FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: MZDY
DOTAZY NA TÉMA DOVOLENÁ NA ZOTAVENOU
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, prosím Vás o radu. Mám provést srážku ze mzdy zaměstnanci, který je rozvedený a platí výživné na 1 dítě. Je v tomto případě základní nezabavitelná částka: 1. na osobu povinného 3856,67 Kč 2. na 1 dítě 964,17 Kč Celkem 4820,84 Kč, t.j. zaokr. 4821 Kč? Děkuji a jsem s pozdravem.
Dobrý den, děkuji za odpověď ve věci nároku na vznik dovolené 2008 po MD. Splním podmínku 60 odpracovaných dní v r.2008 (MD do 6.3.2008 + čerpání zůstatku dovolené 2007 - 14 dní)pro vznik nároku na dovolenou 2008. Avšak údajně mi dovolená 2008 bude zkrácena za následné neodpracované dny z důvodu poskytnutí rodičovské dovolené do věku tří let dítěte. O kolik mi bude dovolená 2008 zkrácena ? Plná dovolená je 25 dní. Děkuji Vám
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na pracovní neschopnost zaměstnance. Marodil od 28.5.2007 do 2.6.2007. Ukončení pracovní neschopnost jsem dostala, ale nemám lístek na peníze na konec měsíce.Potřebuji ho i když už mám ukončení pracovní neschopnosti?Lékař mu řekl, že když má ukončenou PN 2.6., tak ho nepotřebuje. Děkuji moc za odpověď. JN
Dobrý den, nemohu najít jak správně vypočítat čistou mzdu,která se uvádí na žádost o dětské přídavky.Jde mi o to,jestli se bere jako příjem i bonus na poplatníka (600,-Kč)? Děkuji
Dobrý den, příjde k nám brigádník na výpomoc/na měsíc/.Můžete mi poradit jakou smlouvu mám s ním uzavřít.Jaké srážky,slevy z výplaty tedy bude mít? Děkuji
Dobrý den, mám takový dotaz: uvažujeme, že bychom zaměstnanci snížili měsíční hrubý příjem, ale "ztrátu" kompenzovali stravenkami. Jak se na tuto změnu bude tvářit OSSZ (popř. jiné orgány), když na přihlášce zaměstnance k nemocenskému pojištění se uvádí "předpokládaný měsíční hrubý příjem". Jsme malá organizace. Děkuji za odpověď.
Dobrý den. Na mzdu zaměstnance je uvalena exekuce. Chci se zeptat, jaká částka a dle jakých zákonů musí být zaměstnanci vyplacena, když nevyživuje žádné děti, je bezdětný a svobodný. Pobírá minimální mzdu 8000,- Kč hrubého, tj. 6760,- Kč čistého. Jaká částka připadne dle úředního rozhodnutí na exekuci? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, prosím o radu ve výpočtu průměru pro peněžitou pomoc v mateřství. Pracovnice byla u nás v pracovním poměru od 3.1.2005 do 31.12.2006. Od 2.10.2006 do 7.5.2007 byla v pracovní neschopnosti a od 8.5.2007 požádala o peněžitou pomoc v mateřství. Jedná se o THP pracovnice, které byly ještě v měsíci říjnu 2006 a prosinci 2006 vyplaceny čtvrtletní odměny ve výši 23949,- Kč. Její vyměř.základ od 1.5.2006 do 31.12.2006 včetně čtvrtletní odměny činil 111886,- Kč.V roce 2007 pobírala jen nemoc z ochranné lhůty. Je správný výpočet průměru z rozhodného období od 1.5.2006 do 30.4.2007: 111886 Kč : 154 Kal dní = 726,53 Kč? Moc děkuji za odpověď. S pozdravem Zetková
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda v roce 2007 se zaměstnanci s měsíční mzdou při zjišťování průměrného výdělku započítávají do hodin i svátky, které neodpracoval. Děkuji za odpověď.
Dobrý den, prosím o konzultaci ohledně zjišťování průměrného výdělku v případě, kdy se ve firmě objeví prostoje(zaměstnanci dostanou náhradu mzdy ve výši 70%průměrného výdělku).Tato náhrada se nezahrnuje do průměru pro pracovněprávní účely stejně jako např. čerpání ŘD?Děkujiza odpověď.
