FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Pro pokládání dotazů do poradny je nutné, abyste se přihlásili! Učinit tak můžete ZDE

DOTAZY NA TÉMA PRACOVNÍ PRÁVO

odpovídal(a): Redakce

Oddlužení při závazcích z podnikání

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jak je to s odlužněním. Pohledávky, které mě vznikly byly za dobu mého podnikání. Již dva roky nepodnikám a jelikož jsem na mateřské dovolené a jsem matka samoživitelka dostala jsem se do neřešitelné situace. Mým jediným příjmem je 4800 z kterého musím uživit sebe a svou dceru. Nemohu nastoupit do práce jelikož dceři jsou teprve dva roky a nevezmou mi ji do školky a nemá mi ji kdo pohlídat. Existuje nějaká možnost jak se s této situace dostat? pohledávky mám jak u bankovních institucí, leasingové společnosti tak u státních institucí. Jsem opravdu zoufalá nemám se už na koho obrátit. Prosím poraďte předem děkuji

Smlouva uzavřená ústně

Dobrý den, můj partner je živnostník - pokrývač. Před pár měsíci pokládal zákazníkovi na novou střechu krytinu Bramac. Zákazník měl na stavbě stavební dozor, který mu sjednával řemeslníky na jednotlivé práce. Tento stavební dozor se tedy domluvil i s mým partnerem. Beze smlouvy, ústně. Po dokončení díla mu můj partner vystavil fakturu. Majiteli teď u několika tašek popraskaly růžky, pozval si proto zástupce Bramacu. Dle jeho vyjádření to může být špatným položením krytiny, kdy je příliš zhuštěna k sobě, ale na funkci střechy to nemá žádný vliv. Partner ji pokládal dle přání zákazníka, ale chtěl mu vyhovět a střechu začít opravovat. Když se ale dostavil na stavbu, pracovala na střeše zcela jiná firma a část střechy byla dokonce rozebrána. Domnívá se tedy, že jsou tím naprosto porušeny reklamační podmínky, neboť tak mohla krytinu poškodit jiná osoba a pokud se nyní můj partner pustí do opravy, vezme tím veškerou zodpovědnost na sebe. Majitel domu teď vyhrožuje žalobou. Byla by oprávněná? Může žalovat mého partnera, pokud mezi nimi neexistuje žádná smlouva? Nebo může mého partnera žalovat stavební dozor, který ho najal, i když také beze smlouvy?

odpovídal(a): Zdeněk Navrátil, JUDr.

Dobrý den. Žiji v obecním bytě už přes 30 let…

Dobrý den. Žiji v obecním bytě už přes 30 let,nyní mi ho město nabídlo k prodeji za cenu odhadnutou znalcem zhruba 220.000,- Kč. K této částce si město připočetlo náklady, které vynaložilo na různé opravy v bytovém domě a v mém bytě, a to od roku 2006 (v bytě mi na mou žádost vyměnili starou kuchyňskou linku,obezdili staré jádro, vyměnili vanu a umyvadlo,dále opravili zborcenou příčku mezi obýv.pokojem a dětským pokojem),takže konečná cena za byt je nyní 284.000,-.Chtěla bych se Vás zeptat,zda je možné cenu za byt odhanutou znalcem navýšit o tyto další náklady - myslím,že výměnu starého vybavení by měl hradit pronajímatel.Dále mi není jasné,jak znalec postupuje při odhadu celé bytovky,to jí odhaduje jen podle stáří tzv. od oka? Samostatně každý byt tady totiž žádný znalec neprohlížel. Co byste mi radil, abych před případnou koupí bytu učinila? Moc Vám děkuji za Vaši odpověď.

Společné jmění manželů

Dobrý den.Žiji s manželem v obecním bytě(je napsaný na nás oba),který nám nyní nabídli k odprodeji.Byla by hloupost nepřijmout,ale s manželem jsme v dost napjatém vztahu.K rozvodu dojít může,ale také nemusí.Nicméně z bytu se momentálně odmítá odstěhovat.Je mi jasné,že v současné době je vše,co získáme společné.Jak to mám ale v tomto nejistém období udělat s hypotékou? Jaké mám vůbec možnosti z této situace co nejlépe vyjít? Co se peněz týče,je bohužel manžel dost nespolehlivý... Nerada bych se dočkala toho, že manžel svoje peníze prohýří,hypotéku budu splácet sama a až se jednou opravdu rozvedem, budu mu muset zaplatit polovinu ceny bytu,který koupím ze svého. Velmi se bojím, že to tak dopadne, ale nevím,jak si s touhle situací poradit.

