FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: PRÁVNÍ PORADNA
DOTAZY NA TÉMA PRACOVNÍ PRÁVO
odpovídal(a): | Zdeněk Navrátil, JUDr. |
Dobrý den, 1)chci se zeptat, kdy se mi vyplatí jako zaměstnanci s jedním dítětem souhlasit s návrhem firmy na to, abych pracoval jako OSVČ na ŽL. Řekněme, že hrubý plat na klasický HPP je kolem 28-30000,-. Kolik by pak musel být na ŽL? 2)Je pravda že zaměstnavatel může zaměstnanci na ŽL bezdůvodně vypovědět obchodní smlouvu? 3)pojištění se platí klasicky každý měsíc a daň z příjmu až další rok za minulé zdaňovací období? Děkuji!
Dobrý den.Chtěl bych se zeptat jak postupovat,když chci svůj byt v osobním vlastnictví darovat vlastnímu synovi a nevlasní dceři(manželčina dcera z prvního manželství-manželka už nežije).Co budu platit já,co syn,co nevlastní dcera?Nebo poraďte co mám dělat,chci být spravedlivý.Děkuji.
dobrý den,21.dubna 2009 odcházím do důchodu,musím v zaměstnání dát výpověd,nebo můžu odejít automaticky, k tomu datu,děkuji za odpověd.
Zaměstnavatel vydal tzv. metodický pokyn na překážky na straně zaměstnance a to na volno k lékaři. V tomto návodu určuje, kolik hodin můžeme čerpat na jednotlivé lékaře, např. praktický lékař a zubní lékař v místě pracoviště 1 hod., odborný lékař 4 hodiny, rehabilitace 1 hod. apod. Pokud se nestihneme vrátit, tak si musíme vzít na ten zbytek do příchodu náhradní volno. Tvrdí, že každému to musí stačit. Jenže někdy bohužel návrat do těchto určených hodin nelze stihnout např. z důvodu plné čekárny, není příp.autobusové spojení... Uzná nám to jedině v případě, že si prý máme nechat potvrdit odchod od lékaře. Ale toto bohužel moc v praxi není možné. Ptám se, zda má právo ze zákona nám takto určit jednotně čerpání volna k lékaři. Děkuji
Dobrý den. Rádi bychom převedli DB do OV a následně ho prodali. Prosím, jaká daň se musí uhradit a kolika procentní? Můžeme být daně zproštěni, pokud se finanční prostředky z prodeje prokazatelně vloží na vyšší hypotéku na koupi bytu. Upozorňuji, že hypotéka je na manžela a byt prodává tchýně. Moc děkuji. S přáním pěkného dne. Kašparová
Dobrý den pane doktore,prosím Vás o radu.Manžel má z předchozího manželství syna,jeho bývalá manželka zažádala o zvýšení výživného.Manžel má z našeho manželství další vyživovací povinnost k synovi.Chtěla jsem se zeptat,zda má manžel vyživovací povinnost i vůči mě jako manželce,když mám pracovní poměr pouze na zkrácený úvazek,který jsem přijala jako menší zlo,než evidenci na úřadu práce.Můj příjem je cca 7.000,- čistého.Mohu použít argument,že vyživovací povinnost vůči mě stále trvá?Děkuji a jsem s pozdravem.
Dobrý den, v měsíci březnu podám výpověď, u svého zaměstnavatele pracuji více než rok. Od začátku tohoto kalendářního roku jsem si vybrala celkem 6 dní dovolené. Ráda bych si vybrala ještě předtím, než z práce odejdu (a pokud bude můj nynější zaměstnavatel souhlasit) ještě 7 dní dovolené (celkově mám nárok na 5 týdnů). Je to takto možné, vybrat si u nynějšího zaměstnavatele větší část dovolené (celkem 13), i když při poměrném počítání dnů bych si mohla vybrat jen 10,3 dnů? Děkuji!
Dobrý den, Má sestra se svým manželem již dávno zdědila byt po mém otci. Rádi by tento byt darovali mě. Pokud tak učiní v tomto roce, budeme muset platit daň z převodu nemovitosti. Děkuji Karel
Dobrý den, jsem akademickou pracovnicí, je mi 53 let. Zaměstnavatel (vysoká škola) mi doporučil stipendijní pobyt na zahraniční VŠ. MŠMT hradí letenku a dále mi poskytlo měsíční stipendium ve výši 200 EUR na pobyt v zahraničí. Zaměstnavatel mi odmítá poskytnout cestovní náhrady (stravné 45 EUR/den, ubytování 450 EUR/měsíc, povinné zdravotní pojištění, očkování apod.) s tím, že jsem dostala stipendium. Zaměstnavatel mi dokonce pod nátlakem vnutil podepsat listinu, ve které žádám o umožnění prohlubování kvalifikace s vyššími finančními náklady. Já však jedu na stipendijní pobyt prvně a určitě naposledy. Po té mi dal souhlas k zahraniční pracovní cestě s tím, že se vzdávám nároků na cestovní náhrady. Toto vzdání se nároků na cestovní náhrady, tak to je moje tzv. finanční spoluúčast na prohlubování kvalifikace. Budu na stipendijním pobytu 3 měsíce a vypadá to tak, že musím využít vlastních úspor za stavebního spoření. Děkuji za odpověď.
