FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Pro pokládání dotazů do poradny je nutné, abyste se přihlásili! Učinit tak můžete ZDE

DOTAZY NA TÉMA PRACOVNÍ PRÁVO

odpovídal(a): Zdeněk Navrátil, JUDr.

Dobrý den! Dne 23.12.2009 mi končí pracovní…

Dobrý den! Dne 23.12.2009 mi končí pracovní poměr u zaměstnavatele. Současně pracuji jako neuvolněný zastupitel u obecního úřadu s příjmem 6000,-Kč hrubého měsíčně. Mohu se od 24.12.2009 zaevidovat na úřadu práce a současně zastávat nadále funkci zastupitele? Děkuji Krňávková

Pracovní neschopnost

Dobrý den,jsem zaměstnán a zároveň provozuji živnost(obchod),je možné být neschopen práce v zaměstnání ale být schopen vykonávat živnost?Děkuji za odpověď.

Ukončení pracovního poměru

Splňuji nárok a hodlám odejít do důchodu. Je možné skončit v polovině měsíce a uvést do výpovědního formuláře datum ukončení prac.poměru 15.dubna nebo se vždy prac. poměr ukončuje až k poslednímu dni v měsíci? Pokavaď je možné prac. poměr skončit v polovině měsíce kdy podat výpověď? Děkuji

Převod zaměstnance

Dobrý den, prosím o radu s tímto problémem. První prac. poměr trvá od 10/2003 a druhý 7/2007, 7/2008 došlo ke sloučení, ale mě nebyla dána žádná výpověď (z toho rušeného) ani jsem nepodepsala jakýsi dodatek o souběhu zaměstnání, což učinili všichni ostatní zaměstnanci, tudíž žiju v domění, že mám stále dva prac. poměry. Jde o to, že v 5/2008-12/2008 jsem byla na mateřské dovolené a v té době došlo k fúzi, Po té na rodičovské dovolené a nyní od 10/2009 opět na mateřské dovolené. Při první mateřské jsem pobírala ppm od obou zaměstnavatelů i po fúzi, kdežto nyní mi tvrdí, že mám nárok pouze na ppm od jednoho, protože došlo k tomu sloučení, ale to já jsem s nikým písemně nestvrdila. Takže má otázka zní, trvají mí stále oba prac. poměry, i když došlo ke sloučení, protože jsem nepodepsala žádný dodatek, nebyla mi dána výpověď, zkrátka nic a tudíž mám nárok na dávky od obou? Snad jsem situaci popsala srozumitelně. Moc děkuji za každou radu.

Dobrý den, jaké všechny tiskopisy,potvrzení je…

Dobrý den, jaké všechny tiskopisy,potvrzení je nutno předložit na Katastrální úřad při výmazu věcného břemene.Zatím mám jen Slmouvu o zrušení věcného břemene.Děkuji

Dobrý den byla bych Vám velice vděčná, pokud…

Dobrý den byla bych Vám velice vděčná, pokud byste odpověděli na tento můj dotaz: Mám nástup na mateřskou 19.2.2010, můj denní vyměřovací základ se tedy bude vypočítávat z hrubých příjmů od února 2009 po leden 2010. Pokud odejdu 15.1.2010 na nemocenskou bude z rozhodného období vyloučený celý leden, nebo jenom15 dnů kdy jsem na nemocenské? Jde mi o to, že pokud nejsem nemocná celý měsíc, ale třeba jenom polovinu, jestli se z rozhodného období vyloučí celý měsíc, nebo jenom počet dnů pracovní neschopnosti. Děkuji za odpověď a přeji pohodové svátky. S pozdravem Tomášová

odpovídal(a): Redakce

Darování, dědění

Dobrý den, maminka a její manžel mi chtějí darovat zahradu,je možno uzavřít klasickou darovací smlouvu.(není to muj vlastní otec). A je nějaké riziko napadnutí jeho dětí na tuto darovací smlouvu.Děkuji za odpověď.

