FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: MZDY
DOTAZY NA TÉMA DOVOLENÁ NA ZOTAVENOU
odpovídal(a): | Redakce |
Jako starobní důchodce jsem v r. 2005 u svého bývalého zaměstnavatele pracoval formou dohody o pracovní čnnosti. Zaměstnavatel z mého příjmu odváděl daň a roční zúčtování jsem jako vždy podepsal. V roce 2005 jsem kromě toho měl jednorázový příjem z dohody o provedení práce od jiného zaměstnavatele. Ten mi teď vydal "Potvrzení o zdanitelných příjmech ze závislé činnosti …", kde z vydělané částky 21.000 Kč uvádí sraženou zálohu na daň ve výši 20% (zbytek mi byl vyplacen). Je tedy zřejmé, že celý můj příjem je zdaněn. Nejsem finanční odborník a domnívám se, že moje daňová povinnost z příjmů je tím splněna. Dotazem se chci přesvědčit, že nemusím podávat žádné další daňové přiznání.
Jsme společnost, ve které je pouze jednosměnný provoz, pracovníci však nemají stanovenou pevnou pracovní dobu. Chtěla jsem se zeptat, zda musíme poskytovat příplatek za práci v noci i tehdy, pokud zaměstnanec nastoupí do práce v 5:30 nebo 5:45, tj. zda mu příplatek za práci v noci přísluší i za čtvrthodinu odpracovanou před šestou hodinou nebo zda musí pro vznik nároku na příplatek práce v noci trvat nějakou minimální dobu.
Přeji dobrý den, můžete mi pane doktore poradit, jak spočítat čistou mzdu mého zaměstnance, který je od 16.1.2006 na neschopence. Hrubá mzda 7 185 kč, odpracoval 8 dní v lednu, je svobodný, bezdětný. Je to poprvé a nejsem si jistá svými výpočty. Děkuji za odpověď Markéta B.
Dobry den, jsem student a v letosnim roce budu pracovat na dohodu o provedeni prace, mesicni vydelek neprekroci hranici 5000,- hrubeho, ale presto bych chtela odvadet zalohu na dan misto srazkove dane (15%) a na konci roku si nechat provest zamestnavatelem zuctovani nebo podat danove priznani za ucelem vraceni dane. Je tedy mozne postupovat timto zpusobem - podepsat prohlaseni poplatnika a mesicne odvadet zalohy, i kdyz prijem neprekroci 5000,- ? Dekuji za odpoved.
Dobrý den, před nástupem na mateřskou dovolenou, jsem u zaměstnavatele odevzadala prohlášení, že již nechci nárokovat daňové úlevy na dceru a že je od následujícího měsíce bude nárokovat manžel. Ale když mi skončila peněžitá pomoc v mateřství, začala jsem pro svou firmu pracovat na dohodu o činnosti. Ale protože si v programu na výpočet mzdy zapomněli zapsat změnu ohledně úlevy na dani na dítě. Celý rok jsem ji dostávala. Teď po mě firma chce, abych vzniklý rozdíl, i když z mé strany bylo vše v pořádku, zaplatila. Myslím si, že by to měl zaplatit ten, kdo udělal chybu, tj. společnost, která nám dělá mzdy a která svou chybu i přiznala. Prosím, poraďte. Předem děkuji.
Dobrý den.Můžete mi poradit ohledně pracovního poměru?Co je výhodnější pro zaměstnavatele,pokud mě hodlá zaměstnat rodič? Práce na VPP nebo HPP? Jaký je rozdíl v odvodech soc. a zdrav.,daní?Děkuji moc. Odehnalová
Zaměstnanec měl pracovní úraz od 20.8.2004 do 19.1.2006. Náhrada mzdy mu bude zřejmě vyplacena v roce 2006 v úhrnné výši za celé období. Je tento postup správný nebo měl zaměstnavatel vyplatit na konci každého roku adekvátní část tohoto vyrovnání? Jde mi o to, že nyní bude z celé této částky příliš vysoká daň, která se mohla úměrně rozložit do 3 let. Děkuji za odpověď.
Dobrý den, prosím o odpověď na následující dotaz. Zaměstnankyně pracovala celý rok, mimo červen až srpen, kdy byla vedena na Úřadě práce: a) má nárok na základní nezdanitelnou částku za celý rok (38.040,-Kč)? b) má nárok na daňové zvýhodnění na dvě děti za celý rok (2 x 6.000,-)? Manžel daňové zvýhodnění na děti nepožaduje. Děkuji za odpověď.
Dobry den, prosim o odpoved k nasledujici situaci: Poplatnik podnika a v prubehu roku (treba 2006) ma jeste prijem na dohodu o provedeni prace (mel vzdy podepsane Prohlaseni u zamestnavatele). Na DPP si u nekolika zamestnavatelu za rok celkem vydela 100.000Kc. Prijmy minus vydaje z podnikani budou cinit 40.000,- A) Je povinne ci dobrovolne ucasten duchod.pojisteni? B) Je podnikani povazovano za vedlejsi cinnost? C) Pokud by rozdil prijmy minus vydaje z podnikani cinil rekneme 80.000,- bude se pri vypoctu odvodu na soc. a zdravotni vychazet z teto castky nebo bude muset byt soc. a zdravotni pojisteni uhrazeno minimalne ve vysi zaloh: socialni 1.394,-/mesic, zdravotni 1.218,-/mesic? Moc dekuji za odpoved a preji pekny den.
1)Jak postupovat, když zaměstnavatel již 2 měsíce nevyplatí mzdu.
