FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: PRÁVNÍ PORADNA
DOTAZY NA TÉMA PRACOVNÍ PRÁVO
odpovídal(a): | Zdeněk Navrátil, JUDr. |
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat. Mám smlouvu na dobu neurčitou do 31.7. a 25.7. jsem musela nastoupit na nemocenskou. Do kdy mi zaplatí zaměstnavatel nemocenskou jen do toho 31.7. nebo celých 14 dnů. Děkuji za odpověď. Čarnoká Hana
Dobrý den, mám dotaz ohledně končící rodičovské dovolené, nástup do práce a další těhotenství. Během RD zaměstnavatel zrušil pobočku, pro kterou jsem pracovala a nejbližší další pobočka je cca 200Km daleko, může mě přemístit tam, když mám místo výkonu práce původní pobočku a starám se o tříleté dítě? Další dotaz je, že jsem znovu těhotná a v době nástupu do práce budu v 17tt, jak je to tam s ukončením pracovního poměru, může mě zaměstnavatel v těhotenství vyhodit a pokud ano, mám nárok na odstupné? A hlavně budu mít nárok na mateřskou? Děkuji za informaci
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na pracovní pozici po rodičovské dovolené, jestli je možné, aby mi zaměstnavatel přidělil pouze jednu z níže uvedených pozic, které mám uvedené ve smlouvě, jako sjednaný druh práce (mzdová účetní, personalista)? Nebo je povinen přidělit mi obě práce, které jsem dělala před odchodem na mateřskou dovolenou? Předem děkuji za odpověď.
Dobrý den, měla bych dotaz ohledně dovolené. Asi 7. června nastupuji na mateřskou dovolenou, a pak následně na rodičovskou dovolenou. Tento rok mi tedy vznikl nárok na celou dovolenou 25 dní. Část dovolené si vyberu a část dovolené jsem si chtěla převést na dobu po skončení rodičovské dovolené 7/2019, aby mi jí zaměstnavatel nemusel proplácet. Zjišťovala jsem to tedy u naší personální a mzdové a ta mi řekla, že to můžu, ale dovolená se mi bude každý rok co budu na rodičovské krátit 1/12 za neodpracované dny a tudíž mi pak při nástupu z ní nic nezbude. Je to tak? Já to po dlouhém studování ZP pochopila jinak, že nemá pravdu. Děkuji za odpověď.
Dobrý den,jsem momentálně agenturním zaměstnancem a zajímalo by mě, jaký typ pracovní smlouvy vlastně mám, když je ve smlouvě uvedeno, že jsem zaměstnána do té doby, dokud mě zaměstnavatel bude potřebovat. Nevím, zda se tedy jedná o smlouvu na dobu určitou, když jsem se všude dočetla, že musí být stanovený termín, nebo je to na dobu neurčitou a nebo to není ani jedno a nemůže to takto být. Děkuji.
Dobrý den , man dotaz , když už mám na brigádě odpracovano 300 hodin,co mám dělat dál? Děkuji za odpověď Kosař
Má přítelkyně pracuje v nemocnici na sále, kdy mají pružnou pracovní dobu. Na pracovišti musí být od 7-13:30 hod. Šéfová jim tvrdí, že pokud nebudou lékaři tak části nařídí volno. Je toto možné dle zákoníku práce? Pokud ano za jakých podmínek. Předem děkuji za odpověď.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat ohledně ukončení pracovního poměru ze zdravotních důvodů. Od té doby co dělám v současné práci mám neustále problémy s častým chozením na WC, tahám se s těžkýma věcima tudíž mě dost často bolí záda,nemůžu potom kvůli tomu spát a často mě bolívá za krkem a mívám ho též často zablokovaný. S neustálého stresu mám bolesti břicha a o tom,že se absolutně nedodržuje maximální doba na přestávku ani nemluvím. Na ranní je velice časté,že chodíme na přestávku po 7,8 i 9ti hodinách. Z toho mám potom křeče v břichu,když nemůžu nic sníst a po celý den mi je zle. Chtěla bych se tedy zeptat jestli toto vše by se dalo považovat jako důvod k ukončení pracovního poměru ze zdravotních důvodů a jestli stačí potvrzení od mého obvodního lékaře i když má zaměstnavatel svého lékaře kam chodí zaměstnanci na prohlídky například při nástupu do práce. Děkuji předem za odpověď. Vavříková Kateřina
Dobrý den. Mám dotaz k organizačním změnám a s tím spojenému odstupnému. Jsem jmenovaným auditorem MČ. K 30. 12.2017 bude podle všeho zrušen zákon o finanční kontrole a nahrazen novým zákonem o řídící kontrole. Podle tohoto zákona již MČ nesplňuje podmínky zřízení interního auditu. Musí mě odvolat a nabídnout jiné místo. V případě mého nesouhlasu, či pokud nebude mít MČ jiné místo, končí můj pracovní poměr s odstupným? Nebo může MČ stanovít plynulé další splynutí stávajícího místa s místem nově zřízeného kontrolního zaměstnance v jiném organizačním složení a o organizační změnu se nebude jednat? Děkuji. Ivan.
Pokud mám již žádost o posouzení zdravotní způsobilosti k práci vyplněnou že sem pozbyla dlouhodobé zdravotní způsobilosti pro výkon dosavadní práce a bohužel sem jí odepsala , mám nárok na odvolání tohoto posudku a kde nárok uplatnit. Nemohu vykonávat na dále svojí práci nebod dělám ve výrobně z chlazeními výrobky a díky tomu chladu mi otékají a rudnou prsty na rukou, tudíš mám problémy z cévami praktycký ani odborný lékař mi nedoporučeje vykonávat tuto práci. v jakém znění má být posudek abych měla nárok na odstupné . U firmy dělám 14 let .
