FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: MZDY
DOTAZY NA TÉMA DOVOLENÁ NA ZOTAVENOU
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, pracuji na hlavní pracovní poměr v non-stop provozu (helpdesk 24/7). Zaměstnavatel má možnost sestavit rozpis směn velmi hladce, a taktéž v tomto typu provozu lze s jistotou počítat s permanentním přísunem práce k odbornému řešení (mj. outsourcing části agendy pro banky a obchodníky s platebními terminály). Tedy naprosto neexistují výkyvy, kterými by se dala ospravedlnit případná "období hubené docházky", vycházející z potřeb zaměstnavatele, jako je tomu například ve výrobní sféře. Předpokládal jsem, že je zákonnou povinností zaměstnavatele rozvrhnout měsíční rozsah směn tak, aby se co nejvíce přiblížil k naplnění hodin dle litery ZP. Bohužel se ale událo to, že nám změnili hodinovou mzdu na tzv. fixní mzdu. Již tak podprůměrnou mzdu na dané pracovní pozici všem stanovili s nástupem nového šéfa ve srovnání s obdobím před změnou o neskutečných 33% níže (ve stylu nelíbí se Ti to, můžeš jít - přitom jde o odvětví, kterého se z principu krize nedotkla, a ani dotknout nemůže, dokud se nepřestane platit platebními kartami...), onen šéf, který odvedl tuto "špinavou práci" byl následně odejit, ale nepříznivé poměry samozřejmě zůstaly. A když pominu tento drastický fakt, který i přes upozornění na následky dramaticky zasáhl do schopnosti splácet povinné platby (běžné - nájem, energie, voda, teplo, jídlo, hygiena, ...), tak se stalo "běžnou praxí", že zaměstnavatel napíše rozvrh směn tak, že v jednom měsíci třeba vznikne zaměstnanci nárok na proplacení desítek přesčasových hodin, ale zaměstnavatel, i přes nevyřčený nesouhlas zaměstnance s takovým počínáním, omezí na to konto počet směn v měsíci následujícím či přespříštím. V této problematice se nevyznám, ale primárně má podle mě vzniknout nárok na proplacení přesčasu, nikoliv na náhradní volno, které de facto zprostí zaměstnavatele zaplatit přesčasy. Může se zdát, že když jsme placeni fixem, je to vlastně jedno. Ovšem není tomu tak, protože zatížení organismu prací přesčas v jednom měsíci je spolu s povahou práce (8 různě dlouhých, různě začínajících, a v jakýkoliv den v roce se konajících!) vysoce psychicky vyčerpávající, a polevení v následujícím měsíci rozhodně nevykompenzuje zkrácení života a zdraví, způsobené záběrem v měsíci předchozím. Nemluvě o zaměstnavatelově vychytralé hrabivosti a krácení mzdy zaměstnancům za takto vzniklé přesčasové hodiny, neboť tyto hodiny tedy zaměstnavatel zaměstnanci už nikdy nezaplatí, a zaměstnanec o ně navždy přijde. Jeden měsíc zaměstnance americká firma totálně vyždímá, a poskytne mu více volna v měsíci dalším, přičemž ale obdobný manévr, jako přes kopírák, provede hned ob měsíc na dalším zaměstnanci, aby žádný měsíc nebyl vlivem delšího náhradního volna předchozího zaměstnance oslaben v zajištění služeb. Takto tedy zaměstnavatel zajistí svůj naoko "bezproblémový" provoz, bohužel ale na úkor vykořisťování zaměstnanců, a nemusí tak vlastně nikdy vyplatit přesčasové hodiny (nebo jen extrémně výjimečně). Mimo to "povýšil" naši pozici, ovšem bohužel pro nás jen co do vyšší odpovědnosti, kvalifikace a rozsahem práce, nikoliv navýšením mzdy, kterou za tyto úkony vyšší pozice pobírala. Proto jsem se chtěl zeptat, zda je takovéto počínání zaměstnavatele korektní a nenachází se na hraně etiky (a to se zaměstnavatel zaštiťuje seriózností a důvěryhodností...), anebo dokonce na samé hraně zákona, či už je přes. Děkuji uctivě za vaši odpověď.
Dobry den, mam dotazy ohledne DPP na rok 2012. 1) Jiz je pozmenovaci zakon definitivne schvalen?? (DPP 300h u jednoho zamestnavatele, 10000Kc jako strop pro neplaceni pojistneho??) 2) Rekneme, ze budu mit soucasne uzavrenu DPP u 2 (ci vice) zamestnavatelu : U jednoho si vydelam 7000, u druheho 6000 v mesici - bude se muset odvadet zdravotni a socialni?? Dekuji za odpoved
Dobrý den, pracovník byl na 1 měsíc opvěřen výkonem funkce ředitele v příspěvkové organizaci. Na tento měsíc mu byla stanovena mzda Radou Městské části jako zřizovatelem PO. Po skončení pověření se z pracovníka stal "normální" zaměstnanec. Má mu mzdu stanovit znovu rada Městské části nebo již statutární zástupce příspěvkové organizace. děkuji za odpověď. Tomáš Krutský
Dobry den, jsem OSVC a chtela bych se zeptat z ceho se mi bude vypocitavat PPM kdyz bych nastupovala na materskou v kvetnu 2012 a platim si nemocenske pojisteni. Z danoveho priznani za rok 2011 nebo z obdobi leden - kveten 2012?
