FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: PRÁVNÍ PORADNA
DOTAZY NA TÉMA PRACOVNÍ PRÁVO
odpovídal(a): | Zdeněk Navrátil, JUDr. |
Dobrý den, otec mi chce darovat 4 zemědělské pozemky, které vlastní on a můj bratranec (syn jeho sestry která již zemřela). Každý má ideální polovinu (jsou spoluvlastníci, nevím jak se toto formuluje u pozemků....). Je nutné toto spoluvlastnictví uvést do darovací smlouvy? Měla bych mít i souhlas bratrance? Lze po převodu tyto 4 pozemky rozdělit na 2 + 2 dohodou, bez odhadu a geodetického vyměřování? Děkuji za odpověď M.S.
Dobrý den , chtěla bych se zeptat měla jsem úraz nepracovní a jsem ted asi 2 měsíce doma . Zaměstnavatel mě chce propusti. Mám nárok na odstupné a kolika násobné ? Mám pracovní smlouvu na neurčito . A dostanu podporu v nezaměstnanosti ? Děkuji Emílie
Dobrý den, ráda bych se zeptala, jestli mám právo znát odpověď na stížnost na mou osobu. Jsem státní zaměstanec a kolegyně na pracovišti na mě poslala stížnost nadřízenému, ten mi ji dal přečíst, ale neznám odpověď. Mám na to právo? Jedná se o dlouhodobý problém na pracovišti, již před rokem, kdy ona kolegyně byla ještě moje nadřízená, jsem si stěžovala na šikanu z její strany. Vedení rozhodlo o zrušení jejího vedoucího místa. Stále jsme ale spolu na jednom pracovišti a problémy neustaly. Děkuji předem za odpověď.
Dobrý den, jsme dva kolegové z práce. Oba pracujeme na hlavní zaměstnanecký poměr a kromě toho jsme oba OSVČ, které vedou pouze daňovou evidenci a které nemají povinnost odvádět DPH .Je ale možné, že časem jeden z nás v rámci svého OSVČ bude muset DPH odvádět, zatímco druhému v rámci jeho OSVČ tato povinnost nejpíše nikdy nevznikne. Z toho důvodu neuvažujeme o spolupráci formou sružení OSVČ. Prozatím nemáme prostředky na to, abychom založili s.r.o. a vložili do něj základní vklad. Chtěli bychom ale společně rozjet podnikatelský záměr. Při tom naše spolupráce by měla být taková, že většinovou rozhodovací pravomoc (zejména o tom jak se bude nakládat s výsledkem naší společné práce, kterým bude webová aplikace a její zdrojový kód, rozhodnutí o vynakládání prostředků za účelem realizace podnikatelského záměru a rozhodnutí o tom, s jakými partnery budou uzavírány dodavatelsko odběratelské smlouvy) by měl mít pouze jeden z nás. Přičemž ten druhý bude mít na těchto rozhodnutích menšinový podíl, plus v některých taxativně vyjmenovaných záležitostech budou mít oba společníci "právo veta." Jaká by pro nás byla nejvhodnější právní forma našeho společného podnikání? Mě jako nejvhodnější připadá komanditní společnost. Případně začít jako sdružení OSVČ a v případě změny situace s odváděním DPH u jednoho z nás, přejít na komanditní společnost. U v.o.š a u sdružení OSVČ se mi moc nelíbí, že nejsou nijak odlišeny rozhodovací pravomoci jednotlivých členů a při tom současně všichni ručí celým svým majetkem. Zatímco u k.s. lze již z obchodního rejstříku vyčíst, že kdo je komandistou, nemůže jednat za společnost, nebo minimálně ne bez vědomí komplementáře. Předem děkuji za radu a přeji hezký den.
Dobrý den, před rokem jsem uzavřela smlouvu - závaznou objednávku na poskytování služeb internetového katalogu pro svojí firmu. Smlouva se uzavírá na rok, s tím, že pokud se nevypoví minimálně dva měsíce před ukoncením ročního období automaticky trvá dále. Bohužel jsem firmu byla nucena v polovině roku zrušit. Do kalendáře jsem si poznamela datum vypovězení smlouvy, bohužel dle zaplacené faktury a uskutečněného zdanitelného plnění, tudíž o 14 dnů déle. Když jsem zjistila svou chybu kontaktovala jsem danou spol. jaké je možné řešení. Bylo mi řečeno, že se s tím nedá nic dělat i když moje firma již neexistuje, musím jim zaplatit i další rok. Prosím o radu jak dále postupovat, zda opravdu musím zaplatit služby, které již půl roku nevyužívám. Za vaši odpověď přede děkuji. Opltová
Dobrý den, v současné době žádám kvůli psychickým problémům a problémům s játry o částečný invalidní důchod. Mám dotaz, zda-li mohu při této žádosti, již byla zamítnuta ale odvolávám se, zda-li mohu pracovat (nyní dělám na klasickou dohodu o provedení práce v jednom call centru) a výdělek mám na účet cca 10.000 čistého / měsíc. Děkuji za odpověď e-mailem
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den.Žijeme s přítelem ve státním bytě 3+1 již 20 let.Získali jsme ho výměnou za můj družstevní byt 1+kk a jeho podnikovou garsonieru.Nyní přítel tento náš byt odkoupil v privatizaci za zděděné peníze po své matce.Mě odmítl zapsat do vlastnictví bytu.Zároveň mi dal vědět,že se se mnou chce rozejít.Vzhledem k tomu,že jsem do tohoto bytu již svůj podíl vložila mým družstevním bytem, na co mám nyní nárok a jak se vypořádat finančně?
