FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Pro pokládání dotazů do poradny je nutné, abyste se přihlásili! Učinit tak můžete ZDE

DOTAZY NA TÉMA PRACOVNÍ PRÁVO

odpovídal(a): Zdeněk Navrátil, JUDr.

Směnka, exekuce

Dobry den!Prosim o radu. Lze v rozvrhovem jednani po uspesne drazbe zadat dale uroky z prodleni? Jedna se o exekuci dle vykonavatelneho smenecneho plat.rozkazu, kde byl krome smenecne odmeny, nakladu rizeni a nakladu exekuce, jiz vycislen urok ve vysi 7%urok rocne. Je tento urok myslen jiz jako urok z prodleni, popr. z jake castky se vypocitava urok z prodleni. Lze uvest dalsi naklady jako napr. sepsani prihlasky do rozvrh. jednani? Dekuji predem za odpoved. Preji hezky den

Výživné

Dobrý den,chtěla bych se zeptat na váš názor.Mám 2 děti ve věku 11 a 7 let.V květnu 2014 to bude 5 let,co jsem rozvedená.Otec přispívá dohromady na obě děti 4500 Kč.To stanovil soud v době kdy synovi bylo 6 a dceři 3 roky.Má smysl žádat o zvýšení alimentů,s otcem dětí není žádná řeč,od začátku mi dělal problémy a před dětmi mně i mého přítele pomlouvá.Proto váhám,jestli mam jít na soud a zažádat o zvýšení. Předem děkuji za odpověď..Schwarzerová

Spotřebitelská půjčka, směnka

Dobrý den, Chci se zeptat, když si chci vzít půjčku na směnku a věřitel po mě chce smlouvu od zaměstnavatele, dva doklady totožnosti, výpis z učtu. A že budu smlouvy podepisovat za přítomnosti notáře, který si učtuje 9100,- budu to muset zaplatit předem než mi budou vyplaceny peníze. Trochu z toho mám špatný pocit, poraďte, jestli je to možné nebo by to mohl být podvod. Díky za odpověď. Honza.

Dobrý den já mám dotaz ohledně zápočtu let do…

Dobrý den já mám dotaz ohledně zápočtu let do důchodu . Narodila jsem se 15.1.1959 ,mám tři děti ,z toho dvě do necelého roku . Mám odpracováno ,,,respektive placeno zdravotní pojištění , mým výpočtem 20 let ,pak podle nového 3 roky by se mi počítaly z úřadu práce .Tam jsem byla asi 7let,jenže pracovala na dohody a jednou brala půl roku dávky .Takže to bych měla mít dohromady 23 roků ...a ted mám dotaz ,počítají se mi do toho i 3 roky studia na Střední odborné škole, ukončené výučním listem ? A další dotaz je ,kolik let se mi počítá za děti . Já vím,že kdysi to bylo za každé dítě 2 roky a za dvojčata 4 roky a pokud se narodily ve stejném roku 2 děti ,tak každé z nich bylo bráno jako dvojče ...čili za každé 4 roky .Ale předpokládám ,že tak to již není ,a chci tedy vědět kolik je to ted .Ted žiji od března r. 2011 trvale v Egyptě a chci se ještě zeptat ,pokud by mi chyběli roky ,jak mohu tohle odsud doplatit ,anebo zda mi bude započítáno,kdybych si to platila zde ,protože tady je jiná výše pojistného,daleko menší než v ČR . Do ČR se nyní v žádném případě nedostanu ,takže tam nemohu nic řešit . Jsem odevšad odhášená,vrátila jsem občanský průkaz . Z toho důvodu,jestliže žiji trvale zde ,tak nebudu platit dvojí zdravotní pojištění . Předem děkuji za odpověd a přeji příjemný den .

