FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Pro pokládání dotazů do poradny je nutné, abyste se přihlásili! Učinit tak můžete ZDE

DOTAZY NA TÉMA PRACOVNÍ PRÁVO

odpovídal(a): Zdeněk Navrátil, JUDr.

Dobrý den prosím o radu, přítel bydlí u mne v…

Dobrý den prosím o radu, přítel bydlí u mne v bytě-není zde hlášen,byt mám v os. vlast.Nereaguje na mé prosby, aby se dostěhoval. Mohu prosím vyměnit zámek s tím, že mu předám pouze jeho věci? Co když na mě dovede policii? Moc děkuji

odpovídal(a): Redakce

Kupní smlouva, opatrovnické řízení

dobry den mela bych otazku,pokud je muj byt v privatizaci a chci ho koupit,jenze nechci byt vedena na katastru nmovitosti,mam 14 letou dcerku a chtela bych ,aby tato nemovitost byla vedena na jeji jmeno co mohu ,nebo musim udelat,abybyla psana na katastru ma nezl.dcera dekuji za odpoved

Změna obsahu pracovního poměru

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli je nějaký rozdíl mezi dodatkem k pracovní smlouvě a dohodou o změně obsahu pracovního poměru (§40 ZP). Děkuji.

Prodej bytu, nájemní smlouva

Dobry den, chtela bych se zeptat, jestli je platna podnajemni smlouva, kterou majitel bytu uzavre s podnajemnikem kdyz pote byt proda. Tedy jestli my, kdyz byt koupime jsme povinni byt pronajmout nebo jestli smlouva s prodejem pozbyva platnosti. Pokud tedy podnajemni smlouva neni ve smlouve o prodeji uvedena jako vecne bremeno. Dekuji

Ještě jednou dobrý den pane doktore.Omlouvám se…

Ještě jednou dobrý den pane doktore.Omlouvám se,že se ozývám ještě jednou.Na otázku,jak postupovat v případě,kdy OSVČ měla těžký úraz a není schopna pokračovat ve svém podnikání a starat se o zaměstnance jste mi odpověděl,že je třeba dle §11 ŽZ stanovit tzv.odpovědného zástupce.Problém je ovšem v tom,že tohoto není OSVČ schopná,jelikož je následkem úrazu ve stavu,který neumožňuje vůbec žádnou komunikaci a před tímto úrazem nikoho k řízení firmy nestanovila.Jsme v patové situaci,jelikož v prac.poměru má tato OSVČ pouze 3 manuálně pracující zaměstnance.Je nějaký jiný postup,který by jsme mohli zvolit??

Podílové spoluvlastnictví

Jak mám postupovat při dělení majetku mého syna a jeho družky.Koupily spolu byt na polovičku a nejsou manželé.Jeho družka chce prodat byt a dostat s toho polovičku.Syn nechce. Jak to bude vypadat v případě ,že ji syn vyplatí nebo obráceně. Já jsem mu řekl,at se o prodej postará sama a bez synova souhlasu nic nemůže byt prodat za nepříznovou cenu. Kyž ji syn vyplatí polovičku ,kdo z toho bude platit dan. Děkuji Jan Hanák

Odpovědný zástupce

Dobrý den pane doktore,potřebovala bych od Vás právní radu jak postupovat v následující situaci.OSVČ,se stal úraz,jehož následkem není schopna řídit firmu a ani se starat a zabezpečovat práci svým 4 zaměstnancům.Nemá žádného zástupce,myslím tím oficiálního.Jak postupovat v tomto případě.Lze v této mimořádné situaci (opravdu nikdo momentálně neví jak dlouho bude trvat rekonvalescence po tomto těžkém úrazu) stanovit nějakého zástupce,který bude moci jednat za něj?Myslím ve věcech zaměstnavatele (otázky Zákoníku práce,má 4 zaměstnace),dále ve věcech podpisu tiskopisu na FÚ (blíží se podání DPH a nevím kdo ho za něj může podepsat,OSVČ není schopna podpisu).Poraďte prosím jak v této situaci postupovat.Moc Vám děkuji a jsem s pozdravem Lída.