Dobrý den. Známému jsem vedla účetnictví bez…

Dobrý den. Známému jsem vedla účetnictví bez smlouvy a zdarma. FÚ mu zjistil při kontrole v účetnictví chybu a nárokuje po známém penále a úroky z prodlení. Ten požaduje náhradu škody po mě. Musím ji ze zákona uhradit, když prokáže že jsem ji způsobila? Děkuji za odpověď

Dobrý den, podnikám jako OSVČ v oblasti…

Dobrý den, podnikám jako OSVČ v oblasti „činnost účetních poradců, vedení daňové evidence a účetnictví“. Pro své klienty tedy v průběhu roku zpracovávám průběžně účetnictví (mzdy, fakturace, DPH apod.), po ukončení kalendářního roku pak účetní závěrku včetně přiznání k dani z příjmů. Dosud byl náš vztah založen pouze na ústní dohodě. Zajímalo by mě, jaký typ obchodní smlouvy by měl tento konkrétní obchodní vztah „zastřešovat“ a zda smlouva musí být vždy písemná (jako je tomu např. u smluv o dílo). Děkuji.

Směna nemovitostí

Dobrý den, ráda bych se zeptala. Vlastnim garsonku, na kterou mám meziúvěr ze stavebního spoření od ČMSS. Chtěla jsem ji nyní pronajmout a ostěhovat se k příteli, ale objevila se možnost byt vyměnit za větší v menším městě. Hodnota bytů by měla odpovídat. Majitelka druhého bytu požaduje výměnu, nemá peněžní prostředky. Já také ne. Zajímalo by mě, jakým způsobem bychom měli postupovat. Moje garsonka je totiž zastavená na poskytnutý úvěr. A jak má vlastně vypadat "kupní smlouva o výměně bytů"? Nevíte, kde bych našla informace? Moc děkuji za odpověď.

Úplatný převod nemovitosti

Dobrý den, chtěla bych vědět, co je potřeba pro převod vlastníka pozemku na jiného. Pozemek o výměře asi 4 ary jsme si se sousedem sepsali jenom na papír asi před 5 lety, že mu dáváme nějaké peníze, ale v katastru je to na jeho jméno. Je potřeba i odhad pozemku? Děkuji_

Povinnosti zaměstnavatele k VZP a OSSZ

Dobrý den, jaké povinnosti má záměstnavetel ve vztahu k VZP,OSSZ aj., při ukončení zaměstnání zaměstnance? (výpověď dohodou) Děkuji

Neúmyslný dovoz padělků

Dobrý den, rád bych se dotázal, jaké postihy hrozí pro s.r.o. a jejich jednatele v případě, že: s.r.o dováželo ze zemí mimo EU zboží, které bylo prodejcem deklarováno jako originální, řádně vycleno bez skrývání skutečností a bez expertýzy nebylo možné rozeznat skutečnost, že se jedná o padělek. Společnost dovážela výrobek po dobu 1 roku ve víře, že se jedná o originální produkt a souhrnná celní hodnota byla do 700 000Kč. Nyní se ozval držitel ochranné známky s certifikovaným protokolem z nezávislé zkušebny, který prokazuje falzifikát. Očekávají se tedy právní kroky, ale jaké? Celní správa rok propouštěla a dokonce prováděla i VNITŘNÍ CELNÍ KONTROLU obsahu zásilek, ale vždy zásilku uvolnila z celního řízení a to bez námitek. Děkuji

Dobrý den, chci se zeptat, čekáme s přítelem dítě…

Dobrý den, chci se zeptat, čekáme s přítelem dítě, svatbu zatím neplánujeme. Budeme bydlet v přítelově domě a já chci vložit nějaké finanční prostředky do rekonstrukce jeho domu. Mohu to nějak ošetřit, abych v případě rozchodu dostala vložené peníze zpět? Děkuji, Iva B.

Podílové spoluvlastnictví

Dobrý den, plánuji koupi bytu. Bytový dům není ale rozdělen na jednotlivé bytové jednotky (pro každou bytovou jednotku majitel), ale celá budova včetně společných částí je v majetku několika majitelů (bydlících v domě). To znamená, že v katastru nemovitostí je zapsáno pro danou budovu X-majitelů. Nevím, jaké riziko plyne z takto vedené nemovitosti. Předpokládám, že v případě zastavení majetku jednoho majitele dojde automaticky k zástavě majetku všem spolumajitelům. Případně, zda lze dané spoluvlastnictví jednoduše převést na standardní (jeden byt - jedna bytová jednotka + podíl ze společných prostor). Děkuji za odpověď.

Zaměstnávání studenta

mám ŽL na výroba,obchod a služby,jsem nyní na MD,mohu zaměstnat syna,je mu 20 let,ještě rok bude studovat,jaké z toho plynou povinnosti,pro něj i pro mne,děkuji

Pracovní neschopnost

Dobrý den, pracuji jako vedoucí prodejny potravin, jsem v delší pracovní neschopnosti a zaměstnavatel mě nutí abych z domu vyřizovala rušení objednávek a dodávek zboží a vyhrožuje likvidací procházejícího zboží na moje náklady. Přitom již nemám přístup do prodejny, od které jsem předala klíče zástupcům zaměstnavatele již na začátku neschpnosti. Jak se mám zachovat.

Pronájem kancelářských prostor

Dobrý den, známý má pronajaty kancelářské prostory, kde jsou spolu s ním tři další lidé. Nájem, účty za plyn, vodu, elektřinu atd. si dělí na čtyři rovné díly; ve smlouvě s pronajímatelem ovšem figuruje pouze on sám. Rád by dělbu nákladů právně ošetřil. Můj dotaz zní: 1) musí mít s těmi třemi smlouvu o podnájmu? 2) dá se použít nějaká inominátní smlouva o přerozdělení nákladů - případně i samostatně bez výše uvedené podnájemní smlouvy? Mnohokrát děkuji, R.S.