Věcné břemeno, převod nemovitosti

Dobry den,prosim o radu.Se sestrou jsme sousede a chce mi darovat kousek pozemku.Sestra ma na pozemku vecne bremeno bratra nasi matky.CHtel bych vedet jestli potrebuji souhlas stryce.Dekuji.

Dobrý den, jsem fyzickou osobou a mám příjem z…

Dobrý den, jsem fyzickou osobou a mám příjem z kapitálu u banky v Německu. Protože Německo uzavírá daňový rok o rok později než u nás, dostávám podklady k platbě od něm. Fin.úřadu vzhledem k našemu právu opožděně. Proto platím dle dohody se správcem daně tzv. daňový předpoklad dle výpočtu poradce v Německu a o rok později v dodatečném přiznání daň dorovnávám. Správce daně mi ale počal účtovat úrok z prodlení. Cítím se diskriminován a znevýhodněn jen proto, že mám peníze uložené jinde. Při žádosti o prominutí úroku jsem nucen platit správní poplatek 1000.-Kč, tedy opět znevýhodnění. Mám se obrátit na ústavní soud? Na Evropský soud? Nebo co dělat? Toto trestání bude totiž doživotní.

Střídavá péče

Dobrý den, s bývalou přítelkyní máme soudně schválenou střídavou péči o našeho nezletilého 3-létého syna.Při posledním předání,mi ale syna odmítla vydat s tím,že syn je nemocný.Bez problémů mohu syna opatrovat i když je nemocný.Má právo na nevydání syna do mé péče? S pozdravem Novák Petr

Oddlužení

Dobry den, pracuju a ziju v zahranici, konkretne v UK. Byl na me podan insolvencni navrh a cekam, ze soud mi povoli oddluzeni. Jakym zpusobem bude insolvencni spravce kalkulovat minimum, ktere mi zustane? Jsem zenaty + jedno dite. Pokud bych byl v Cesku byla by to castka 9240,-Kc. Bohuzel jen najem v UK platim 450 GBP, coz je v soucasne dobe cca 12800,-Kc. Zohledni insolvencni spravce naklady na bydleni a zivot v zahranici a muze navysit ono socialni minimum a vysi castky, ktera mi zustane nebo se musi striktne drzet zakona, ktery na tuto variantu jako obvykle pozapomnel? Jak je to s prepoctem penez dle aktualniho kurzu - existuje na to nejaky manual nebo zalezi na kazdem jednotlivem spravci? Diky za odpoved. Petr

Dědění ze zákona

Dobrý večer,umřela mi matka a otec by mi chtěl darovat rodinný dům.Mám 2 sourozence,chci se zeptat,jaký mají nárok na dedictví po matce toho rodinného domu.Děkuji Jindřich

Promlčení, ČSOB pojišťovna, a.s.

Dobrý den, prosím o pomoc.Obdržela jsem obyčejný dopis od firmy,která se ohání plnou mocí od ČSOB pojištovny ,a zabývá se vymáháním pohledávek.Dopis je psán dosti arogantně,žádají o okamžitou úhradu, nejpozději do 5 dnů uvedené částky, která je 1000 kč i s úrokem.Podle toho dopisu poj. smlouva byla stornována 1.6.2002 !, což je dosti dlouhá doba na to,aby si člověk pamatoval, nebo měl uschovanou smlouvu.Existuje snad i nějaká promlčecí doba,ne? Co mám v takovém případě dělat? Mohou mi do bytu přijít provést exekuci? jak se bránit? Firma má uvedeno v oBch. rejsříku:- pronájem nemovitostí, bytů a nebytových prostor (bez poskytování jiných, než základních služeb) - výroba, obchod a služby neuvedené v přílohách 1 až 3 živnostenského zákona. Děkuji za pomoc.Králová.

Sdělte mi, prosím, zda zákon o dani darovací…

Sdělte mi, prosím, zda zákon o dani darovací zůstává i pro rok 2010 nezměněn a tím dále platí, že převod rodinného domku v přímé linii (matka - dcera) bude nadále osvobozen od daně. Děkuji.

