FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Pro pokládání dotazů do poradny je nutné, abyste se přihlásili! Učinit tak můžete ZDE

DOTAZY NA TÉMA PRACOVNÍ PRÁVO

odpovídal(a): Zdeněk Navrátil, JUDr.

Prosím o informaci, chci ukončit pracovní poměr u…

Prosím o informaci, chci ukončit pracovní poměr u zaměstnavatele ze zdravotních důvodů, pracovní poměr by mi tedy skončil ke dni 31.12.2010. Pokud podám výpověď v říjnu, budou pro mne platit podmínky pro nárok na podporu v nezaměstnanosti dle nynějších podmínek, nebo již podmínky, aplikované od 1.1.2011. Mám na mysli razantní snížení podpory v nezaměstnanosti pro zaměstnance, který podá sám výpověď. Děkuji Martina

Výživné

Dobrý den pane doktore,dovoluji si Vás touto cestou požádat o radu.Manžel má vyživovací povinnost vůči plnoletému synovi z prvního manželství.Nyní mu syn zaslal doporučený dopis,kde mu sděluje,že nastupuje od určitého data do zaměstnání a tím manželovi končí vyživovací povinnost vůči němu.Chci se zeptat,zda toto opravdu stačí a tímto dopisem vyživovací povinnost zaniká, protože žádný další problém není a nebo musíme napsat nějakou žádost na soud a požádat o ukončení vyživací povinnosti? Velice děkuji a jsem s pozdravem.

Srážky ze mzdy

Dobrý den v roce 2009/11 jsem obdržel trstní příkaz s odsouzením a odkladem na 2r podmíněně na zkušební lhůtu,ve které mám uhradit dlužnou částku za výživné.Dnes jsem obdržel usnesení o výkonu rozhodnutí srážkami ze mzdy ve výši 2/3 po odečtení nezabavitelné částky.Přitom celý dluh jsem měl uhradit do 2012/12.pokud dojde na srážení z platu vyživuji dvě děti na které platím 5000.-,dále jim hradím pojistky dohromady 1300.-,zajímalo by mně zda se tyto poplatky přičízají do nezbavitelné částky a jestli se mohu odvolat oproti usnesení srážek a pokud ne můj příjem je 23000.-čistého jestli můžu poprosit o výsi srážky děkuji michal

Výpověď

Dobrý den, mám pracovní smlouvu na dobu určitou. Můžu v tomto případě podat výpověď? Nebude s tím nějaký problém? Děkuji za odpověď.

odpovídal(a): Redakce

Vnitropodniková spořitelna

Zaměstnanci naší společnosti mají možnost (na základě dvoustranné smlouvy)ponechat část, případně celou mzdu (NELZE VLOŽIT JINÉ PENĚŽNÍ PROSTŘEDKY)k výplatě v tkzv. "DEPOZITU".
Mzda není vyplacena, účetně je vedena na samostatném účtu 333.200 odložená mzda, o jednotlivých částkách a zaměstnancích vedeme samostatnou evidenci. Částky jsou úročeny obvyklým úrokem v čase a místě (úročí se pouze vklad). Úroky jsou ihned po výpočtu (2x ročně) odesílány na os. účty zaměstnanců.
Je toto považováno rovněž za "vnitropodnikovou spořitelnu"? Děkuji.

