FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Pro pokládání dotazů do poradny je nutné, abyste se přihlásili! Učinit tak můžete ZDE

DOTAZY NA TÉMA PRACOVNÍ PRÁVO

odpovídal(a): Zdeněk Navrátil, JUDr.

Výživné, dědění

Dobrý den,můj manžel má z dob svého mládí syna,jeho matka chtěla jen dítě a on se tedy stal (pro mě nepochopitelně)dárcem.Samozřejmě po 3 letech si vše rozmyslela a chtěla výživné.Dohodli se na placení výživného jen mezi sebou (bez soudu) a to trvá dodnes(máme schované všechny platby).V průběhu let došlo i ke zvýšení výživného, vždy se dohodli.Teď je synovi 21 let a od 18 let posílá manžel výživné na jeho účet. Syn si o to sám napsal,dopis od něj máme schovaný, stejně tak i korespondenci matky.Za celá ta léta nemají spolu žádný kontakt, jsou jak dva cizí lidé, jen manžel platí.Syn studoval učňovský obor,ten nedokončil a začal studovat další. A teď mé dotazy: 1.Jak dlouho je povinnen manžel platit výživné v tomto případě a lze přestat platit třeba jen na základě písemné domluvy obou stran, když výživné šlo mimo soud 2.Jak je to v případě dědictví,máme s manželem dceru a vlastníme rodinný domek (každý 1/2).Vztahovalo by se i na syna, když neudržují a nikdy neudržovali kontakt.Myslím, že manžel není ani uveden v jeho rodném listě. Předem děkuji za odpověď.Hodanová

Dobrý den, přibližně před týdnem jsem měl soudní…

Dobrý den, přibližně před týdnem jsem měl soudní řízení ohledně rozvodu. Jak už to tak bývá, tak manželka "házela špínu" na mně a já, protože jsem chtěl být rozvedený hned, tak jsem to nekomentoval. Dokonce jsem se i písemně ihned během stání vzdal možnosti na odvolání a to jsme já i moje žena soudkyni podepsali. Cestou ze soudu mi však došlo, že jednou si to třeba budou číst mé děti a já se nechal dobrovolně ze sebe udělat toho nejhoršího a navíc podepsal, že se neodvolám. Mám s dovolením následující otázky: 1.) jak dlouho soud uchovává spisy ohledně svěření dítěte do péče a rozvodu (kdyby si to třeba za 15let chtěli pročíst mé děti), 2.) mohu vzít zpět to co jsem podepsal - že se neodvolám? 3.) je pro řízení ohledně vyřešení společného jmění manželů rozhodující, kdo se o rozvod zapříčinil, tj. co je za příčinu uvedenou v Rozsudku ohledně Rozvodu? - tj. když jako že chyba na mně, i když žádost o rozvod podávala manželka, tak bych já nedostal polovinu, ale méně? 4.) když požádám soud o nařízení vyřešení spol.jmění manželů - bude to řešit stejný soudce pod stejným číslem jednacím jako Rozvod a bude se zajímat o spis ohledně Rozvodu? 5.) v manželství jsem pořídil za výhradně své vydělené peníze (manželka po dobu manželství nepřinesla do rodiny ani korunu) byt do osob. vlastnictví na PH5, nyní v něm bydlí moje manželka s naším jedním 6ti letým synem (svěřen v 01/2012 do její péče), nyní mi manželka volala s tím, že její právnička si dělal průzkum trhu a byt má hodnotu asi 1mil Kč (před rokem byl odhad asi 3mil...) a že mi dá polovinu nebo ať si z bytu odhlásím trval.pobyt někam do obecního bytu asi 30km za Prahou, který mi ona sežene a tím mne vyplatí - je to možné? Jak z bytu získat maximum Kč, když jsem ho koupil já. Mohu využít při vyjednávání se ženou například toho, že manželka asi bude chtít v bytě zůstat dál (řekla mi, že když na to nepřistoupím, že se může dělení táhnout i 7 let) a já mohu třeba ihned požádat soud o prodej bytu a tím ona v něm skončí...? Děkuji předem za odpověď e-mailem a přeji mnoho úspěchů, Pavel Vet

Hmotná odpovědnost

Dobrý den. Nastoupila jsem v prosinci 2011 do zaměstnání jako prodavačka v malé prodejně tabáku. Byla udělána předávací inventura a já podepsala hmotnou zodpovědnost. Do dnešního dne neznám výsledek předávací inventury, protože není prostě ještě udělaná. Další inventura bude v prosinci letošního roku. Pokud by vzniklo manko, jsem povinna ho uhradit?? Děkuji za odpověď. Bartošová

