FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: MZDY
DOTAZY NA TÉMA DOVOLENÁ NA ZOTAVENOU
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je správné, když v "dohodě o provedení práce" je uveden jen rozsah práce (tj. počet hodin) a celková částka dohodnuté odměny za provedení úkolu. Musí být uvedena sazba na hodinu? Děkuji za odpověď.
dobry den, s pritelem jsem momentalne v zahranici a asi za rok a pul se chci vratit a zalozit rodinu. pokud prijedu do cech tehotna budu mit narok na porodne,materskou a na rodicovsky prispevek i kdyz jsem v cesku poslednich 8 let nezila a nepracovala a jen jsem si platila vzp.jeste musim dodat ze nepracuji ani v zahranici. dekuji za odpoved Ludmila
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na podmínky jaké pro mne platí v případě, že budu v tomto roce 2007 na nemocenské v průběhu celého těhotenství až do nastoupení na mateřskou dovolenou. Z čeho se vypočítává pak výše mateřské? Na nemocenské jsem od 03/07 a termín porodu mám 12/07. Děkuji moc za odpověď.
Dobrý den, zaměstnavatel z provozních důvodů přeřadí zaměstnance na jinou práci, třeba na 1 den nebo několik dní, jak ho platit? V průměru jako hodinové náhrady? Zaměstnanec měl plánovanou směnu 8 h, ale náhradní práci konal 12 h, jak zaplatit 4 h - také jenom průměrem nebo průměr + přípl. za přesčas? Nebo platit hodinovkou a doplatit do průměru? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat: Založené s.r.o ,má 2 jednatele.Tito jednatele jsou bráni jako zaměstnanci,a pokud ano,může společnost jim přispívat na penzijní nebo životní pojištění? Děkuji a přeji hezký den Fingrová
Dobrý den, Chtěla bych Vás požádat o radu ohledně přepočtu dovolené z rovoměrného režimu 8 hod denně ( PO-PA ) na nerovnoměrný režim 11 hod denně ( 4x šichta 4x volno).Nevím jak přepočítat zůstatkovu dovolenou při 8 hodinách na 11 hodin. Např. nárok 20 dnů při 8hod. přepočet na 11hod je 14,5 dne ( 20:1,375 (1,375=11:8)=14,5dne). Děkuji za radu.
Dobrý den, prosím o následující informaci: Pracovník v letošním roce za 1.čtvrtletí odpracoval 47 přesčasových hodin. V loňském roce obdržel roční odměnu ve výši 30000,-. Připočítává se tato odměna pro výpočet průměru pro náhrady dělena 12x3, nebo se ještě před tímto výpočtem dělí skutečným fondem pracovní doby, t.j.520 a násobí se 520+47(30000:520x567=32711,53:12x3=8177,88). Děkuji.
Ještě jeden dotaz. Naši instruktoři (sezónní práce v zimě) byli všichni na dobu neurčitou (kromě důchodců) zaměstnání na dohodu o prac. činnosti. Můžeme s instruktory uzavřít na příští zimu dohody o provedení práce s určením odměny za hodinu? Samozřejmě do limitu 150hodin za rok. A jak je to teď s dohodami o prac. činnost? Prý už nelze použít na sezónní práce kdy např. 3 měsíce zaměstnanci pracovali a 9 ne, tak jim průměr 40hod. vyšel.
Dobrý den.Mám dotaz ohledně nemocenské dávky.Jestliže mám pracovní neschopnost,která je třeba od půlky jednoho měsíce do půlky druhého měsíce.Počítají se v tom druhém měsíci opět 3 dny za minimum od 4 dne více a od 14 dne opět o něco víc,tak jak je to když se nemocenská začíná.Děkuji moc za odpověď.
Dobrý den, můžeme zaměstnat paní na výuku na dopravním hřiští pro děti na cca 5 hod. týdně 4 hod. denně na dohodu o prac. činnosti. Jedná se o dobu 04-06, dodrženo 40 hod. týdně. Zároveň pak na odpolední dozor ha hřišti cca 2 hod denně (dle počasí) na 05-06 dohodu o provedení práce? Může se do dohody o provedení práce napsat odměna za hodinu? Někde jsem četla, že se musí stanovit odhad pracovní doby a celková odměna což však není u většiny možné dopředu určit.
