FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna mzdy je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DOVOLENÁ NA ZOTAVENOU

odpovídal(a): Redakce

Dobrý den, Od listopadu minulého roku mám…

Dobrý den, Od listopadu minulého roku mám podnikání jako vedlejší příjem s hrubým příjmem v průměru 5 000 Kč měs. Kromě toho jsem na jaře minulého roku dostala jednorázový honorář za publikování, který se nebude opakovat. Na základě toho mi byla na rok 2006 vypočtena měsíční záloha na sociální pojištění ve výši 4000, což znamená většinu mého hrubého příjmu. Je možné výši zálohy nějakým způsobem snížit? Děkuji.

Dobrý den, v červnu končím studium na VŠ, od…

Dobrý den, v červnu končím studium na VŠ, od října jsem však přijat k dalšímu navazujícímu studiu. Budu mít od července do září nějaké povinnosti vzhledem k tomu, že nebudu student (např. sociální a zdravotní pojištění)? Děkuji.

Dobrý den, mám dotaz týkající se odměn…

Dobrý den, mám dotaz týkající se odměn představenstvu bytového družstva (1 dům/32 bytů). Na začátku roku jsou sepsány Dohody o provedení práce pro 3 členy představenstva a domovníka. Odměna za provedenou práci je vyplácena měsíčně v rozmezí 1000 až 3000 Kč. Z odměny je srážena a odváděna 15% daň. Všichni jsou členy družstva. Lze takto postupovat? Tuto praxi provádí Bytové družstvo od r. 2001. Letos členská schůže schválila věcné dary pro představenstvo a domovníka v rozmezí 1800 až 5400 Kč. Dary již byly proplaceny, ve stejném měsíci byla vyplacena i odměna na základě výše uvedených dohod. Dohadujeme se, zda tyto dary jsou nebo nejsou příjmem obdarovaných a jestli jejich hodnotu zdaňovat, zda jejich hodnotu sčítat s hodnotou odměny... a co případně odvádět. Mám za to, že postup odměňování členů družstva by se měl změnit, ale nevím, jakých dohod využít a jaké povinnosti pak družstvu vzniknou. Náklady na odměny jsou dle mého soudu na tak malé družstvo vysoké a nerada bych členské schůzi doporučovala ještě vyšší. Děkuji za odpověď případně odkaz na problematiku. Jirotková

Dobrý den, mám dotaz ještě k roku 2005. V roce…

Dobrý den, mám dotaz ještě k roku 2005. V roce 2005 jsem byla nezaměstnaná vedená na pracovním úřadu od 1.1.05 do 20.8.05. 20.8.05 jsem nastoupila do zaměstnání,kde pracuji dosud. Mám nárok na daňový bonus na dítě, které mám ve své péči po celý rok 2005, tj. tedy na plnou částku 6000 Kč za rok 2005?I přesto že jsem pracovala v roce 2005 pouze 4 měsíce a několik dní? Můžete mi prosím vypočítat daňové zvýhodnění za rok 2005 podle následujících údajů: úhrn příjmů ze závislé činnosti 50.100,--, pojistné 5.691,-- a sražené zálohy na daň 2820,--. Dítě v péči (zdravé) po celý rok a na mě odpočet 38.040,--.Děkuji za pomoc.

Dobrý den ráda bych se zeptala, jelikož se…

Dobrý den ráda bych se zeptala, jelikož se student a ráda bych pracovala pro jednu cestovní kancelář jako průvodce, která po mě vyžaduje živnostenský list, jestli i tak budu povinna plati sociální a zdravotní pojištění a jestli studentské výhody bych tím ztratila. I když bych ho měla v platnosti jen od června do září. Zda by mi odebrali přidavky na dítě. Děkuji

Dobrý den.Můj tchán pracuje u soukromé firmy v…

Dobrý den.Můj tchán pracuje u soukromé firmy v osmi hodinové pracovní době(pouze ranní směny).Někdy chce zaměstnavatel,aby pracovali v sobotu,neděli a svátek.Zaměstnavatel jim ale platí jenom základní mzdu.Žádné příplatky za sobotu ,neděli,svátek a ani přesčas.Pouze jim třeba připíše o deset hodin více.Odpracuje 200h. ,připíše 10h. Celkem zaplatí 210h. bez příplatků.Chci se zeptat,jest-li je zaměstnavatel povinen platit ,pokud jdu v neděli do práce příplatek za neděli a přesčas?Podle zaměstnavatele připlatky platit nemusí!Předem děkuji .Oravec Tomáš .Vsetín

Dobrý den, moc Vám prosím o odpověď na tento…

Dobrý den, moc Vám prosím o odpověď na tento dotaz: Zaměstnanec je dlouhodobě nemocný, 18.června roku 2006 mu bude přiznán nárok na plný invalidní důchod.Organizace ho již zaměstnávat nechce.Může se pracovní poměr rozvázat dohodou ke dni nástupu na invalidní důchod? Nebo i k 31.5.2006?K jakému dni se vystaví evidenční list důchodového zabezpečení? Jsme malá organizace.Přeji pěkný den.

