FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Pro pokládání dotazů do poradny je nutné, abyste se přihlásili! Učinit tak můžete ZDE

DOTAZY NA TÉMA PRACOVNÍ PRÁVO

odpovídal(a): Zdeněk Navrátil, JUDr.

Neopravněné čerpání podpory v nezaměstnanosti

Dobry den.Mam dotaz.V 2010 roce jsem byl registrovany na Uradu Praci,z pravem na podporu v nezamestnanosti s dne 23.06.2010,i ach jo den pote jsem udelal blbost,24.06 jsem nastoupil do prace ale jsem to ne nahlasil na pracaku.Pres dva mesice me jeste hodily postovni poukazky.Zmenil sem adresu a nevim ci UP mi nijake dopisy posilal,a osobne sem mel strach se tam stavit osobne.Ted sem prisel o prace i mam v umyslu se s nova prihlasit na UP.Prosim o odpoved co mi hrozi i ci maji pravo mi odmitnout registrace?Dekuji.

Agenturní zaměstnávání

Dotaz zní: dle novely zákona o zaměstnanost - agentury již nemusí zaměstnávat od 1.1.2015 nebo splňovat kvótu - zdravotně postižených ? V zákoně jsme našli, že u Agentur je nově možno zaměstnávat - přidělit pracovníky se zdrav.postižením, jen je nelze započítávat do plnění povinného podílu náhradního plnění. Děkuji za odpověď. Václav Horský

Ukončení pracovního poměru

Dobrý den, měl bych na Vás dotaz, nad kterým už nějakou dobu přemýšlím a nemuhu nikde na internetu najíd odpověď. V současné době jsem zaměstnaný v americké firmě s malou českou pobočkou. Když jsem nastupoval, smlouva se posílala na podpis do USA, kde ji podepisoval pan. Smith, který je také vedený jako jediný jednatel firmy. Popravdě jsem trochu zmatený a vůbec netuším, jakým způsobem mám podat výpověď. Resp. to by bylo možné poštou na adresu firmy v ČR, ale co už vůbec netuším je, s kým se mám poté (resp. předtím) dohodnout na výpovědní lhůtě, kterou bych chtěl mít kratší než 2 měsíce a všřím, že by mi vzhledem k dalším okolnostem zaměstnanec vyšel vstříc. S panem Smithem nemám nic pracovně společného, nikdy jsem ho ani neviděl. Něco jako HR v Praze také není. Můj přímý nadřízený také sídlí v USA. Vůbec netuším, jak v tomto případě výpověď podat, případně se domluvit na lhůtě, aby to bylo právně správně. Děkuji za jakoukoliv odpověď, Petr

Svědectví účastníka řízení

Dobrý den, soudím se o neplatnost okamžitého zrušení pracovního poměru. zástupcem zaměstnavatele je krom advokáta zaměstnanec a předseda představenstva a.s.-jako účastník. Otázka zní: Mohu tohoto účastníka předvolat před soud jako svědka? Výslechem bych dokázal, že lže a soud by mohl na něho podat trestní oznámení pro křivou výpověď. Nebo bych mohl trestní oznámení podat já? Děkuji za odpověď.

Převod k novému zaměstnavateli

Dobry den Zamestnavatel mi predlozil novy mzdovy vymer, kde je jine jmeno/adresa zamestnavatele nez v pracovni smlouve a puvodnim mzdovem vymeru. Je moje pracovni smlouva platna? zadny dodatek ke smlouve o zmene zamestnavatele jsem nedostala. Puvodni zamestnavatel je pry v insolvenci a zalozil si novou firmu a podnika dal pod jinym novym jmenem.