Dobrý den, minulý týden jsem na Vás měl dotaz na…

Dobrý den, minulý týden jsem na Vás měl dotaz na který si možná vzpomenete a uvádím ho i s Vaší odpovědí níže. Na Vaši radu jsem se rozhodl nechat v případu zastupovat advokátkou, ale sama advokátka a také sociální pracovník mě ujistili, že přiznané výživné bude jen v řádek několika set korun, tedy přesně, jak jsem předpokládal. Dotaz: Dobrý den, existuje i nějaká minimální výše výživného? Matka našeho syna (8let) se po našem rozchodu vdala, má 1,5 roční holčičku a je opět těhotná. S naším synem se odmítá vídat a nezajímá se ani o to jak se mu vede, clž mne donutilo podat návrh na úpravu výchovy a výživy. Matka s návrhem souhlasí. Matka samozřejmě pobírá mateřskou a její manžel je hlášený na prac. úřadě a pracuje na černo. Nutno podotknout, že je matce 29 let a pracovala dosud jen asi 1 rok - pracovat pro ni totiž není vhodné. Společně s manželem a dcerou žijí v rodinném domě, ale nevím na koho je psán - možná na tchýni. Takže se obávám, že vše dopadne tak, že výživné mi soud vypočte tak na 2-3 stovky a já dál budu živit nejen sebe a svého syna, ale protože jsem "Vůl" a poctivě pracuji a odvádím státu sociální pojištění a daně, tak budu dál živit ze sociálních dávek i celou rodinu mé bývalé partnerky, která se pro své pohodlí zřekla našeho syna!!! Odpověď: Vážený pane, předně uvedu, že Vaší situaci zcela rozumím. Co se týká stanovení výše výživného, tak soud vždy zohledňuje oprávněné potřeby nezletilého dítěte a majetkové a příjmové poměry rodičů. S ohledem na věk Vašeho syna a jeho potřeby (školní pomůcky, koníčky, apod.) jsem z vlastní zkušenosti přesvědčen, že výše výživného by se měla pohybovat minimálně v částce 2.000,- Kč měsíčně. Rozhodně Vám v tomto případě doporučuji zvolit si právní zastoupení, abyste byl schopen práva Vašeho dítěte před soudem efektivně prosazovat. Odpověděl: Zdeněk Navrátil, JUDr.

Internetový nákup, odstoupení od smlouvy

Nákup u internetového obchodu na IČ - mám možnost odstoupit od kupní smlouvy? Prosím o radu v této záležitosti, kdy jsem nakoupila přes internet mix oblečení a s částí nejsem spokojená a chci ji vrátit (zboží neodpovídá popisu z int. stránek - co do slibovaných velikostí oblečení, zabalení, vzhledu a obsahu namixovaného pytle). Prodejce na svých stránkách uvádí, že v případě nespokojenosti je možné zboží vyměnit za jiné, přesto odmítá přijmout zásilku, kterou jsem mu poslala s žádostí o výměnu za náhradní zboží. Navíc ke zboží jsem dostala pouze Zálohovou fakturu (která není daňovým dokladem) i když zboží bylo hrazeno dobírkou. Nemůžu tedy ani uplatnit DPH! Prodejci jsem se ozvala do 48 hodin od převzetí zásilky a na mé zprávy reagoval až po 5ti dnech, kdy už byl balík na cestě k němu. Mám možnost se nějak bránit a mám právo zboží vrátit v nějaké ochranné lhůtě jako je to u občasnského zákoníku? Důvodem proč nechce vzít zboží zpět je, že jsem to vybalila z igelitových sáčků a že už to dál nemůže prodat jako nové. Skutečnost byla taková, že 90% oblečení bylo bez obalu a 10% v sáčcích, do kterých jsem to opět vrátila a zboží zaslala v naprostém pořádku zpět. Prosím o radu jak mám postupovat a zda je v pořádku, že na stránkách uvádí skutečnosti, které nejsou pravdivé. Navíc nepřikládá daňový doklad, který by měl být k dispozici ve chvíli uhrazení zboží. Moc děkuji.