Dobrý den chtěla bych se zeptat ohledně sirotčího…

Dobrý den chtěla bych se zeptat ohledně sirotčího důchodu.Před dvěmi měsíci zemřel otec od mé dcery.S otcem jsem nebydlela v rodném listě je uveden.Dcera má 17.let v srpnu a nastupuje na učební obor.Má nárok na sirotčí důchod?Jestliže ano,co mám dělat?

dobrý den, jsme dva sourozenci. starší bratr…

dobrý den, jsme dva sourozenci. starší bratr získal po prarodičích z matčiny strany dekret na obecní byt - byl tam již za jejich života přihlášen a bydlel tam - byt se ovšem zprivatizoval a nyní má tržní cenu kolem 4 milionů. můj dotaz zní, zda se toto bude nějakým způsobem zohledňovat při dědickém řízení po našich rodičích. zde se bude řešit jejich byt v OV. je mi jasné, že jako děti máme nárok každý na polovic, ale bude se brát v úvahu, že on již k jednomu bytu přišel? já jsem si bydlení zařídila vlastními silami, bez pomoci rodičů či prarodičů. díky za odpověď

Dobrý den,jsem ve velmi tíživé finanční situaci…

Dobrý den,jsem ve velmi tíživé finanční situaci mám dluhy asi ve výši 400 000kč a už se mi je nedaří splácet.Nevím si dál rady.Věřitele jsem žádala o snížení splátek ,ale bohužel mi nevyhověly.Oddlužení,ale nechci jelikož nechci přít o zahradu ,kterou máme.Prosím jestli byste mi mohli nějak poradit.Děkuji Janiková

odpovídal(a): Redakce

Dobrý den, před časem jsem se dozvěděla,že mi…

Dobrý den, před časem jsem se dozvěděla,že mi babička při narození založila spořící účet v Německu.Bohužel babička zemřela,aniž někomu sdělila nějaké bližší informace,či předala nějaké listiny.Chtěla jsem se zeptat,jak bych se k tomuto účtu,který je veden na mé jméno a rodné číslo,dostat. Předem děkuji za odpověď- S přáním hezkého dne,Mašková

Hmotná odpovědnost

Dobrý den,mám dotaz ohledně hmotné odpovědnosti v zaměstnání.Jde o rozvoz zeleniny a ovoce.U nás v podniku se praktikuje již spoustu let ambulantní rozvoz zeleniny a ovoce.Mám nastarost s kolegou sklad ovoce a zeleniny pro asi 60 prodejen.Pouze my dva máme hmotnou odpovědnost za veškeré zboží.Objednáváme,vychystáváme,řešíme reklamace....Zeleninu rozváží již dlouhá léta 2-3-4(podle potřeby) najatí soukromí řidiči,kteří mají svá auta na rozvoz.Zboží se nepředává z provozních důvodů na auta-není možno to stíhat-málo zaměstnanců-!!nestíháme!!.Už na to se poukazovalo,jenže zaměstnavatel Vám dá možnost: Buď to vše psát-což jsme jim vysvětlili,že není v tomto počtu zaměstnanců(my dva)vůbec zvládnout(máme nastarost ještě maso,mléko,hlíny,mražené výrobky,vychystávání zboží...)-lidi nepřidají ,spíše propouštějí a už tak děláme přesčasy(šetří se na lidech).Když jsem důrazně opakoval,že podmínky hmotné odpovědnosti nesplňují ,pohrozí tím,že klidně můžete jít dělat něco jiného,že Vás mohou ihned nahradit někým jiným atd..Ve stejném podniku na jiném skladě (jinak system úplně stejný jako u nás)rozváží zboží soukromý autodopravce(2-3 auta),který má při případném manku hmotnou odpovědnost na chybějícím zboží a za škody způsobené jeho zaměstnanci. Řešili jsme otázku,zda by tedy nešlo udělat hmotnou odpovědnost řidičů u nás na zelenině,jelikož s ní manipulují úplně stejně jako my dva s kolegou a tím vyřešit odpovědnost všech k naší spokojenosti.Přičemž jeden z těchto řidičů přinesl informaci,prý od právníka,že soukromý řidič nemůže mít hmotnou odpovědnost.Já si myslím,že jenom lže,aby nemusel mít hmotnou odpovědnost.Jak je to tedy s hmotnou odpovědností najatého soukromého řidiče na rozvoz konkrétně zeleniny a zakazuje ji nějaký zákon?Nebo je to jen o dohodě mezi soukromým řidičem a podnikem,pro který rozváží zboží.A pokud nesouhlasí s touto hmotnou odpovědností ať si jde jezdit někam jinam a najmout někoho jiného a sním to sepsat? Jestliže nemůže mít hmotnou odpovědnost,jak jinak lze řešit odpovědnost tohoto soukromého řidiče,aby zodpovídal za svěřené zboží?Děkuji mnohokráte za odpověď. S pozdravem Martin Musil

