FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna mzdy je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DOVOLENÁ NA ZOTAVENOU

odpovídal(a): Redakce

Dobrý den,mám dotaz ohledně pracovní cesty - kdy…

Dobrý den,mám dotaz ohledně pracovní cesty - kdy zaměstnanec je na montáži v Německu a zemře mu babička.Na pohřeb jel vlakem z montáže - a má nárok na proplacení jízdenky vlaku?Děkuji za odpověď.

Dobrý den, budeme zaměstnávat 1 učně. Již máme…

Dobrý den, budeme zaměstnávat 1 učně. Již máme smlouvu se školou. Je ještě nutná smlouva s učněm tak, jako např.klasická smlouva se studentem na dobu určitou nebo stačí smlouva se školou + doložená docházka učně za určitý měsíc? Děkuji.

Dobrý den. Pracuji ve školství jako učitelka a…

Dobrý den. Pracuji ve školství jako učitelka a na výplatních páskách se mi pravidelně objevují nesrovnalosti. Např: 1) V červenci, kdy učitelé čerpají dovolenou,(byly 2 dny státní svátek), objevily se mi na výplatnici jako 2 dny odpracované, ale a v kolonce svátky není žádný údaj...totéž v jiných měsících..svátky se neproplácí? 2)Když ředitel stanový ředitelské volno a zaměstnanci písemně doloží domácí samostudium(např. na vánoční prázdniny),jsou tyto dny jako neodpracované? a píší se na výplatnici do kolonky školení?1den školení = 8hodin?mám proplacenou místo 16 dní jen 8dní. To vychází na 1 den samostudia = 4hodiny..tudíž moje výplata v prosinci činila 11OOOKč místo 19000Kč...a kolik dní může učitel za školní rok mít jako samostudium- je stanoven limit? 3)nemoc-byla jsem nemocná 4pracovní dny a víkend.Na pondělí uschopněna. Na výplatnici jsem ale měla 6 neodpracovaných dní.Je možné započítat do neodpracovaných dní i víkend? ...atd... Prosím Vás o odpovědi a odkaz, na jaký kontrolní orgán se mohu obrátit, aby mi vysvětlil podrobně moje dotazy a případně překontroloval správnost výpočtů a údajů naší účetní, jelikož máme s kolegy ještě několik dalších dotazů... Děkuji S pozdravem H.J.

Dobrý den,pokud zaměstnavatel neodvádí daň ze…

Dobrý den,pokud zaměstnavatel neodvádí daň ze závislé činnosti za zaměstnance,v minulém roce(2010) si nechal vystavit od FÚ splátkový kalendář,který platí v tomto roce(2011).Zohlední se ve vyúčtování daně za rok 2011 platba daně z roku 2010 a když ano,tak ve kterém sloupci?Děkuji za odpověď.

Dobrý den, chtěl bych se zeptat na nárok na…

Dobrý den, chtěl bych se zeptat na nárok na dovolenou pro zaměsntance, který ukončil k 30.9.2011 PP, odpracoval pouze 2 měsíce (leden, únor) a po zbytek roku,tj. do 30.9. měl nemoceskou. Má nárok na 9/12 dovolené (poté odečtu 3/12 za zmeškané směny)? Domnívám se, že by měl mít nárok jen na 2/12, neboť neodpracoval alespoň 60 dní. Zase na 2.stranu jeho pracovní poměr trval až do konce září. Velice děkuji za odpověď.

Dobrý den, chtěla bych se prosím zeptat, co…

Dobrý den, chtěla bych se prosím zeptat, co všechno se počítá do příjmu pro přídavek na dítě - syn 20 let studuje kombinovanou formu na VŠ ve Zlíně a je veden na ÚP, ale podporu nepobírá. Má nárok na nějaké dávky? Manžel pracuje a vydělá asi 14.000,-, pobíráme oba dva invalidní důchod 1. stupně. Děkuji

