FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: MZDY
DOTAZY NA TÉMA DOVOLENÁ NA ZOTAVENOU
odpovídal(a): | Redakce |
Prosím o radu mám HPP, kde mám podepsané prohlášení. Nyní mám vedlejší pracovní poměr na 6 500,-Kč měsíčně hrubého. Kolik budu na VPP odvádět daní,soc. a zdr. pojištění?Děkuji.
Dobrý den. Jsem v řádném starobním důchodu.Nepravidelně si privydělávám formou dohody o provedené práci. Je to zhruba tak 5 měsíců za rok. Výdělek se pohybuje v rozmezí 5 - 9 tisíc za měsíc podle odpracovaných hodin. Zaměstnavatel mi tento výdělek zdaněje ve výši 20 procent. Toto zdanění mě připadá neúměrně vysoké.Postupuje zaměstnavatel správně? Děkuji S pozdrave Alena A.
Prosím o radu jak spočítat přečerpanou dovolenou? jaký bude odvod na zdravotní a sociální pojištění? Děkuji
Dobrý den, prosím o radu: Společnost s ručením omezeným si pronajala na 3 měsíce osobní automobil od jednoho ze společníků, který tento automobil má pronajat formou finačního leasingu a využívá jej při svém podnikání jako OSVČ. Společnost s ručením omezeným toto vozidlo svěřilo svému obchodnímu zástupci na vykonání dlouhodobé pracovní cesty do zahraničí, kde jej bude využívat i jako soukromé vozidlo. Nevím si rady, jakou cenu mám použít při stanovení 1% vstupní ceny pro zvýšení základu zmíněného obchodního zástupce. v leasingové smlouvě je uvedena pořizovací cena za jakou to leas. společnost koupila - 299.000,-Kč (bylo to ojeté vozidlo) nebo vzít cenu, za jakou to v budoucnu možná odkoupí OSVČ-společník po skončení leasingu=Kč 1.000,-? (uvažuje se i, že leasing bude převeden z OSVČ na s.r.o.). Zatím jsem použila 1% z 299.000,-, abych vypočítala mzdu za měsíc červenec, ale nejsem si tím úplně jistá. Děkuji za radu
Dobrý den, mohu se zeptat, z jaké mzdy se platí daň zaměstnancům Slovenska, kteří jsou držiteli E101 a SP a ZP se za ně odvádí na Slovensku. Mám spočítat daň z hrubé slov. mzdy, nebo odečtu SP a ZP a po přepočtu na Kč vypočítám daň ze mzdy po srážkách? Děkuji předem moc za odpověď
Dobrý den p. Sedláčková, omlouvám se, neuvedl jsem, že v době od 1. 7. do 20. 7. 2007 nepracoval, dodatečně požadal o neplacené volno, tím pádem má otázka nebyla přesná, neboť jsem v té době nevěděl, že má konec nemoci, on se ozval až 15. 7. 2007. S pozdravem
Dobrý večer, jak vysokou měsíční brutto mzdu si může přivydělat poživatel plného invalidního důchodu? Děkuji předem za odpověď. Volfová Marie
Dobrý den, pořádám na ŽL kulturní akci, na které mi budou večer vypomáhat dva studenti za předem sjednanou finanční odměnu ve výši Kč 500,--. Mohu vystavit pouze VPD na jednorázovou výpomoc a neodvádět žádnou daň já ani studenti? Do jaké výše může být tato jednorázová výpomoc? Děkuji.
Dobrý den, mám dotaz ohedně zaměstnání brigádníka.Má sepsanou dohodu o provedení práce. kolik hodin ročně tato dohoda teď je. Může dostat 100,-Kč/hod.? Jakou sazbou se to zdaňuje? Může podepsat prohlášení a mít slevy na dani a dále když donese potvrzení o studiu může mít slevu 200,-Kč jako student? Děkuji
Dobrý den,mám dotaz ohledně nároku na dovolenou v případě, že zaměstnanec je v letošním roce na prostojích (překážka na straně zaměstnavatele z provozních důvodů)- zaměstnanec dostává náhradu mzdy ve výši 60% průměrného výdělku. Jde nám o to, zda se tato náhradní doba považuje za výkon práce.Př. zaměstnanec odpracoval v letošním roce pouze 47 směn,nyní rozvazuje pracovní poměr k 31.8.2007-jaký bude jeho nárok dovolené,kterou si může čerpat. Děkuji za odpověď.Němcová
Dobrý den, zajímalo by mě, zda si může přivydělat žena na ŘMD (28.týdnů) na dohodu o provedení práce.Děkuji. Pokud nemůže a už se tak stalo,jaké z toho budou důsledky.