Pracovní smlouva, místo výkonu práce

Dobrý den, dva dotazy: 1) lze dodatkem k pracovní smlouvě vyhlásit její úplné nové znění? 2) pokud je sjednáno místo výkonu práce v městech A, B a současně jako místo pravidelného pracoviště B, lze zaměstnance bez jeho souhlasu přeložit do A? Děkuji

Dohoda o provedení práce

Dobrý den, jsem studentka a chci se zeptat. Když budu pracovat na dohodu o provedení práce těch 300 odpracovaných hodin ročně se počítá pro jednoho zaměstnavatele anebo mohu u každého zaměstnavatele odpracovat 300 hodin. Děkuji za odpověď Hanka

Výpověď

Dobrý den, pracuji pouze noční, závodní doktorka mi ze zdravotného důvodu zakázala noční prací a zaměstnavatel mě nechce propustit okamžitě. Může mě přesunout na jinu pobočku v rámci města, práce by byla stejná, nebo to taky mužů odmítnout? Jde o to ze už mam domluvenu jinu práci jinde a rada bych kdyby mi podepsal výpověď dohodou. Posudek jsem mu odevzdala, stačí to nebo jak mam postupovat? V případě kdyby jsem do starý práce už nenastoupila, ale nastoupila bych do novy práce, bez výpovědi, je to vůbec možný? Děkuji za odpověď.

Pracovní poměr a podnikání

Dobrý den, téměř deset let spolupracuji s jednou nadnárodní společností jako dodavatel služeb. Tato společnost se rozhodla, že pokud pro ni chci dále pracovat, tak jedině jako zaměstnanec. Protože mám několik živnostenských listů a jsem plátce DPH a nepředpokládám, že bych současně mohl pracovat i pro jiné klienty, zajímalo by mne, co vše nyní musím udělat, abych nepřišel do konfliktu se zákony a finančním úřadem. Podmínky a smlouvu jsem dnes s tím, že do 28.2.2015 mám ukončit smlouvu o spolupráci a od 1.3.2015 započne pracovní poměr. Osobně si myslím, že je to časová tíseň. Jelikož svou činnost vykonávám z domu a téměř po celé ČR, zajímá mne od jaké vzdálenosti od bydliště se budou počítat diety. Děkuji

Podíl zdravotně postižených zaměstnanců

Dotaz zní: dle novely zákona o zaměstnanost - agentury již nemusí zaměstnávat od 1.1.2015 nebo splnovat kvotu - zdravotně postižených ? V zákoně jsme našli, že u Agentur je nově možno zaměstnávat - přidělit pracovníky se zdrav.postižením, jen je nelze započítávat do plnění povinného podílu náhradního plnění. Děkuji moc za objesnění.

Nemocenská

Dobrý den, můj přítel má smlouvu na dobu určitou a v současné době má potíže se zády, nicméně pracuje a nemarodí. Smlouva skončí 28.2., takže pokud nedostane novou, skončí opět na úřadě práce (bude mu v létě 62 let a už jednou na úřadě práce byl)- důchod má až od 63 let. Zajímalo by mne, kdyby začal marodit, zda bude brát jen podporu v nezaměstnanosti, nebo i nemocenskou. A za jakých podmínek by měl na ni nárok, zda je tam také nějaká ochranná lhůta po skončení pracovního poměru atd. Velice děkuji za odpověď. Eva

Nárok na podporu v nezaměstnanosti

Dobrý den, prosím o radu, minulý měsíc jem dostal od změstnavatele výpověď dohodou pro nadbytečnost s odstupným na 5měsíců. Za měsíc chci na půl roku odcestovat do zahraničí za rodinou, ale po příjezdu nevím jak rychle seženu novou práci. Budu mít nárok na podporu v nezaměstnanosti i když se na půl roku odhlásím z úřadu práce abych nemusel dojíždět na pravidelné schůzky? Děkuji za odpověď

