FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Pro pokládání dotazů do poradny je nutné, abyste se přihlásili! Učinit tak můžete ZDE

DOTAZY NA TÉMA PRACOVNÍ PRÁVO

odpovídal(a): Zdeněk Navrátil, JUDr.

Dobrý den, jsem vyučen důlní elektromontér s…

Dobrý den, jsem vyučen důlní elektromontér s maturitou (v r. 1975-1979). V letech 1975-79-85 mám odpracováno v 1AA 2.656 dnů a v letech 1986-1992 v 1AA 2557 dnů, roky 1993-1994 se mi již v 1AA nezapočítávají, ale naplnil jsem NPE 100% v září 1994. Domnívám se, že bych měl nárok na odchod do důchodu v 55 letech a 6 měsících. Nynější zaměstnavatel se mnou uzavírá prac. smlouvu vždy jen na půl roku, takže jsem v situaci, kdy o práci mohu přijít. Chtěl bych vědět, kde zjistím výši svého hornického důchodu (i kráceného), jeho výpočet (kalkulačka je jen pro běžné důchody). Pracovnice OSSZ mi sdělila, že tyto výpočty neprovádějí a výši důchodu se dozvím, až si o důchod zažádám.

Dobrý den, pracuji ve školství, dostala jsem…

Dobrý den, pracuji ve školství, dostala jsem výpověď s dvouměsíční výpovědní lhůtou z důvodu nadbytečnosti. Může mi zaměstnavatel v této době krátit úvazek a mzdu?

Od roku 1997 pobírám částečný invalidní důchod. V…

Od roku 1997 pobírám částečný invalidní důchod. V březnu 2013 mně vznikne nárok na starobní důchod. Při předběžném jednání na OSSZ mně pracovnice OSSZ řekla, že při výpočtu starobního důchodu se "nějakým způsobem" přihlíží i k částečné invaliditě, protože lidé, kteří pobírali částečný invalidní důchod nemohli mít plný příjem odpovídající práci, kterou vykonávali na celý úvazek, mohli si vydělat za rok jen určitou sumu. Vím, že v posledních letech již tato podmínka neplatí, avšak jakýkoli případný nárůst mzdy po zrušení podmínky se již automaticky odvíjel od mzdy stanovené před zrušením podmínky, tudíž již nebylo možné dosáhnout výdělku, který by byl za normálního stavu. Zajímalo by mě proto, zda informace pracovnice OSSZ se zakládá na nějakém reálném základě nebo to byla jenom její "útěcha", že vypočtený starobní důchod bude o něco vyšší. Děkuji za odpověď.

Dobry den, pracuji jako OSVC ma prace plne…

Dobry den, pracuji jako OSVC ma prace plne vykazuje prvky svarcsystemu, nicmene pracuji pro zahranicni firmu (svycarsko) ktera nema pobocku v CR, je ma prace postihnutelna? Ja chapu ze platim nizsi dane, nicmene tezko muzu nutit svycary, aby si kvuli mne zridili pobocku v CR a zamestnali mne - pravdepodobneji bych o praci prisel. Dekuji za odpoved.

Vzdání se funkce, odvolání z funkce

Dobrý den, mám dotaz ohledně jmenování a vzdání se funkce a dalšího setrvání na této pozici-funkci. Zaměstnanec byl v souladu s ZP jmenován, následně se k určitému datu vzdal této funkce. Přepočítal se, nové zařazení mu nevyšlo a tak inicioval dohodu se zaměstnavatelem o dalším setrvání ve stejném, totožném zařazení se všemi právy a povinnosti, jako by ke vzdání funkce vůbec nedošlo. Domnívám se, že byl porušen ZP a nelze zaměstnance opětovně zařadit na původní jmenované místo, maximálně nabídnout místo odpovídající zdravotnímu stavu, případně vzdělání, pokud takové místo existuje. Děkuji za posouzení. Ivan