Dobrý den, prodáváme nemovitost, sjednaná výše kupní ceny v kupní smlouvě bude ve výši 28.000,-- EUR (je to na Slovensku), s tím, že částka 25000 EUR bude uhrazena na účet prodáv. nejpozději do 30.6.2012 z úvěru ze stavebního spoření a zbývající část kupní ceny 3000 EUR uhradí kupující nejpozději do 30.6.2013.Pro případ, že nebude kupní cena uhrazena řádně a včas, tak si to chceme ošetřit ve smlouvě, jaká by měla být správná formulace ve smlouvě práva prodávajícího odstoupit od smlouvy a jak formulovat správně sankci (penále) - v jaké výši se obvykle pohybuje. Děkuji za odpověď.
dobry den ,prosim o radu k vyzivnemu, muj syn (20let)nyni v kvetnu neprosel u zkousky na vs a skolu 12.5.ukoncil, od 10.7. ma sjednanu pracovni smlouvu na 3 mesice u stav.firmy, ma narok na vyzivne od otce az do 9.7.event dele?,dekuji za odpoved
Dobrý den, jsem zaměstnaná na DPČ, ve smlouvě mám stanoveno 80 hodin měsíčně, pracovní doba není stanovená. Zároveň mám nárok na dovolenou (1/12 za každých 22 odpracovaných dní). Jsem v situaci, kdy musím celou loňskou dovolenou (25 dní) vybrat do konce června, ale zároveň pracuji naplno (ve skutečnosti i více než oněch 80 hodin měsíčně). Můj dotaz je, zda je možné si za květen vykázat 80 odpracovaných dní (ve dvou týdnech/8 hodin denně) a zároveň si vybrat 13 dní placené dovolené, nebo je potřeba odpracované hodiny pokrátit na 4 hodiny denně (což by ale neodpovídalo skutečnosti). Děkuji
Dobrý den, potřebujeme sepsat plnou moc, ve které rodiče budou zplnomocňovat svou dceru k zastupování při uzavření kupní smlouvy na nemovitost před notářem a při následném jednání s katastrálním úřadem. Podpisy ověříme, ale moje otázka je, zda stačí sepsat jednu plnou moc, ve které svým podpisem oba rodiče současně (jsou manžele, oba vlastníci nemovitosti) svou dceru zplnomocní nebo plná moc každého z rodičů musí být samostatná.děkuji za odpověď.
Dobrý den. Chtěla bych se zeptat. Pobírám vdovský důchod, práci nemůžu najít. Nemám odpracované roky na důchod.Budu pobírat tento vdovský důchod až do smrti nebo mi ho vezmou a já budu bez prostředků? Děkuji za odpověď. Kateřina Králová
Dobrý den.Pracuji jako řidič profesionál.Mám povolené oddlužení formou splátkového kalendáře.Přidělená insolvenční sprákyně mne včera kontaktovala s tim,že diety se počítají do příjmů a tudíž by se na ně měla vztahovat srážka jako na mzdu.Mohl by mi prosím někdo poradi jak to vlastně je?Předem děkuji.
