FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: MZDY
DOTAZY NA TÉMA DOVOLENÁ NA ZOTAVENOU
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, můj blízký dostal výpověď ke 30.4.2007, ale nakonec ze zaměstnání odchází dohodou.Jeho místo se ruší. Není zdravotně v pořádku a pravděpodobně nastoupí neschopnost ještě v ochranné lhůtě tj.do 42 dnů. Bude mu zaměstnavatel platit nemocenskou, kolik procent a jak dlouho? Nebo by se měl před nastoupením neschopnosti dojít zaevidovat na úřad práce? Kdo by mu po zaevidování na úřadě práce neschopnost vyplácel, kolik procent a jak dlouho? Když se nedojde hned 1.5.2007 zaevidovat na úřad práce,ale bude v neschopnosti hned od 1.5.2007, nepřijde o započitatelnou dobu na důchod? Může se zaevidovat na úřad práce i během neschopnosti?Děkuji za odpověď
Dobry den.V poslednim zaměstnani jsem pracovala pouze 11 dni, poté byl pracovni poměr ve zkušební době zrušen. Z jakého vymeřovacího základu bude vypočítána má PN vzniklá v ochranné lhutě? Ve smlouvě byl uveden plat 11.500 měsicně.Zaměstnavatel mi nemocenskou nevyplací a neobdržela jsem ani výplatni pasku, ani zápočtový list. Kde si mam stěžovat, jak postupovat.Děkuji za odpovědˇ.Johanová
Dobrý den,mám dotaz ohledně své mzdy jelikož jsem se ničeho nedopátrala.Mám základní mzdu,potom mám ještě v prémiích 5% z obratu,Ale jakmile si to spočítám tak se mi z odměn ovádí na začátku 25% pak se to s zákl.mzdou spojí odečte se zdravotní sociální a samozřejmě daň.Ale jak je to s tím soc. a zdrav. u těch odměn.Soc a zdrav by se mělo odvádět čistě jen ze záklední mzdy.Děkuji za odpověď
Jsem studentka a přivydělávám si na základě dohody o provedení práce. Podepsala jsem jednu dohodu, kde je uvedeno, že tuto práci nemohu vykonávat( u stejné organizace )po dobu 6 měsíců pod pokutou 50 tisíc korun. Má na takové ustanovení organizace právo?
Dobrý den, odměny trenerům v TJ Sokolu se daní srážkovou daní do 5.000,-- Kč. Děkuji
Prosím o radu, nevím,zda píšu do správné rubriky. Syn bude končit studium a půjde na úřad práce, má nárok na podporu? Děkuji Jarka
Dobrý den, potřebovala bych poradit při výpočtu průměrného čistého měsíčního výdělku u Dohody o provedení rpacovní činnosti-jak přesně postupovat? Zákoník práce znám, ale přesný postup podle něho nevím. Na Úřadu práce taky nevědí. Odkázali mě na Oblastní inspektorát práce a tam taky nevědí. Děkuji za odpověď. L.J.
Dobrý den, prosila bych o výpočet čisté mzdy u dohody o pracovní činnosti HM-8064,- Má podepsáné prohlášení poplatníka, pobírá plně ID, daň.sleva na jedno dítě. Nejsem si jistá, zda to mám u sebe správně, tak Vás prosím o výpočet abych je mohla porovnat. Děkuji Levinská
Dle §223 zákonač.262/06Sb. se krátí dovolená za 100prac. dnů o 1/12 -prosím o informaci zda těch 100 dnů musí být vcelku nebo nasčítáno během roku. Děkuji Jarka
Dobrý den mám dodatečně proplatit zaměstnanci,který ukončil koncem března PP nevyčerpanou dovolenou.Částka činí 4163,-.Je to správně,že odvedu 334,-SP 188,-ZP a daň 547,- /15% z částky 3641/.Tzn.čistý doplatek bude 3094.Kde všude musím částky evidovat,když toto budu provádět dodatečně.Děkuji
Dobrý den, chtěla bych se zeptat,kolik náleží zaměstnanci náhrada za svátek (jestliže zaměstnanec v době svátku nepracoval), vím že se počítá z průměrného výdělku za kalendářní čtvrtletí, ale pokud je zaměstnán od 01.02.2007 a v měsíci dubnu je svátek tak jsem se chtěla zeptat, jestliže průměrný výdělek jde spočítat za 2 měsíce?Předem děkuji.
