FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: PRÁVNÍ PORADNA
DOTAZY NA TÉMA PRACOVNÍ PRÁVO
odpovídal(a): | Zdeněk Navrátil, JUDr. |
Dobrý den, na konci tohoto měsíce se mnou bude ukončen pracovní poměr na dobu neurčitou z organizačních důvodů (zrušení pobočky). Zaměstnavatel mi oznámil, že na druhé pobočce mě nepotřebuje. Ale chce se mnou ukončit pracovní poměr dohodou což samozřejmně nechci, přišla bych tak o odstupné na které mám takto nárok. Chci se zeptat co vše musí být ve výpovědi napsané a jaké paragrafy, abych měla nárok na odstupné a jak se mám popřípadě zachovat, kdyby mi zaměstnavatel odmítl dát výpověd z organizačních důvodů a trval na výpovědi dohodou. Děkuji
Dobrý den, rád bych se zeptal jestli mi může zaměstnavatel nařídit u kterých pojišťoven a zástupců si musím sjednat životní pojištění abych dostal příspěvek zaměstnavatele nebo si můžu sám vybrat pojišťovku a zprostredkovatele. Někde jsem se doslechl ze toto jednání zaměstnavatele je nezákonné. Je to tak? Případně bych byl rád za odkázání na zákon kde je toto uvedeno. Děkuji
Dobrý den,v říjnu 2015 mám řádný termín odchodu do starobního důchodu,chci odejít o šest měsíců dříve.Jakým způsobem je třeba toto oznámit zaměstnavateli.Je potřeba dávat výpověď z pracovního poměru nebo nějakou jinou oficiální formu?Můžete poradit? Děkuji.Novák
Dobrý den, v létě jsem měla úraz, v práci mi bylo řečeno, že nepracovní, protože jsem spadla a zhmoždila si koleno v pátek o polední přestávce. Nezdálo se mi to nijak vážné, byl krátký pracovní den, odešla jsem domů s nadějí, že do pondělí se noha zklidní. V sobotu jsem musela navštívit pohotovost a dostala jsem ortézu. Protože mám sedavé zaměstnání, nebrala jsem nemocenskou, do práce jsem byla dovezena a tam jsem to odseděla. Při chození s ortézou jsem si však hýbla již dříve léčenou páteří. Byla mi vypsána rehabilitace jak od neurologa - na páteř, tak od ortopeda na koleno. Na rehabilitaci jsem si měla vybrat jedno nebo druhé, tak jsem vybrala páteř, protože nešlo v práci usedět, koleno jsem mazala a měla v klidu. V práci nemám sepsaný úraz, protože mi telefonicky řekli, že je stejně nepracovní, protože se to stalo o polední pauze. Takže jsem nic nesepisovala, vadí to něčemu? Nyní v říjnu jsem však dostala angínu a byla nemocná 14 dní. Nemocenskou jsem ukončila, ale hned druhý den jsem na to bolavé koleno špatně došlápla, seklo mně v zádech a ortoped mi vypsal novou nemocenskou, ale s diagnóznou úraz. Že prý s ohledem na to, že to už úraz byl a koleno nebylo vpořádku od minulého úrazu. Chci se zeptat, jak mám vyplnit záznam o úrazu. Termín původního úrazu nebo termín nynější (je v kolonce napsáno - den úrazu, místo úrazu, hodina úrazu. Bude to navazující nemocenská na angínu nebo nová a opět mi bude odpočítáno 3 dny? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, náš zaměstnanec byl zvolen do funkce uvolněného starosty obce. Funkci bude vykonávat od příštího měsíce. Jak je to s ukončením pracovního poměru v naší firmě? Prý mu výpověď nemůžeme dát a 4 roku mu musíme "držet místo". Avšak v příštím roce se ruší celá divize, kde dělal vedoucího. Můžeme mu dát výpověď stane-li se zaměstnanec nadbytečným vzhledem k rozhodnutí zaměstnavatele o organizačních změnách? Předem děkuji za odpověď Jana S.