Dobrý den, prosím o informaci, na kolik dnů mám nárok za rok 2011, když jsem do pracovního poměru nastoupila 1. 8. 2011 a smlouvu mám na dobu určitou 1 rok. Děkuji
Dobrý den, škola potřebuje zaměstnat učitelku jenom na zastupování nemocných. Potřebuji vědět, jestli je možné uzavřít pracovní smlouvu třeba na rok s tím, že bude mít hodinovou mzdu. Tzn. nebude se brát v úvahu tarifní tabulka podle vyhlášky 564/2006 Sb. Škola nemůže uzavřít DPČ ani DPP, protože na to nemá zdroje. Děkuji. Tomáš Krutský
Pěkný den, v lednu 2011 jsem nastoupil do předčasného starobního důchodu, řádný důchod by mi byl přiznán 12.2.2011. Při předčasném důchodu si přivydělávám jako OSVČ a vím, že za rok 2011 nesmím mít větší zisk jako 59 374 Kč, aby mi nezanikl nárok na předčasný důchod. Zároveň letos chci vyřadit automobil z majetku firmy prodejem za odhadní cenu soudního znalce. Za prodej auta, na kterém jsou již za rok 2010 odpisy ukončené, předpokládám částku 140 000,-Kč. Poraďte prosím: 1.Do kdy budu považován jako „předčasný starobní důchodce“. Je to do konce roku 2011 ? 2.Za rok 2011 mám z podnikání malé příjmy, malé výdaje. Prodejem automobilu se mi příjmy ( zisk ) zvětší na tolik, že přesáhnu částku 59 374,- Kč. Zanikne mi v tom případě nárok na předčasný důchod ? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, ráda bych se zeptala na výši mzdy. Jsem studentka VŠ a pracuji na Dohodu o pracovní činnosti, podepsala jsem u zaměstnavatele růžový papír. Můj pracovní poměr je v rozsahu 20-30 h týdně dle potřeby. Slyšela jsem něco, že při překročení příjmu nad 11 000 měsíčně je strhávána srážková daň ve výši 15%. Chtěla bych se zeptat, jaká bude moje výplata, když: - v prvním měsíci bude má mzda 11 000 Kč hrubého a uplatňuji růžový papír=> měla by má čistá mzda (skutečně vyplacené peníze) činit 11 000 Kč -pokud, ale v druhém měsíci bude má hrubá mzda 13 000 Kč a uplatňuji růžový papír=> JAKÁ BUDE V TOMTO PŘÍPADĚ MOJE ČÍSTÁ MZDA??? Mnohokrát Vám děkuji za pomoc. A přeji hezký den. Petra
Dobrý den, 23.10.2011 jsem Vám psala dotaz a zatím jste mi neodpověděli. Moc prosím, odpovězte mi: Je možno dodatkem ke smlouvě změnit pracovní poměr z doby neurčité s nástupem od 1.4.2001 na dobu určitou např.do 30.11.2011? A když se pak od 1.12.2011 pracovník zaregistruje na úřadu práce, bude mu náležet plná podpora v nezaměstnanosti 65% od 1.měsíce pobírání podpory?Nebude se považovat toto ukončení prac.poměru jako dohodou s podporou 45% od 1.měsíce? Děkuji Vám za odpověď.
Dobrý den, manžel dal (bohužel)neplatnou výpověď podle §56.Nastoupil už k jiné firmě.Prosím o radu co se s tím dá dělat.Děkuji za odpověď Marie
Dobrý den,poprosím Vás o radu co všechno musí zaměstnavatel dodržet a provést pokud z hodinové mzdy bude přecházet na mzdu ÚKOLOVOU.Jaké mzdové tarify musí dodržet a jak musí seznámit s tímto záměrem své zaměstnance a případně další povinnosti, které musí dodržet a splnit.Děkuji Vám za pomoc.
Prosím o radu,kdy lze použít par.58 zák. práce. Nechceme zaměstnanci dát par.52 písm f nebo g
Dobrý den, prosím o radu, prac.poměr na dobu určitou skončil k 30.9., celý rok 2011 (již od prosince 2010) jsem na nemocenské, vzniká mi nárok na dovolenou za rok 2011, nebo pokud nemám odpracován ani den tak žádný nárok nevzniká? Děkuji za Váš čas.
