FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: MZDY
DOTAZY NA TÉMA DOVOLENÁ NA ZOTAVENOU
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den,jsem cizinec, který má v ČR s.r.o.. Je pravda, že má mzda nebude zdaněna pokud bude nižší než 399 Kč ? Děkuji za odpověď
Dobrý den,zajímalo by mě,jaky mam narok na dovolenou a od kdy mohu dovolenou čerpat nastoupila jsem do hlavniho prac. pomeru 1.6., dekuji
Dobrý den, mám brigádníka,který má dohodu o pracovní činnosti.Prosím jak je to s výplatou.Při výpočtu vychází plat nižžsí než ekvivalentní minimum 8000.Podnik má dovolenou a brigádníkovi se dovolená nepočítá.Tudíž odpracoval málo hodin.Musí se doplácet zdravotní pojištění do minima? Děkuji
Dobrý den, můj příjem je nízký a proto mi zaměstnavatel doplácí do minimální mzdy. Jelikož nemám u něho podepsané daň. prohlášení, sráží mi daň ve výši 20%. Sráží se daň i z doplatku do minimální mzdy,je to považováno za příjem? Děkuji za odpověď.
Dobrý den,jsem nyni na MD,společnost u které jsem zaměstnaná jde do dražby,tudíž zřejmě dostanu výpověd,jelikož jsem na MD,tak mi zatím zaměstnavatel nemůže dát výpověď,pracuji nyní na DPP u jiné společnosti,můžu mít dva HPP(hlavní prac.poměry)+ DPP? Plynou z tohoto nějaké nevýhody?Co se týká pojistného pokud jsem na MD,tak za mě platí pojistné stát,je to tak?Jinak pokud bych byla zaměstnaná na další HPP,jakou daň musím odvézt, slevu na poplatníka 600,-Kč uplatňuji u dohody o provedení práce.Děkuji
Dobrý den. Mám prosbu. Můžete mi stručně vysvětlit jaký je rozdíl a v čem, a to - dohoda o provedení práce a smlouva o dílo. Jak se liší ve zdanění, vztah zadavatel a provádějící atd. Děkuji Valouch Vladimír
Dobrý den, prosím Vás potřebuji vědět kdy má zaměstnanec nárok na daňový bonus. Příklad : pan je rozvedený, ale stále žije s paní ve spol. domácnosti a mají 5 dětí.Paní je nezaměstnaná. Děkuji.
Dobrý den, děkuji paní Sedláčkové za odpověď na dotaz ze dne 11.7.07, který se týkal uplatňování daňového zvýhodnění na vyživované děti v době před a po rozvodu. Který z rodičů si může uplatňovat nárok na odpočet v případě střídavé péče ? Děkuji za odpověď.
V pracovní smlouvě mám daný pevný výplatní termín vždy 12-ctý kalendářní den v měsíci,ale zaměstnavatel mi mzdu již delší dobu vyplácí s několikadenním spožděním.Tak bych ráda věděla zda je povinný vyplácet mi mzdu řádně v termínu nebo zda má nějaký časový interval ve kterém je povinnen mzdu vyplatit.Děkuji
Dobrý den, budu odcházet na MD šest týdnů před termínem porodu. Zaměstnavatel mi nabídl možnost zůstat ještě po nástupu na MD ve firmě na dohodu dle mého uvážení podle zdravotního stavu před porodem. Jaký způsob smlouvy je pro mne nejvýhodnější, pokud budu chtít u zaměstnavatele aspoň částečně vypomáhat do porodu? Dále by zaměstnavatel uvítal, pokud bych vypomáhala i po porodu při MD a pak při RD. RD plánuji do 3 let věku dítěte. Lze takto si přivydělat u zaměstnavatele při MD a RD? A na jakou smlouvu nejvýhodněji? Děkuji Vám
Dobrý den, jsem studentka, ktera pracuje u zamestnavatele na zaklade dohody o pracovni cinosti, na zaklade teto dohody mi prislusi mzda dle odpracovanych hodin. Nicmene zamestnavatel je se mnou spokojen a rozhodl se na konci mesice mi vyplatit jednorazovou financni odmenu. Pocita se tato odmena do vypoctu zalohy na dan spolu se mzdou? Odvadi se z teto odmeny take zdravotni a socialni pojisteni? Předem děkuji za odpověď
Dobrý den,rád bych se Vás zeptal na tuto skutečnost-pracuji na HPP a k tomu mám ještě u jiného zaměstnavatele dohodu o provedení práce. Je nutné, aby mi bylo strháváno ze mzdy zdravotní a sociální pojištění, které mi již je strháváno u HPP? Děkuji Vám za odpověď.
Dobry den, v polovině června jsem nastoupila do nového zaměstnání. Pracuji zde na DPP. Nový zaměstnavatel mi nenabídl možnost podepsat Prohlášení k dani s tím, že budu odvádět 20% daň. Sama jsem ho tedy požádala o to, zda bych mohla prohlášení podepsat. Bylo mi řečeno, že nevědí, o co jde. Sehnala jsem si tedy formulář, řádně vyplnila a podepsala k 1.7. (v červnu jsem ho ještě uplatňovala u minulého zaměstnavatele). Předala jsem ho novému zaměstnavateli s tím, že žádám o poskytnutí slevy na dani. Bylo mi řečeno, že "uvidíme". Chtěla jsem se zeptat, zda má zaměstnavatel povinnost poskytnout mi v tomto případě slevu na dani, resp. jak postupovat, pokud mi ve výplatě za červenec bude opět stržena 20% daň. Děkuji mnohokrát.