Dobrý den, dne 2.6.2014 jsem podepsal pracovní smlouvu na dobu určitou v délce 1 roku se zkušební dobou 6 měsíců. Ode dne 11.8. 2014 jsem v pracovní neschopnosti. Dne 26.9. 2014 jsem převzal a podepsal zrušení pracovního poměru ve zkušební době. Můj dotaz zní, je zrušení pracovního poměru ( dále PP ) i při trvání pracovní neschopnosti platné a jak je to s plněním nemocenských dávek? Jsem povinen, pokud je zrušení PP platné, hlásit se na úřadu práce i přesto, že jsem v pracovní neschopnosti? Kdo bude hradit sociální a zdravotní pojištění? Děkuji P.Kučera
Dobrý den, řešíme v práci problém, kdy zaměstnanci máme strhávat srážku insolvenčnímu správci.Zaměstnanec potřebuje strhávat i srážky na úvěr, výživné atd. a dal si žádost o srážky ze mzdy. To je trochu komplikované, protože jsem vyčetla, že můžeme strhávat (i přes souhlas zaměstnance) max. do poloviny platu. Zaměstnanec má ale nízký plat, takže by měl např. ČM 8 500 Kč, srážku insolvence 2 541 Kč a pokud bychom mu strhli dál třeba 3 000 Kč nebyl by z toho problém? Dostává ještě stravné, to je hodně vysoké. Lze strhávat ty 3 000 Kč z toho? Nebo vyplatit celou výplatu a část by zase vrátil zpátky do firmy a my mu vše poplatili? Sám to platit nemůže, musíme my jako firma. Nemůže z toho být problém? Děkuji
Dobry den, po roce pracovni neschopnosti me byl priznan invalidni duchod druheho stupne. Aniz bych sama dala vypoved tak se mnou zamestnavatel jena o ukonceni pracovniho pomeru, bez toho aby me nabidl lehci praci na pul uvazku. V mem zamestnani by to nejspis ani nebylo mozne ale nemam presto narok na odstupne? Dekuji za odpoved. Kurova
5.4.2013 jsem dovršila důchodový věk.O důchod jsem nepožádala a zůstala pracovat dále na dobu neurčitou bez přerušení zaměstnání. Kdyby se mnou zaměstnavatel chtěl se mnou ukončit pracovní poměr, budu mít nárok na odstupné
Dobrý den. Dne 15.08.2014. jsem měla na pracovišti slovní rozepři s nadřízeným ohledně malé produktivity práce (mé výkony byly téměř vždy nadprůměrné) následně jsem obdržela vytýkací dopis.Dopis jsem nepodepsala,neboť v něm byly uvedeny skutečnosti,které se nezakládaly na pravdě a nesouhlasila jsem s nimi.Kopie dopisu mi nebyla po vyžádání vydána s tím,že se věc bude řešit jinak. Následující pracovní den (18.08.2014) mi bylo předloženo k podepsání ukončení pracovního poměru podle §55 ZP které jsem vzhledem k uvedeným skutečnostem (cosi ve smyslu o opakovaném vyvolávání hádek na pracovišti) podepsat odmítla a nepřevzala.Od té doby (18.082014) jsem na nemocenské.Pracovní smlouva měla skončit 30.11.2014. Doporučenou poštou (29.08.2014) mi přišel pouze zápočtový list (jako ukončení PP uveden §55),potvrzení o výdělku,podklady pro výstupní lék. prohlídky,ale písemné ukončení prac. poměru nikoliv. Nevyznám se úplně v pracovně-právních vztazích,ale z toho co jsem pochopila mi není úplně jasné proč jsem dostala §55?!Velice Vás proto prosím o radu,jak dále postupovat.Existuje nějaký způsob odvolání?Jak má popřípadě vypadat a hlavně co by mělo obsahovat?Jakou vidíte šanci v případném soudním sporu? Předem děkuji za Váš čas a odpověď.S pozdravem a přáním hezkého dne. Petra M.
12 násobek odstupného a odpočet z renty na ÚP Dobrý den, Prosím můj dotaz se týká ,z čeho se vypočítává 12násobek odstupného z důvodu propuštění z práce z důvodu pracovního úrazu. Abych popsal svojí situaci je asi taková:stal se mi pracovní úraz a dostal ID 1.stupně a následně jsem byl přeřazen na jinou práci .Byla mi přiznána renta.Časem mi z důvodu tohoto pracovního úrazu byla zkrácena pracovní doba na 6h denně .Ani tato zkrácená doba nebyla dostačující ,tak mi zaměstnavatel zkrátil na doporučení závodního lékaře prac. dobu na 4h. Asi po necelém měsíci mě zaměstnavatel poslal na mimořádnou preventivní lékařskou kontrolu.Tam mi doktor do posudku napsal ,že jsem pozbyl dlouhodobě zdravotní způsobilost k výkonu uvedeného pracovního zařazení pro pracovní úraz.Jelikož nemá pro mě vhodnou jinou práci, dal mi výpověď s 12tinásobkem .Prosím, má být tento násobek vypočítán z renty nebo jen z té 4h pracovní doby ? Pokud by to tak bylo,tak bych viděl tyto kroky jako účelové, aby zaplatili co nejnižší odstupné :-( Děkuji za odpověď Libor Pokud ještě můžu jeden dotaz,po ukončení výpovědní doby ,jak se nahlásím na ÚP, určitě vzhledem k mému zdravotnímu stavu nedostanu novou práci .Bude mi vyplácena renta po odečtení ID .Jak to bude ,vzhledem odečtení minimální mzdy ,když jsem před ukončením pracovního poměru dělal z důvodu svého zdravotního stavu po pracovním úrazu na 4h.Bude mi z renty odečtena jen polovička minimální mzdy tj. asi 4000Kč nebo více? Když ,jsem nebyl schopen pracovat na více než 4h ? Moc děkuji za Odpověď Libor