odpovídal(a): Redakce

Dobrý den, jsem živnostník bez zaměstnanců,…

Dobrý den, jsem živnostník bez zaměstnanců, manželka je spolupr. osoba. Mám mnoho zákazníků desítky ročně, řada z nich je stálých, u nichž funguji jako subdodavatel. Většinou zpracovávám dokumentace-návrhy, na základě kterých úřad povoluje a moji odběratelé realizují tech. zařízení, buď pro sebe nebo pro konečného odběratele. Na návrhu jsou uvedeny údaje o mé živnosti, zpracovávám ho ve vlastním prostoru, jsem vlastníkem potřebného hardware i software. Obávám se, jestli tato mnou prováděná činnost tam, kde nepracuji přímo pro koncového zákazníka, nemůže být nově posuzována jako švarcsystém, doufám, že ne. Horší je, že jsem nepravidelně, někdy měsíce ne, jindy třeba i deset dní v měsíci, také pracoval pro svého zákazníka způsobem, kdy jsem vyjížděl za něj do jedné velké firmy provádět servis nebo montáž jím dodaného zařízení, čistě dle momentální potřeby, tam se obávám, že to nově jako švarcsystém být posuzováno může, i když zakázky jsou velmi nepravidelné a provádím je výhradně svým vybavením a dojíždím tam svým vozidlem. Nemohlo by při posuzování pomoci, že manželka je spolupracující osoba, i když dělá prakticky jen administrativu, takže na pracích, kam vyjíždím, se podílí jen okrajově, tím, že mi něco připraví a potom napíše fakturu. Děkuji za jakoukoliv odpověď

Dobrý den, potřebovala bych poradit, kde na…

Dobrý den, potřebovala bych poradit, kde na internetu najdu - za kolik se pronajímají pozemky. Po otci jsem zdědila ornou půdu u Pardubic, má jí v pronájmu jisté s.r.o..Chci tam zajet, dát si pron. smlouvu napsat na sebe a chci doplatit pronájem 3 roky zpětně. Ale vůbec nevím, za kolik se taková půda pronajímá.Původní sml. nemám. Otci neplatili, tak mám strach, aby mě neošidili. Děkuji předem za odpověď.

Našich 16 bytů v jednom domě je ve společenství…

Našich 16 bytů v jednom domě je ve společenství vlastníků. Měsíčně platíme každý do společného fondu vodu, teplo a fond oprav.Jeden majitel dlouhodobě neplatí, byl odsouzen, jsme v pořadí na úhradu, vydali jsme proti němu insolvenční řízení, 3x se nedostavil. Dle právníků těžko řešitelné. Dotaz: -Můžeme na něho podat trestní oznámení za krádež/měsíčně nám krade vodu a teplo/, jaká je šance? Můžeme mu technicky odpojit přívod vody do bytu, případně omezit vytápění jedné místnosti? Technicky je to zvládnutelné, bydlí v přízemí. Děkuji.Klíma Přerov

Spoluvlastnictví, předkupní právo

Dobrý den. Jsem spoluvlastníkem pozemků se svým strýcem, orná půda a vinohrady.Každý jsme vlastníkem 1/2. V současné době zemědělské družstvo pozemky odkupuje.Jsem povinnen nejprve nabídnout prodej svému strýci ? a nebo na něj nemusím brát ohled a svou polovinu mohu prodat ,? Děkuji za odpověď.

Exekuce, penzijní připojištění

Dobrý den. Je možno postihnout exekucí (výkonem rozhodnutí)také penzijní připojištění? Děkuji

Dobrý den, v polovině roku 2010 jsem si pořídila…

Dobrý den, v polovině roku 2010 jsem si pořídila nemovitost na hypotéku - rodinný dům, který lze plně obývat. Když jsem pak v daňovém přiznání žádala o vrácení části úroků, což bylo cca 5tis. Kč, paní z přislušného finančního úřadu mi řekla, že na vrácení nemám nárok z důvodu, že v tomto domě já ani má nejbližší rodina nemáme vedené trvalé bydliště. Nepomohlo ani čestné prohlášení, že v domě bydlím (což je pravda)jen jsem si nezměnila trvalé bydliště. Nenapadlo mě, že existuje takovýto zákon. Trvalé bydliště jsem si tedy přehlásila. Nedávno jsem se bavila s kamarádem, který má na hypotéku byt, ve kterém nemá nikdo registrované trvalé bydliště a úroky mu bezproblémů vracejí každý rok. Chci se tedy zeptat, kde je pravda popř. který zákon toto upravuje. Děkuji.

Smlouva o dílo

Musím jako majitel firmy uzavřít s důchodcem, který má živnostenský list na mnou požadovanou činnost (IČO), jednorázovou smlouvu o dílo nebo jednorázovou dohodu o provedení práce v hodnotě 16000,- Kč nebo může důchodce podat pouze fakturu na částku 16000,-Kč za odvedenou práci pro mou firmu? Podotýkám, že se jedná o jednorázovou práci pro firmu, která v tomto kalendářním roce 2012 bude vykonána v průběhu dvou měsíců. Nic více.

Dobrý den. Známý odchází do důchodu.Musí o tom…

Dobrý den. Známý odchází do důchodu.Musí o tom vyrozumět současného zaměstnavatele, když chce dále pracovat?

