FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna mzdy je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DOVOLENÁ NA ZOTAVENOU

odpovídal(a): Redakce

Dobrý den. 31.5.2007 jsem ukončila pracovní poměr…

Dobrý den. 31.5.2007 jsem ukončila pracovní poměr.Nyní nejsem nikde zaměstnána a onemocněla jsem.Doktor mi vystavil neschopenku. Jsem v ochranné lhůtě?Mám právo na výplatu nemocenské a od koho (zaměstnavatel bývalý nebo OSSZ). Děkuji.

Prosím o odpověď z oblasti odpovědnosti…

Prosím o odpověď z oblasti odpovědnosti zaměstnance za škodu způsobenou zaměstnavateli. Pracuji na základě pracovní smlouvy na dobu neurčitou jako dělník v pivovaru.Nemám podepsanou hmotnou odpovědnost.Zaměnil jsem výrobu stupně piva a v konečném důsledku jsem vyrobil pivo 10 místo piva 8.Vznikla škoda 100.000Kč a zaměstnavatel chce po mě zaplatit pokutu 3 měsíční platy tedy 40.000Kč. Plán výroby dostáváme formou vyvěšení na nástěnku, nic nepodepisujeme že přebíráme.V den škody tam ani nevisel. Plány se často mění a tu změnu dostáváme telefonicky od mistra.V den škody došlo k záměně při telefonování že mistr řekl dej tam plechovky a neurčil přesně stupeň piva. Ten telefon bral kolega, který pak informoval mě. V den škody se mělo bohužel vyrábět podle plánu, ale když jsem ho neznal? Je to opravdu jen moje chyba a musím platit? Chybná výroba jel 4 hodiny a žádný mistr nic nekontroloval. Neporušil zákon i zaměstnavatel? Děkuji za názor.

Dobrý den,mám k Vám jeden dotaz.Udělala jsem si…

Dobrý den,mám k Vám jeden dotaz.Udělala jsem si ŽL.Na OSSZ mi řekli,že si musím platit měsíční zálohy i když činnost na ŽL bude moje vedlejší.Minulý rok jsem byla do října na MD. Předem děkuji. Lenka

Dobrý den,ráda bych věděla, jaký by byl postup…

Dobrý den,ráda bych věděla, jaký by byl postup při rozvázání prac.poměru s důchodkyní nebo osobou invalidní.Zaměstnankyně důchodkyně má prac.poměr na dobu určitou do listopadu 2007 bez zkušební doby. Jak je to s výpovědí ze strany organizace? Potřebuji ji propustit dříve,jelikož firma půjde do konkurzu.Vztahují se zákony o výpovědi i na důchodce (odstupné?).Děkuji

Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem na…

Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem na možnost čerpání rodičovského příspěvku v konkrétní specifické situaci . Situace: Narodila se nám dvojčata, ale v současné době už žijeme s parterem odděleně, a dle naši dohody každý pečujeme o jedno dítě, tudíž oba nemáme nikde pracovní poměr. Trvalý pobyt mne i partnera je různý a každé z dětí hlášeno k jednomu z nás. Děti mají 1 rok. S partnerem jsme nebyli sezdaní. Dávky při mateřské dovolené, porodné a přídavky na dítě jsem čerpala já. Dotazy: 1) Můžeme žádat oba (tedy já i partner) o rodičovský příspěvek (tj. pro každého z nás), pokud se takto staráme o děti? 2) Pokud ne, za jakých podmínek by to bylo možné, pokud nemůžeme sdílet jednu domácnost a přitom pečujeme každý o jedno dítě? 3) Kde a jakou formou se o rodičovský přízpěvek žádá: - v případě předchozího pracovního poměru - v případě předchozí nezaměstnanosti a evidence na Úřadu práce 4) Jsou ještě jiné dávky, o které můžeme požádat a budou nám (ať už jednotlivě či pro oba) přiznány (přídavek na dítě, sociální příplatek, příspěvek na bydlení, dávky pěstounské péče a příspěvek na školní pomůcky)? Děkuji za odpověď S pozdravem Dagmar Cichá

Dobrý den, jak dlouho mohu zaměstnanci na HPP…

Dobrý den, jak dlouho mohu zaměstnanci na HPP prodlužovat pracovní smlouvu na dobu určitou? Děkuji.

Dcera zaměstnankyně ukončila studium, potvrzení o…

Dcera zaměstnankyně ukončila studium, potvrzení o době studia má do 20.06.2007, má nárok za červen na uplatnění bonusu na dítě? Prý červenec a srpen má ještě prázdniny a platí za ní soc. a zdrav. poj. stát, může uplatnit bonus v červenci a srpnu? Děkuji Kejlová

Dobrý den, zaměstnankyně na HPP má smlouvu na…

Dobrý den, zaměstnankyně na HPP má smlouvu na dobu určitou do 31.12.2006. Od srpna 2006 je na mateřské dovolené. Jak postupovat? Je stále mojí zaměstnankyní?Děkuji.