Dobrý den. Může si žena, která má předčasný starobní důchod, vydělat nějaké peníze? Jednalo by se o "Dohodu o provedení práce" na údržbu veřejného prostranství v obci.V případě, že ano, do jaké výše? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat, zda když zaměstnáme občana EU ve spol. se sídlem v ČR a v pracovní smlouvě bude mít místo výkonu Praha, zda může mít mzdu v pracovní smlouvě uvedenou v Euro? A lze mu takto v Eurech vyplácet mzdu na jeho účet? Nebo musíme mzdu uvádět jen v Kč (tak jak o ni budeme účtovat pro odvody SP, ZP a daní) a odesílat jí na zahraniční účet v Kč? Moc Vám děkuji za odpověď.
Dobrý den,chtěla bych se zeptat, jestliže zaměstnanec jde darovat krev, náleží mu náhrada mzdy? A jestli se vypočítává z průměrného výdělku?. Předem děkuji za odpověď.
Dobrý den,prosila bych radu. Zaměstnanec ve firmě udělal manko,skončil pracovní poměr s tím,že napsal výpověď dohodou,kterou jsme mu nepodepsali,chtěla jsem,aby ještě odpracoval sobotu a neděli,ale on z pracoviště odešel. Měl nárok na 4,5dne dovolené,za so+ne by odpracoval 2x12hod,za so a ne jsem mu dala neomluvenou absenci. Kolik dní z dovolené mu mohu krátit na neoml.absenci?Je tak drzý,že by chtěl dovolenou proplatit a dostat výplatu.prosím o radu,zda mu mohu dovolenou neproplatit a výplatu pokrýt mankem,které způsobil? Ukradl část tržby.Děkuji za odpověď
Dobrý den, jsem důchodkyně a pracuji jako brigádnice na poloviční úvazek. Chtěla jsem se zeptat zda mi je oprávněně strháváno z platu sociální pojištění a zda mám nárok na nějakou dovolenou.Děkuji za odpověď .
Dobrý den, jsem důchodkyně a pracuji jako brigádnice na poloviční úvazek. Chtěla jsem se zeptat zda mi je oprávněně strháváno z platu sociální pojištění a zda mám nárok na nějakou dovolenou.Děkuji za odpověď .
Dobry den. Jsem svobodna maminka na materske dovolene. Materskou mi vyplaci firma z GB a to do 10.6.2007. Nyní jsem ale v CR a v terminu 4.6.-22.6.2007 planuji vypomoci s vyukou AJ na zakladni skole. Bude se jednat o cca 15h tydne. Predpokladam, ze nejlepsi bude uzavrit dohodu o provedeni prace. Musim z teto castky odvadet dan i kdyz jsem svobodna matka na materske? Pokud ano, mam narok na vraceni teto dane na konci zdan.obdobi? Mam narok na odpocet za dite? Pokud tomu spravne rozumim, SP a ZP se v tomto pripade neodvadi. Predem dekuji za odpoved.
Dobrý den, prosím o zodpovězení dotazu: Zaměstnanec-student,vykonával závislou činnost na dohodu o provedení práce. K 15.5.ukončil studium na VŠ a k 16.5.nastoupil do zaměstnání ke stejnému zaměstnavateli,kde pracoval na DPP.DPP byla k 30.4.ukončena. Má nárok na slevu na dani z důvodu studia ještě ve mzdě za květen? Děkuji za odpověď.
DOBRÝ DEN,OD 16.10.2006 ZAMĚSTNÁVÁM NA ZKRÁCENÝ ÚVAZEK 20HOD/TÝDNĚ ZAMĚSTNANCE.CHTĚL JSEM SE ZEPTAT,JAKÝ MĚL NÁROK NA DOVOLENOU V MINULÉM ROCE A JAK LETOS. DĚKUJI ZA ODPOVĚĎ.
Dobrý den, prosím Vás jak je to s pracovním úrazem, který trvá déle jak tři dny?Zaměstnanec zřejme neschopnost v tomto měsíci ukončí a potřebuji vědět co mu mám všechno vyplatit, nebo zda mu to vyplatí přímo pojišťovna a já nemusím. Musím to vyplatit hned za tento měsíc?A jsou nemocenské dávky stejně vysoké jako u normální pracovní neschopnosti, takže první 3 dny 25% a další 69%?Děkuji