FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Pro pokládání dotazů do poradny je nutné, abyste se přihlásili! Učinit tak můžete ZDE

DOTAZY NA TÉMA PRACOVNÍ PRÁVO

odpovídal(a): Zdeněk Navrátil, JUDr.

Smlouva o půjčce, valná hromada

Dobrý den, měla bych dotaz týkající se správného výkladu odst. 1, § 196a Och.Z. Pracuji na manažerské pozici a společnost s některými manažery uzavřela dohodu o motivační odměně, která bude vyplacena v případě, že manažer zůstane v pracovním poměru u společnosti min. 5 let . Forma čerpání z této smlouvy je buď odměna vyplacená ve mzdě za 5 let tohoto pracovního poměru nebo čerpání této odměny již dnes, tj. o 5 let dříve formou nevratné půjčky s tím, že výše půjčky se bude rovnat čisté částce odměny po 5 letech, ale bude diskontovaná sazbou 3%. Můj dotaz se týká toho, že jeden z těchto manažerů vykonává současně s pracovním poměrem funkci člena dozorčí rady (voleného zaměstnanci) na základě mandátní smlouvy a zda se na tuto půjčku plynoucí ze smlouvy o motivační odměně (která má vazbu na můj pracovní poměr) nebude vztahovat odst. 1, § 196a Och.Z, který vyžaduje souhlas valné hromady, pokud společnost uzavře smlouvu o půjčce s členem dozorčí rady. Předpokládám, že půjčka je poskytována v souvislosti s pracovním poměrem manažera, nikoli za členství v dozorčí radě, tak by se tento paragraf na tuto situaci vztahovat neměl. Děkuji, R.V.

Dobrý den, bylo nám oznámeno, že dojde ke snížení…

Dobrý den, bylo nám oznámeno, že dojde ke snížení úvazků pedagogickým prac.na naší mateřské škole, (mimochodem již podruhé) proto, že došlo ke změnám krajského normativu a tudíž nevychází na platy, na které máme ze zákona právo. Jak se bránit? Co mohu očekávat v případě, že nebudu se snížením úvazku souhlasit? Děkuji za odpověď.

budu mit tento rok 55let.od 10.10.2005 pracuji…

budu mit tento rok 55let.od 10.10.2005 pracuji legalne ve velke britanii. zatim neuvazuji o ukonceni zamestnani ale zajimalo by me jak se me bude pocitat penze. dekuji za informace. vladimir

Dobrý den, jsme nově vzniklá firma s.r.o., máme 3…

Dobrý den, jsme nově vzniklá firma s.r.o., máme 3 zaměstnance vykonávající administrativní činnost, řádný směnný provoz ani práce v noci. Je povinné mít smluvně zajištěnou preventivní péči s nějakým lékařem nebo stačí, když zaměstnanci půjdou na vstupní, popř. preventivní prohlídku ke svému lékaři? Existuje na to nějaká vyhláška? Děkuji za odpověď

Dobrý den, měla bych takový dotaz. Přítel má…

Dobrý den, měla bych takový dotaz. Přítel má syna z předešlého vstahu, syn je svěřen matce do péče. Styk s dítětem nemají nikaj upravený jen posle dohody. Takto uvedeno v rozhodnutí. U soudu mu bylo řečeno že si ho má brát jednou za 14 dní na víkend to dodržují plud hododa s matkou o více dní. Ta ale naní tak uplně možná ze všech dohod sejde většinou. Rádi bychom to dali k soudu aby to přesně určil. Za nedlouho má soud o zvíšení alimentů. Matka dítěte tvrdí že stačí požádat tento soud a ten to rovnou určí ale nám bylo řečeno na výpovědi že se musí žádat znova o další soud že tento je jen na alimenty a styk nebude řešit. Tak by mě zajímalo jak to tedy je zda je soud co momentálně řeší alimenty schopen nám to rovnou určit nebo popřípadě dohodu mezi rodiči potvrdit rovnou v tomto stání nebo musíme podat další žádost. Rádi bychom to vyřešili co nejdřív jelikoš soudy nejsou nejrychlejší tak nechceme čekat až co nám tam řeknou a podle toho teprv podávat žádost. Děkuji za odpověď. J

Dobrý den, Chtěla bych se informovat, ohledne…

Dobrý den, Chtěla bych se informovat, ohledne vyplácaní expozice u horníků. Otec pracoval v roce 1988-1996 ve f. Subterra, zařazen v třídě 1AA. V roce 1992 došlo k vyplácaní expozici, kdy měl odpracováno již 15 roků v třídě 1AA, ale žádná expozice mu nebyla vyplacená. Je možné zpětně uplatnit nárok na její vyplácení? Kde o to požádat? Děkuji za odpověd

