FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Pro pokládání dotazů do poradny je nutné, abyste se přihlásili! Učinit tak můžete ZDE

DOTAZY NA TÉMA PRACOVNÍ PRÁVO

odpovídal(a): Zdeněk Navrátil, JUDr.

Exekuce

Dobrý den, Chtěla bych se zeptat,jakým spůsobem se můžu bránit proti vymáhání dluhů za mého bratra.Myslela jsem,že se lze sourozence zříct,ale četla jsem zákonník,kde je napsáno,že zříci se lze pouze potomků.Bratr je neustále ve vězení a v dluzích a četla jsem,že pohledávky se mohou vymáhat po nejbližších příbuzných.Maminka žijící na slovensku bratra již vydědila a tak mám strach,že by věřitelé mohli požadovat peníze po mne.Mám dům na hypotéku a jsou na mne existenčně závislé tři děti(z toho 2 studenti),takže si nemohu dovolit přijít ani o korunu ze svého výdělku.Mohli by jste mi prosím poradit,jak to udělat,aby u mne třeba jednoho dne zaklepal exekutor a nevzal mi vše co mám za dluhy někoho jiného???Nikdy jsem bratrovi ani nikomu jinému na žádnou půjčku neručila,ale vím,že naše zákony jsou dosti dvojsmyslné a ten kdo to umí si je může vyložit tak,jak se mu to hodí.A při dnešní neomezené moci exekutorů mámj opravdu starch.Děkuji za odpověď.

odpovídal(a): Redakce

Konto pracovní doby

Dobrý den,při uplatnění konta pracovní doby je ve vnitřním předpisu stanovená týdení pracovní doba 40 hodin týdně, po-pá 6-14, pokud zaměstnavatel neurčí jinak. Po určitou dobu (nevíme jak dlouhou) je potřeba zavést na jednom středisku nepřetržitý provoz, kde by se zaměstnanci střídaly v 12 hod. směnách dle rozpisu. Je potřeba měnit jim týdení pracovní dobu na 37,5 hod. Nebo, když pracují v kontu se nechá 40 hodin a jen se upraví rozpis směn. Děkuji

Společné jmění manželů

Dobrý den,ještě za mého prvního manželství jsem koupili s mým bývalým manželem byt jeho matky, 45% vlastním já, 45% vlastní bývalý manžel a 10% jeho matka, která teď zemřela. Při rozvodu a majetkovém vyrovnání jsme na to, že spolu vlastníme byt zapomněli. Chci se zeptat, zda mám pořád ještě nárok na 45% vlastnického podílu bytu, když jsme 3 roky rozvedeni?Děkuji za odpověď.

Dobrý den, chtěla bych se informovat ohledně…

Dobrý den, chtěla bych se informovat ohledně pracovního práva.Zda je možné, aby mi zaměstnavatel nezapalatil nemocenskou, která trvala 14 dní-aniž by měl jakýkoliv oficiální podklad, že jsem nedodržela např. vycházky nařízené od doktora. Jedná se o to, že můj otčím utrpěl pracovní úraz, důsledkem toho byla nemocenská- 14 dní, během ní bohužel byl spatřen svým vedoucím mimo dané vycházky, je možné, aby zaměstnavatel nezapaltil tedy vůbec žádnou nemocenskou, jakým způsobem je možné se bránit??Druhá věc je ta, že na pracovišti dle mého názoru dochází k šikaně ze strany zaměstnavatele. Kam je možné napsat stížnost? Děkuji moc za váš čas a za odpověď.

Srážky ze mzdy

Zdravím. Mám dotaz ohledně práv zaměstnavatele. Jsem na mateřské dovolené a budu žádat zaměstnavatele o proplacení nevyčerpané dovolené po ukončení PPM. Po následující rodičovské dovolené se do zaměstnání ale už nevrátím, jelikož jsem se přestěhovala. Navíc jsem v pracovním poměru na dobu neurčitou a se současným zaměstnavatelem vedu soudní spor ohledně náhrady škody. Zřejmě budu zaměstnavateli něco platit, ale soudní řízení dosud neskončilo. Ptám se, jestli mi zaměstnavatel může zadržovat výplatu proplacené dovolené i když dosud neví, jak soudní řízení skončí? V případě, že výrok soudu bude znít o mé vině a škodu budu muset zaměstnavateli uhradit, může mi bez mého souhlasu výplatu "mzdy"zabavit? Děkuji. (prosím nezveřejňujte tento dotaz)