Vážení, prosím o zodpovědění následující otázky z oblasti výpočtu průměrného výdělku, který zjišťuji pro zaměstnance. Pracovník nastoupil dne 7.2.2007 a ukončil pracovní poměr 31.3.2007. Průměrný výdělek zjišťuji k 31.3. 2007 a to: a/ rozhodné období je předchozí čtvrtletí a to neodpracoval ( 10 - 12/2006 ) a tak zjišťuji pravděpodobný výdělek. b/ zaměstnanec nastoupil v průběhu kalendářního čtvrtletí ( 1- 3/2007 ) a tak toto je rozhodné období a výdělek vypočtu dle skutečně odpracovaných dnů ( kterých je více jak 21 dnů). Uvádím, že toto jsem vyplňovala pro ÚP / čistou průměrnou mzdu/.Posílala jsem to do dvou okresů a každý ÚŘAD PRÁCE chtěl výpočet jinak. Jeden trval na pravděpodobném výdělku a druhý dle odstavce b/ otázky. Jsem z toho zmatena a tak jsem se dovolila Vás požádat o vysvětlení, jaký postup je správný. Děkuji
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na jednu věc, podepsala jsem pracovní smlouvu k 5.3.2007 a ve výplatě jsem neměla odečtenou slevu na poplatníka, protože naše účetní mi tvrdí, že pokud nepracuji od 1. dne v měsíci, tak na to nemám nárok až další měsíc. Je to pravda? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, manželka je po mateřské a dostala nabídku na 4 hodiny denně za 4.000,- hrubého. Vychází z toho asi 3.700,- čistého. Známý mi ale říkal, že si bude muset sama ještě doplácet sociální ve výši cca 1.000,-. Je to skutečně tak. Děkuji Jiří Švanda
Dobrý den.Naše pracovnice z Polska má nárok na slevu na dítě. Letos mu bude 15 let a ukončí školní docházku.I když bude pokračovat ve studiu na polské škole,myslím, že nemá dále nárok na slevu.Do kdy mohu slevu přiznat, do konce školního roku nebo včetně prázdnin?Moc děkuji
Dobrý den, zaměstnáváme paní s Plným ID na dohodu o pracovní činnosti, která je sjednána pořád dokola na 2 měsíce. Mohu ji dát podepsat Prohlášení kvůli slevám na dani (invalidita).Může si uplatit také daň.zvýh.na dítě. Pokud ne, může přítel, s kterým žije, i když nejsou manželé?Musím ji při každé nové dohodě i když to navazuje pořád za sebou, dávat podepisovat nové prohlášení. Dále se chci ještě zeptat, jestli ji lze pak příští rok udělat i u dohody o prac. činnosti roční vyúčtování daně nebo ne? Děkuji Levinska
Dobrý den, prosím o radu. Dohoda o pracovní činnosti uzavřená se starob.důchodcem - mzda 2600,-měsíčně. Když mi podepíše Prohlášení, můžu mu mzdu zdaňovat záloh.daní 12%? Děkuji.
Dobrý den,zaměstnáváme paní, která pobírá plný ID na dohodu o pracovní činnosti. Dohoda je pokaždé sjednána na 2 měsíce.Kdyby paní byla v pracovní neschopnosti, mohu ji vyplácet nemocenské a jak dlouho? Lze v dohodě sjednat také nárok na dovolenou a kolik asi tak dní (máme 25 dní)? Děkuji Levinská
Dobrý den,chtěla bych se zeptat.Na našem obecním úřadě máme nového pracovníka na veřejně prospěšné práce.Tento pracovník je též neuvolněným členem zastupitelstva obce.Potřebovala bych vědět zda musím jeho odměnu i plat dávat dohromady nebo můžu vést zvlášť odměnu a zvlášť jeho plat.Mám program na výplaty ve kterém dost dobře nejde rozlišit co je plat a co odměna.Děkuji
Zaměstnavatel mi provedl roční zúčtování daně. Rozmyslela jsem si to a chtěla bych uplatnit společné zdanění manželů. Měla bych možnost do 30.6.07 s daňovým poradcem. Může mi zaměstnavatel vystavit potvrzení s vyplacenou částkou RZD a tu potom při společném zdanění odečíst?