Vydržení

Dobrý den, je možné vydržet panely, které byly dodatečně dány na dno silážní jámy (a jde je znovu odstranit) jako věc movitou? Děkuji

Odstoupení od kupní smlouvy

Dobrý den , prosím o odpověď.Koupila jsem auto v autobazaru,ale je tam vada na motoru.Kup proběhl před 3 týdny.Mohu žádat o vrácení hotovosti,z důvodu nesloužení automobilu?děkuji.

Dobrý den, k 31.12. jsme uzavřely prac. poměr se…

Dobrý den, k 31.12. jsme uzavřely prac. poměr se zaměstnancem dohodou, s tím, že od 1. 1. by byl na DPP do 5.000,-Kč. Teď zaměstnanec požaduje odstupné s tvrzením, že DPP se do pracovněprávních vztahů nezahrnuje. Moc děkuji za odpověď

Odstoupení od kupní smlouvy

Dobrý den, před 3-mi týdny jsen si koupila v autobazaru ojeté auto.Bohužel nastala situace, kdy mi chybí použité peníze. Dá se od kupní smlouvy odstoupit? (vrátit auto a dostat na zpět peníze za auto).děkuji Vlníčková

Vypořádání SJM

Dobrý den, pokud se nemůžeme s manželem domluvit po rozvodu na vypořádání našeho SJM (konkrétně investic ze SJM do manželova domu mimo SJM), můžeme podat žalobu na vypořádání SJM jen ohledně těchto investic + závazků s tím, že u zbytku SJM (pole, auto) ponecháme po uplnyutí 3 let zákonnou domněnku? Je to možné nebo je nutné v soudním řízení vypořádat vše? Pokud jsme investovali ze SJM do manželova domu, je to tedy investice a bude v rozsudku o vypořádání SJM přikázána býv. manželovi a on mi bude zavázán zaplatit její polovinu jako vypořádací podíl? Pokud by investice činily 150.000,- Kč a závazky 60.000,- Kč, mohu navrhnout vypořádání, že manželovi se přikáže investice 150.000,- Kč, mně vypořádací podíl 75.000,- Kč a každý máme povinnost zaplatit polovinu závazků (tj. každý 30.000,- Kč)? Děkuji.

odpovídal(a): Redakce

Vady, kupní smlouva

Dobrý den, koupili jsme na jaře roku 2010 byt. Poté jsme zjistili, že byt není zkolaudovaný a je v něm povoleno předčasné úžívání. Byt byl prodáván jako novostavba. Od počátku máme problémy s terasou, která je nad námi. Touto terasou nám teče do bytu a na stropě je plíseň. Pán, který nám byt prodával už tam několikrát tu terasu a strop opravoval, ale pořád se to opakuje stále dokola. Nevíme si už rady, co máme dělat. Stavební úřad k nám chodí na kontroly, ale také s tím nic nedělá. Kolaudace je v nedohlednu. S prodejcem komunikujeme a on pořád slibuje, jak to vše bude v pořádku, ale je to pořád dokola. Opraví se to a do měsíce jsou znovu mokré fleky na stropě, pak to teče až na podlahu a všude je šílená plíseň. Máme ještě nějaké možnosti, co s tím dělat? Myslím, že prodejce asi nedokáže závadu trvale odstranit. Ještě poslední dotaz.... Musíme v tomto bytě platit fond oprav, pokud není zkolaudovaný a žijeme v něm v předčasném úžívání? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, mám dotaz ohledně PPM. Nyní jsem na…

Dobrý den, mám dotaz ohledně PPM. Nyní jsem na rodičovské dovolené, která mi končí 10.července 2012, opět jsem otěhotněla a termín porodu vychází na 20.září 2012. Chtěla bych vědět, zda mám nárok na PPM, pokud mám smlouvu na dobu neurčitou a jak se řeší těch pár týdnů, než bych PPM dostávala. Můžu si zažádat o neschopenku, nebo musím nastoupit do práce - budu na konci 7.měsíce,jsem zaměstnána jako učitelka v MŠ a školka otvírá až v srpnu...nebo má zaměstnavatelka právo mě odmítnout a poslat domů? A musí mi držet místo po dobu rodič.dovolené s druhým dítětem? Rodičovský příspěvěk bychom chtěli na 2 roky. Děkuji za odpověď

