FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Pro pokládání dotazů do poradny je nutné, abyste se přihlásili! Učinit tak můžete ZDE

DOTAZY NA TÉMA PRACOVNÍ PRÁVO

odpovídal(a): Zdeněk Navrátil, JUDr.

Zkušební doba, doručování

Dobrý den, zaměstnavatel odeslal zrušení prac. poměru ve zkušební době zaměstnanci poštou na adresu jeho bydliště, jako den skončení prac. poměru uvedl předposl. den zkušební doby, písemnost podal na poště 4 dny před skončením zkušebné doby, ale zaměstnanec si ji vyzvedl až 2 dny po skončení zkušební doby. Je toto zrušení platné a k jakému dni případně prac. poměr takto končí? Děkuji velice.

Vypořádání SJM

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak je to s majetkoprávním vyrovním při rozvodu po 9letech, když manžel podnikal a nadělal dluhy, tak jestli se tyto dluhy, které jsou na IČO(firemní), dělí na půl nebo jsou pouze jeho? Když jsme se brali, manžel již podnikal. Děkuji za Vaši odpověď. Markéta Hůlová

Dobrý den,prodal jsem RD přes realitní kancelář…

Dobrý den,prodal jsem RD přes realitní kancelář,která od kupující strany dostala na účet částku,z které měla zaplatit daň z převodu a další poplatky. Na FÚ jsem zjistil,že daň měla být zaplacena do 30.10.2009 a zaplacená není.Po několika telefonátech s realit.kanc.se ukázalo,že peníze nemají a dokonce mi navrhují,abych daň zaplatil já a oni mi dlužnou částku zaplatí později.Mám daň zaplatit(aby se nezvyšovalo penále) a pak peníze vymáhat soudně na real.kanc.nebo rovnou podat trestní oznámení na real.kancelář a nic neplatit?? Děkuji za odpověď.

Pracovní úraz

Dobrý den.Jako pracující důchodce na plný úvazek (1rok),jsem měsíc před skončením pr.pom.utrpěl prac.úraz.Nemocenskou a vyrovnání platu jsem dostával po dobu 70 dnů.Léčení a prac.neschopnost se ovšem protáhla o dalších 50dnů,kdy jsem neschopnost ukončil, ale v léčení jsem stále, i když znovu chodím do zaměstnání. V jakém vztahu jsem byl k zaměstnavateli? Tím myslím,zda prac.poměr nepokračoval? Na co vlastně mám jako prac.důch. nárok,když dle protokolu o úrazu, jsem žádné předpisy neporušil? Děkuji za odpověď.K.Šafařík

Výživné

Dobrý den, mohu posílat výživné přímo své dceři, třeba na její bankovní účet? Dcera je již plnoletá, bydlí ale stále s matkou a studuje. Předem vám děkuji za odpověď.

Darování nemovitosti

Dobrý den, maminka by mi chtěla darovat po smrti otce její podíl chaty, který dělá 2/3, já vlastním zbylou 1/3. Chtěla bych se zeptat, jak je nutné postupovat, kde máme začít a co je vše potřeba udělat? Je nutné doložit nějaký výpis z katastru u advokáta, budu platit nějakou daň z převodu nebo darovací daň?

Práce přesčas

Dobrý den,pracuji na plný úvazek.Zaměstnavatel žádá o 7,5 hodin týdně přesčas,který ovšem nechce proplatit.Chce tyto hodiny "uložit" do fondu,který bude jistinou pro případ "pracovní odstávky. Má na to nárok? Děkuji za odpověď Havrlant

Podílové spoluvlastnictví, SJM

Dobrý den, prosím o radu. Budeme kupovat rodinný dům za 4mil. Tuto částku hradíme následovně : 1mil. ze SJM a 3mil. z prodeje domu, který získal manžel darem od své matky (tedy nejsou SJM). Můžeme do kupní smlouvy (a následně i do KN)uvést spoluvlastnický podíl : 3/4 manžel, 1/4 SJM, když je jasně doložitelné, že 3/4 částky budou skutečně zaplaceny z manželových vlastních prostředků ? Domnívám se, že jiné řešení (koupě celého domu do SJM a následné notářské zúžení SJM) by bylo asi velmi drahé a nevím jestli proveditelné. Děkuji za odpověď.

