolená skončit a začít pobírat rodičovský příspěvek. Jak je to se zbylou řádnou dovolenou za rok 2005 a má nárok i za rok 2006? V případě, že ano, jakým způsobem ji vypočítat a uplatnit?
Byla jsem evidovaná na úřadu práce a od prvního února jsem zaměstnaná. S největší pravděpodobností v nejbližších dnech nastoupím nemocenskou z důvodu rizikového těhotenství,chci se zeptat,z čeho mi bude počítaná dávka nemocenské.Je nutné mít odpracovaný určitý počet dní?? Děkuji Moricová
Dobrý den, zaměstnavatel mi vystavil Potvrzení o zdanitelných příjmech.... za rok 2005. Chci se zeptat k čemu v tomto Potvrzení slouží řádek Zúčtováno v měsících:x,x,x,x..... a zda je správně, že v tomto řádku mám vynechány ty měsíce, v kterých jsem čerpala nemocenskou nebo OČR. Děkuji za odpověď.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jakým způsobem se vypočítá vyrovnání daně za minulý rok. Nastoupila jsem k nynější firmě 3.1.2005, ale pracovní poměr u minulé firmy mi skončil ke 31.12.2004. 1.a 2.1. 2005 jsem byla vlastně nezaměstnaná, ale na úřadu práce jsem se neregistrovala a proto nemám žádný doklad o tom, že jsem neměla žádný výdělek. Musím tyto dva dny nějak doložit? Děkuji Petrželová
Dobry den, pani Sedlackova, dne 8.2. jste mi zodpovedela muj dotaz ohledne danove zalohy zuctovane za mzdy vyplacenou najednou za tri mesice. (rijen -prosinec) Chci Vas jeste pozadat o upresneni, jak takto vyplacena mzda bude podchycena ve mzdovem liste zamestnance. A) rijen, listopad 0,-Kc a prosinec 30.000,-Kc nebo B) rijen - prosinec kazdy mesic hruba mzda 10.000,-Kc. Dekuji moc za odpoved. Preji pekny den, Miloslav Simek
Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda mohu provéct RZÚ když mi předložil potvrzení o zdan. příjmech, tvrdí že dostává 500,- měsíčně za to, že je v dozorčí radě zem.družstva. Tomu odpovídá i celková roční částka 6000,- a daň. 1.200,- /20%/? Co je to za příjem když není daněn srážk. daní nebo to má špatně vystaveno? Děkuji za odpověď.
Dobrý den,po rodičovské dovolené jsem nastoupila 2.1.2006 do zaměstnání,11.1.2006 jsem dostala výpověď dohodou.Na výplatní pásce za leden mi ze zdanitelné mzdy 4800,- byla vypočítána daň 960,-,což je 20%.Neuplatňovala jsem slevu na dani(600,- Kč),protože jsem nestačila podepsat danný formulář.Pro úřad práce mi byla vypočítán předpokládaný výdělek z 14 949,-Kč hrubého 10 460,-Kč čistého, což se mi zdá málo. Můžete mi ,prosím, poradit, jestli je to správně?Podle daňových kalkulaček ne.
Jak se přepočítává nárok na dovolenou - kolik směn, jesliže pracuji v nepřetržitém pracovním režimu s nerovnoměrně rozvrženou pracovní dobou (10 denním turnusu = 2x12 ranní + 2x12 nocní + 6 dní volna) s ročním rozpisem 1950 hod. = 162,5 směn, ostatní pracovníci (40 hod/týdně při 8 hod. prac. době) mají nárok na 20 + 5 = 25 dnů dovolené. Podle jakého zákona nebo vahlášky. Děkuji za radu
Dobrý den, můj dotaz se týká daní z příjmu. V lednu jsem nastoupila po rodičovské dovolené do zaměstnání, po osmi dnech jsem dostala výpověď dohodou.Nyní mi přišla výplatní páska, kde mi ze zdanitelné mzdy 4800,-Kč byla vypočítána daň 960,-Kč, což je 20%. Od ledna 2006 však je daň 12,19 a 25%,což mi potvrdili i na finančním úřadě.Neuplatňovala jsem nárok na slevu na dani, protože daný formulář jsem ani nestihla podepsat. Z této, podle mého, špatně spočítané mzdy mi byl vypočítán předpokládaný výdělek pro úřad práce, ze kterého mi byla vypočítána podpora v nezaměstnanosti.Prosím, poraďte mi.
