FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Pro pokládání dotazů do poradny je nutné, abyste se přihlásili! Učinit tak můžete ZDE

DOTAZY NA TÉMA PRACOVNÍ PRÁVO

odpovídal(a): Zdeněk Navrátil, JUDr.

Dobrý den,je mi 36let,mám 17 letého syna ve…

Dobrý den,je mi 36let,mám 17 letého syna ve společné péči s bývalím manželem.Od roku 2009 jsem v evidenci na úřadu práce,kde pobírám sociální dávky 3100.-kč,včetně dětských přídavků na syna.Bývlí mnžel mi posílá 850.-kč alimentů,tedy 3950.- na měsíc.Na víc prý nemám nárok.Náklady na bydlení činí 3974.-kč.moc tomu nerozumím,ale s tím se nedá žít,už jem se zadlužila nevím jak dál,poraďte na co mám vlastně nárok a na koho se mám obrátit děkuji Jindra

Podílové spoluvlastnictví

Dobrý den. Od jednoho majitele jsem koupil 3/4 podílu pozemku, od druhého 104/1000. / jedná se o stejný pozemek. Na kupní smlouve mám uvedeno že na pozemku neváznou, mimo jiné, žádné právní povinnost. Nyná po mě třetí majitel požaduje, abych mu pozemek odprodal z titulu nedodržení předkupního práva. Prosím o radu. Děkuji.

Dobrý den, v lednu 2008 mě lékař uznal nemocným,…

Dobrý den, v lednu 2008 mě lékař uznal nemocným, dostal jsem neschopenku. Byl jsem v té době zaměstnán, pracovní poměr skončil v květnu 2008. Nyní jsem z informativního osobního listu důchodového pojištění zjistil, že ČSSZ mě eviduje za zbytek roku 2008 (červen-prosinec) jako nepojištěného a zároveň jako pojištěného pro celý rok 2009 (jako nemocného, 365 dní pojištění, zároveň 365 dní vyloučená doba). Měl bych od 1.1.2010 tedy nárok na invalidní důchod? Komplikuje to nějak okolnost, že jsem byl právě od ledna 2008 po celou dobu ve výkonu vazby a poté trestu? (podle mě je to nerozhodné) Děkuji za odpověď.

Nájem

Dobrý den, chci pronajmout jednu místnost ve svém bytě osobě, která je OSVČ, jako její kancelář a místo pro obchodní schůzky. Jaký typ nájemní smlouvy bychom měli použít? Bude se v takovém případě jednat o pronájem bytových, nebo nebytových prostor? Jedná se o klasický pokoj v panelovém bytě, který mám v osobním vlastnictví. Plocha pokoje tvoří jen menší část celkové obytné plochy.

odpovídal(a): Redakce

Půjčka

Dobrý den, Jsem členem bytového družstva BD, které má dvě hypotéky a je proti němu vedena exekuce. Další úvěr na zmaření exekuce není již možný. Ne všichni družstevníci jsou schopni a ochotni, podílet se na krytí ztrát BD dalším vkladem. Může si družstvo půjčit peníze od vlastních členů, kteří mají snahu BD zachránit? Je možné motivovat členy k poskytnutí půjčky nějakým úrokem a jakým? Jak postupovat, aby při případné exekuci družstevníci o tyto peníze nepřišli? Mnohokrát děkuji

Vedlejší pracovní poměr

vedlejší pracovní poměr dobrý den, prosím o informaci.Mám uzavřený pracovní poměr, hlavní plný uvazek od r. 2001, nyní bych chtěla s jiným zaměstnavatelem uzavřít vedlejší, nebo dohodu . Musím hlásit, či žádat souhlas hlavního zaměstnavatele, když tuto povinnost má prac. smlouva neobsahuje?Nebo je to určeno ZP? Děkuji pěkný den Strnadová