Vážení prosím o informaci, zda došlo k nějakým…

Vážení prosím o informaci, zda došlo k nějakým změnám co se týče odchodu do předčasného důchodu - mám dvě děti a jedno vyvdané a vychovávala jsem od věku jeho 6 let do plnoletosti. Mám nárok na odchod do předčasného důchodu listopad 2013 - jsem narozena 2.7.1957. Děkuji za moc za odpověď Světla Urbanová

Výživné, pěstounská péče

Dobrý den, měl bych dotaz týkající se stanovení výživného na dítě v pěstounské péči. Jedná se o to, že před krátký časem jsem se oženil a dcera manželky, které je 17 let s námi nechce bydlet. Je řádně zaopatřena, studuje, ale nechce s námi být. Kamarádka manželky si ji chce vzít do pěstounské péče. Pokud by se tak opravdu stalo, zajímalo by mne, jak se vypočítá výživné na dceru manželky. Manželka má příjem 10000.-, má půjčku 5000.- měsíčně ještě po dobu 5-ti let. Půjčku má ještě z doby, kdy jsme nebyli manželé. Bude se při stanovování výživného přihlížet i k mému příjmu, který je několikanásobně vyšší než manželčin? Podotýkám, že s dcerou manželky nemám absolutně nic společného, přijde mi absurdní, abych se jakkoliv finančně podílel na její dceři, když její biologický otec výživné nikdy neplatil, byl za to odsouzen a rovněž omilostněn Klausovo amnestií. Děkuji za případnou odpověď

Výživné

Dobrý den. Prosím, poraďte jak postupovat... Mám ve své péči dceru(10 let),matka na ni platí alimenty 2000,-Kč. Ty jí byly určeny ještě v době,kdy měla dvě vyživovací povinnosti a dceři bylo 9 let. Nyní už má jednu vyživovací povinnost. Je OSVČ , příjem uváděla 25 tisíc, splácí hypotéku a podnikatelský úvěr - cca 16 tisíc. Žije ve společné domácnosti se současným manželem a 2 dospělými syny. Z celé domácnosti pracuje pouze její manžel, přestože je podnikání psané na ní. Chtěl jsem se domluvit na navýšení alimentů, ale řekla mi, že to nepůjde, že moc nevydělá a že si je jistá, pokud zažádám u soudu, že mi ještě alimenty sníží. Dcera navštěvuje různé kroužky, v lednu pojedou se školou na týden lyžovat a to něco stojí. Můj příjem je nyní cca 11 tisíc (a hrozí mi ztráta zaměstnání,jelikož je firma před úpadkem) a mé manželky 20. Přihlíží se u soudu na celkový příjem v domácnosti? Mám nějakou naději na vyšší alimenty? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, Když jde ze zákona požádat o…

Dobrý den, Když jde ze zákona požádat o starobní důchod zpětně, ale pouze nejvýše pět let ode dne podání žádosti,jde to i v případě invalidního důchodu ? Pobírám invalidní důchod dva roky na diagnozou DMO,mám tělesné postižení od narození,ale o důchod jsem si požádala až před dvěma roky i když s mým tělesným postižením jsem na něj měla nárok od 18.let. Děkuji za odpověď E.K.

Výživné

Dobrý den, existuje i nějaká minimální výše výživného? Matka našeho syna (8let) se po našem rozchodu vdala, má 1,5 roční holčičku a je opět těhotná. S naším synem se odmítá vídat a nezajímá se ani o to jak se mu vede, clž mne donutilo podat návrh na úpravu výchovy a výživy. Matka s návrhem souhlasí. Matka samozřejmě pobírá mateřskou a její manžel je hlášený na prac. úřadě a pracuje na černo. Nutno podotknout, že je matce 29 let a pracovala dosud jen asi 1 rok - pracovat pro ni totiž není vhodné. Společně s manželem a dcerou žijí v rodinném domě, ale nevím na koho je psán - možná na tchýni. Takže se obávám, že vše dopadne tak, že výživné mi soud vypočte tak na 2-3 stovky a já dál budu živit nejen sebe a svého syna, ale protože jsem "Vůl" a poctivě pracuji a odvádím státu sociální pojištění a daně, tak budu dál živit ze sociálních dávek i celou rodinu mé bývalé partnerky, která se pro své pohodlí zřekla našeho syna!!!