Dobrý den, můj manžel by měl dědit 1/4 domu po matce, ale dům má omezená vlastnická práva, je na něm zástavní právo smluvní. Jelikož jeden ze synů si stavěl dům na hypotéku a zastavil matčin dům. Chtěla jsem se zeptat jak to bude s dědictvím,bude můj manžel dědit i s tímto zástavním právem? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, mám těžce nemocnou babičku (pokročilé stádium rakoviny plic) s níž žiji v jedné domácnosti ještě s jejím manželem a mým přítelem). Momentálně je po zhroucení v psychiatrické léčebně, ale má vypsanou žádanku do hospicu, kam ale nechce. Chci se zeptat, kdybych šla na OČR, budu pobírat 60% denního výdělku jako při klasické nemocenské? Není to málo pro zaopatření dvou lidí? Myslím tím léky a jiné zdravotnické pomůcky, když já se vlastně připravím skoro o polovinu své původní mzdy (jsem zaměstnaná na HPP). Nebo existují i jiné dávky, o které se dá v takovém případě zažádat? Mám samozřejmě své finanční povinnosti a tímto se dostanu do velké tísně, ale chtěla bych babičku nechat v klidu dožít doma. Děkuji za odpověď
Dobrý den, budeme kupovat novostavbu rodinného domu, v inzerátu je uvedeno, že se jedná o nízkoenergetický dům (spodní patro vytápěno podlahovým topením, horní patro je bez topení, ale je zde rekuperace a dole je ještě krb). V lokalitě bude cca kolem 60 domů, stavba začala v roce 2009. Budeme první kupující, hotové jsou zatím pouze dva domy. Chci se zeptat, co vše máme před koupí zjistit za informace a hlavně, jaké dokumenty bychom měli dostat při koupi domu (projektová dokumentace, nějaké revize, manuály....)? Děkuji za rady. Kudláčková
Dobry den, vystavil jsem směnku, kde je potvrzena věcná, obsahová i formální správnost. Bohužel jsem si téměř jist, že dlužník nebude ochoten směnku splatit, patrně bude nekontaktní - nezdržuje se na adrese trvalého bydliště. Je možné doložit soudu adresu, kde předpokládám, že se zdržuje, aby byl dlužník obeslán dvojmo? Směnka je "bez protestu". Rád bych Vás tímto požádal o radu, jak nejlevněji směnku vymáhat. Proč nejlevněji, protže neočekávám, že zapojení právníka přinese kýžený efekt (ani v případě exekuce) a tím se mi nechce obětovat další náklady v podobě odměny advokáta. Tedy jen SOP a poplatek za návrh na vydání směnečného platebního rozkazu či něco dalšího? Nejsem si jist v otázce prezentace směnky - na směnce je uvedeno, že prezentace probíhá na adrese mého trvalého bydliště (kdesi jsem nalezl, že NS již v minulosti rozhodl, že je možno prezentaci směnky provést u věřitele, nikoli dlužníka, jak bývá zvykem). Musím tedy vynakládat nějaké usílí a pokusit se "nějak" dlužníka kontaktovat? Telefonicky a mailem to samozřejmě udělám, patrně se za ním i zastavím, ale nepředpokládám, ze to bude úspěšné. Musím mít nějaký důkaz o prezentaci směnky? Domnívám se tedy správně, že řešení je možno realizovat za výše uvedených skutečností ve sledu viz. níže? 1. Podání návrhu na vydání směnečného platebního rozkazu na příslušném MS - doporučeně či osobně. Zde si nejsem jist, co vše si můžu nárokovat jako fyzická osoba, která si to zařizuje sama (směnečnou částku + úroky z prodlení dle zákona + ještě něco je možné?) 2. Předpokládám vydání směnečného platebního rozkazu, který však nebude doručen a pokud bude, nebude vydán odpor. Pokud tedy nebude SPR doručen, proběhne soud a nařízení exekuce? jaký je sled akcí? Jde mi čistě o to, abych v den, kdy má proběhnout prezentace směnky zahájil všechny kroky ve stanoveném pořadí a proceduálně nepochybil. Jak dlouhé jsou promlčecí lhůty v případě platného SPR či následně exekučního příkazu? Děkuji za odpověď, Jan Lukešický
15.1.2010 jsem začala pobírat starobní důchod a bez přerušení pracovního poměru dále pracuji.Za rok 2010 mám vyloučených 17 dní z důvodu nemoci. Chtěla jsem požádat o přepočítání důchdu, což prý po 2 letech můžu. Ale řekli mi, že mi uznají jen 1 rok, protože jsem během 2 let neodpracovala 2x 360 dní, ale oněch 17 dní mi chybí. Pracuju sice pořád dál, ale to se mi zohlední až přestanu pracovat úplně. Je to pravda?
Výstavce směnky mi měl zaplatit 30. 12. 2009. Doporučeným dopisem z 22.12.2009 jsem ho vyzval k zaplacení. Nicméně mezitím, konkrétně 13.10.2009, byl na výstavce vyhlášen konkurs, tedy před splatností směnky. Tím jsem asi ztratil možnost se přihlásit do pohledávek konkurzu (stejně jsem se tuto skutečnost dozvěděl mnohem později). Je nějaká šance (a jakým způsobem) získat ještě dlužnou částku, když výstavce sice nejdříve ústně sliboval, že se k dluhu nějak postaví, ale teď již nereaguje vůbec. Dlužná částka je v rozmezí 1-2 mil. Kč. Nerad bych jen zaplatil nemalý soudní poplatek, pokud výsledek bude nejistý. Ing. František Basovník tel. 777 364 224
Dobrý den, před 2 měsíci jsem začal podnikat v zemědělství. Mám osvědčení o zápisu do evidence zemědělského podnikatele. Jelikož počasí nepřálo, tak potřebuju toto podnikání do května 2013 přerušit. Zajímá mě tedy jaký mám zvolit postup. Už když jsme se šel registrovat, tak jsme musel na živn.úřad, na finanční, zdravotní pojištovnu a sociální. Čili žádný univerzální formulář pro zemědělce neexistuje. Budu muset opět všechno oběhnout? Někde jsme se dočetl, že se nemusí na živn.úřad, ale opět nevím zda to platí i pro zemědělce. A taky zda jsou pro zemědělce nějaká omezení, jelikož vím, že před pár lety, když zemědělec ukončil podnikání, tak minimálně rok nemohl v zemědělství opět pokračovat. Mnohokrát děkuji za odpověď. Dostál