Odstoupení od kupní smlouvy

Dobrý den, ráda bych se zeptala zda je možné odstoupit od koupi osobního vozu. Dne 20.6.2012 jsme zakoupili od člověka, který dováží auta z Německa vůz Škoda Octovia combi. Po krátké době užívání jsme zjistili různé závady, včetně závady na motoru. Na ty to závady jsme nebyli od prodejce pří koupi upozorněni. Ze strany prodejce nebyla vystavena Kupní smlouva ale proběhlo pouze předání peněz. Ikdyž nemáme sepsanou Kupní smlouvu je možné od koupi odstoupit. Děkuji za odpověď. S pozdravem Vavříková

Dobrý den, ještě jednou děkuji panu JUDr.…

Dobrý den, ještě jednou děkuji panu JUDr. Zdeňkovi Navrátilovi za upřesnění odpovědi na dotaz http://poradna.finance.cz/pravo/58403-dovolena-rodicovska-dovolena/ Přesto, pokud se vrátím ke svému původnímu dotazu - jsem na rodičovské dovolené paralelně po dobu, kdy moje žena čerpá mateřskou dovolenou, tj. 28 týdnů v roce 2012. Pokud je těchto 28 týdnů strávených na rodičovské dovolené považováno v tomto případě za výkon práce, jedná se o více než 60 pracovních dnů, náleží mi právo na čerpání dovolené na zotavenou za rok 2012, ačkoliv jsem v práci fyzicky nebyl. Tudíž z Vaší odpovědi na můj dotaz stále vyvozuju, že nárok na dovolenou mám. Děkuji za vysvětlení. S pozdravem I. Macoun

Dobrý den. Může starobní důchodce, držitel…

Dobrý den. Může starobní důchodce, držitel živnost.listu si přivydělat aniž by by byl povinen platit sociální pojištění? Děkuji Ševčík

Dobrý den, obracím se na Vás s reklamací…

Dobrý den, obracím se na Vás s reklamací odpovědi na můj dotaz http://poradna.finance.cz/pravo/58403-dovolena-rodicovska-dovolena/# Vážím si toho, že poskytujete poradenství zdarma, nicméně i tak očekávám relevantnost odpovědí. Prosím pana doktora Zdeňka Navrátila, který odpověď zpracoval, aby se ještě jednou podíval na znění odkazovaného odstavce. Já v něm čtu přesný opak. "... Doba čerpání mateřské dovolené a doba, po kterou zaměstnanec čerpá rodičovskou dovolenou do doby, po kterou je zaměstnankyně oprávněna čerpat mateřskou dovolenou a doba pracovní neschopnosti vzniklé v důsledku pracovního úrazu nebo nemoci z povolání vzniklého při plnění pracovních úkolů nebo v přímé souvislosti s ním, se pro účely dovolené posuzuje jako výkon práce." Děkuju za znovupřehodnocení odpovědi. S pozdravem Ivan Macoun

Fikce doručení

Na domě máme neoznačenou schránku do které Česká pošta ukládá poštovní zásilky. Lze uplatnit fikci doručení když ČP vložila do této výzvu o uložení poštovní zásilky a adresát si zásilku v úložní době nevyzvedl ? Nyní argumentuje tím že nená svoji schránku a že mu výzva nebyla dodána. Děkuji Vladimír Pulec

Dobrý den, moji rodiče jsou 2 z 5 společníků…

Dobrý den, moji rodiče jsou 2 z 5 společníků společnosti s ručením omezeným. Rodiče již nemají zájem ve firmě pracovat, ale ostatní společníci stále trvají na provozu společnosti. Jak postupovat, pokud chtějí rodiče odejít z firmy? Děkuji