Dlužné výživné

Dobrý den! Chtěla bych se zeptat jaká je nejlepší cesta k vymáhání výživného?? Podala jsem trestní oznámení, ale tam my řekli že to může trvat dlouho, mohu i když jsem podala trestní oznámení dát návrh na exekuci? A jakým způsobem mám postupovat? Předem děkuji

Dobrý den chtěla bych se Vás zeptat jestli můžu…

Dobrý den chtěla bych se Vás zeptat jestli můžu pracovat na zkrácený úvazek, když mám PID 3.stupňě a je mi 38let.,mám cukrovku s komplikacemi? Děkuji za odpověď Polášková

Délka pracovní doby

Dobrý den. V zaměstnání pracujeme v režimu dvanáctihodinových směn. V rámci této pracovní doby máme samozřejmě povinnou půlhodinovou přestávku. Zaměstnavatel nás však tím pádem nutí být v zaměstnání na směně v kuse 12,5 hodiny. Dle předpisů však údajně pracovní doba nesmí přesáhnout 12 hodin v kuse. Je v tomto případě postup zaměstnavatele správný? Resp. jaký by byl správný postup? Děkuji za odpověď.

Dobrý den. Zajímalo by mě, jestli v době pobírání…

Dobrý den. Zajímalo by mě, jestli v době pobírání náhrady mzdy můžu pracovat u jiného zaměstnavatele na dohodu o provedení práce a za jakých podmínek. V současné době jsem na překážkách v práci z důvodu odvolání z funkce. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, chtěla bych vědět, když mám otevřenou…

Dobrý den, chtěla bych vědět, když mám otevřenou živnost na činnosti 66220: Činnosti zástupců pojišťovny a makléřů, můžu současně pracovat ve veřejném sektoru - obecním úřadě (závislá činnost?)

Výživné

Dobrý den,chci se zeptat jak je to s výživným na dceru která odmaturovala po opravné maturitě a v současné době je přihlášena na pracovním úřadě.Má nárok na výživné nebo placení končí? Děkuji za odpověd

Průměrný měsíční výdělek

Dobrý den, mam na Vás dotaz ohledně průměrného výdělku pro účely náhrady škody na zdraví. V rozhodném období červenec až září 2012 jsem byl zaměstnán na základě dohody o pracovní činnosti. V červenci jsem odpracoval 62 hodin, v srpnu 70 hodin a v září 64 hodin. Můj průměrný hodinový výdělek činí 107 Kč. Týdenní pracovní doba je v dohodě o prac. činnosti stanovena ve výši max. 17 hodin. Jak zjistím průměrný hrubý měsíční výdělek? Předem děkuji za odpověď. Přeji hezký den.

Rozsudek, právní moc

Dobrý den, Dostal jsem od zaměstnavatele okamžité zrušení pracovního poměru. Dal jsem to k soudu a soud jsem vyhrál, ale ještě se bude soudně řešit finanční stránka. Soud nějak rozhodne, zajímalo by mne, zda se zaměstnavatel může proti tomuto rozsudku ještě odvolávat. Děkuji za odpověď

Vymáhání pohledávky

Dobrý den, bydleli jsme v podnájmu od 1.12.2012 do 31.7.2013. Když jsme odcházeli tak byl podepsaný přebírací protokol kde byl stav bytu uvedený jako dobrý a žádné závady nebyly zjištěné. V protokolu byly uvedeny stavy vodoměru, elektroměru a plynoměru. Majitel bytu v září dostal od vodárny vyúčtování vody a nám by měl vrátit cca 2700 Kč, já jsem si to vypočetla podle ceny vody, bohužel když jsem se ho ptala na vyúčtování vody, tak mi řekl, že máme přeplatek nějakých 300 Kč, ale že nám nic nedá, protože prý bylo v bytě ucpaný WC a taky že tekla baterie v koupelně, což není pravda a on si byt převzal a nebyla tam žádná závada. Napsala jsem mu doporučený dopis s tím, aby nám vyplatil přeplatek a vyúčtování za vodu, do dnes se neozval. Chci se zeptat jak máme postupovat dál, příp.jak mám napsat žalobu na soud a co všechno k tomu budu potřebovat. Děkuji