Darování, vypořádání SJM

Dobrý den. Manžel vlastní z bývalého manželství 1/2 bytu. Manželství, ale nebylo majetkově vypořádáno (po 12-ti letech je v katastru stále SJM). Teď by chtěl svoji půlku darovat svému synovi z tohoto manželství, ale bývalá manželka na tomto bytě nadělala dluhy. Chci se tedy zeptat, zda s tímto darem musí ona souhlasit a zda se musí tyto dluhy manžel zahrnout do darovací smlouvy. Děkuji

odpovídal(a): Redakce

Pracovní poměr na dobu určitou

K naší firmě nastoupil zaměstnanec ke svému prvnímu zaměstnání 1.9.2009. Avšak od 6.9.2009 byl uznán lékařem nemocen. Byla mu vyplacena náhrada dle platných předpisů. Nemoc dále pokračuje. Jak dlouho pro něj platí ochranná lhůta, když má uzavřenou smlouvu na dobu určitou (zkušební doba) do 31.11.2009 podle paragrafu 45 Zákoníku práce. Nemusím mu tedy smlouvu prodloužit? Děkuji.

Volno, darování krve

Dobry den, zajimal by me Vas pohled na terminy okolo DAROVANI KRVE a to presneji "doba na zotaveni". V zakone je psane priblizne toto: "Darování krve je obecně prospěšná činnost a tak každému dárci náleží podle zákoníku práce pracovní volno na dobu cesty k odběru, odběru, cesty zpět a zotavení po odběru, pokud tyto skutečnosti zasahují do pracovní doby v rámci 24 hodin od nástupu cesty k odběru. ... Pracovní volno se poskytuje s plnou náhradou mzdy." Muj zamestnavatel tvrdi, ze tato doba neni nejak casove definovana, tudis kdyz daruji krev ve ctvrtek odpoledne po smene (16hod) tak NEMAM narok na pracovni volno v patek na ranni smene (7-15hod). Podle me ale tato smena spada do 24h lhuty po darovani krve. Jak se tedy "prokazuje" doba na zotaveni a jak dlouho by mela trvat a mam podle zakona narok na pracovni volno nasledujici den kdyz chodim darovat krev odpoledne? Dekuji

Dohoda o rozvázání pracovního poměru

Dobrý den, moje maminka byla týden v pracovní neschopnosti (před operací kolene), když si ji zaměstnavatel pozval na personální oddělení a předložil ji k podpisu Dohodu o ukončení pracovního poměru z důvodu nadbytečnosti k 12.12.2009 s 5násobným měsíčním odstupným,po 16 letech odpracovaných u Českých Drah, 6 let před odchodem do důchodu. Po položení otázky, co by se dělo, když to nepodepíše, ji náměstkyně stroze odpověděla, že dostane pouze 2násobné odstupné a výpověď a moje maminka – udělala chybu – a PODEPSALA.Je možné tuto Dohodu zneplatnit? Podotýkám, podepisovala v pracovní neschopnosti, která stále trvá. Navíc, ČD mají speciální sociální program, kdyby její PP potrval do října 2010,odešla by právě na tzv. sociální program, za zvýhodněných podmínek odchodu do důchodu. To ona bohužel v době podpisu nevěděla, a o to více,ji celá věc mrzí. Moc děkuji za odpověd. Hezký den.

Pracovní poměr na dobu určitou

Jsem již tři roky v důchodu a do toho roku mám smlouvu na dobu určitou, která končí 31.12.2009.Požádala jsem o novou smlouvu do konce roku 2010, ale bylo mi sděleno, že to nejde, že ji dostanu pouze do konce března a pak jí znovu prodlouží. Je to dost nevýhodné, co se týká dovolené a také nemoci. Dovolenou jsem čerpala i v době nemoci.Je tento postup správný? Děkuji

Dobrý den, máme zaměstnankyni, která u nás…

Dobrý den, máme zaměstnankyni, která u nás pracuje na dohodu o pracovní činnosti sjednanou na dobu 1.1.09-31.12.09. Avšak už v měsíci říjnu vyčerpala maximální počet hodin, které smí na DPČ ve sjednané době odpracovat. Jaký pracovněprávní vztah s ní můžeme uzavřít, pokud potřebujeme, aby ještě 2 měsíce u nás pracovala, ale DPČ to už být nemůže? Na HPP pracuje u jiného zaměstnavatele.