Dobrý den, ráda bych se zeptala jak je placeno, když je někdo na poegrafu s dítětem. A případně jak je to rozčleněno. Děkuji Sionková
Dobrý den, dne 5.6.07 jsem absolvovala vysokou školu. Zjistila jsem si, že mám nárok na prázdniny pouze 1 měsíc, a to červenec. Může si v tomto měsíci uplatnit má matka ještě daňové zvýhodnění na dítě. A já když budu mít brigádu v tomto měsíci, slevu na studenta? Brigáda je dohoda o pracovní činnosti do 20 hod. týdně. A mohli by jste mi napsat i číslo zákona ve kterém bych to našla.Děkuji za odpověď
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jsem na mateřské dovolené a byla mi nabídnute práce,ale musím živnostenský list. Je možné si na mateřské udělat živnostenský list? Nepřijdu tak o mateřskou? Předem Velice děkuji za zodpovězení.
-----Original Message----- From: sem_neodpovidejte@finance.cz [mailto:sem_neodpovidejte@finance.cz] Sent: Wednesday, July 04, 2007 6:12 PM To: simonava@seznam.cz Subject: Dotaz do poradenstvi.finance.cz Dobrý den, Váš dotaz na serveru poradenstvi.finance.cz byl zdarma zodpovězen a označen jako diskretní, tzn. není vystaven mezi ostatními zodpovězenými dotazy Sekce: Mzdy Typ dotazu: Zdarma, diskrétní Dotaz: Dobrý den, mám dotaz na průměrný čistý výdělek. V roce 1.6.2003 jsem nastoupila na mateřskou dovolenou, 23.6.2003 jsem porodila dvojčata. 23.6.2006 jsem chtěla nastoupit zpět do zaměstnání, ale jelikož firma byla již 2roky v likvidaci, dali mi výpověď a dvouměsíční odstupné. Prodloužila jsem si "mateřskou" do čtyř let věku dětí, tj.23.6.2007. Jelikož se mi zatím nepodařilo práci sehnat, šla jsem se zaevidovat na úřad práce. Jaký bude můj čistý průměrný měsíční výdělek pro výpočet podpory v nezaměstnanosti, když jsem naposledy pracovala 16.10.20022 (rizoké těhotenství), v r.2004 mi proplatila firma zbylou část dovolené, a pak až v 07/2006 dvouměsíční odstupné. Děkuji mnohokrát za odpověď. Přeji hezký den. Sim. Odpověď: Dobrý den, potože jste v předcházejícím kalendářním čtvrtletí neměla žádné příjmy, tak se Vám bude počítat pravděpodobný výdělek. Tento výdělek se vypočte dle Vašeho platného mzdového výměru. Odpověděl: Sedláčková Andrea Dobrý den paní Sedláčková, zapomněla jsem napsat,že jsem měla v min.čtvrtletí 2 dohody o provedení práce, myslela jsem že pokud není odvedeno zdravotní a sociální poj.,tak to úřad práce nezajímá, jak mi pověděla paní na ÚP. Je to tak nebo se mýlím. Děkuji za ujasnění, a přeji hezký den. Simona V.
Dobrý den, prosím o odpověď na následující otázku: S manželem jsme v rozvodovém řízení, máme 2 dcery (18 a 11 let). Soud předběžně jako opatrovníka dcer pro dobu před a po rozvodu manželství určil otce. Do této doby jsem uplatňovala a stále uplatňuji nárok na odpočet daní na děti. Mohu nárok na odpočet uplatňovat dál (manžel neuplatňuje), popř.co je mou povinností ? Děkuji za odpověď.
Děkuji Vám za odpověď: A to: příspěvek na penzijní připojištění do zákonné výše se do vyměřovacího základu nezahrnuje. Jestliže se jedná o příspěvek vyšší ( zaměstnanec z něj odvádí daň a pojistné), tak se do vyměřovacího základu zahrnuje, a to pouze převyšující částka.....Můžete mi ještě prosím sdělit v návaznosti na Vaši odpověď,jaká je zákonná výše penzijního připojištění? A jaká je částka vyššího příspěvku na penzijní připojištění? Zaměstnavatel platí zaměstnankyni 1000,- Kč měsičně PP.Děkuji
Dobrý den,byla na mě uvalena exekuce z VZP. Pobírám hrub. měsíční příjem 12000,-kč a soudem mám stanovené výživné na 2 nezl. děti ve výši 5000,-kč.Jakou částku mohu očekávat po odečtení exekuce k výplatě? Není mi jasný postup při strážkách se mzdy pokud mám stanovené vyž. povinnosti a zda je na ně vůbec brán zřetel. Děkuji za odpověď.