Organizační složka

Dobrý den, jako zaměstnanci zahraniční osoby zastoupené v ČR organizační složkou dostáváme různé dokumenty s razítkem, které obsahuje pouze název této organizační složky. Je toto v některých úkonech možné, nebo organizační složka musí vždy vystupovat pod celým jménem zahraniční osoby s dovětkem, že ji zastupuje? Pokud pro účely pracovněprávní musí jako zaměstnavatel vystupovat přímo zahraniční osoba, potom ale např. pro účely důchodového zabezpečení nebo odvádění daní za zaměstnance se bere tuším správně organizační složka jako zaměstnavatel? Děkuji za odpověď

Společné jmění manželů

Dobrý den, rád bych se Vás, pane doktore, tímto dotázal, zda peníze získané z půjčky, která evidentně nespadá do SJM - uzavřel jsem ji pouze já a půjčena byla poměrně dost vysoká částka (§ 134 odst. 1 písm. b) in fine), kdy tedy takto mnou získané peníze byly investovány do výlučného majetku manželky (jejího domu), považují se takto vynaložené peníze jako investice ze SJM? Tj. byly mnou půjčené peníze vynaloženy ze SJM jako investice nebo z mého výlučného vlastnictví? Našel jsem judikát Nejvyššího soudu ČSSR sp. zn. 8 Cz 36/69, který však pojednává o hodnotě pořízené za takto půjčené peníze (spadá do SJM), ne o vynaložení půjčených peněz do výlučného majetku druhého manžela. Děkuji velmi.

odpovídal(a): Redakce

Budoucí kupní smlouva

Dobrý den Mám podepsanou Kupní smlouvu o smlouvě budoucí na zakoupení pozemku. Smlouva byla podepsána 23.12.2011. Ve smlouvě nejsou uvedeny žádné smluvní pokuty za porušení povinností vyplývajících ze smlouvy o smlouvě budoucí. Dotaz: Mohu nyní tuto smlouvu vypovědět, aniž bych, v budoucnu, čelil nějakému např. soudnímu sporu ? Jaký mám zvolit postup ? Za odpověď předem děkuji S pozdravem Gába

Organizační složka

Dobry den, na podzim 2011 vsichni zamestnanci dostali informaci e-mailem o prevedeni k jinemu zamestnavateli dle §338 zakona 262/2006 Sb., prejimajici zamestnavatel byl uveden jako zahranicni firma zastoupena v CR organizacni slozkou, s ucinnosti od 1.12.2011. Nyni jsme dostali k podepsani "informovani o obsahu pracovniho pomeru dle §37 zakona 262/2006 Sb.", kde je ale uvedeno, ze jsme byli prevedeni dle ustanoveni §339 zakona 262/2006 Sb. a jako prejimajici zamestnavatel je uveden pouze nazev organizacni slozky v CR. Je z pravniho hlediska spravne oboji? Je mozne 2. variantu k podpisu bez obav podepsat, nebo v sobe skryva mozna uskali? Dekuji za odpoved

Promlčení

dobry den pred 10ti lety jsem mela ucet u ČSOB ten jsem bohzel nezrusila a nyni mi prislo od exekutora ze mam zaplatit 23tisic,chtela bych se zeptat na promlceci lhutu zda muzu napsat odvolani popripade kam?predem dekuji

Zálohy na služby

Dobrý den,bydlím v pronajatém bytě a z majitelem již nějákou dobu řešíme problém s vyúčtováním za energie(teplo,teplá voda,studená voda). Majitel po mě požaduje zaplacení nedoplatku za energie za rok 2010,ale dle mého názoru není situace jak jasná.Ve smlouvě mám napsáno pouze smluvní nájemné bez bližšího rozpisu(kolik za teplo,vodu,výtah atd.), elektřinu, internet.Bohužel jsem podepsal i ustanovení, kterým se majitel ohání, že případné nedoplatky se zavazuji uhradit po předložení příslušného vyúčtování, což majitel udělal. Můžu znát váš názor. Děkuji Kala

Padělky

Dobrý den, prosím o informaci ohledně prodeje na internetových stránkách. Jedná se o prodej šperků, jedná se mi o to, abych se nedopustila trestného činu z prodeje padělků. Nakupuji ze zahraničí sady šperků s nápisem Guess, v mém inzerátu zboží popisuji jako sada šperků s "NÁPISEM" Guess nikoliv jako značku Guess. Prosím tedy o radu, zda to takto mohu prezentovat. Děkuji E.