FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: MZDY
DOTAZY NA TÉMA DOVOLENÁ NA ZOTAVENOU
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, řešíme jednu situaci. Zaměstnankyně oznámila, že jejímu manželovi zemřel švagr (manžel sestry manžela naší zaměstnankyně). Podle nařízení vlády o osobních překážkách v práci mám za to, že zaměstnankyně nemá nárok ani na jeden den placeného volna (ani na přípravu, ani na pohřeb). Můžete mi tento názor potvrdit? Děkuji za odpověď. V. H.
Dobrý den, mám dotaz ohledně dovolených. K 1.11.2006 nastoupí zaměstnanec. Má nárok na dovolenou do konce roku?Vím,že musí odpracovat 60 dní,aby měl nárok na dovolenou. Prosím na zodpovězení dalšího dotazu. K 3.10. nastoupil důchodce do prac. poměru. Má nárok na 5 dní, nebo až odpracuje 60 dní tak jen na 1,5 dne dovolené do konce roku? Moc děkuji za odpověď. Polák
Dobrý den, děkuji za odpověď.Mohla by jste mi potvrdit,zda je tedy správné,že náhrada za ztrátu výdělku podléhá dani z příjmu a náhrada bolestného ne. Děkuji
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak je to se slevou na dani ve výši 600,-- Kč měsíčně na poplatníka zaměstnance, když ukončí pracovní poměr v průběhu měsíce např. k 15.dni v měsíci a nastoupí do jiného zaměstnání. Slevu na dani uplatňuje u kterého zaměstnavatele?
Dobrý den. Jsem živnostník a podnikám v oblasti montáže alarmů a jiných slaboproudých rozvodů. Příležitostně bych rád využil krátkodobých služeb nějaké brigádní síly. Jak je to prosím s placením daní, sociálního a zdravotního pojištění? A musím brigádníka nahlásit na nějaký úřad / třeba na úřad práce, kdyby byl nezaměstnaný/? Doporučíte mi nějakou literaturu, která by mi mohla posloužit jako vodítko v popsané situaci. Děkuji Matějka
nastoupil jsem do zaměstníní na HPP a hned v den nástupu jsem měl pracovní neschopnost. má výplata činila 1kč. je to možné? Prási jsem získal od úřadu práce kde jsem byl v evidenci. Děkuji za radu Ivo
Dobrý den, mockrat děkuji za odpoved´,prosím o zodpovezéní ještě jednou. 1/ jak se počítají soc. a zdr. u VPP ? je možné, aby z hrubé mzdy 4332,00 činila čistá mzda 3033,00kč ? ..2 /V roce 2006 jsem byla půl roku zaměstnaná a půl roku na ÚP. V zaměstnani jsem neuplatnila slevu na daních na 2 děti, proto bych chtěla požádat na FÚ o vraceni daně. Dotaz : počíta se do příimu i častka , kterou mi vyplací ÚP?..Předem děkuji za odpověď.
Mám dotaz ohledně placení nemocenské zaměstnancům od r. 2007. Jsme malá org.-fyzická osoba, máme 4 zaměstnance a zajímalo by mne, zda skutečně budeme od 1.1.2007 platit zaměstnancům nemocenské dávky, či byl zákon odložen???
Dobrý den, prosím potřebovala bych vědět kolik Kč zaplatit volební komisi při volbách do zastupitelstva obcí a senátu.Jedná se o zapisovatele, člena a předseda volební komise.I v případě druhého kola voleb.Děkuji
Dobrý den, zaměstnanec přinesl tiskopis k výplatě sociálních dávek.Vyplnila jsem mu přijem za čtvrtletí.V jednom měsíci mu bylo i ve výplatě vyplaceno bolestné.To jsem započítala do čistého příjmu a tím se mu zdvihl i příjem za čtvrtletí.On mi tvrdí,že bych do tohoto příjmu neměla zahrnovat bolestné.Ale já si myslím, že to tam mám uvést protože mu bolestné bylo vyplaceno ve mzdě a je zahrnuto do čistého příjmu. Děkuji