Dobrý den, děkuji za Váš názor. Přesto se mi…

Dobrý den, děkuji za Váš názor. Přesto se mi nedostalo odpovědi, ke kterému dni mi byla výpověď pozastavena? a) k počátku těhotenství stanovené gynekologem na 13.8.2010 nebo b) ke dni, kdy jsem zaměstnavateli oznámila, že jsem těhotná, tj. 27.9. (doručení oznámení) resp. 20.9.(prvotní potvrzení těhotenství). Je možné určit přesný den? Děkuji. ----------------------------------------------------- Dobrý den, v zaměstnání jsem loni dostala výpověď pro nadbytečnost, která měla vypršet 30.9.2010. Cca 10 dní před koncem výpovědní lhůty jsem zjistila, že jsem těhotná. Oznámila jsem to zaměstnavateli 27.9. (potvrzení od gynekologa jsem měla z 20.9.) a zároveň na měsíc nastoupila na neschopenku (od praktického doktora pro nevolnost) a jelikož mé místo bylo k 30.9. 2010 zrušeno, byla jsem po ukončení neschopenky 25.10. převedena na překážky na straně zaměstnavatele. Dne 8.4. 2011 jsem nastoupila na řádnou mateřskou dovolenou, během překážek a mateřské mi vznikl nárok na cca 35 dnů dovolené, kterou by bylo vhodné čerpat po mateřské a před nástupem na rodičovskou dovolenou. Během čerpání dovolené by mi mohla doběhnout výpovědní lhůta a tím bych se stala nezaměstnanou, což rozhodně nechci, jelikož plánuji do tří let druhé dítě, nechci přijít o 2. PPM a zaměstnanecký poměr. Raději bych nechala dovolenou krátit a vybrat až po dětech. Otázkou je, ke kterému dni mi byla výpověď pozastavena: a) k počátku těhotenství stanovené gynekologem na 13.8.2010 nebo b) ke dni, kdy jsem zaměstnavateli oznámila, že jsem těhotná, tj. 27.9. (doručení oznámení) resp. 20.9.(prvotní potvrzení těhotenství). Podle toho bych si mohla vybrat alespoň část dovolené či nikoliv. Zaměstnavatel mi toto rozhodné datum nesdělil. Děkuji.

Dobrý den, některým našim zaměstnancům přispíváme…

Dobrý den, některým našim zaměstnancům přispíváme 3 500 Kčúměsíčně na bydlení (ke mzdě) a 20 000 Kč ú ročně na dovolenou. Jak je to se zdaněním, sociálním a zdravotním pojištěním? A jak by to bylo, kdybychom tyto příspěvky nevypláceli ke mzdě, ale na základě faktury popř. smlouvy o nájmu? Musí se tyto příspěvky vyplácen ze sociálních fondů nebo mohou být vypláceny ze zisku a na základě čeho mohou být vypláceny (interní směrnice, dodatek k pracovní smlouvě)? Jedná se o daňově uznatelný náklad firmy? Děkuji

Dobrý den, potřebovala bych se ujistit o…

Dobrý den, potřebovala bych se ujistit o správnosti výpočtu nároku na dovolenou ( krácení). Základní nárok 20dnů. Za rok 2010 ošetřování dítěte od 17.5.-23.5.2010, nástup na nemocenskou ( rizikové těhotenství) od 30.8.2010 -31.12.2010. Nemocenská pokračuje v roce 2011 do 14.3.2011. Od 15.3.2011 na PPM termín předpoklád. porodu 28.4.2011,po ukončení PPM požádala pracovnice o čerpání řádné dovolené za rok 2010 a 2011. Děkuji Daspas

Dobrý den,chtěla bych se zeptat na výpočet mzdy a…

Dobrý den,chtěla bych se zeptat na výpočet mzdy a její kontrolu.Na koho bych se mohla obrátit a nebo laické vysvětlení postupu jak a z čeho se každý měsíc mzda vypočítává.Děkuji

Dobrý den, dali jsme našemu zaměstnanci výpověď…

Dobrý den, dali jsme našemu zaměstnanci výpověď pro nadbytečnost 15.8.11 /dostane odstupné/. Ten ale 31.8.11 začal marodit a skončil 11.9.11. Kdyby neomarodil, začala by 2 měs. výpověď běžet 1.9.11. Musí se začátek výpovědi posunout, když vlastně 1.9. byl v DPN? Děkujeme

Sleva na dani. Student ukončil řádné studium na…

Sleva na dani. Student ukončil řádné studium na VŠ stítní zkouškou až v srpnu 2011 (měl ukončit v červnu). Slevu na dani mohu uplatnit pouze do konce června, nebo až do konce září? Student nevykonával výdělečnou činnost. Děkuji.