Darování nemovitosti

Dobrý den,mám dotaz jak postupovat ohledně darování nemovitosti-rd já jako děda vlastník domu 52let -mé vnučce té je nyní 8 let.Sice jsme chtěli to udělat později,ale už se proslýchá že se zruší bezplatná darovací dan. Musí vše zařizovat právník a jen mu dát dokumenty ?nebo to lze zařídit osobně a kde ?/počítám i s věcným břemenem přístupu do domu/....a zdali je nutná ůčast jejího zák zástupce -mé dcery -matka uvedené vnučky ,s níž nemám zrovna nejlepší vztah.Přesněji také aby dcera pokud to převedu na vnučku neměla právo s nemovitostí jakkoliv nakládat/prodej a nájemnící a pod / než vnučka dospěje veškeré platby na chod nemovitosti bych hradil já do zletilosti vnučky . děkuji Severýn

Dobrý den. Obracím se na Vás s několika…

Dobrý den. Obracím se na Vás s několika otázkami ohledně prodeje bytu, s kterými si nevím rady a nerad bych, aby nastali potíže. Byt ve kterém bydlí má matka se prodává.Jelikož jde do prodeje celý dům, který má 90 bytových jednotek a 10 bytových jednotek se nemůže zúčastnit privatizace z důvodu dluhu na nájmu městu, bylo rozhodnuto, že vznikne bytové družstvo. Matka doposud vlastnila od města dekret s dobou neomezenou na užívání bytu a nemá žádný dluh na nájmu. Byt obývá od roku 1988 a má tam trvalé bydliště. Má matka je starobní důchodkyně a pobírá od sociální správy příspěvek na bydlení. Já mám jiné trvalé bydliště než matka a nežiji s ní v jedné domácnosti. Zajímalo by mne jak byt koupit za mé peníze, ale aby matka nepřišla o příspěvek na bydlení vyplácený sociální správou. 1.varianta: Poskytnu ji peníze na koupi bytu a před notářem sepíšeme smlouvu, ve které uvedu, že ji ty peníze poskytuji já a ona po své smrti mi odkazuje byt i členství v bytovém družstvu. Matka se stane členem družstva a bude vlastnit nájemní smlouvu na daný byt. Bude sociální správa brát ohled na to, že peníze byly ode mne a dál ji bude vyplácet příspěvek na bydlení? 2.varianta: Matka na mne u notáře přepíše veškerá práva na koupi bytu. Já vše uhradím a stanu se členem bytového družstva a budu vlastnit nájemní smlouvu na byt a matce bude vydána bytovým družstvem podnájemní smlouva s platností na jeden rok a bude se muset obnovovat co rok na schůzi družstevníků. Bude ji sociální správa vyplácet příspěvek na bydlení? 3.varianta: Matka a ani já byt nekoupíme a nestane se členem bytového družstva. Může ji bytové družstvo vystěhovat z bytu, pokud bude stále řádně platit nájem bytovému družstvu? Dostane matka od bytového družstva nájemní smlouvu nebo jen podnájemní smlouvu? Děkuji za vaši odpověď

Nájem, výpověď

Dobrý den,od roku 1996 bydlím v nájemní bytě zaměstnavatele, kde jsem dříve pracovala. Byt jsem od tehdejšího zaměstnavatele nedostala, ale vyměnila za městský, který jsem obývala. Zhruba před 3 měsíci nám jednatel oznámil, že si máme jako nájemníci hledat nové bydlení, že mají s budou jiný záměr. Mám 3 děti a jsem samoživitelka. K tomu mi řekl, že mi bude muset poskytnout jako jediné náhradní byt, neboť mám nezletilé děti.Nyní mám možnost tento byt opustit a koupit si s pomocí překlenovacího úvěru jiný. Mám z právního hlediska nárok na nějaké odstupné, když jsem do původně holobytu investovala (plovoucí podlahy, rekonst. koupelný aj.. Při poslední schůzi jednatel ústně přislíbil, že odstupné poskytne. Psala jsem mu své stanovisko, ale zatím neodpověděl. Prosím o radu. Děkuji R.K.