Mám pracovní smlouvu na dobu určitou do 31. 1.…

Mám pracovní smlouvu na dobu určitou do 31. 1. 2007. Když budu v době ukončení pracovního poměru těhotná, bude se podle novely zákona o nemocenském pojištění, která je platná od 1. 1. 2007, na mě vztahovat 6měsíční ochranná lhůta pro dávky peněžité podpory v mateřství? Podmínka 270 kalendářních dnů nemocenského pojištění je splněna. Když budu po ukončení prac. poměru evidována na úřadu práce a v té 6měsíční ochranné lhůtě nastoupím na mateřskou dovolenou, z jakého vyměřovacího základu se mi bude počítat PPM (z bývalého zaměstnání?) a kdo mi PPM vyplatí? Děkuji za odpověď.

Dobrý den. Prosím o zodpovězení následujícího…

Dobrý den. Prosím o zodpovězení následujícího dotazu. Mé dceři bude 26 let a po obsolvování magisterského studia pokračuje v denním doktorandském studiu. Pobírá stipendium. Zajímalo by mě, zda a jaké má povinnosti v oblasti zdravotního a sociálního pojištění. Děkuji za odpověď.

Dobry den, mal by som na Vas otazku. Popri studiu…

Dobry den, mal by som na Vas otazku. Popri studiu na vysokej skole pracujem v skusobnej 3-mesacnej dobe. Moj prijem sa sklada z hrubej mzdy a rizikovych priplatkov, celkovo presiahne 12 tis./mesiac. Dan aj socialne a zdravotne poistenie za mna plati zamestnavatel alebo skola? Priplatky sa zdanuju alebo su oslobodene od dani? Mam narok na vratenie dani na konci roka? A kolko by to mohlo vyjst cisteho, ak je mzda 11400 a priplatky 1200? Vopred dakejem za odpoved

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat,mám dvě děti,…

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat,mám dvě děti, které mají 7 let a 4 roky. Jsem osoba samostatně vydělečně činná. Mám právo být s tím mladším nadále doma jako matka pečující o dítě do 7 let věku? Za jakých podmínek? A na základě, kterého zákona? Mnohokrát děkuji.

Dobrý den, zprostředkovávám komparzisty pro…

Dobrý den, zprostředkovávám komparzisty pro různá televizní a filmová natáčení. Na každém natáčení stále noví lidé.Chtěla bych se zeptat, jestli jsem povinna se zákona hradit úrazové pojištění a pojištění pro případ náhrady škody při výkonu činnosti a to v rámci dohody o provedení práce. Děkuji.

Jak je to s povinností vystavení potvrzení o…

Jak je to s povinností vystavení potvrzení o zdanitelných přijmech zaměstnavatelem, pokud zaměstnavatel provádí roční zúčtování?

Dobrý den, v roce 05 jsem pobírala mzdu 7000,-…

Dobrý den, v roce 05 jsem pobírala mzdu 7000,- hrubého, od ledna 06 byla zvýšena na 8000,- hrubého. Od května 06 jsem na pracovním úřadu a bohužel jsem zjistila, že jsem těhotná. Musím jít ze zdravotních důvodů na nemocenskou. Kdo a v jaké výši mi bude vyplácet nemocenskou a následně mateřskou? Mockrát děkuji za odpověď.

Dobrý den, budu Vás obtěžovat dotazem, ve kterém…

Dobrý den, budu Vás obtěžovat dotazem, ve kterém se neustále utápím.Vyplatím-li odměnu pro pracovníka do 5000,- Kč , srazím 15% daň,mohu toto provést kdykoliv v měsíci, když tento pracovník není náš stálý zaměstnanec?Př. :Odměnu vyplatím 17.5.2006-daň ,když se jedná o srážkovou, bych měla odvést do 8 dnů po vyplacení nebo do 8 dnů po začátku následujícího měsíce? Jak to je tedy se srážkovou daní a potom přehledy o sražené dani. Je to asi obsáhlejší odpověď, ale potřebovala bych poradit, ze zákonů se toto špatně vyčítá. Děkuji předem. J.Dobešová

Dobrý den, kolegyně mi v práci říkala, že při…

Dobrý den, kolegyně mi v práci říkala, že při ročním zúčtování daní je možné upltnit daňový odpočet na dítě až od určitého příjmu? Je to pravda? Děkuji za odpověď