Stavební zákon-může stavební firma zakázat…

Stavební zákon-může stavební firma zakázat přístup na pozemek a na staveniště objednateli majiteli pozemku a budoucího domu mimo kontrolní dny?Děkuji

švarcsystém

Dobrý den, jsem živnostník bez zaměstnanců, manželka je spolupr. osoba. Mám mnoho zákazníků desítky ročně, řada z nich je stálých, u nichž funguji jako subdodavatel. Většinou zpracovávám dokumentace-návrhy, na základě kterých úřad povoluje a moji odběratelé realizují tech. zařízení, buď pro sebe nebo pro konečného odběratele. Na návrhu jsou uvedeny údaje o mé živnosti, zpracovávám ho ve vlastním prostoru, jsem vlastníkem potřebného hardware i software. Obávám se, jestli tato mnou prováděná činnost tam, kde nepracuji přímo pro koncového zákazníka, nemůže být nově posuzována jako švarcsystém, doufám, že ne. Horší je, že jsem nepravidelně, někdy měsíce ne, jindy třeba i deset dní v měsíci, také pracoval pro svého zákazníka způsobem, kdy jsem vyjížděl za něj do jedné velké firmy provádět servis nebo montáž jím dodaného zařízení, čistě dle momentální potřeby, tam se obávám, že to nově jako švarcsystém být posuzováno může, i když zakázky jsou velmi nepravidelné a provádím je výhradně svým vybavením a dojíždím tam svým vozidlem. Nemohlo by při posuzování pomoci, že manželka je spolupracující osoba, i když dělá prakticky jen administrativu, takže na pracích, kam vyjíždím, se podílí jen okrajově, tím, že mi něco připraví a potom napíše fakturu. Děkuji za jakoukoliv odpověď

Dobrý den, prosím o radu. Odběratel mi již…

Dobrý den, prosím o radu. Odběratel mi již několik měsíců dluží úhradu faktury za provedené práce. Mám fakturu, smlouvu a písemné potvrzení dlužníka, že část faktury byla uhrazena a zbývající část doplatí. Jakým způsobem můžu dlužné peníze vymáhat? Doporučujete tuto záležitost řešit prostřednictvím právníka, Policie ČR nebo Finančního úřadu? Je možné na dlužníka podat exekuci? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, zaměstnáváme starobní důchodce na…

Dobrý den, zaměstnáváme starobní důchodce na dohodu o provedení práce. Je možné podepsat s jedním zaměstnancem více dohod u jednoho konkrétního zaměstnavatele / např. na úklidové práce, třídící, dokončovací, analýzu měření apod./ a na každou tuto činnost platí limit 300 hodin ročně nebo se tyto hodiny sčítají dohromady? Tzn. za úklid má odpracováno 50 hod. za třídící práce 150, za dokončovací má 120 hod., celkem 320 hod. a už překročil povolený limit 300 hod. ročně nebo může pokračovat v jednotlivých činnostech? Pokud je dán limit pouze celkem 300 hod. jaké navrhujete řešení, když nechceme uzavřít klasickou pracovní smlouvu? Děkuji

Výpověď, starobní důchod

Dobrý den,chtěla jsem se zeptat,k 17.6.2012 by mně měla končit roční nemocenská a k 520.7. bych měla nárok odejít do starobního důchodu.Měla bych se zhruba na měsíc vrátit do práce,ale zaměstnavatel se mnou již nepočítá.Kdyby mně zaměstnavatel dal výpověď pro nadbytečnost,měla bych nárok na odstupné? Předem Vám děkuji za odpověď.Zdraví Eva Peškarová

Dobrý den, můj partner pracoval v jedné s.r.o. …

Dobrý den, můj partner pracoval v jedné s.r.o. (s.r.o. A), se kterou byly již od začátku problémy... každý rok nové jméno, společníci, jednatel atd. Nyní je tato s.r.o. A v majetku jiné právnické osoby (s.r.o. B), která je v likvidaci. V s.r.o. A má 90% podíl na majetku s.r.o. B, 10 % soukromá osoba, která je zároveň jediným společníkem s.r.o. B. Projeví se likvidace s.r.o. B na funkci s.r.o. A?

Pracovní poměr, schwarz systém

Dobrý den, pokud chce zaměstavatel přejít z swarz systemu zaměstnávání na sepsání dohod o pracovní činnosti, jaká z toho plynou rizika pro zaměstnance a zaměstnavatele? Jak je řešena dočasná pracovní neschopnost zaměstnance? V jakých ohledech má být zaměstnanec zvlášť obezřetný?děkuji