Nevýhodná půjčka

Dobrý den, ráda bych se Vás zeptala na radu. Kamarádka se mi před několika dny svěřila, že zastavila byt 3+1, aby mohla zaplatit dluh, který na tomto bytě měla a vyšplhal se celkem na 260 tisíc. Ona si bez vědomí rodiny (dvě děti a přítel), vzala nebankovní úvěr oproti zástavě bytu a to 400 tisíc korun, ze kterého věřitel zaplatil dluh + asi tři nájmy dopředu. Zbytek použila na uhrazení dluhů jinde. Musí platit 9.700 Kč měsíčně 8 let, zatím jen tak tak zaplatila první dvě splátky a to opravdu až v poslední den splatnosti. Práci sice má, ale výdělek je jen 16 tisíc čistého s tím, že přes zimu se určitě sníží, minimálně o tři tisíce. V době, kdy si úvěr pořizovala, mohla počítat s finanční podporou přítele, ten jí teď opustil a zůstala na všechno sama. Z nepochopitelných důvodů si kamárádka vůbec nepřečetla smlouvu o úvěru a podepsala jak směnku, tak rozhodčí doložku a opravdu podle mě nehorázné práva věřitele, ale je pravdou, že jí nikdo nenutil. Za každé porušení smlouvy si věřitel může naúčtovat pokutu 100 tisíc Kč splatných do 14 dnů nebo úvěr ukončit kdykoliv získá pochybnosti o tom, že jsou splátky ohroženy, a navíc si vymezil právo jí kontrolovat její osobní finanční situaci a také provádět kontroly bytu. S bytem samozřejmě nesmí nijak bez vědomí věřitele nakládat. Nemohu na to nemyslet, rády bych jí nějak pomohla, ale nevím co se dá v této chvíli dělat, aby ona nepřišla o byt, protože je téměř jisté, že to neustojí a skutečně v nejhorším případě nemá kam jít. Je vůbec možné dohodnout u takového úvěru snížení splátek? Pokud ano, jak na to? Děkuji, Karolína Halenárová

Dědické řízení, opatrovník

Dobrý den,zemřel mi syn,bylo mu 28 let, nebyl ženatý, ale s přítelkyní má 10ti měsíční dceru. Bude mít jeho přítelkyně nárok na sirotčí důchod? Syn se stal s největší pravděpodobností obětí trestného činu, zaměstnaný byl 9 let. Jak máme postupovat ohledně dědictví, když má syn hypotéku na byt? Kdo bude za mou vnučku dědictví vyřizovat? Předem moc děkuji za radu.

Výpověď, pracovní neschopnost

Dobrý den. Dostal jsem nečekaně výpověď z nadbytečnosti, následně se mi udělalo zle a lékař mě uznal práce neschopným ještě týmž dnem, kdy jsem převzal výpověď. Jedná se o neplatnou výpověď danou v ochranné lhůtě, která běží dnem uznání práce neschopným, nebo je zde rozhodující čas předání výpovědi vs. čas ošetření u lékaře? Zaměstnavatel mi tento den nezaplatil. Děkuji

Zastoupení, pošta

Dobrý den, mám dotaz, který se týká uzavírání hmotněprávní plné moci. Chci uzavřít tuto plnou moc, aby mi můj bratr vyzvedl zásilku na poště. Jak mám správně postupovat – jaká má být správná formální úprava plné moci, co všechno musí být v plné moci obsažené? Musí být podpisy na plné moci notářsky ověřené? Jsou někde na internetu nějaké vzorové typy těchto plných mocí na vyzvednutí zásilek na poště? Předem děkuji za odpověď. Nashledanou.

Součinnost třetích osob, exekuce

Dobrý den, jsem povinna, ze zákona, jako mzdová účetní, poskytnout soudnímu exekutorovi, kromě jiným údajů o zaměstnanci i jeho číslo účtu? I přesto, že dojde k zablokování toho účtu exekutorem, a tím zaměstnanec nedostane ani tzv. nezabavitelné minimum?

Výpověď

Dobrý den, mám dotaz zda je možné aby zaměstnavatel který dal výpověď zaměstnanci z organizačních důvodů (2 měsíční výpovědní lhůta + 3 měsíční odstupné) vzal výpověď ve výpovědní lhůtě zpět? Jde o to, že zaměstnanec si předjednal jiné pracovní místo a zaměstnavatel by toho chtěl využít a vzít zpět výpověď s tím, ať zaměstnanec dá výpověď dohodnou a tím samozřejmě zaměstnavatel nevyplatí odstupné. Je takový postup zákonný, nebo se proti tomu dá nějak bránit? Děkuji