Pracovní cesta

Dobrý den, § 159 hlavy II ZP uvádí, že zaměstnanci, ...... při pracovních cestách v obci, které mají sjednáno jako výkon práce nemusí jízdné prokazovat. Platí tato citace i u zaměstnanců příspěvkových organizací (viz hlava III)? Pokud ano, lze ji v Praze zobecnit, t.j pokud by měl zaměstnanec PO jako výkon práce uvedenu např. Prahu 4, lze zobecnit pracovní cesty bez prokazování jízdného i na celou velkou Prahu, nebo striktně dodržovat pouze pracovní cesty na území pouze Prahy 4? Děkuji. Ivan

Dědické řízení, změna vlastnictví

Dobrý de.po úmrtí matky jsme se sestrou zdědili rodinný domek/rovným dílem/.nedávno proběhlo dědické řízení.Kde teď musím všude nahlásit změnu vlastníka nemovitosti?/např. finanční úřad atd?/děkuji za odpověď a přeji hezký den pr008@seznam.cz

Bezdůvodné obohacení

Dobrý den, dovoluji si Vás oslovit s tímto dotazem. Pokud uzavřu s dodavatelem smlouvu o dílo např. na 300 000 Kč včetně DPH a dodavatel mi bude měsíčně dle této smlouvy fakturovat 50 000 Kč včetně DPH. Stane se tento případ: Dodavatel si vyfakturoval v celkové výši 350 000 Kč, což je překročení smlouvy o dílo, která byla uzavřená na 300 000 Kč. My jsme si toho všimli bohužel už pozdě a dodavateli jsme uhradili oněch 350 000 Kč, což je o 50 000 Kč více, než dle smlouvy. Porušil v tomto případě dodavatel smlouvu, když si fakturoval o 50 000 Kč více, než měl? Jak mám v tomto případě postupovat? Musí nám dodavatel těch 50 000 Kč dle zákona vrátit nebo je to naše chyba, že jsme si toho všimli až po finálním zaplacení faktur? Děkuji Vám za radu. S pozdravem a přáním hezkého dne. Martin Janeček

Rodičovská dovolená

Dobrý den, v listopadu mám nastoupit zpátky do práce po 3 leté mateřské dovolené.Na personálním mi řekli,že jelikož k vůli finanční krizi,mě můžou vzít zpátky jen na 6hodinnový úvazek,jinak ne.Pracovní smlouvu mám už od roky 11/1998 na 8hodinnový úvazek,zaměstnavatel je Globus,k.s.Můžou mi změnit,bez mého souhlasu pracovní smlouvu a taky hodinový úvazek?? Děkuji za odpověď

Dobrý den,jsem majitelem zahrady,na které jsem v…

Dobrý den,jsem majitelem zahrady,na které jsem v r.1988 postavil zahradní chatku na základě stavebního povolení v souladu s územním rozodnutím.Kolaudace nebyla vyžadována.Měst.úřad označil tuto stavbu ev.číslem.Platím řádně daň z nemovitosti z pozemku i chatky.Zjistil jsem,že zahr. chatka není vedena jako nemovitost na katastrálním úřadě.Je pro mě vhodnější provést vklad do katastru nemovitosi nebo ponechat současný stav.Děkuji.

Mzda, převod podniku

Dobrý den, prosím o radu, firmu odkoupila jiná společnost, bude se podepisovat nová pracovní smlouva s novou firmou? Musí se to? A může nám nová firma snížit mzdu? Děkuji za odpověď.

Dobrý den . mám takový problém : jsem zaměstnán…

Dobrý den . mám takový problém : jsem zaměstnán na dobu neurčitou,podepsal sem i mzdový výměr na 12000,hrubého za odpracovaných 40 hodin týdně,pracoval jsem i 230 hodin v měsíci,plat jsem dostával cirka kolem 14000 čistého.najednou zaměstnavatel přišel s tím že mi dá pouze 8000 čistého za 40 hodin týdně. a nic víc má na tohle právo??? prý musím souhlasit nebo mně vyhodí,že prý si něco najde aby mi nemusel dávat odstupné ,jak se mám bránit děkuji za odpověď s pozdravem Patrik