Vymáhání pohledávek

Dobrý den! Má známá pracuje jako živnostník, kde pro jednoho podnikatele zpracovává (barvení,úprava) určitý výrobek. Pro takto upravené výrobky si pan podnikatel jezdí a následně je mu poslána faktura, na které je stanovena doba, kdo kdy má zaplatit, částka i "úrok" za nedodržení stanovené lhůty. Poslední fakturu měl zaplatit už v květnu, ale doteď se jí neozval a nijak nereaguje na maily ani telefonáty. Známá s ním prý ale nemá uzavřenou žádnou smlouvu o tom, že on ji přiveze výrobek k úpravě, ona ho upraví a on si pro to zase přijede. Tak by mě zajímalo, jestli je ňáká možnost jak peníze získat popřípadě požadovat i úrok "z prodlení". A pokud by mělo jít o výzvu k uhrazení (ňákou žalobu), kdo pak platí soudní poplatky a jak jsou vysoké? Děkuji! Petra Nová

Společné jmění manželů

Dobrý den,jsem 20 let ženatý,před 12ti lety mi moji rodiče darovali starší nemovitost,kterou jsme s manželkou společně zrekonstruovali a 10 let v ní společně bydlíme.Nemovitost je psána na mne-má manželka právní nárok na tuto nemovitost,nebo ji vznikne pouze přepisem/darováním?Děkuji za odpověď.

Dopravní nehoda způsobená zaměstnancem

Dobrý den, prosím o radu - jsem FO - OSVČ, moji tři zaměstnanci jezdí za klienty v terénu, k výkonu práce používají svoje soukromé auto.V prac. smlouvě mají dodatek, že zaměstnavatel netrvá na uzavření hav.poj., a zároveň se tímto zaměstnanec vzdává pohledávek za údržbu a běžné opravy automobilu, které používá pro výkon práce, i v případě havárie, a nebude je po zaměstnavateli požadovat.Samozřejmě jim vyplácím zákonnou cestovní náhradu. 1)Kdo se podílí na úhradě škody na jejich vozidle, když způsobí dopravní nehodu a nemají uzavřené havarijní pojištění? Musí mít na tato auta hav. pojiš? Nebo stačí jen tento dodatek ve smlouvě. Jak je v tomto případě zaměstnavatel krytý? Děkuji za odpověď.

Darování, dědění

dobrý den,chceme darovat synovi 1/2 RD s věcným břemenem dožití obou manželů.Stačí tuto skutečnost uvést do darovací smlouvy? Dále - Bude při rozvodu druhá půlka RD dělena stejným dílem mezi oba manžele,případně v případě úmrtí jednoho z nich bude přihlíženo v dědickém řízení k tomu,že syn již dostal jednu 1/2RD a nebude již dále dětit?Bude se muset syn vyrovnat - (případně v jaké výši) s dědici když již větší část - 1/2 dostane darem?Velice děkuji a přeji hezký den Bramir

Zástavní právo, převod nemovitosti

Dobrý den.Psala jsem před asi pěti dny ohledně ručitele, který chce vypsat svoji nemovitost ze zástavy k naši hypotéce,tady je celé znění:Dobrý den.Prosím o radu:matka přítele nás "natlačila"do hypotéky na družst.byt s tím,že sehnala ručení nemovitostí údajného ochotného přítele.Ten by rád nemovitost z ručení po několika letech vyvázal,dozvěděli jsme se,že byli s tchyní dohodnuti na jakési úplatě za tuto "službičku",ale smlouvu o ručení v bance jsme podepisovali s tím,že ručí dobrovolně..už 3roky se snažíme situaci řešit,najít ochotného ručitele s nemovitostí,abychom dotyčného tchynina známého vyvázali z ručení.To se nám nedaří.Nyní nám její známý vyhrožuje soudem..nemáme s ním žádnou smlouvu,dohodu,nic písemného,pouze informace od něj o údajné ústní dohodě mezi ním a tchyní,od ní samozřejmě informace protichůdné..můžeme se nějak bránit? Děkuji za odpověď. Odpověď jsem dostala,údajně nemá šanci u soudu uspět - ulevilo se mi.Nyní přišel dotyčný ručitel s tím, že vyhrožoval prodejí uživatelských práv k nemovitosti, kterou nám ručí(garsonka v OV), nějakým "vymahačům z bývalého SSSR", čímž by jim "přenechal" i zástavní břemeno a je mu údajně jedno, jak se ho oni jednáním s námi zbaví..máme 2děti..můžeme se jeho jednání nějak bránit? Podat trestní oznámení na policii, v rámci vyhrožování? Poraďte, prosím..děkuji.

Pracovní poměr

Dobrý den, prosím o informaci, jestli zaměstnanec městského úřadu může mít zároveň jako vedlejší zdroj příjmů živnostenské oprávnění a pokud ne, který právní předpis toto omezuje. Děkuji za odpověď. Tomáš Krutský.