Dobrý den, mám následující dotaz, který se týká roku 2005: zaměstnanec pracující na dohodu o provedení činnosti a nemá podepsané prohlášení si vydělal 5000Kč hrubého z toho bylo vypočítáno SP a ZP a daň 15%. Je tato daň srážková nebo zálohová? Předem děkuji za odpověď.
mám vedlejší pr.poměr hrubá mzda 6661 kč. zaměstnavatel mi strhnul zálohu daně 1180 kč. je to správně já si myslím , že je to kolem 700 kč. a co mám dělat , aby to bylo stanovených 12 procent nebo co mám dělat poradte děkuju.
Jsem studentem a privydelavam si v jedne firme(jako spravce site).Vede me jako sveho zamestnance a tak kazdy mesic dostavam vyplatni pasku. Nejak tomu nerozumim.Musim odvadet dane statu??Ptal jsem se ucetni ve firme a ta asi po 20min husteni do me rekla ze ne.Ale kdyz jsem cetl tento clanek tak si myslim ze jo.Jak to prosim je
Dobrý den,propustila jsem zaměstnance z důvodu nadbytečnosti. Vyplatím mu odstupné je pravda že se z toho neodvádí sociální a zdravotní, ale pouze dan?Můžu to dát do výplaty, tím se zvýší danový základ.Děkuji
Přeji dobrý den, můj jediný zaměstnanec je od 16.1.2006 na neschopence, protože to je poprvé,nejsem si jistá výpočtem čisté mzdy. Hrubá mzda činí Kč 7200,--. Zaměstnanec je svobodný, bezdětný, nemá žádné úlevy na daních. Můžete mi prosím poradit jak na to. Děkuji za odpověď Brychová
Hezký den, chci se zeptat,zda mám nárok na vyrovnání daní,když jsem v roce 2005 odpracovala pouze leden a do prosince jsem byla na nemocenské.Dostala jsem invalidní důchod a zároveň výpoveď. Mám tedy nárok,když už ve firmě nepracuji?Myslím si,že ano, a měla bych dostat docela velkou částku,když jsem byla téměř celý rok nemocná. Předem děkuji za odpoveď.
Dobrý den paní Sedláčková, včera jsem vznesl dotaz: Manželka nastoupila na mateřskou dovolenou 1.září 2005 a za tento rok má ještě 13 dní řádné dovolené, kterou nestila vybrat. Vypočítali jsem, že 16.března 2006 by měla mateřská dovolená skončit a začít pobírat rodičovský příspěvek. Jak je to se zbylou řádnou dovolenou za rok 2005 a má nárok i za rok 2006? V případě, že ano, jakým způsobem ji vypočítat a uplatnit? a dostal jsem tuto odpověď: Dobrý den, Vaše manželka si po skončení čerpání PPM zažádá o čerpání řádné dovolené na zotavenou. Až po vyčerpání této dovolené si požádá o poskytnutí rodičovské dovolené. Rodičovský příspěvek jí náleží i po dobu čerpání řádné dovolené na zotavenou. Jestliže v roce 2006 čerpala PPM ( byla na mateřské dovolené ) déle než 60 směn, náleží jí nárok na dovolenou i za rok 2006. Protože v předcházejícím kalendářním čtvrtletí neměla Vaše žena příjmy, bude jí dovolená proplacena tzv. pravděpodobným výdělkem. Za odpověď děkuji, ale ještě bych Vás chtěl poprosit o její dovysvětlení. 1) Není mi jasné, jak je to s tím, že rodičovský příspěvek manželce náleží i po dobu čerpání řádné dovolené na zotavenou. Pochopil jsem, že po skončení PPM si zažádá o čerpání řádné dovolené na zotavenou a teprve potom si podá žádost o poskytnutí rodičovské dovolené. 2) Jestliže v roce 2006 čerpala PPM déle než 60 směn, náleží jí nárok na dovolenou i za rok 2006. Co se myslí 1 směnou? 3) A poslední dotaz. 13 dní řádné dovolené, které manželce zbyly. Počítají se jako dny kalendářní nebo pracovní? Za zodpovězení mých otázek Vám moc děkuji. S pozdravem Petr Svoboda
Dobry den, rada bych se Vas zeptala co znamenalo k 15.2. ohledne dane z prijmu 1. podpis prohlaseni k uplatneni nezdanitelnych castek a podpis prohlaseni k provedeni rocniho zuctovani zaloh 2. podani zadosti o provedeni rocniho zuctovani spravcem dane. Za rok 2005 budu muset podat danove priznani (prijmy ze zahranici) a nic z vyse uvedeneho jsem neudelala. Jde prohlaseni podepsat zpetne? Predem dekuji za odpoved.
Prosím o zodpovězení dotazu: Počítá se doba, po kterou jsem v evidenci úřadu práce do odpracovaných let pro výpočet důchodu? Jak je to v případě skončení podpory v nezaměstnanosti? Děkuji.
Dobrý den, mohl by mi někdo u Vás poradit s přesným výpočtem mzdy? Kolik bych měl jako zaměstnanec dostat výplatu pokud jsem v jednom měsíci byl 7 dní nemocný (neschopenka: pondělí až neděle, pracujeme však pouze v týdnu) a měl 2 dny dovolenou? Hrubá mzda je 22.000,- Kč. Zaměstnaný jsem od ledna 2006 a nemoc i dovolenou jsem měl v tomto měsíci. Před tím jsem byl OSVČ. Chtěl bych vědět hlavně kolik bych měl od organizace dostat za nemoc. Jsme velká společnost a tyto dávky nám vyplácí přímo zaměstnavatel. (nemoc byla od 23. do 29.1. a dovolená od 30. do 31.1.2006). Chtěl bych přesně vědět čistou mzdu, platby sociální a zdravotní, zolohu na daň ...) Děkuji za odpověď. Petr (svobodný a děti nemám) info@nachod.cz