Dobrý den, dcera naší pracovnice v loňském roce…

Dobrý den, dcera naší pracovnice v loňském roce nesložila maturitní zkoušku (ani v řádném ani v náhr.termínu v září). Od září ale už studovala 1.ročník další SŠ. Nyní pracovnice oznámila, že dcera v červnu t.r. složila "původní" maturitní zkoušku a již 2.ročník té další SŠ studovat nebude a od září nastupuje do zaměstnání. Uplatňovala si celou dobu daňové zvýhodnění na dítě. Zatím nepřinesla potvrzení z té druhé školy ke kterému datu přerušila studium. Pokud by bylo studium ukončeno např. k 30.6.2011, jak s ní vypořádám neprávem uplatňované daňové zvýhodnění? Můžu jí hned v další výplatě strhnout 2x 967,- nebo to vypořádám na začátku příštího roku v ročním zúčtování? Předem děkuji za Váš čas.

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jak se vypočítá…

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jak se vypočítá průměrná mzda pro ÚP. Je to u studenta, který pracoval na DPČ - 20h/týden v rozhodném období si vydělal 8000,- v dubnu -11h a v květnu 55h v červnu = nic.Počítá se to podle pravděpodobného výdělku? můžete mi napsat kolik by to tak vyšlo? děkuji

Dobrý den, zaměstnankyně nyní čerpá rodičovskou…

Dobrý den, zaměstnankyně nyní čerpá rodičovskou dovolenou. Nyní oznámila, ža nastupuje 25.9.2011 další mateřskou dovolenou. Dotaz zní: "Má nárok na dovolenou na zotavenou za rok 2011 a popřípadě na kolik dnů a kdy ji může čerpat. Děkuji.

Dobrý den. Pracuji ve školství jako pedagog.…

Dobrý den. Pracuji ve školství jako pedagog. pracovník s nárokem na roč. dovolenou v trvání 8 týdnů, kterou jsem letos ještě nečerpala a 1 den mám ještě nevyčerpané dovolené loňské. K 21. 9. jsem se rozhodla odejít do předčasného důchodu a prac. poměr se zaměstnavatelem byl rozvázán dohodou. 3. 7. jsem z důvodu úrazu nastoupila na nemocenskou, která bude trvat až do konce mého prac. poměru, tj. do 20. 9. 2011. Můžete mi prosím sdělit, na proplacení kolika dnů dovolené mám ze zákona nárok, když jsem ji nemohla kvůli úrazu řádně vyčerpat? Děkuji.

Dobrý den, chtěla bych poprosit o radu ohledně…

Dobrý den, chtěla bych poprosit o radu ohledně dovolené. Naše bývalá zaměstnankyně byla v pracovním poměru od 11.4.2011-11.5.2011, měla nárok na dovolenou, když neodpracovala ani jeden celý kalendářní měsíc? Pokud ano, je možné jí ŘD dodatečně proplatit? V současné době má DPN v ochranné lhůtě. Děkuji za odpověď.

Dobrý den,chtěla jsem se zeptat jak budu…

Dobrý den,chtěla jsem se zeptat jak budu proplácet svátek, který spadá na čerpání dovolené po mateřské dovolené. Maminka si bude čerpat 20 dní, z čehož jeden den je svátek. Dovolenou ji přeruším a svátek proplatím náhradou a bude tak mít 20 dní dovolené + 1 den náhrady za svátek. Je to tak správně? Předem děkuji.

Do naší společnosti jsme přijaly zaměstnankyni X,…

Do naší společnosti jsme přijaly zaměstnankyni X, která má v pracovní smlouvě uvedeno - zástup za mateřskou dovolenou paní Y, která by měla nastoupit po třech letech v červnu 2012. Nyní nám zaměstnankyně X sdělila, že je těhotná. DOTAZ: Jak dlouho bude paní X naší zaměstnankyní? Do doby nástupu paní Y do zaměstnání? Děkuji a přeji hezký den.

Od září 2008 jsem vdůchodu který pravidelně…

Od září 2008 jsem vdůchodu který pravidelně pobírám. Nepřestal jsem však pracovat až na vyjimku ledna,února a března tohoto roku kdy se řešila existence firmy u níž jsem doposud zaměstnán. Mám nárok na navýšení důchodu a kdy a za jakých podmínek? Děkuji za odpověď.