Společné jmění manželů

Dobrý den,žiju s přítelem a našim synem ve společné domácnosti v domě, který jsem částečně financovala. Kolaudace ještě neproběhla a půjčku splácí přítel.Jakým způsobem mohu zajistit podíl na domě sobě a našemu synovi?Pokud by došlo v budoucnu k našemu sňatku, budu mít nárok na část domu? Děkuji.

Dobrý den. Za rok 2009 jsem si vybral včechnu…

Dobrý den. Za rok 2009 jsem si vybral včechnu dovolenou, v lednu a únoru 2010 5 dní. Ale pak jsme se s šéfem rozhádali a já od prvního března s apsencemi z firmy odešel. Zaměstnavatel teď chce těch pět dní zaplatit zpět. Má na to právo ? V lednu i únoru jsem ( pokud počítám i tyto dny dovolené ) měl odpracováno více než 22 dní, ale nevím jak se dovolená krátí při apsenci. Můžete mi prosím poradit ? Děkuji.

Promlčení

Dobrý den.Dne 17.1.2006 jsem s písemným potvrzením zapůjčil své kamarádce finanční obnos ve výši 50.OOO,-Kč s tím, že tuto bezúročnou částku mi vrátí do 31.12.2006. Dlužitelka však onemocněla a tak mi částky vrácela nepravidelně po 1000,-Kč a se zpožděním pomoci poštovní poukázky. Poslední splátku mi zaslala 27.2.2009. Celkem mi tady zplatila z uvedené částky 4.000,-Kč.V červenci letošního roku zemřela po těžké nemoci, která ji doprovázela po celou dobu zplácení půjčky a dědici(děti) mi odmítly zbytek půjčky o které ví, doplatit. Obrátil jsem se na dva nezávisle advokáty, ale ti mi sdělili, že půjčka jejiž promlčena dle § 101-105 Obč.zák. Já jsem však vyčetl v nějakých novinách právní rozbor, že pokud dlužník nesplatí v termínu dlužnou částku,tedy do 17.1.2006, ale dále částečně dluh platí, pak dobrovolně tento dluh i nadále uznává a promlčení nároku se proto posouvá. Mám tedy zato, že pokud jsem dostal poslední částku ve výši 1.000,-Kč dne 27.2.2009, pak půjčka i nadále trvá a dědici by ji měli zaplatit, zejména proto, že po zesnulé zůstal novější rodinný domek za několik miliónů korun. Děkuji a s přáním hezkého dne Jarek V.

Koupě nemovitosti

Dobrý den, s přítelkyní chceme koupit dům. Naši známí nám vyšli vstříc a prodají nám dům na splátky - s tím že si nemusíme brát úvěr a budeme splácet měsíčně přímo jim. Chtěl bych Vás poprosit o radu jak to nejlépe udělat a zda takový prodej vůbec je možný. Zda se dá nějak zapsat do katastru něco ve smyslu, že majitelé jsme my, ale kdybychom přestali splácet tak dům "propadne" původním majitelům ( A´t mají nějakou právní záruku). A nebo něco jako forma pronájmu s tím že se tím "nájmem" zkracuje prodejní cena.. To splácení by vycházelo zhruba na 15let. Je mi jasné, že nějakou takovou smlouvu musí sepsat právník. Bohužel v této problematice nejsem vůbec zběhlý. Moc Vám děkuji za cenné rady. Doufám, že to jsem to napsal aspoň trošku srozumitelně. Děkuji S pozdravem Tomáš V.

Vymáhání výživného

Dobrý den, pane doktore, rád bych se na Vás obrátil s dotazem, který se týká neplacení výživného. Situace se má takto. Otec mé přítelkyně (studující LFUK Plzeň, nepřerušila studium, nepřišla tedy o nárok na výživné) se, krátce po jejím narození, rozvedl s její matkou a byla mu vyměřena výše splátek výživného. Již v minulosti byl dotyčný odsouzen Obvodním soudem pro Prahu 5 za neplacení výživného. Posléze byl dluh do roku 2005 rodině vyrovnán, i když ne v plné výši. Od té doby však vznikl nový dluh v řádu několika desítek tisíc korun, neboť otec opět neplatí splátky. Občas však pošle část výměru nebo i celou částku. U soudu již dříve argumentoval zhoršeným zdravotním stavem ruky. Pracovní neschopnost nebo dokonce invalidní důchod však nemá. V roce 2008 se výše zmíněná obrátila na PČR, byl sepsán úřední záznam a od té doby se nic nedělo. Rád bych se Vás zeptal, jaký postup byste nyní doporučoval a jestli je možné uplatnit nárok na celou dlužnou částku, přestože v období od roku 2005 byla několikrát uhrazena část nebo i celá měsíční splátka. Předem děkuji. Vít Křiklán