Pozemkové úpravy

Dobrý den, Jak byl měl dále postupovat vlastník nemovitosti,když zjistil,že katastrální úřad mu změnil vlastnické hranice pozemku.Zdůvodnil to tím, že cituji : „Protože v době obnovy operátu jste v jižní části neužívali své nemovitosti až po hranici svých pozemků byly části parcely č. … a č. ... sloučeny do pozemku označeném po vyhlášení platnosti obnoveného operátu jako p.č. … „ Tím byly změněny výměry a druhy nemovitosti vlastníka nemovitostí.Ve správním řízení,které bylo ukončeno se správní orgán nezabýval důkazy navržené účastníky řízení,které označil za irevelantní a nepřípustné. Rovněž odmítá sdělit podle jakého zákona byly části parcel sloučeny do pozemku cizího, jestli to vůbec zákon umožňuje. Děkuji

Dobrý den,mám dotaz ohledně čerpání dovolené po…

Dobrý den,mám dotaz ohledně čerpání dovolené po mateřské dovolené, kokrétně o zhodnocení, zda je pro mne výhodnější dovolenou čerpat ihned po ukončení mateřské či po ukončení rodičovské dovolené.Od 1.10.2009 do 7.4.2010 jsem z důvodu rizikového těhotenství byla na nemocenské od 8.4. do 20.10. 2010 na mateřské dovolené.Za rok 2009 jsem nevyčerpala 9,5 dne dovolené a můj roční nárok na dovolenou je 21 dní. Na kolik dní mám celkem nárok? Také by mne zajímalo,jak dlouho je můj zaměstnavatel povinen mi držet místo. Děkuji za odpověď.Příjemný den!

Vydědění

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, za jakých podmínek můžeme manželovo dceru vypsat z dědictví. S dcerou se již 8 let nestýkáme. Není zájem z její strany. Je jí 17 let. Platíme na ní výživné. manžel trvá na DNA testech, neboť se domnívá, že dcera není jeho (což mu i nepřímo potvrdila bývalá manželka). Může být i tento důvod (že není jeho dcerou) k vypsání z dědictví? Děkuji a hezký den. Michaela

Dobrý den, prosím Vás pěkně, měla bych ještě…

Dobrý den, prosím Vás pěkně, měla bych ještě dotaz , zda firma na základě e-mailu - cituji e-mail: chtěla bych se zeptat, kdy asi přijede pan ing. zaměřit k nám rodinný dům - nám může vystavit fakturu na částku 10.215,- Kč (podle nich se jedná o zaměření , dopravné, výkresy stávajícího stavu). Jinak jsem si nic neobjednala, poslala jsem jen -email a zapůjčila jsem jim plány rodinného domu, které mi i s fakturou nějak doručili, konkrétně poslali po synovi. Děkuji za odpověď.

Společenství vlastníků jednotek

Dobrý den, bylo nám nabídnuto, jakožto Společenství vlastníků jednotek, abychom koupili dvůr u našeho bytového domu. Ráda bych se zeptala, kolik je zapotřebí hlasů ke schválení koupi pozemku, a popř. zda lze tuto koupi financovat z fondu oprav. Děkuji za odpověď

Uzavření smlouvy

Dobrý den, chtěla bych vědět, zda může firma, u které jsme si zadali zatím jen cenovou poptávku na projektovou dokumentaci, bez podpisu nabídky a závazné objednávky, po nás požadovat peníze za již započatou dokumentaci? Opakuji - nic jsme zatím nepodepsali a jejich nabídka je nehorázně vysoká. Oni však chtějí peníze, že již začali na tom pracovat. Děkuji

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je…

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je povinností zaměstnavatele mít lékaře závodní preventivní péče.Děkuji za odpověď.