Dobrý den, můj dotaz se týká jak mzdy tak danění…

Dobrý den, můj dotaz se týká jak mzdy tak danění. Do 4/2006 jsem byla studentkou bakalářského studia a po tomto datu jsem studium ukončila. Předala ve svém zaměstnání doklad o ukončení hospodářce a brala vše za vyřízené (změna ohledně studia se má předat písemně v zaměstnání). V únoru letošního roku semi ozvala učetní naší firmy (ne hospodářka) s tím, že jsem požívala výhod studenta, a že mi v únoru strhne peníze za špatně daněné období. Částka se pohybovala dle ní kolem 900kč (květen-prosinec2005). K mému velkému překvapení jsem na výplatní pásce objevila, že mi strhla 1008 za rok 2005 a ještě 400kč za leden a únor2006. Opravdu jsem to nechápala-jelikož mne o tomto dodatku neinformovala a nechápala jsem jej. Paní účetní mi sdělila, ze mne o změně částky vůbec informovat nemusí-opět mi zopakovala, že sem požívala výhody neoprávněně apod.... Kontaktovala jsem proto svou známou, která se věnuje této profesi a ta mi sdělila, ze informovat by mě měla a měla mi nabídnou např. i splátkový kalendář. (Má výplata se nepohybuje kolem českého průměrného platu a proto je pro mne i částka 1400 celkem vysoká). Zjímalo mne tedy, zda lze někde zjistit, měla li mě paní účetní infrmovat o stržení částky či ne. A směla li mi částku strhnou bez dohody. Když se nedomnívám že chyba je pouze na mé straně-na což se odvolává. Jelikož se paní řiditelka našeho pracoviště zastává paní účetní, tak mám bohužel smůlu, říká, že je nejlepší odbornice z účetního oddělení apod. Nechtěla jsem se s tímto smířit a zpětně jsem si proto prošla výplatní pásky za uplynulý rok. Ačkoli je to "prkotina" tak jsem našla chybu za měsíc leden, kdyz mne paní účetní započítala méně odpracovaných hodin o víkendech (s příplatkem25%) a za mesíc duben mi na výplatní pásce chybí odpracovaný svátek s příplatkem 100%. Nevím na koho se mám obrátit, vedoucí oddělení i přímý nadřízený -mi jsou schopni leda tak vytočit číslo na účtárnu a řeknou mi ať si problém vyřeším. Ale když vidím od začátku, že nemám žádnou šanci, tak mě napadlo jedině se obrátit na Vás. Pokud mi budete umět pomoci či poradit budu velmi ráda a vděčná. S přáním pěkného dne a s pozdravem Helena S. 608 180 313 ce_ce@seznam.cz

Dobrý den, ráda bych se Vás zeptala jak by měla…

Dobrý den, ráda bych se Vás zeptala jak by měla vypadat moje čistá mzda a odvody (sociální + zdravotní poj., záloha na daň, když pracuji u dvou zaměstnavatelů (20+20hodin). Na hlavní poměr (zde uplatňuji slevu na dani) mám hrubou mzdu 10560,- a na vedlejší 8000,-. U vedlejšího prac. poměru (8000,-) mi byla vypočtena záloha na daň 1400,-. Není to příliš mnoho? Děkuji za odpověď

Dobrý den, potřebuji vědět následující - pokud…

Dobrý den, potřebuji vědět následující - pokud nastoupí zaměstnankyně na mateřskou dovolenou, jaké povinnosti má firma ohledně OSSZ a ZP - musím jim do 8 dnů nahlásit změny? A pokud pak ukončím vyplácení PPM a zaměstnankyně nastoupí na rodičovskou dovolenou, musím tyto změny také hlásit, pokud ano, jak? Mezi PPM a rodičovskou dovolenou chce však čerpat ještě dovolenou na zotavenou. Moc Vám děkuji za odpověď.

Dobrý den pane doktore. Pokud si osoba českého…

Dobrý den pane doktore. Pokud si osoba českého občanství platí soc. i zdrav.pojistění v jiné zemi EU (Francie), stačí pouze v ČR toto doložit? Dále by mě zajímalo, pokud taková osoba chce pracovat v ČR jako OSVČ na živnostenský list - musí si začít platit některé z výše uvedeného pojištění i v ČR? a jak je to s podáváním daňového přiznání?A poslední dotaz - v rámci EU platí zdravotní pojištění placené ve Francii i na lékařské úkony v ČR (a stačí pouze doložit příslušným dokladem)? nebo pouze na akutní případy, jak to bývá u cestovních pojištění? Předem velmi děkuji za odpověď. S pozdravem Lenka