Dobrý den, 6.3.2008 budu končit MD. MD bude tedy trvat 47 pracovních dnů v roce 2008. Od následujícího dne chci čerpat zůstatek dovolené 2007, který bude min.13 dnů. Celkem budu mít tedy v roce 2008 min.60 pracovních dnů jako výkon (MD+zůstatek dovolené 2007. Vznikne mi nárok na dovolenou 2008 v plné výši 25 dnů ? A mohu souběžně čerpat po datu ukončení MD 6.3.2008 rodičovský příspěvek, zůstatek dovolené 2007 a plnou dovolenou 2008 ? Nebo mám nárok na rodičovskou dovolenou/příspěvek až po vyčerpání zůstatku dovolené 2007 a plné dovolené 2008 ? Děkuji Vám za odpověď.
Dobrý den, budu mít druhou svatbu v pracovní den, v pátek. Mám nárok na paragraf ? Děkuji Vám za odpověď.
Dobrý den zaměstnanci ve staveb. pracují na turnusově týden práce a týden doma,jak jim mám spočítat mzdu když měs. má 16000Kč a odpracoval místo 168h jen 150.děkuji Jarka
Dobrý den, od 23.8.07 nastoupím na MD, kterou budu čerpat po dobu 28 týdnů. Pravděpodobně mi zůstane několik dnů dovolené 2007, o kterou požádám následně po ukončení MD v březnu 2008. Mohu souběžně žádat a čerpat také rodičovský příspěvek? Nebo mám nárok na rodičovský příspěvek až po vybrání zůstatku dovolené 2007 v návaznosti na MD? Vím, že nárok na dovolenou 2008 mi nevznikne, protože nebudu mít odpracovaných 60 pr.dní v roce 2008. Děkuji za odpověď.
Dobrý den. Jak mám postupovat, když mi můj bývalý zaměstnavatel mi dal výpověď z mandátní smlouvy , která měla 4-měsíční výpověď a dohodli jsme se, že bude spolupráce ukončena k 30.4. , dostanu dvouměsíční odstupné - což jsem se dozvěděla, že prý není u mandátní smlouvy možné...ale výpověď přišla k 31.8., přitom jsem 15.5. měla předat veškerou evidenci a podklady, které jsem zpracovávala , takže nemohu pokračovat ve své práci.Jenom mám v ruce mail,který posílala má nástupkyně na prodejny , že k 15.5.končím po vzájemné dohodě a ona přebíra agendu po mně- je to možné mít jako důkaz ústní dohody? Ke všemu nemám stále zaplaceny faktury od měsíce února... Co mám dělat, abych něco nezanedbala? Jak dostat z firmy své peníze? Děkuji předem za odpověď
Dobrý den, prosím o zodpovězení dotazu: Zaměstnanec nastoupil do zaměstnání 1.4.V prvním měsíci pracovního mu byl poskytnut 1 den dovolené.Náhrada za dovolenou byla spočítána podle hodinové mzdy ve mzdovém výměru, protože zaměstnanec neodpracoval v předcházejícím čtvrtletí v této firmě žádné dny. Zaměstnanec však tvrdí, že mu měl být spočítán průměrný výdělek podle předcházejícího čtvrtletí u minulého zaměstnavatele. Děkuji za odpověď.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na zaměstnankyni, která si od zaměstnavatele půjčila peníze k překlenutí finanční tísně a dohodla se na měsíčních splátkách, které jí jsou sráženy ze mzdy.Celý měsíc květen bude zřejmě marodit a mě by zajímalo, zda jí splátku na půčjku můžu strhnout, i když nebude mít mzdu, ale pouze jí vyplatíme nemocenské dávky.Děkuji Vám za odpověď. M.S.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat: moje dcera se vyučila jako kadeřnice, jelikož nesehnala práci přihlásila se na úřad práce kde absolvovala rekvalifikační kurz.Práci nesehnala protože mezitím otěhotněla.Stále je vedená na úřadu práce.Chtěla bych vědět zda bude pobírat nějakou finanční pomoc v mateřství a kolik a kde o ni zažádat.Děkuji
Dobrý den, prosím o sdělení aktuální výše životního minima. Děkuji EB
dobrý den, manžel pobírá důchod od února 2007,předtím pracoval jako OSVČ hlavní,teď bude OSVČ vedlejší-kolik si může jako podnikatel vydělat k důchodu je tam nějaké omezení? děkuji Ransdorfová