FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Pro pokládání dotazů do poradny je nutné, abyste se přihlásili! Učinit tak můžete ZDE

DOTAZY NA TÉMA PRACOVNÍ PRÁVO

odpovídal(a): Zdeněk Navrátil, JUDr.

dobrý den prosím co to znamená, když má manžel…

dobrý den prosím co to znamená, když má manžel odpracováno 16,5 roku v 1B jako řidič na kaolinu? v kolika letech může jít do důchodu když je ročník 1954 děkuji krchova

Dobrý den, před rokem 1989 jsem doprovázela…

Dobrý den, před rokem 1989 jsem doprovázela manžela na dlouhodobé služební cestě do Afriky (2 roky). Pokud si pamatuji v té době existoval yákon, kdy se tato doba, v případě manželčiny nepl. dovolené započítávala jako náhr. doba do důchodu. Bohužel nejsem schopna onen zákon zjistit. Můžete mi pomoci. Pokorná

odpovídal(a): Redakce

Dobrý den, potřeboval abych poradit s pracovní…

Dobrý den, potřeboval abych poradit s pracovní smlouvou pro francouzského rezidenta, který bude mít sepsanou smlouvu podle českého práva, ale bude pro naši českou firmu pracovat jen ve Francii, do ČR nebude ani jezdit. Chtěli bychom smlouvu sepsat na dobu určitou, on však nesouhlasí, protože potřebuje smlouvu na dobu neurčitou. Lze sjednat smlouvu na dobu neurčitou, ale uvést ve smlouvě, třeba když ho firma nebude potřebovat nebo nějaký jiný důvod, že smlouva skončí, pokud by to on podepsal? Nevím jestli by potom šel na dohodu a odstupné? Děkuji

Dobrý den, vlastníme byt v podílovém vlasnictví …

Dobrý den, vlastníme byt v podílovém vlasnictví /1/8/, v kupní smlouvě na byt máme vymezenu přesně rozlohu bytu. Chceme nyní byt prodat. Jak nejlépe provést převod bytů do osobního vlasnictví, pokud někteří nesouhlasí? Stačí nadpoloviční většina? Pokud má bytový dům více vchodů, je možno převést např. jen byty ze dvou vchodů? Jak tuto věc řešit, aby vše proběhlo co nejrychleji, bez velkých problémů a financí? děkuji za odpověď.

Dobrý den, prosím Vás, jsme dva společníci a…

Dobrý den, prosím Vás, jsme dva společníci a zárověň jednatelé s.r.o., moji rodiče půjčí naší společnosti nějaké peníze. Může být vzhledem k ust. § 196a obch. zákoníku půjčka bezúročná (naše společnost na tom tratit nebude) a musíme předtím uspořádat valnou hromadu a schválit smlouvu o půjčce? Musí být toto případné rozhodnutí valné hromady ve formě notářského zápisu a je nutné je dávat na obch. rejstřík? Děkuji velmi za odpověď.

Otázka: Dobrý den. Prosím o zotpovězení tohoto…

Otázka: Dobrý den. Prosím o zotpovězení tohoto dotazu. 1.2.2012 to bude rok co je naše spolupracovnice v pracovní neschopnosti. Jak to sní bude dál ? Víme že po jrdnom roce se ukončuje vyplácení nemocenské. Pak bude doma zadarmo a jak se k tomu může postavit zaměstnavatel ? Může ji propustit ze zdravotních důvodů ? Děkuji. Odpověď: Dobrý den, dle dikce zákona o zaměstnanosti se uchazečem o zaměstnání člen statutárního orgánu stát může. V ustanovení § 24 a násl. zákona o zaměstnanosti jsou vymezeny podmínky, za kterých je fyzická osoba zařazena do evidence uchazečů o zaměstnání. V případě člena statutárního orgánu lze zařadit do evidence uchazečů pouze toho, jehož měsíční nebo průměrná měsíční odměna spolu s případným výdělkem (odměnou) nepřesáhne polovinu minimální mzdy. Odpovídal: Zdeněk Navrátil, JUDr. Dobrý den. Toto je ale odpověď na zcela jinou otázku. Děkuji.

Výpověď ze zdravotních důvodů

Dobrý den. Prosím o zotpovězení tohoto dotazu. 1.2.2012 to bude rok co je naše spolupracovnice v pracovní neschopnosti. Jak to sní bude dál ? Víme že po jrdnom roce se ukončuje vyplácení nemocenské. Pak bude doma zadarmo a jak se k tomu může postavit zaměstnavatel ? Může ji propustit ze zdravotních důvodů ? Děkuji.

Chtěla bych se zeptat zda mám nárok na obnovení …

Chtěla bych se zeptat zda mám nárok na obnovení vdovského důchodu v 55 letech.Manžel zemřel 26.5.2009 byl plně invalidní.Jsem narozena 19.9.1957(dvě děti narozené v roce 1978 ,1979) Děkuji předem za odpověd

Odkládací podmínka

Dobrý den, smlouva byla uzavřena podpisem dne 20.4.2011. Účinnost uzavřené smlouvy měla nastat od 1.9.2011. účinnosti smlouvy však do dnešního dne nenastala. Otázka: pokud účinnost nenastala, pozbyla tím platnosti uzavřená smlouva? Je nutné v tomto případě odstoupit od smlouvy, ukončit smluvní vztah nebo platnost uzavřené smlouvy pozbyla sama o sobě platnosti tím že smlouva není účinná. Děkuji a přeji pěkný den