Dobrý den, mám dotaz na nárok na dovolenou: Zaměstnanec skončí u předchozího zaměstnavatele k 30.9. U nového nastoupí 3.10., a to proto, že 1. a 2. října je sobota a neděle. Do konce roku odpracuje 62 dnů. Má nárok na započítání i října, nebo bude mít započítanou alikvotní část jen za měsíc a listopad? Děkuji za odpověď a přeji hezký den. Jeníčková
Dobrý den, prosím o radu, jestli je možné rozhodnutím organizace (občanské sdružení) z finančních důvodů zrušit FKSP, a jakým způsobem bude převeden zůstatek. Děkuji
Dobrý den, dne 25.05.2010 jsem nastoupila na mateřskou dovolenou, dítě se narodilo 02.07.2010. Od 05.12.2010 jsem na rodičovské dovolené. Zvolila jsem si 2 letou variantu. Zaměstnavatel mi proplatil zbylou dovolenou za rok 2010. V současné době jsem těhotná a na mateřskou dovolenou budu nastupovat 16.10.2011. Dle vašich informací budu mít za rok 2011 nárok na 2/12 dovolené a za rok 2012 na celoroční dovolenou. Jakým způsobem mám o proplacení dovolené žádat a kdy mám žádost zaměstnavateli zaslat? Je potřeba mít 2 žádosti, pro každý rok zvlášť? Děkuji moc za odpověď.
Dobrý den, zaměstnankyně byla letos do 31.05.2011 dlouhodobě v zahraničí, po tuto dobu čerpala neplacené volno, které za tento rok činilo 107 pracovních dní. Od 01.06.2011 opět nastoupila do zaměstnání, k 30.09. ukončila pracovní poměr. Jaký má nárok na dovolenou, krátí se jí dovolená za neplacené volno ve výši 1/12?
Dobrý den,prosím o zodpovězení následujícího dotazu: jaký bude správný postup při výpočtu průměrného výdělku pro účely odstupného, jestliže byl zaměstnanec od 31.12. 2010 do 31.8. 2011 v pracovní neschopnosti z důvodu pracovního úrazu a 1.9. 2011 obdržel výpověď pro nadbytečnost a neodpracoval žádnou směnu? Použije se pro výpočet průměrného výdělku koeficient 4,348 jestliže týdenní pracovní doba je v rozsahu 37,5 hodin týdně? Pokud zaměstnanec onemocní v průběhu výpovědi, bude se postupovat dle § 371 zákona č. 262/2006 Sb.? Děkuji.
Dobrý den,za rok 2010 mám nevybranou dovolenou,která by se do konce října měla vybrat.Jejikož jsem v nemocenském stavu,který pokračuje ,nestihnu to.Vím že se určitá část krátí,ale propadne mi?A jak je to s dovolenou za rok 2011,když jsem od února na nemocenské.Děkuji za opdpověď Eva M.
Dotaz: Pracovní poměr na dobu určitou:prodlužování Dobrý den, prosím o informaci.Mám uzavřenu pracovní smlouvu, na plný pracovní úvazek od 1.5.2010 na dobu určitou do 30.4.2011. Dodatkem č.1 k této pracovní smlouvě se s účinností ode dne podpisu mění doba určitá do 31.10.2011, podepsáno v 4/2011. Můžete mi prosím sdělit, jak dlouho ještě mi může takto zaměstnavatel prodlužovat prac. smlouvu na jakoukoli dobu určitou? Prý, od 1/2012 až po 3 roky, jak by to u mé pracovní smlouvy mělo být, pokud mi ji prodlouží znovu na dobu určitou, do určitého data? Odpověď: Dobrý den, pracovní poměr lze prodlužovat do 30.4.2012. Doba, na kterou se PP prodlužuje záleží na vzájemné domluvě mezi Vámi a zaměstnavatelem. Nikde není určeno, že se PP prodlužuje na celý další rok nebo jen na dalších několik měsíců. PP však celkem nesmí trvat déle než 2 roky od jeho vzniku na dobu určitou. Od ledna možná budou platit 3 roky prodloužení tj. do 30.4. 2013, ale zatím to není schválené. Odpověděl: Sedláčková Andrea Dobrý den, děkuji za odpověď. Ještě prosím, dopadlo to tak, že mi shora uvedený PP byl prodloužen dodatkem č.2 do 31.10.2012 na dobu určitou, i přes to, že PP bude trvat déle než 2 roky od vzniku. Na můj dotaz a upozornění zaměstnavatele mi bylo sděleno, že v současné době, kdy není zřejmé, jak to bude od 1/2012 je to v pořádku. Prosím o radu, je třeba si něco ohlídat nebo nechat vše na zaměstnavateli? Děkuji, jsem moc ráda, že došlo k prodloužení PP, proto prosím o nezveřejnění mého jména. Děkuji Strnadová