Dobrý den, zajímá mě, jak z pohledu pracovního…

Dobrý den, zajímá mě, jak z pohledu pracovního práva můžeme pohlížet na tuto situaci. Zaměstnankyně podala výpověď s výpovědní lhůtou 2 měsíce, jelikož se jednalo o tzv. klíčového manažerského pracovníka, dohodla se s vedením, že během této lhůty zaučí svého nástupce. Nicméně krátce po podání výpovědi přinesla neschopenku s tím, že si "hnula zády", na neschopence byly uvedeny vycházky od 8 do 18 hodin. Toho tato pracovnice využila k tomu, že soustavně chodila zpět do areálu zaměstnavatele, kde navštěvovala jinou pracovnici a trávila u ní několik hodin denně na kávě. Při svých návštěvách potkávala jiné zaměstnance, kteří zatím dělali její práci a nikterak se jim nesnažila pomoci ani radou. Považuji tuto situaci, kdy zaměstnanec chodí v době pracovní neschopnosti, kdy od zaměstnavatele nemocenskou, do objektu zaměstnavatele na kávu, za silně nestandardní a těžko vysvětlitelnou zaměstnancům, kteří za tuto kolegyni vykonávali nezbytné úkoly. Zajímá mne, zda pohledu pracovního práva je toto chování postihnutelné.

Sídlo firmy v rodinném domě

Jsme společnost s.r.o a zajímalo by mně jestli může být sídlo firmy v našem rodinném domě. Děkuji

Dobrý den. Dne 29.2.2008 s účinností od 1.3…

Dobrý den. Dne 29.2.2008 s účinností od 1.3.2008 jsem byla jmenovaná do funkce vedoucí do dne nástupu za vedoucí „L“ z rodičovské dovolené, nejpozději do 31.3.2011. Téhož dne byla se mnou uzavřena dohoda o změně pracovní smlouvy na funkci vedoucí a dle platového výměru jsem byla zařazena do 8.platové třídy. Dne 18.3.2010 nahlásila „L“ pracovní neschopnost (druhé rizikové těhotenství) a téhož dne jsem byla odvolána z funkce vedoucí. Dne 19.3.2010 jsem podepsala pracovní smlouvu a platový výměr na svou předchozí pracovní pozici zařazenou v 6. platové třídě. Dne 22.3.2010 jsem byla opětovně pověřena zastupováním vedoucí „L“, …cituji: … „v plném rozsahu její řídící činnosti po dobu její pracovní neschopnosti a v případě, že bude navazovat mateřská a rodičovská dovolená, do dne předcházejícího dni nástupu „L“ z pracovní neschopnosti, mateřské a rodičovské dovolené“. Po 4 týdnech mi byl stanoven příplatek za vedení. Práci vedoucí vykonávám bez přerušení od 29.2.2008 do současné doby. Po mém dotazu zaměstnavateli, zda budu po ukončení pracovní neschopnosti „L“ zařazena zpět do 8. platové třídy, mi bylo zodpovězeno, že nikoliv. V měsíci září nastoupí bývalá vedoucí „L“ na řádnou mateřskou a rodičovskou dovolenou, která bude trvat dle jejího sdělení 3 roky. DOTAZ: Je zaměstnavatel povinen mne zařadit do 8. platové třídy, když ve skutečnosti tuto práci opravdu vykonávám? V nařízení vlády č. 564/2006 Sb., § 3 (zařazení zaměstnance do platové třídy) je stanoveno: „..zaměstnavatel zařadí zaměstnance podle § 123 odst. 2 zákoníku práce do platové třídy, ve které je podle nařízení vlády, kterým se stanoví katalog prací zařazena nejnáročnější práce, jejíž výkon zaměstnavatel na zaměstnanci požaduje…“. Zákoník práce stanoví „dočasnou dobu zástupu“, avšak údaj o tom, jak chápat „délku této dočasnosti“, jsem zde nenalezla. Zároveň jsem se v zákoníku práce dočetla o diskriminaci. Jedná se v tomto případě o diskriminaci, když s veškerou zodpovědností vykonávám práci jako ostatní jmenovaní vedoucí zařazeni do 8. platové třídy, avšak já budu po dobu dalších 3 let zařazena v 6.platové třídě? Děkuji za Vaši odpověď a radu.

Dobrý Den, Mám otázku pracuji ve firmě, která má…

Dobrý Den, Mám otázku pracuji ve firmě, která má vrátné(hlídače) z jiné společnosti. Naše firma je pod kamerami. Při příjezdu do práce přijedu autem a zaparkuji jdu na svou dílnu za celou směnu nevlezu do auta. Ráno když chci odjet domů vrátní kontrolují naše auta což se týká otevírání kufru apod. Zajímá mě zda-li na to mají právo. Předem děkuji za odpověd.

Obchodování s akciemi - porušení dohody

Dobrý den. Obchodování s akciemi na účtu u obchodníka s cennými papíry prováděl zástupce, fyzická ososba, na základě písemné dohody s vymezenými cíli, zásadami a omezeními své činosti. Tato dohoda byla zástupcem prokazatelkně porušena a došlo k významné ztrátě majetku. Prosím o základní informaci, zda je možné od zástupce žádat náhradu škody, v jakém rozsahu, na základě jakého právního předpisu, případně jaký postup zvolit.