Skončení pracovního poměru

Dobrý den, mám možnost nastoupit za necelé dva týdny do nového zaměstnání a předem vím, že můj současný zaměstnavatel nebude chtít ukončit pracovní poměr dohodou tak rychle. Chci se zeptat, co mi hrozí, když podepíši smlouvu u nového zaměstnavatele a současnou práci prostě opustím. Slyšela jsem o nějakém paragrafu, který se postará o to, že mě již nikde nezaměstnají.Prosím Vás o vysvětlení. Mockrát děkuji, hezký den. B.

odpovídal(a): Redakce

Vymáhání dlužné částky

dobry den rad bych se zeptal zda muzu nejak dostat zpet sve penize,kdyz jsem je pujcil s tim ze je potrebuje na zalozeni firmy a ted mi je nechce vratit.dekujji za odpoved

Odpovědný zástupce

Dobrý den, kamarád mě žádá ať mu jdu dělat garanta na živnost. Chci se zeptat na možné rizika v případě že se stane nějaký problém. Na internetu jsem našel, že za vše je postihován pouze podnikatel a ne garant. Je to pravda? Nehrozí mi nic? Nerad bych se dostal do problému.

Skončení pracovního poměru

Dobry den, dne 9.2.2012 mi konci 3leta rodicovska. u zam-tele jsem zazadala o neplacene volno (do zari 2012, nez mi dite pujde do skolky) bylo mi vsak nabidnuto rozvazani prac. pomeru (aby za me zam-tel nemusel platit pojisteni) a prace na ZL meho manzela. jak v teto situaci postupovat ? Kdyz planujeme 2dite, a ja budu nezamestnana ? Kdyz mi zam-tel nechce vyhovet s neplacenym volnem - mam narok na odstupne ? Moc dekuji

Dobrý den, má matka by chtěla na mne, jediného…

Dobrý den, má matka by chtěla na mne, jediného syna, převést svůj podíl v bytovém družstvu.jsem ale ženatý. Jde tento převod uskutečnit jen na mne a nikoliv i na manželku?

Předmanželská smlouva

Dobry den ,chtela bych se zeptat .Mam z predesleho manzelstvi exekuce a chtela bych spritelem uzavrit snatek je mozne nekde u notare uzavit premanzelskou smlouvu .ze dluhy nabyte pred manzelstvim bych splacela ja a ze by nynejsimu manzelovi nesahli na vyplaty .Dekuji za odpoved .Marie

Vypořádání SJM, závazky

Dobrý den Manžel má z doby trvání manželství dluh.Muže po rozvodu v rámci vypořádání SJM uznat že dluh je jeho? V případě umrtí dlužníka by se pak již dluh nemohl vymahat na bývalé manželce? Děkuji

Narodil jsem se 2.10.1957 a nastoupIl jsem na…

Narodil jsem se 2.10.1957 a nastoupIl jsem na šachtu 1.7.1976 , kde pracuji dodnes (PODZEMÍ).. Mám odpracováno 17 let v kat. 1.AA. CHTĚL BYCH VĚDĚT KDY MÁM NÁROK NA ODCHOD DO STAROBNÍHO DŮCHODU ?

Dobrý den,jsem tři měsíce po operaci žil a lékař…

Dobrý den,jsem tři měsíce po operaci žil a lékař mi při operaci poškodil nerv-resp.přeřízl.Potvrdila to magnetická rezonance.Následně nato mne objednal na neurochirurgii k transplantaci nervu.Mám nárok na odškodné a mám ho žádat po zařízení,kde mne dr.operoval?Jsem na mat.dov.,o malé děti se musí starat manžel,který musel být asi měsíc doma,takže jsme přišli o jeho výdělek.Nyní mne čeká opět hospitalizace,takže bude opět doma a zřejmě na delší dobu.Toto je zřejmé iatrogenní poškození zdravotníkem,že?Mám podniknat právní kroky po skončení léčby nebo mohu začít už nyní?Děkuji moc za odpověď,s pozdravem Adámková L.

Pracovní smlouva na dobu určitou

Dobrý den. Dle zákona č.365/2011 jsou upraveny vyjímky z ust.§ 39 (původně 3b).Ráda bych se zeptala jak uzavírat pracovní smlouvu se zaměstnancem, který bude jako náhrada za nemocenskou (předem samozřejmě nevíme jak dlouhá nemocenská bude). Smlouva bude uzavřena např. od 2. 1. 2012 na dobu určitou - po dobu nemocenské p. XY nejdéle do 30. 6. 2012 nebo stačí uvést po dobu nemocenské p.XY? Platí i tady omezení možnosti 2xprodloužit?

Dobrý den. V roce 20011 jsem byl v pracovní…

Dobrý den. V roce 20011 jsem byl v pracovní neschopnosti po celou dobu do 7.7.2011, výpočet náhrad byl z hrubého platu cca 35.000 Kč. Od 8.7.2011 jsem byl zaměstnám s hrubým platem cca 50.000 Kč. Od 30.11.2011 jsem šel na operaci a můj zdravotní stav se výrazně zhoršil. Jsem opět v pracovní neschopnosti. Jaká prosím bude moje měsíční náhrada v případě dlouhodobější pracovní neschopnosti a jak dlouho (kolik měsíců) mi bude nemocenská poskytována maximálně? Velice děkuji za odpověď. Zdraví Aleš Čermák