V roce 2006 zaměstnáváme m.j.: 1.starobního důchodce na termínovaný pracovní poměr. Plat 20 000, účetní SW zdanil lednovou výplatu 20%. 2. starobního důchodce na dohodu o provední práce na nahodilé úkoly. Jak se daní jeho odměna do výše 5 000 a jak ev. vyšší. Dotaz: 12 ev. 19 % daň se nevztahuje na tyto zaměstnance ? Děkuji Vám za odpověď. Sylva Hudcová
Mám částečný ID ,zajímá mne jak je to s vyší příjmu,jestli platí omezení kolik si mohu vydělat
Vazeny pani, pani, chtel bych se prosim zeptat na nasledujici problem. Byl jsem svym zamestnavatelem vyslan na delsi pracovni cestu do zahranici. Firma mi zajistala k tomu take cestovni pojisteni (firma ma ramcovou smlouvu s jednou ceskou pojistovnou). Pri sluzebni ceste v zahranici se stala pojistna udalost. Naklady na tuto udalost presahly pojistne plneni, ktere je dano prave ramcovou smlouvou. Ted by me zajimalo zda castku ktera je nad ramec pojistneho plneni budu muset zaplatit s vlastnich penez nebo zda tato castka by mala jit na ucet firmy. (priklad: Pojista udalost 120.000,- Kc, pojistne plneni max. do castky 100.000,- Kc- rozdil 20.000,- Kc - kdo to zaplati?) Dekuji predem za odpoved. S pozdravem Pavel N.
Dobrý den, chci se zeptat, jaké je % sociálního pojištění u OSVČ – vedlejší činnost - z hrubého příjmu? Je to 8 % jako u normálního zaměstnance? Platí pro OSVČ – vedlejší činnost - minimální daň jako u OSVČ s hlavní činností? Musí mít tato OSVČ vlastní podnikatelský účet v bance, když mu zhruba 5x za rok přijdou nějaké peníze? Nestačí klasické sporožiro? Děkuji Staňková.
Přeji dobrý den a mám dotaz, zda jsem správně vyplnila tiskopis pro výpočet daně a daňového zvýhodnění u daně z příjmů FO ze ZČ na pracovníka, který má dvě děti a slevu uplatňoval až od 9/05. Níže popíši celý výpočet. úhrn příjmů od všech plátců 48740,- úhrn pojistného - 6733,- dílčí základ daně od všech pl. 42007,- nezdanitelné částky na poplat.- 38040,- základ daně snížený o nezd.č. 3967 zaokr. 3900 vypočtená daň 585 úhrn sražených záloh 0 daňové zvýhodnění na 2 děti 4000 z toho sleva na dani 585 daňový bonus(nejsem si jistá?) 2080 či nárok nebo vyplacený v návodu není uvedeno daň po slevě 0 rozdíl na dani po slevě 0 vyplacené měsíční bonusy 2080 daň po slevě 0 doplatek-nedoplatek 0 Je to prosím správně? Moc děkuji za odpověď Marie
Dobrý den,pracuji na ŽL a od ledna 2005 si platím nemocenské pojištění v minimální výši.Chtěla bych se zeptat v jaké výši bych měla tuto část sociálního pojištění hradit, abych měla nárok na peněžitou pomoc v mateřství(ve výši 69% vyměřovacího základu) a následně na rodičovský příspěvek.Předem děkuji za odpověď.
Dobrý den.Chtěla bych zaměstnat studentku na výpomoc na Dohodu o provedení práce na období 1 roku.Měsíčně ji chci vyplácet 4.000Kč,práce do 100hod/rok bude dodržena,podepíše mi Prohlášení k dani.Vím,že nemusím z tohoto příjmu odvádětSP+ZP.Jak je to však se zdaněním tohoto příjmu.Jak budu počítat z těchto měsíčních příjmů daň?Pro rok 2006 jsou slevy na dani(ne odčit.položky jak dříve)Musím udělat roční zúčtování daní,když mi podepíše Prohlášení k dani?Děkuji.
Dobrý den.Již 2 roky jsem rozvedený.Obě děti získala do péče bývalá manželka a protože jsem si myslel,že tím pádem ztrácím nárok na odpočty na děti,u svého zaměstnavatele jsem je odhlásil.Má bývalá manželka je doma na rodičovském příspěvku po mateřské,ten jí končí příští týden.Žijeme pořád spolu ve společné domácnosti a já na obě děti řádně platím výživné stanovené soudem.Můj dotaz zní,jestli mám nárok i zpětně,uplatňovat odpočty na děti do daní,když tedy má manželka žádné neuplatňovala.