Dobrý den, mám následující dotaz:Může dojít k…

Dobrý den, mám následující dotaz:Může dojít k nákupu nemovitosti, kdy majiteli budou dva lidé, ale každý občanem jiného státu?Kupujícím je Rakušan mající zájem o nemovitost rakouskou, příp. švýcarskou. Spoluvlastníka chce uvést občana ČR s podílem 20%. Napište mi prosím detaily, popř. zda existuje zákon, který by takový obchod neumožňoval a z jakých důvodů. Děkuji za Vaši odpověď.

Dobrý den, moje maminka má již několik let…

Dobrý den, moje maminka má již několik let pozastavenou živnost kvůli nemoci (nákup zboží za účelem dalšího prodeje). Je ale možné,aby nakupovala za velkoobchodní ceny pro svou vlastní potřebu? A je částka,kterou by ročně takto utratila nějak ohraničená? Děkuji - JanaK

Rozvržení pracovní doby

Dobrý den,chtěla jsem se informovat, zda je možné, aby zaměstnavatel změnil a tím zkrátil pracovní dobu, která byla původně 6-14 (7,5hod), na 7-14 (6,5hod). Odpolední směny zůstaly stejné 14-22, noční se ovšem změnily z původních 22-6h na 22-7h. Nyní jsme ztrátní na hodinách za měsíc, jelikož ranních směn máme přibližně 13, ale noční jen 2-4 v měsíci. Děkuji za odpověď

Dobrý den, mám problém s exekucí. Mám několik…

Dobrý den, mám problém s exekucí. Mám několik závazků které v současné době nejsem schopna splácet. V současné době pobývám v cizině (UK). Před svým odjezdem jsem si změnila adresu trvalého bydliště od rodiču ke své kamarádce která bydlí o ulici výše. Poštu si nechám posílat ze staré i nové adresy do P.O. boxu na poštu ve městě kde mám trvalé bydliště. Jde o to, jestli přijde exekutor k rodičům tj. stará adresa trvalého bysliště nebo na mou stávající adresu TP tj. u kamarádky se kterou mám sepsanou nájemní smlouvu na jeden pokoj. Bylo mi někde řečeno, že exekutor jde na místo pobytu kde jsem pobývala v době kdy jsem si závazek uzavřela, tj. k rodičům. Je to pravda? Jde o to, že u rodičů nemám žádný svůj majetek, otec má potvrzení z městského úřadu tj. můj OP s jinou adresou trvalého bydliště a nájemní smlouvu a pokud toto při návštěvě exekutora prokáže tak by exekutor neměl k mým rodičům mít vůbec právo do domu vstupovat a nic zabavovat,že? Také jsem na sebe měla napsané auto které jsem přepsala na bratrovo s.r.o. před mým odjezdem, když jsem plně splatila svou první a v té době jedinou exekuci. Není tedy možné exekučně zabavit auto které je již přepsané na bratrovu společnost? A v současné době mám ještě ŽL kde mám adresu podnikání u svých rodičů, může se na toto exekutor odvolat? A ještě poslední dotaz, jaká je minimální částka, kterou dlužník splácí věřiteli, která se počítá jako tzv. ‚snaha‘. Slyšela jsem že minimálně 100,- Kč? Děkuji Vám za Vaši odpověď

Dobrý večer.Disponuji právním titulem "uznání…

Dobrý večer.Disponuji právním titulem "uznání dluhu s přímou vykonatelností", sepasným notářem zde v ČR za fyzickou osobou.Možným problémem je fakt,že se jedná o občana Slovenska s přechodným pobytem a pracovním povolením zde v ČR.Mohu uplatnit exekuci na jeho majetek na Slovensku,když se jedná o členský stát EU? Jak mohu případně postupovat,abych se domohl svých finančních prostředků? Jedná se o částku 100.000,- Kč.Děkuji za každou radu,Radek.

Nájem nemovitosti

Dobrý den, se sestrou máme byt v OV každý s 50% podílem. Rozhodli jsme se tento byt pronajímat a zajímalo by mě zda najemní smluvu musíme u notáře podepsat já,moje sestra a nájemce nebo stačí jen jeden z nás s nájemcem

Dobrý den, musí mít občanské sdružení…

Dobrý den, musí mít občanské sdružení živnostenský list na příjmy z reklamy nebo stačí, když příjmy dává do daňového přiznání? Děkuji za odpověď