Může se na závěrečné valné hromadě sro společník…

Může se na závěrečné valné hromadě sro společník vzdát práva na likvidačním zůstatku společnosti

Výpověď, ochranná doba

Vážený pane doktore, dne 23. 10. t. r. jsem dala jedné zaměstnankyni výpověď dle § 52, písm. b) ZP s tím, že výpovědní lhůta běží od 1. 11. a pracovní poměr končí dnem 31. 12. Tato zaměstnankyně výpověď převzala, oznámila v souladu se ZP, že trvá na zaměstnávání a výpověď považuje za neplatnou. 6. 11. onemocněla. Prodlužuje se i v tomto případě výpovědní lhůta o dobu nemoci, nebo končí její pracovní poměr dnem 31. 12. a uplatní se § 53 a 54 ZP? Jedná se o členku výboru tříčlenné odborové organizace, která byla založena za tímto účelem. O souhlas jsem v souladu se ZP požádala a pochopitelně jsem ho nedostala. Musím ji znovu psát a odpovídat na její dopis, že na výpovědi trvám? Moc děkuji za odpověď JT

Jsem na dlouhodobé neschopence (rizikové…

Jsem na dlouhodobé neschopence (rizikové těhotenství). K 31. 12. 2009 mi bude ukončena pracovní smlouva na dobu určitou. Předpokládaný odchod na MD (z neschopenky) je červen 2010. Budu moci po ukončení pracovní smlovy v neschopence pokračovat? Bude mi přiznána Peněžitá pomoc v mateřství a Rodičovský příspěvek?

Náhrada škody

Dobrý den, prosím o radu. Před půl rokem jsme rekonstruovali byt, mimo jiné i rozvody vody, kanalizace a topení. Toto prováděla odborná firma. Během rekonstrukce došlo k prasknutí součásti vodovodních rozvodů a následnému vytopení 3 bytů (pater) pod námi. Firma přiznala svou chybu a řešilo se to z jejich pojištění. Pojišťovna nás jako majitele bytu nekontaktovala, tak jsme měli za to, že vše již bylo vyřízeno a sousedům škoda vyplacena z pojištění. Bohužel nám sousedé až nyní po více než 6 měsících napsali dopis, ve kterém po nás jako majiteli bytu žádají zaplacení částky vyčíslené pojišťovnou, jako důvod uvádějí, že firma pojišťovně nedodala požadované dokumenty a proto jim nebyla škoda zaplacena. Mohou sousedé nyní po půl roce požadovat úhradu škody po nás jako majiteli bytu, když dosud po nás nic nepožadovali a firma přiznala svou chybu? Neměli by peníze požadovat po firmě, když je známo, že škoda nebyla zaplacena z důvodu nedoložení dokumentů? A lze nějak docílit toho, aby se znovu obnovilo šetření pojišťovnou, pokud už bylo ukončeno, např. z důvodu, že nás pojišťovna jako majitele bytu nekontaktovala (nebyli jsme účastníkem řízení)? Pokud bychom měli platit my, je možno ještě nyní (po 7 měsících) toto nějak řešit z našeho pojištění nemovitosti? Případně co můžeme ještě dělat? Škoda není malá a pro nás neúnosná. Děkuji za pomoc. Jana R.

Podpora v nezaměstnanosti

Dobrý den.Byl jsem evidován na ÚP od 6.11.2006 do 22.8.2008, podpora od 6.11.2006 do 5.11.2007. Současně s tím péče o osobu závislou ve III.stupni od 1.7.2006 do 11.10.2009. Od 13.10. do 15.11.2009 zaměstnání na dobu určitou. Od 16.11.2009 v evidenci ÚP, údajně nemám nárok na žádnou podporu z důvodu neodpracovaných 6 měsíců v rozhodné době. Děkuji za právní názor.

Dobrý den, může manželka - ředitelka ZŠ, jejímž…

Dobrý den, může manželka - ředitelka ZŠ, jejímž zřizovatelem je obec, zaměstnat na pozici učitele svého manžela, který má příslušnou kvalifikaci? Není zde střet zájmů (který někteří tvrdí)? A kde je případně tento střet zájmů upraven? Děkuji.