Vzniká zaměstnanci nestátní firmy nárok na pracovní volno s náhradou mzdy, respektive bez ni a na kolik dní, dle §128 zákoníku práce, i v případě uzavření regisrovaného partnerství, dle č. 115/2006 Sb?
Zaměstnankyně v PP od 14.2.2000.V květnu 2002 nastoupila MD a tu střídavě s RD čerpá dosud.Tato linie byla přerušena v r. 2014(od 6.5. do 6.7.), kdy jí byla vystavena neschopenka, kterou zaplnila mezeru mezi končící RD a nástupem další MD. (Porodila postupně 6 dětí).Za rok 2002 si dovolenou nenárokuje. Do zaměstnání po vyčerpání poslední RD nastoupí 21.8.2017 s tím, že nejprve vyčerpá nashromážděnou dovolenou za dobu 15 let, kdy čerpala MD a RD. Můj dotaz zní: Na kolik dnů dovolené jí vznikl nárok a podle jaké legislativy se při výpočtu takové dovolené postupuje? Zákl. výměra dovolené u zaměstnavatele jsou 4 týdny.
Dobrý den, mám dotaz ohledně nároku na dovolenou. Změnila jsem zaměstnání a do nové společnosti jsem nastoupila dne 15.4.2017. Na výplatní pásce jsem měla vypočítanou poměrnou část dovolené (13.5 dne), což je správně. Chtěla bych se zeptat, kolik dní dovolené si budu moci vybrat po zkušební době (2 dny dovolené jsem si již vybrala ve zkušební době)? Chtěla bych si vzít dovolenou celých 5 dní, ale nevím zda na to mám nárok. Pokud mi dovolená nebude stačit, je možné si vzít neplacené volno? Děkuji.
Dobrý den. V oblasti pracovního práva prosím o vyjádření, zda zaměstnavatel postupoval správně. Od roku 2009 do 31.12.2014 jsem byl zaměstnán na základě pracovní smlouvy na dobu neurčitou /trvalý pracovní poměr). K 1.1.2015 byla moje pracovní pozice zrušena a zaměstnavatel mi nabídnul pozici nižší, případně odstupné. Souhlasil jsme se zařazením na nižší pozici, k 1.1.2015 jsem dostal pracovní smlouvu na dobu určitou (1 rok) se zkušební dobou 3 měsíce. Přestože jsem předtím zastával pozici, která byla obdobného charakteru a vyžadovala stejné kvalifikační požadavky, po dobu 5ti let, byl jsem finančně ohodnocen jako úplně nově nastupující zaměstnanec.31.3.2015 mi končí tříměsíční zkušební doba a 1.4.2015 nastupuji na plánovanou (a zaměstnavateli avízovanou) operaci s předpokládanou dobou léčení 8 týdnů. Může se mnou zaměstnavatel rozvázat pracovní poměr ve zkušební době ? Děkuji za odpověď
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, je možné uzavřít pracovní smlouvu DPP s definovanou, předem jasnou měsíční odměnou? Neboli zkrátka mít ve smlouvě napsáno, ze odměna je měsíční ve výši například 2000kč a nemít tam vůbec specifikováno částku za hodinu? Děkuji
Dobrý den, upřesňuji svůj dotaz.Konto pracovní doby zaměstnavatel rozvrhne na celý rok. Podle výpočtu dle zákoníku při úvazku 40h /týdně,52týdnů vychází 2080h na rok.Ty hodiny skutečně odpracuji,kdežto u pravidelné prac.doby svátky které jsou v týdnu zaměstnanci neodpracují(pokud by je odpracovali je to přesčas)a dostanou je zaplaceny. Na rok 2017 to vychází na 2000h a 80h plac.svátky. Chápu výpočet dle zák.práce ,jen chci znát důvod podle mě jsou zaměstnanci s nepravidelnou dobou ošizeni. Alena
Reakce a dodatek k uveřejněnému dotazu Nárok a výše diet řidiče MKD ze dne 19.6.2008 02:04 Odpovídal(a): Zdeněk Navrátil, JUDr Chtěl bych se na tomto fóru veřejně omluvit dotčeným stranám za uvedené invektivy a uznávám že uvedené popsané skutečnosti nejsou zcela pravdivé.Prošel jsem poučením o jednotlivých složkách mzdy , která krom určité výšky základu zahrnuje další prémiové složky . Pokud má kdokoliv zájem o podrobnější informace o práci řidiče MKD a finanční ohodnocení u spomenuté společnosti,informujte se na personálním oddelení nebo přímo u ředitele dopravní společnosti . Ještě jednou se všem veřejně omlouvám a prosím správce těchto stránek o odstranění celého mého dotazu ze dne 19.06.08. 01:42 DĚKIJI.
Uzavřela jsem smlouvu o pronájmu bytu na dobu určitou. Z osobních důvodů /chci se zpět nastěhovat do svého bytu, který mám v osobním vlastnictví/ bych potřebovala smlouvu s nájemníkem vypovědět dříve než skončí doba sjednaná ve smlouvě, která je uzavřena podle § 719 obč.zákoníku. Prosím poraďte jakou formou můžu smlouvu vypovědět.Děkuji. M.
Dobrý den,zaměstnankyně, které zkončila dne 1.10.2009 PPM, nekontaktovala firmu a nesdělila jí nic ohledně délky a vůbec nastoupení na rodičovskou dovolenou. Jaké jsou možnosti postupu?Jedná se o neomluvenou absenci? Děkuji
Dobrý den,prosím Vás,můžu uzavřít kvalifikační dohodu se zaměstnancem zaměstnaným na základě dohody o provedení práce nebo dohody o pracovní činnosti?Děkuji za odpověď