Dobrý den,pokud má zaměstnanec nemocné rodiče, o…

Dobrý den,pokud má zaměstnanec nemocné rodiče, o které se musí starat, má nárok na paragraf 9 dní? Platí také, když ukončí paragraf po 9-ti dnech,aby si vzal třeba 1 den ŘD a potom opět paragraf?Děkuji

Dobrý den, jaký den by se měl správně uvádět jako…

Dobrý den, jaký den by se měl správně uvádět jako výplatní termín pro odvod soc.a zdrav.pojištění, když výplatní termín 15.(kdy má správně zaměstnanec dostat výplatu) připadá na neděli,případně sobotu.Pokud by výpl.den připadl na neděli,tak výplatním termínem by bylo pondělí.Pokud by výpl.termín připadl na sobotu,tak výplatní termín by byl pátek?Je to správně? Děkuji za odpověď

Dobrý den, prosím o radu zda musí člen…

Dobrý den, prosím o radu zda musí člen představenstva akciové společnosti z odměny za výkon statutárního orgánu odvádět zdravotní a sociální pojištění? Jakou daní je tato odměna zdaňována? Je možné uvést odkaz na platnou legislativu, kterou se tato oblast řídí? Předem děkuji.

Dobrý den, prosím o radu zda musí člen…

Dobrý den, prosím o radu zda musí člen představenstva akciové společnosti z odměny za výkon statutárního orgánu odvádět zdravotní a sociální pojištění? Jakou daní je tato odměna zdaňována? Je možné uvést odkaz na platnou legislativu, kterou se tato oblast řídí? Předem děkuji.

Může si slov. občan zaměstnaný u nás podepsat ve …

Může si slov. občan zaměstnaný u nás podepsat ve firmě prohlášení a má nárok na slevy jako český občan?

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda si může v…

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda si může v daňovém přiznání uplatit daňové zvýhodnění na dítě podnikatel, který žije ve společné domácnosti s družkou, mají spolu dvě děti, jedno je ale z předešlého vztahu družky.Družka je na rodičovské dovolené.Náklady hradí společně, péči dětem poskytují také společně.Může si podnikatel uplatnit daňové zvýhodnění na obě děti, spíše na druhé dítě, které má družka z předešlého vztahu (dítě má i jiné příjmení).Moc děkuji.

Dobrý den, máme zaměstnáno pár lidí se zkrácenou…

Dobrý den, máme zaměstnáno pár lidí se zkrácenou pracovní dobou 37,5 hod./týdně.Dle nového ZP se práce přesčas považuje až nad odpracovaných 40 hod. týdně. Pokud tedy některý z těchto zaměstnanců odpracuje místo 37,5 hod stanovenou týdenní dobu 40 hod., jak mu máme ty 2,5 hod proplatit?Bez příplatku?Může si za to vybrat náhradní volno?A co když si chce pouze napracovat například zmeškanou dobu z rodinných důvodů-může na to ty 2,5 hod použít?Děkuji za odpověď.M.S.

Dobrý den, kde najdu prosím nařízení vlády ČR na…

Dobrý den, kde najdu prosím nařízení vlády ČR na výpočet základní častky pro případ exekuce ze mzdy.Předem děkuji za odpověď

Kamarádka měla 4 roky plný invalidní důchod,který…

Kamarádka měla 4 roky plný invalidní důchod,který ji nyní změnili na částečný,zatím to nenabylo právní moci.Potom by se měla hlásit na úřadu práce.Má však velké zdravotní problémy a potřebuje vědět, pokud pujde k lékaři a dostane nemocenský lístek,kam tento lístek odevzdat.Pokud bude dostávat nemocenskou, co je základem pro výpočet výše nemocenských dávek?Odepiste mi prosim na email stredl69@centrum.cz,choulostivé téma.Děkuji

Mám dotaz.Pokud budu pobírat částečný invalidní…

Mám dotaz.Pokud budu pobírat částečný invalidní důchod a budu z titulu zdraví v domacnosti,tzn. že schopna pracovat a nebudu ani na úřadu práce, 25 let mám odpracovaných,může manzel za mne platit důchodove pojisteni,abych dostávala důchod? Abych měla důchod cca 9000Kč, kolik musí manžel měsíčně platit? Lze to takto provést?Do důchodu mi chybí cca 10 let.

Dobrý den, jsem studentka denního studia VŠ a…

Dobrý den, jsem studentka denního studia VŠ a chtěla bych se zeptat,zda je pro mne výhodné pracovat na ŽL? Mám brigády týkající se prodejní asistence, ochutnávky atp. Měsíční přijem je asi 6000kč. Smlouvy mám vždy na sjednanou akci psané tak, že za zdanění jako externí pracovník odpovídám sama. Jaké jsou výhody v případě studia denního popř. nevýhoda pokud bych přešla na dálkové. Děkuji Vám moc za odpověď.

Dobrý den, prosím o radu jak vypočítat průměrný…

Dobrý den, prosím o radu jak vypočítat průměrný hrubý výdělek za pracovní den. Když ho potřebuji k pracovnímu úrazu- ztráta výdělku. Moc děkuji Jarka