Dobrý den, mám dotaz ohledně výpočetu náhrad za dovolenou při změně délky pracovní doby. Zaměstnanec pracuje na HPP od 1.1.2006. Pracovní smlouvu měl uzavřenou na zkrácený úvazek 15 hodin týdně a nikde nebylo řečeno, jak je pracovní doba rozvržena, tj. předpokládalo se, že rovnoměrně, tj. 3 hodiny denně. Od 1.7.2006 začal zaměstnanec pracovat na plný úvazek, tj. 40 hodin týdně, 8 hodin denně. V období 1-6/2006 si nevybral žádnou dovolenou. Dovolenou si začal vybírat až v 7. měsící a to 14 pracovních dní celkem. Vznikl nám problém, jak počítat v měsíci červenci náhrady za dovolenou. Mzda za 4-6 byla celkem 45600 Kč, odpracoval celkem 195 hodin, tj. průměr pro náhrady vychází 233,85 Kč na hodinu. Když mu mzdová účetní počítala náhradu za oněch 14 dní, vycházela z výpočtu 14dní*8hodin*233,85=26191 Kč, protože červencová pracovní doba je 8 hodin denně. Částka, která vyšla je vyšší než jeho měsíční příjem. Domnívám se, že toto nemůže být správný výpočet. Je velmi znevýhodňující zaměstnavatele a vznikl pouze na základě změny pracovní doby zaměstnance, tj. změnou podmínek smlouvy. Lze tento problém řešit tak, že se zaměstnanci proplatí denní sazba pouze 3*233,85=701,55 Kč? Děkuji.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je zákonem určená pracovní doba pro osoby zdravotně znevýhodněné, ČID a ID a dále pak, zda může být zaměstnankyně, která má u nás hlavní pracovní poměr a zároveň jí budu v lednu sepisovat žádost o důchod, zda u nás může být od data přiznání důchodu dál zaměstnaná. Pokud ano, za jakých podmínek (změna smlouvy atp.). Děkuji za odpověď. M.Smílková
Dobry večer, rada bych se zeptala na vypočet mateřskeho přispěvku.: mam 2 zamestnani, HPP a VPP. 1-Jak bych měla postupovat v připadě rizikoveho těhotenstvi- mam odevzdat do každeho zaměstnani jednu neschopenku , nebo jen tam ,kde mam HPP? 2- bude mit vliv muj současny přijem na vyši mat. přisp..Děkuji předem za odpověd.
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, mám ještě 4 dny dovolené z roku 2005. Do kdy si ji mám vybrat, aby mi nepropdla????Děkuji za odpověď.
Dobrý den, jsem student a mám se zaměstnavatelem podepsanou dohodu o pracovní činnosti. Zaměstnavatel by za mne měl platit sociální a zdravotní pojištění, je to tak? Musím na konci roku dělat daňové přiznání? Jak je vysoká daň u studentů. Když mám ve smlouvě 120Kč hrubého, kolik z toho odvedu na dani? A kolik je tedy 120Kč hrubého po odečtení pojištění a daně? Mockrát děkuji za odpověď.
Dobrý den, potřebovala bych poradit ohledně daní.Účetní mi 4 měsíce na výplatnici připisovala daňové zvýhodnění na dítě v hodnotě 500Kč.Teď si toho všimla.Nikdy jsem to po ní nechtěla-prý ji někdo volal a ve spěchu si otevřela moji výplatnici, něco si tam spočítala a už to nevrátila nazpět.Teď po mne chce 2000Kč (za 4 měsíce)zaplatit(strhnutím ze mzdy).Jsem poviná ty peníze vrátit, když má chyba to nebyla?Může mi to strhnout každý měsíc po částech nebo najednou? Děkuji za radu Renata
Dobrý den.Chtěl bych se zeptat. Mám pracovní smlouvu na fixní mzdu a v pracovní smlouvě je uvedeno ,že mzda obsahuje případnou práci přes čas. Jak je to ale s proplácením případné práce ve svátek?Mám nárok na nějaké příplatky? A je vůbec takováto smlouva v pořádku? Předem díky za odpověď. Josef Gauglitz
Dobrý den, mám dva pracovní poměry HPP a VPP. Každý u jiné firmy. Musí za mě obě firmy platit zdravotní a sociální pojištění? Kolik by měla činit měsíční záloha na daň, když hrubý příjem je 13.000?Po vyzkoušení vašeho kalkulátoru se mi ukazuje Kč 895,-, ale účetní mi strhává Kč 2280,-. Dávám nyní z obou prac. poměrů výpověď, u kterého zaměstnavatele mohu pak zažádat o vyrovnání daně? Děkuji za vaši odpověď.
Jsem zaměstnaná od 1.9. u firmy - přišlo mi vyúčtování mzdy, mám hrubý příjem 25000,- pracuji na 8,5 hod denně a měla jsem jeden den dovolené. Poradíte mi kolik bych měla platit zálohy na daň a jaká by měla být má čistá mzda? Moc děkuji
Dobrý den, jsem OSVČ na mateřské dovolené, podnikání jsem nepozastavila. I když momentálně z něj nemám žádný příjem, ráda bych příležitostně něco vydělala. Otázkou je, jak je to v tomto případě s placením sociálního a zdravotního pojištění (co si platím já, co platí stát)? A dále, jak je to s pobíráním peněžité pomoci v mateřství a rodičovského příspěvku? Tj. na co mám nárok? Předem děkuji za odpověď! Lucie T.