Práce na dobu určitou a těhotenství

Dobrý den, ráda bych se zeptala na následující. V září 2013 se mi narodila první dcera, nyní jsem na rodičovské dovolené na 2 roky, která by mi měla skončit v říjnu 2015. Před porodem dcery jsem byla zaměstnána v ZŠ jako učitelka, ovšem jako zástup za mateřskou dovolenou. Vím, že se v září 2015 kolegyně z mateřské vrací zpět do práce. Já bych chtěla tento rok znovu otěhotnět a ráda bych opět pobírala PPM, pokud by se mi tedy podařilo otěhotnět s plánovaným porodem např v listopadu 2015, existuje v tomto případě nějaká ochranná lhůta,, aby mě zaměstnavatel neukončil pracovní poměr z důvodu těhotenství? Popřípadě,zda mám využít nemocenské v těhoteství? Jde mi o to, abych neztratila nárok na PPM a mohla rovněž následně pobírat příspěvek na rodičovské dovolené. A dále ještě otázka- v případě, že bych neotěhotněla v tomto roce 2015, ale prodloužila si dobu RD u první dcery na 3 roky, může mě zaměstnavatel i tak propustit, jestli bych byla na RD? Děkuji za odpověď. S přátelským pozdravem Anna

Překážka v práci na straně zaměstnavatele

Dobrý den,pracuji jako ředitelka školy,čili do funkce jsem byla jmenována a moje pracovní smlouva je Jmenovací dekret na 6 let.Z osobních důvodů chci odstoupit.Vím,že po odstoupení mám nárok být ještě v pracovním poměru 2 měsíce za průměrný plat.Pak teprve můj pracovní poměr skončí pokud nebude na pracovišti místo.Podle uprav roku 2015 musím chodit zmíněné 2 měsíce fyzicky do práce nebo mohu zůstat doma a hledt si nevé zaměstnání? Děkuji za odpověd.

Dohoda o provedení práce

Dobrý den, jako studentka prvního ročníku VOŠ jsem si našla brigádu v chovatelských potřebách. Po velkém zájmu zaměstnavatele a přijímacím pohovoru jsem podepsala dohodu o provedení práce s platností na 6 měsíců. Dohoda platila od 1.11.2014. V průběhu listopadu jsem byla v ,, práci,, 3x, vždy od 15:00-18:00 kdy jsem odcházela na autobus domů. ( při pracovním pohovoru jsme se s vedoucí prodejny domluvily, že budu chodit takto.)Na začátku měsíce jsem dostala rozpis směn, a dohoda o provedení práce se odeslala do Prahy na vedení. Po dobu, co jsem tam pracovala, jsem se nepotkala s vedoucí prodejny a tudíž dodnes u sebe nemám ,smlouvu,,.Ovšem komunikace se zaměstnavatelem začala váznout, nejprve mi zrušila asi 3 směny, poté mi ani nenapsala že směny se mnění a tudíž jsem přišla do práce kdy jsem neměla a naopak. Od začátku prosince 2014 už zaměstnavatel vůbec neodpovídal na e-maily( minimálně 3 s žádostí o zaslání rozvrhu směn). Jestli mi dorazily peníze za odvedenou práci ještě nevím. Plánuji zajít v lednu na prodejnu ale nevím jestli potkám vedoucí. Můj dotaz tedy zní jestli vůbec dostanu peníze za ,, odvedenou práci,, když vlastně ani nemám dohodu o provedení práce u sebe. A co mám tedy dělat? děkuji za odpověď.

Dovolená na zotavenou

Dobrý den, v firmě jsem odpracoval 8 měsíců. Na jak dlouhou řádnou dovolenou mám nárok? Zaměstnavatel mi poskytnul 20 dnů řádné dovolené za celý rok. Za odpověď Vám předem děkuji. Spěchá....