Dobrý den,ráda bych se dotázala na přídavek na…

Dobrý den,ráda bych se dotázala na přídavek na moje dospělou dceru,která studuje. Po druhé jsem se provdala dne 29.12.2009 a odstěhovala jsem se od dcery až po lednu 2010.Byt,který vlastním jsem ji nechala k užívání. Protože dcera musela doložit příjmy za rok 2009,musela jsem předložit vyplněný dotazník o příjmech.Mám starobní důchod a vedlejší příjem v malém měřítku OSVČ.Pracovnice na kontaktním místě,byla udivena kdo jsem,předložila jsem OPČ ,že jsem provdaná a bydlím jinde.Dceři druhý den telefonovala,že musí doložit příjmy za rok 2008 mého manžele(rovněž důchodce) a že dcera to měla ohlásit,že jsem se provdala do 8 dnů a že nedodržela tuto lhůtu a proto příjmy nás tří.Manžel se brání k tomu,aby předkládal svoje příjmy a své data z OPČ, neměl s ní nic společného,není jeho dcerou a nikdy s ní nesdílel společnou domáctnost.Pokud se propůjčí se svými daty a příjmy bude muset dcera přídavky vracet.Dále bych se chtěla zeptat,zda jsem povinna dceři oznamovat,že jsem se vdala.Jak ona tuto skutečnost má hlásit, když o mé svadbě nemusí ani vědět.Přídavek pobírá ona a povinnost hlásit má rovněž ona.Jak se bránit proti postupu úřednic?

FIREMNÍ FINANCE.CZ Dobrý den - ptám se ohledně…

FIREMNÍ FINANCE.CZ Dobrý den - ptám se ohledně podnikání a to Služby v oblasti administrativní správy a služby organizačně hospodářské povahy. Soud mě nedávno neuznal žalobu z důvodu neplatnosti uzavřené smlouvy s klientem a to: ,,smlouva na služby zaměřené na zajištění splatných pohledávek,, (vymáhal jsem mimosoudně pohledávku po dlužníkovy mého klienta) neboť touto smlouvou jsem pro klienta měl zajistit smluvní plnění pohledávky a to - obesláním upomínek k úhradě dluhu , upomínku před žalobou , veškeré mimosoudní úkony s následným sepsáním žaloby a odesláním soudu na základě plné moci klienta. U soudního řízení přímo , bych už nevystupoval neboť to jako obecný zmocněnec mohu jen asi dvakrát a dál už se musí klient zastupovat sám nebo jeho advokátem. Soud se domnívá , že smlouva výše uvedená byla uzavřena na služby již nad rámec mého oprávnění a tudiž je neplatná a prý toto může jen advokát. Domnívám se , že to ale není pravdou - přeci fyzická osoba není před soudem povinna se nechat zastupovat ihned advokátem , veškeré úkony před soudním řízením minimálně , si může provést tato osoba a tedy občan sám , pokaď tomu rozumí a nebo někoho požádat aby toto učinil za něho. Jde tedy o to , že pro neplatnost smlouvy nemám ani nárok na dohodnutou odměnu či provizy. Dle obsahu uvedeného druhu živnosti , je mimo jiné uvedeno - zaměření na operace směřující k řešení platební neschopnosti. Děkuji Vám mnohokrát za vysvětlení a přiblížení mého možného podnikání v uvedené administrativní činnosti. S pozdravem Břetislav Grmela

Neuznání žaloby

Dobrý den - ptám se ohledně podnikání a to Služby v oblasti administrativní správy a služby organizačně hospodářské povahy.

Soud mě nedávno neuznal žalobu z důvodu neplatnosti uzavřené smlouvy s klientem a to: ,,smlouva na služby zaměřené na zajištění splatných pohledávek,, (vymáhal jsem mimosoudně pohledávku po dlužníkovy mého klienta) neboť touto smlouvou jsem pro klienta měl zajistit smluvní plnění pohledávky a to - obesláním upomínek k úhradě dluhu , upomínku před žalobou , veškeré mimosoudní úkony s následným sepsáním žaloby a odesláním soudu na základě plné moci klienta. U soudního řízení přímo , bych už nevystupoval neboť to jako obecný zmocněnec mohu jen asi dvakrát a dál už se musí klient zastupovat sám nebo jeho advokátem.

Soud se domnívá , že smlouva výše uvedená byla uzavřena na služby již nad rámec mého oprávnění a tudiž je neplatná a prý toto může jen advokát.