Zpozdene zaplaceni faktury zakaznikem a moje…

Zpozdene zaplaceni faktury zakaznikem a moje prava Dobry den, jsem OSVC zaregistrovany v cesku a pracuji pro jednu nemeckou firmu prevazne v nemecku. Uz se mi prakrat stalo, ze mi tato firma poslala penize s dvoutydennim zpozdenim oproti dnu splatnosti. Naposledy jsem prohlasil, ze pokud mi neprijdou penize v den, ktery je napsany na fakture, tak ze opustim stavbu a vratim se, az bude faktura zaplacena. Mam na to pravo? Je to trochu krajni reseni, ale nestalo se to jen jednou a pokud se me osobni finance blizi k nule, tak v nemecku ani zustat nemohu, protoze bych se uz pak ani nedostal domu. Existuje eventualne nejake jine reseni. Nejaky zpusob, kterym bych se mohl chranit? Predem dekuji za odpoved...

Dobrý den, potřebujeme poradit s odprodejem…

Dobrý den, potřebujeme poradit s odprodejem budoucího dědického podílu. Rodiče vlastní rodinný dům a můj bratr se s rodinou hodlá k rodičům přistěhovat. Než si začne byt upravovat (zhodnocovat) chce se mnou vypořádat můj budoucí dědický podíl. Rodiče si ovšem chtějí polovinu majetku zatím ponechat. Bylo by možné vypořádat přesun poloviny domu darem od rodičů ke mně, následně darem ode mne k bratrovi a finančním darem jako protihodnotou od bratra ke mě aniž by kdokoliv z nás platil daň (darovací nebo z příjmu) a zároveň neporušil nějaký zákon? Případně řeší se tato situace jinak? Děkuji. M. Vávra

Dovolená, rodičovská dovolená

Dobrý den, po celý rok 2011 jsem byl jako otec prvorozeného dítěte na rodičovské dovolené. Na rodičovské dovolené pokračuji nepřetržitě i v roce 2012. Na začátku roku 2012 se nám narodilo další dítě, se kterým je žena souběžně na mateřské dovolené a čerpá PPM. Na základě zákoníku práce (§216, 217, 223) chci po zaměstnavateli čerpat řádnou dovolenou za rok 2012 - "odpracoval" jsem na rodičovské dovolené po dobu, po kterou žena je na mateřské dovolené 60 dnů a zároveň žádám o řádnou dovolenou před uplynutím mateřské dovolené ženy a v přímé návaznosti na konec mnou ohlášené rodičovské dovolené (konec června), ale zaměstnavatel má za to, že na dovolenou na zotavenou nemám v tomto případě nárok, protože bych pro vznik nároku musel fyzicky do práce nastoupit. Jak se to v tomto případě posuzuje? Uniká mi něco ze zákoníku práce nebo je situace otce na rodičovské a s tím související práva tak nezvyklou situací? děkuji za odpověď Ivan M.

Dobrý den,byla jsem na rodičovské dovolené s…

Dobrý den,byla jsem na rodičovské dovolené s dcerou,ta mi měla skončit v červenci,v dubnu jsem ale nastoupila na mateřskou dovolenou s druhým dítětem,měla jsem někde odhlásit RD na dceru,nebo si to úřady mezi sebou řeknou sami?Myslela jsem,že je to automaticky.A pokud by mi přeplatili Rd na dceru,musím to vracet?Děkuji

Dobrý den. Čeká mne dědické řízení po mé zesnulé…

Dobrý den. Čeká mne dědické řízení po mé zesnulé matce. Součástí dědictví po matce je rodinný dům, ve kterém se svojí rodinou již mnoho let bydlím. Dům jsem na svoje náklady zrekonstruoval. Obávám se že bude do dědictví a tím i do notářských poplatků započtena i část, kterou jsem zvelebil já na své prokazatelné náklady. Je tomu tak, nebo budou soudem odečteny z hodnoty dědictví moje náklady na zvelebení domu?

Dobrý den, prosím o radu. Z důvodu změny majitele…

Dobrý den, prosím o radu. Z důvodu změny majitele společnosti dochází v naší firmě k převodu části podnikatelské činnosti a tím i k převodu zaměstnanců. Můžeme na základě dohody převést i zaměstnankyni, která je na rodičovské dovolené? Všechna práva a povinnosti vůči zaměstnancům samozřejmě přecházejí do jiné společnosti. Děkuji. Machálková