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na proplacení dovolené. K 31.8.2014 končím v zaměstnání a zároveň jsem do 29.8.2014 na nemocenské, čili si již nestihnu vybrat dovolenou (10 dní). Jediná možnost je proplatit ji? A prosím, o jakou hodnotu proplacení se jedná - je to nějaká částka navíc k základní mzdě, když vlastně člověk přichází o možnost odpočinku? Děkuji mockrát. Martina Soukalová
Dobrý den,jsem zaměstnaná,ale již půl roku na neschopence.O kolik se mně bude krátit dovolená? Děkuji Fialova
Dobrý den, dostala jsem v zaměstnání po 20 letech výpověď z organizačních důvodů. Chtěla bych se zeptat, na jaké odstupné mám ze zákona nárok. Dále bych chtěla vědět, jaký vliv na výši podpory z úřadu práce má Dohoda o provedení práce s čistým příjmem cca 1.150,- Kč/měsíc, kterou mám uzavřenou. Musím ji zrušit, než se půjdu přihlásit na úřad práce nebo je tato částka zanedbatelná pro stanovení výše podpory? Uvádí se tato Dohoda v žádosti o přiznání podpory? Děkuji Vám za odpověď Růžena
Dobrý den,ráda bych se zeptala,jaké mám ve své situaci možnosti-k 31.8.2014 mám podepsanou dohodu o rozvázání prac.poměru,z důvodu nástupu na jiné místo. Mezitím jsem ale zjistila,že jsem těhotná a na novém ani stávajícím místě mě již nechtějí.Předpokládám,že nárok na mateřskou podporu mít budu z důvodu ochranné lhůty 180 dní.Nyní jsem v 6 týdnu a předpokládaný termín porodu je konec března. Jde mi taky o to, co před mateřskou. Vzhledem k tomu že dělám v zubní laboratoři,kde je spoustu toxických látek apodob. a už teď mě trápí silné těhot. nevolnosti,napadla mně možnost neschopenky. Když se přihlásím na prac.úřad mám nárok jen na 45% ze mzdy (z důvodu výpovědi dohodou),jak by tomu bylo u neschopenky v nástupu na ní,ještě v zaměstnaneckém poměru a jak až po něm? Prostě jaké mám možnosti,abych nezůstala v téhle situaci zcela bez prostředků? Děkuji za odpověď
Dobrý den, na základě §338 zákoníku práce byli zaměstnanci převedeni k novému zaměstnavateli k určitému datu. Pokud zaměstnanci zjistí nesrovnalosti na výplatní pásce ještě od předchozího zaměstnavatele, s kým mají tyto nesrovnalosti řešit? Mají to řešit ještě s původním zaměstnavatelem (protože je to výplatní páska od něj), nebo již s novým zaměstnavatelem, protože na něj přešly všechny práva a povinnosti?
Dobrý den dostala jsem výpověď na konci zkušební doby na ekonomické pozici, práci jsem měla v pořádku, bavila mě,myslím že měla nadřízená strach že ji ohrozím byla jsem aktivní, když bych nepodepsala nebo se můžu nějak bránit že s tímto postupem nesouhlasím děkuji Kubíčková
Dobrý den pracuji u bezpečnostní agentury. Pracovní doba je stanovena od 06.00 do 18.00 a od 18.00 do 06.00 hod. Ve smlouvě máme stanoven pracovní doba 37,5 hod týdně , rozvrzená pracovní doba nerovnoměrně.Firma úpčítá 1 den jako 7,5hod ( 37,5/5 ).Dále firma počítá FPD tak,že vynásobí počet pracovních dnů 7,5 hodinami a toje náš FPD na měsíc.Při čerpání dovolené počítá počet dnů dovolené krát 7,5 hodin .Já se domnívám,že podle Zákoníku práce se u nás co máme nerovnoměrně rozvrženou pracovní dobu sečtou všechny plánované služby na kalendářní rok vydělí 52,143 a vynásobí 4 a výsledek je počet dnů dovolené.Dále by se měla dovolená plánovat jen na dny kdy mám plánovanou službu a ne jak počítá firma na kterýkoliv den v týdnu ( mimo víkend) i když nemám plánovanou službu a proplácí za 1 den dovolené 7,5 hodin a ne 12 hodin.Postupuje společnost v rámci Zákoníku práce ? Děkuji za odpověď Růžička
Dobrý den, jsem rozvedený od září 2012 a od října téhož roku platím bývalé manželce výživné, a sice 2 000,- Kč měsíčně, na čemž jsme se dohodli u smírčího soudu. Podmínkou bylo, že si bude hledat práci, což tomu tak doposud není. Evidentně se jí naschvál vyhýbá. Zdravá relativně je. Dostává ještě ze sociálního odboru 2 000,- Kč. Vím, že to výživné je podle zákona max. na dobu tří let. Chci se zeptat, jestli můžu požadovat ukončení této absurdní platby. Děkuji
Dobrý den,dal jsem v práci výpověď a dostal jsem dvou měsíční výpovědní lhůtu,šel jsem na neschopenku a chci se zeptat zda se mi to i ve výpovědní lhůtě bude počítat do výplaty? a taky zda ty dny na neschopence nebudu muset nějak nadděláva? jen sem to zaslech a zajímá mě to Předem děkuji