Domnívám se , že to ale není pravdou - přeci fyzická osoba není před soudem povinna se nechat zastupovat ihned advokátem , veškeré úkony před soudním řízením minimálně , si může provést tato osoba a tedy občan sám , pokaď tomu rozumí a nebo někoho požádat, aby toto učinil za něho.

Jde tedy o to , že pro neplatnost smlouvy nemám ani nárok na dohodnutou odměnu či provizy.

Dle obsahu uvedeného druhu živnosti , je mimo jiné uvedeno - zaměření na operace směřující k řešení platební neschopnosti.

Děkuji Vám mnohokrát za vysvětlení a přiblížení mého možného podnikání v uvedené administrativní činnosti.

S pozdravem Břetislav Grmela

Převzetí firmy

Dobrý den, chystáme se s manželem převzít firmu po manželově otci. Otec je živnostník. My bychom ovšem chtěli založit s.r.o. Jak postupovat, aby jsme plynule navázali? A jaké jsou náležitosti, takového předání? Děkuji

Hmotná odpovědnost

Dobrý den,měl bych dotaz ohledně hmotné odpovědnosti ve skladu zeleniny.Pracoval jsem na jiném skladě,ale z nedostatku prac.sil v zelenině jsem byl přeložen k mé nevůli do skladu zeleniny.Asi za tři měsíce mi dali podepsat dodatek původní prac.smlouvy(kde jsem původně podepisoval hmotnou odpovědnost),že budu pracovat jeko zástupce vedoucího zeleniny(znova už jsem hmotnou odpovědnost nepodepisoval,prý platí na všechny pracoviště podniku).Ovšem v původním skladě chyběla po mém odchodu pracovní síla(kterou chtěl zaměstnavatel ušetřit na platech) a v době dovolených nebo v případě nahromadění práce po mě zaměstnavatel požadoval,abych často chodil na výpomoc do původního skladu,který je někde jinde.Tudíž jsem byl překládán na jiné pracoviště a to mám i písemně potvrzené od zaměstnavatele.Mohu jednoznačně odstoupit od hmotné odpovědnosti,aniž by mě to mohl zaměstnavatel zamítnout?Musí se znova podepisovat hmotná odpovědnost i když šlo jen o dodatek smlouvy nebo platí ta původní podepsaná?Jak mám postupovat,abych byl s mým požadavkem odstoupení od smlouvy hmotné odpovědnosti úspěšný?Děkuji za odpověď

Mám s přítelkyni dítě 7 měsiční.Přítelkyně po…

Mám s přítelkyni dítě 7 měsiční.Přítelkyně po mně nechtěla dosud žádné peníze na dítě. Po sedmi měsících na mě požaduje tři tísice měsičně. Kdo určí jak mám platit výživné a jaké částce.Kde se mám obrátit. Děkuji. Jan Hanák

dobry den chtela bych se informovat,zda by jste…

dobry den chtela bych se informovat,zda by jste mi mohly pomoci ,pokud jsem pred prvnim narozenim ditete pobirala materskou dovolenou ,kdy mi pak byla po uplynuti materske dovolene vyplacen rodicovsky prispevek.V 34 mes.se mi narodilo druhe dite a proto rodicovsky prispevek byl vyplcen na druhe nejmladsi dite ,kde jsem volila variantu triletou ma otazka zni v jake vysi mi maji byt vyplaceny rodicovsky prispevek do tri let ditete ?Znizuje se tu castka ze 7600 na 3800 ,kdyz me dite dovrsilo 21 mes.?dekuji za odpoved

Výpověď

dobry den, dostal jsem vypoved pro "nadbytecnost", pricemz ve stejnem mesici, tri tydny pred touto udalosti byl prijat na stejnou pracovni pozici novy pracovnik dle meho nazoru jen "ze znamosti" s CEO. Lze proti tomu neco udelat? Slysel jsem, ze existuje paragraf v pracovnim pravu, ktery takove jednani zamestnavatele zakazuje. dekuji predem za radDobrý den,