Odstupné, soudní vymáhání, bezplatná právní pomoc

Vymáhání nevyplaceného odstupného Dobrý den, obracím se na Vás s problémem nevyplaceného zbytku odstupného mým bývalým zaměstnavatelem. Dne 21.6.14 (po nástupu z mateřské)jsem dostala výpověď z organizačních důvodů pro nadbytečnost, s tím, že jsem se dohodla, že mi bude odstupné vyplaceno vždy k 15. měsíci, oddělala jsem si výpovědní dobu a pak jsem si 15. 9. přišla pro peníze na firmu. Zaměstnavatelka mi vyplatila výplatu za srpen a část odstupného ve výši 5310Kč. Když jsem se ji zeptala, kdy mi vyplatí zbytek, tak mi řekla, že se ozve ale konkrétní datum mi nebyla schopna říci. Zde jsem znejistěla, jestli mi zbytek vůbec vyplatí. Jelikož jsem měla nahlásit na úřad práce, zda mi bylo vyplaceno odstupné, tak jsem nahlásila, že nebylo a paní na úřadu práce mi poradila ať uplatním kompenzaci za nevyplacené odstupné. Jelikož jsem neměla nárok na podporu v nezaměstnanosti a nevěděla jsem, zda mi doplatí zbytek a vzhledem k tomu, že jsem měla nějaké dluhy, jsem kompenzaci podepsala.Paní na úřadu práce volala mé bývalé zaměstnavatelce a řekla jí, že jsem se rozhodla tak a tak a že vyplacení zbytku odstupného mohu požadovat po ní (zaměstnavatelce) - buď domluvou (záleží na ní) anebo soudně. Napsala jsem jí doporučený dopis, že do 15.11. chci doplatit odstupné, že to jinak budu řešit soudní cestou. Nereagovala na něj. Před 13.11. jsem ji kontaktovala emailem ať mi zaplatí zbytek odstupného. Snažila jsem se jí přesvědčit, ať mi jej vyplatí a že soudní cesta nikomu neprospívá. Napsali mi, že mi odstupné vyplatí, ale opět se nic neděje. Teď už mi ani nezvedají telefony. Problém je, že nevím ke kterému soudu se mám obrátit, kolik to bude stát, jak dlouho to bude probíhat a nemůžu si najmout právníka, protože na něj nemám (Nemám práci a musím živit dítě). Bývalá zaměstnavatelka mi dluží 15959. Mám se kvůli této částce soudit? Je jisté, že soud vyhraji a že mi ty peníze a soudní výlohy zaplatí?? Podotýkám, že zaměstnavatelka není v insolvenci, vesele podniká dál. Jak byste mi poradili, ať postupuji dál a moc neplatím? Děkuji M. F.

Mzda, splatnost

Dobrý den, dostala jsem smlouvu na zástup po dobu nemoci,dokud nebude pani opět uschopněna. Práci jsem měla necelý měsíc. Ve smlouvě mám uvedeno, že mzda bude osobně vyplacena zaměstnanci, ale není tam kdy?! Neměla mi mzda být vyplacena v den ukončení PP? Děkuji K.

Podpora v mateřství, pracovní poměr

Dobrý den, je možné, aby mi zaměstnavatel označil práci na DPČ jako práci malého rozsahu, když můj měsíční příjem přesahoval pravidelně 30.000 Kč hrubého? O tomoto označní jsem nevěděla, sdělila mi to až paní na sociálce. Poměr DPČ jsem měla opakovaně prodlužován po půl roce od roku 2011, skončila jsem 30.9.2014 a mezitím zjistila, že jsem těhotná. Paní na sociálce tvrdí, že se na mne nevztahuje ochranná lhůta , byt by bylo splněno onech 180 dní. Lze toto zpetne "reklamovat" u puvodniho zamestnavatele a dosahout na PPM? Děkuji a hezký den

Pracovní neschopnost

Dobrý den, Jsem od úterý v pracovní neschopnosti, dnes mi doktorka napsala konec pracovní neschopnosti na zítřek 21.11.14 a mě zajímá, jestli můžu zítra večer vyjít normálně ven bez strachu z kontroly, s tim že neschopnost se počítá především na pracovní dobu která ve 2 hodiny končí. Zajímá mě, jestli tedy můžu zítra odpoledne po pracovní době ven když na ten den mám napsaný konec pracovní neschopnosti.