Dobrý den, pověřený vlastník společenství vlastníků jednotek dle rozhodnutí shromáždění SVJ pobírá odměnu 400,00Kč za měsíc, jeho zásupce pak odměnu 170,00Kč za měsíc. Prosím o sdělení jak postupovat při zdanění těchto odměn a zda tyto odměny podléhají i odvodům sociálního a zdravotního pojištění.S pozdravem a přáním příjemného dne Šárka Kulhavá
Dobrý den, prosím potřebuji poradit jak se počítá dovolená, když zaměstnanec nastoupí v průběhu měsíce.Děkuji Kala
Dobrý den, prosím o zodpovězení mého dotazu. Je nutné hlásit zaměstnavateli, u kterého mám HPP,práci na dohodu o pracovní činnosti? Děkuji
Dobrý den, prosím Vás o radu. Do potvrzení na žádost o přídavky na děti započítávám do čisté mzdy i vyplacený bonus na děti. Je to správně? Děkuji.
Dobrý den,nastoupila jsem do občanského sdružení jako pokladní ve směnném provozu (ranní a dpolední) se službami o víkendu i svátcích.Pracovní úvaz mi stanovili na 7,75 hod/den. Nemám každý den stejný počet hodin a abych dosáhla celého pracovního fondu, pracuji proto více dnů.Zajímalo by mne, jak se vykazují svátky a kdy se proplácí a kdy ne. Mám plat podle hodin, nyní pouze základ 60,- Kč na hodinu. V květnu jsem jeden svátek pracovala a na druhý mi vyšlo pracovní volno. Zaplatili mi pouze příplatek za 1 svátek 100%, na druhý svátek prý nemám nárok. Ale je velmi podivné, že pracovního výkazu se mi neodpracovaný svátek vykazuje jako chybějící hodiny. Konkrétně: Na měsíc květen bylo stanoveno odpracovat 162,75 hodin + 15,5 (svátek). Skutečně jsem odpracovala 160,5 hodiny. Podle mě mi chybělo 2,25 hodiny a ne 10 hodin, jak mi tvrdí mistr. V organizaci je možno hodiny vyrovnávat během čtvrtletí. Dále by mě zajímalo, proč jsem si musela vzít dovolenou na 1 den svátku a sobotu a neděli, když jsem během měsíce stačila odpracovat celý mzdový fond (počítáno bez svátku) a ještě plus hodiny, kterými jsem vykrývala dva předchozí měsíce. Dále by mne zajímalo, zda jako pokladní můžu žádat o ztratné a čím se přidělení ztratného řídí. Předem děkuji za posouzení a odpověd. S pozdravem Helena Šimová, Plzeň
Dobrý večer, zajímá me výše životního minima pro 4členou rodinu, 1.osoba 2880,-Kc, 2 osoba. 2600,-Kč, 2 děti věk: 6-15 let 1960,- Kč x 2 = 3920,- Kč, tudíž životní minimum pro tuto rodinu činí 9400,-Kč, postupoval jsem správně,děkuji za odpověď,na jaké jiné dávky má rodina nárok, mimo příspěvky na děti?
Náš zaměstnanec předložil "Předvolání svědka k ústnímu jednání" , které mu poslal městský úřad, vzhledem k tomu, že to bylo na 9 hod. dopoledne., žádá nás o proplacení náhrady mzdy. Má v takovém případě na náhradu nárok? Musí nám ji městský úřad kompenzovat?
Chci se zeptat, jak a kdy je možné dát zaměstnanci okamžitou výpověď za hrubé porušení pracovní kázně. Pracovník (prodavač) zatajil a zpronevěřil část tržby dne 20.7., podezření jsme měli již od toho dne, ale potvrzeno bylo až 30.7. Pracovníkovi byla podána výpověď z organizačních důvodů k 30.6. Od 24.7. je v pracovní neschopnosti. Děkuji.
Dobrý den, pedagogický pracovník v soukromé sféře má nárok na celor.dovolenou 8 týdnů. Jak je to s pracovníky, kteří pracují pravidelně pouze 2 dny v týdnu? Na kolik dní dovolené má nárok, když od ledna do červa odpracoval 50 dní (po 2hod.)? Čerpat bude v červenci a srpnu. Děkuji.