dobrý den,měla bych dotaz jak zabezpečit svůj…

dobrý den,měla bych dotaz jak zabezpečit svůj majetek proti případné exekuci.Syn má doma trvalý pobyt a v současné době zde i bydlí.Má však jen pár věcí opravdu jeho.Vím,že má menší dluhy a na jejich vyřešení právě nespěchá.Jak zabezpečit majetek zbytku rodiny proti případné exekuci jeho dluhů.Přece nemohu syna který hledá zaměstnání vyhodit na ulici.Vyřešil by se problém odhlášením z trvalého pobytu nebo sepsání seznamu jeho majetku?Děkuji za odpověď

Prodlení s výplatou mzdy

Dobrý den,manžel dal 21.10.11 výpověď podle §56 okamžité zrušení pracovního poměru zaměstanavatelem,jelikož výplatu za měsíc srpen 2011 mu zaslal 17.10.2011 a na účet přišla 18.102011.Teď se zaměstnavatel brání, že 15den byla sobota a tudíž se to mohlo posunout.Chci se zeptat jestli má zaměstnavatel pravdu.V zákoně nic takového není.Děkuji za odpověď Marie

Dobrý den, ráda bych se zeptala, jak lze řešit…

Dobrý den, ráda bych se zeptala, jak lze řešit následující situaci: Dodavatel (programátor pracující na ŽL), se kterým jsme uzavřeli smlouvu o dílo, jejíž přílohou byla také technická specifikace díla. Dodavateli byla zaplacena záloha na práci v jisté výši, avšak dodavatel se s dodáním zpozdil o 5 dnů a v tomto termínu zaslat jenom "ukázku", která obsahovala pouze cca 30% zapracovaných požadavků. Dodavatel dodání odkládá a my jsme se z tohoto důvodu dostali do prodlení u zákazníka. Lze z něj dostat zpět peníze, popřípadě uplatnit u něj sankce za pozdní dodání? několik detailů ze smlouvy: - sankci za pozdní dodání máme stanovenou - ve smlouvě se nachází ustanovení, dle kterého není záloha vratná Předem moc děkuji za Váš čas i odpověď.

Dobrý den,prosím o informaci:za podnik s.r.o.…

Dobrý den,prosím o informaci:za podnik s.r.o. jedná externí pracovník na základě plné moci udělené od jednatele společnosti.Je možné,aby tento externí pracovník dále udělil plnou moc zaměstnanci,a ten vše zařizoval za něj?Je možné udělit v posloupnosti 2 plné moci k jednání za společnost?Děkuji.

Dobrý den. Chtěla bych se Vás zeptat na…

Dobrý den. Chtěla bych se Vás zeptat na toto: budeme prodávat firmu(s.r.o.) a na Fú mi řekli,že musím podat žádost o ukončení činnosti z důvodu fůze,převodu na jiného majitele atd. ...,podle paragrafu.A to právě nemohu nikde nalézt,podle jakého č.paragrafu?! Děkuji Soňa

Promlčení

Dobrý den, po 4 letech mi přišla upomínka o dluhu na školném z Karlovy univerzity. Vztahuje se na platbu školného promlčecí lhůta 3 roky ? Pohledávku jsem uhradil před čtyřmi roky, doklad o zaplacení již nemám. Jak se mohu bránit ? Děkuji za odpověď.Lukáš

Dobrý den, ZP v §13 odst. (4) stanovuje …

Dobrý den, ZP v §13 odst. (4) stanovuje "Zaměstnanec v dalším pracovním poměru nebo na základě dohod o pracích konaných mimo pracovní poměr u téhož zaměstnavatele nemůže vykonávat práce, které jsou stejně druhově vymezeny". Je v souladu s ZP, když zaměstnavatel uzavřel na tytéž pracovní činnosti, které vykonává zaměstnanec -úklidové práce Smlouvu o dílo? Je Smlouva o dílo další pracovní poměr v intencích ZP?. Děkuji za odpověď. Ivan