Provozování živnosti

Dobrý den, rád bych se zeptal co si lze přesně představit (nebo zda je toto někde uvedeno) v příloze č. 4 živnostenského zákona, bod č. 41-výroba bižuterie. Jedná se mi o to co je přesně míněno bižuterií. A dále bych se rád zeptal jaké všechny náležitosti musím splňovat (pro případnou fyzickou kontrolu), pokud provozuji výrobu šperků a prodávám je ve vlastním mobilním prodejním stánku-trhy a podobně. Nějak se mi nedaří nalézt přesná kriteria co vlastně musím a nemusím mít. Děkuji za podověď, hezký den, Karel Havlák

Dobrý den, v současné době plánujeme s…

Dobrý den, v současné době plánujeme s přítelem hypotéku na rekonstrukci domu, který mi moje mamka daruje. Problém nastal v tom, že jsme původně zamýšleli zřídit věcné břemeno, aby měla mamka záruku, že ji z domu nikdo nevyhodí, to však vzhledem k zástavnímu právu na nemovitost z důvodu hypotéky nelze. Chtěla bych se proto zeptat, zda existuje i jiná možnost, jak ošetřit tuto situaci. Velice děkuji za odpověď, Veronika

Pracovní poměr na dobu určitou

Dobrý den měla bych několik otázek. Nedávno jsem zjistila, že jsem těhotná a datum porodu mi vychází na 28.2.2011. V den porodu mi končí pracovní smlouva na dobu určitou. Chtěla bych se zeptat, kdy mi přesně skončí pracovní poměr, jestli přesně 28.2.? Potom by mě zajímalo, kdyby jsme uvažovali do 2 let o 2 dítětí z čeho se mi bude vypočítavat PPM? Děkuji Dominika

Výpovědní lhůta

Dobrý den,chtěla bych se zeptat na výpovědní lhůtu z pracovního poměru.Mám prac.poměr na dobu určitou,jelikož jsem měla možnost získat lépe finančně ohodnocenou práci,chtěla jsem odejít dohodou,bylo mi však řečeno,že si můžu akorát tak podat 2 měsíční výpověď,jinak,že to nejde,proto se ptám,zda jde takovouto situaci vyřešit jinak,protože nikde na mě čekat 2 měsíce nebudou,jestliže potřebují obsadit místo co nejrychleji. Děkuji za odpověď S pozdravem Nováková V.

Dobry den chtel bych vedet jestli muzu delat kdyz…

Dobry den chtel bych vedet jestli muzu delat kdyz jsem v predcasnem duchodu.byvali zamestvatel chce abych jim vypomohl v dovolenych.Muzu delat aniz bych prisel o duchod a jak dlouho a kolik si muzu vydelat.Dekuji za odpoved.

Dobrý den.Prosím o radu:matka přítele nás …

Dobrý den.Prosím o radu:matka přítele nás "natlačila"do hypotéky na družst.byt s tím,že sehnala ručení nemovitostí údajného ochotného přítele.Ten by rád nemovitost z ručení po několika letech vyvázal,dozvěděli jsme se,že byli s tchyní dohodnuti na jakési úplatě za tuto "službičku",ale smlouvu o ručení v bance jsme podepisovali s tím,že ručí dobrovolně..už 3roky se snažíme situaci řešit,najít ochotného ručitele s nemovitostí,abychom dotyčného tchynina známého vyvázali z ručení.To se nám nedaří.Nyní nám její známý vyhrožuje soudem..nemáme s ním žádnou smlouvu,dohodu,nic písemného,pouze informace od něj o údajné ústní dohodě mezi ním a tchyní,od ní samozřejmě informace protichůdné..můžeme se nějak bránit? Děkuji za odpověď.

Bytový dům nechce zaplatit fakturu

Dobrý den, přítel je živnostník a dělal stavební práce pro Společenství vlastníků byt. jednotek. Byla sepsána smlouva o dílo včetně VOP a cenové nabídky, která byla oběma stranami podepsána. Přítel práce dokončil, dílo předal, ale bohužel ústně a druhý den předal fakturu na Správu domu, která se tomuto Společenství stará o účetnictví a kam ho předsedkyně toho Společenství odkázala. Nyní je faktura už více jak měsíc po splatnosti a byt.dům nechce fakturu zaplatit s tím, že se jim to nelíbí a chtějí po něm, aby to opravil na vlastní náklady, i když to co mu vytýkají nebylo objednáno. Dílo provedl tak, jak bylo uvedeno ve smlouvě i v cenové nabídce. Poraďte mi prosím, jestli se dá s touto situací něco dělat. Může je přítel zažalovat nebo případně dílo odstranit, když je to uvedeno ve VOP a ikdyž bylo dílo předáno ústně? Děkuji za odpověď.