Dobry den, manzelka bratra ( svagrova) by mi chtela darovat byt- zatim jen podilove vlastnictvi. Zatim je podil napsany pouze na ni. Jak je to v tomto pripade s darovaci dani? V byte bydlim od sameho zacatku, i jsem financovala koupi podilu. Dekuji
Dobrý den, prosím o upřesnění platnosti změn v dědickém zákoně. Jsem dědic 2. skupiny, moje rodná sestra zemřela v roce 2006, dědické řízení nebylo dosud ukončeno. Budu muset pak zaplatit dědickou daň nebo se již i na mě vztahuje úprava? Názory, které jsem dosud slyšela se různí. Děkuji za odpověď. Rošická
Podílové spoluvlastnictví Tchán a tchyně jsou vlastníky(SJM) bytu a 1/4 společných prostor(podílové spoluvlastnictví) v bytovém domě o čtyřech bytech. A navíc je kolem domu zahrada také v podílovém spoluvlastnictví. Na základě ústní dohody každý obhospodařoval část pozemku. Nyní se vyměnil jeden vlastník a ten chce jiný kus pozemku(dle jeho názoru s výhodnější polohou) než minulý vlastník. Má právo dožadovat se jiného místa, když tchán s tchýní ho využívají mnoho let a mají zde své záhony stromy apod.? Jak řešit takový spor? Počítá se cesta ke garáži za část plochy pozemku(není jako cesta zanesena v katastru), takže by mohl tchán s tchýní po přesném rozměření pozemku dostat po odečtení plochy cesty menší díl? Děkuji.
Dobrý den, mám takový dotaz se kterým jsi nejsem jistý, jestli mě zde poradíte. Chci prodat 50% podíl stavební firmy s.r.o. Firma funguje od roku 1999, základní kapitál 100 000Kč. Firma se nachází ve zlínském kraji a disponuje majetkem cca 1 mil Kč. Chci se zeptat za kolik se dá 50% podíl prodat?
Přeji pěkný den. Koupil jsem stavební pozemek a spolu s ním sousední menší(140m2),na kterém stojí cca 10let nezkolaudovaná garáž,ale postavená se st. povolením a užívaná.Předchozí vlastníci dali ke stavbě souhlas a předpokládali, že mezitím než bude dostavěna tak její stavebník s nimi dořeší prodej nebo pronájem. Nestalo se tak a při kolaudaci tedy nesouhlasili a st. úřad ji tedy nevydal.Ovšem od té doby vše zůstalo nezměněno a stavebník nic dále neřeší.Předchozí vlastníci vyzývali k řešení i st.úřad,který bohužel nereaguje.Pozemek jsem koupil s touto právní vadou a chci stavebníka oslovit a věci řešit prodejem nebo pronájmem.Vím, že v případě nedohody nezbyde než soud,ovšem mám obavu,aby nebyla promeškána nějaká lhůta, atp.Prosím o posouzení, zda se mě týká nějaká možnost zmeškání lhůty k nějaké výzvě at' už st.úřadu nebo stavebníka,vydržení pozemku(i když tam není stavebník v dobré víře že je pozemek jeho), apod.Děkuji za konzultaci.
Po roce práce ve vedoucí funkci se můj nadřízený rozhodl pro moje sesazení. Nakonec došlo k dohodě o rozvázání pracovního poměru k 31.12.2007. Nyní však řeším problém s finančním vyrovnáním. Zaměstnavatel mi neproplatil přesčasy, které mi neumožnil čerpat formou náhradního volna a také prémie, které byly pro jednotlivé pozice stanoveny vnitřním předpisem. Na můj dotaz reagoval provozní ředitel strohým vyjádřením, že mi bude vyplaceno vše, na co mám nárok podle zákona a smlouvy (o prémiích se v ní ze zřejmých důvodů nepíše). Na písemnou žádost o konkrétní vyjádření prozatím nereagoval (odeslala jsem ji před 14 dny). Je v této fázi mou jedinou možností soud nebo mu lze ještě předejít přes jinou instituci? Obávám se, aby náklady s tím spojené nepřevýšily zmíněné nedoplatky (cca 70000,-).
Můj přítel má 26letou dceru, na kterou platí alimenty.Ukončila VŠ studium a byla přijata na doktoranské denní studium. Chtěl by vědět,zda bude dcera dostávat nějaký plat / a průměrně jaký / a zda i po tuto dobu pro něj trvá vyživovací povinnost.Děkuji za odpověď.Irena M
Jaké náležitosti musí mít žaloba o přezkum rozhodnutí ve věci invalidního důchodu a kdy ji mohu podat? Děkuji
Dobrý den, od 1. října 2007 jsem nastoupila na HPP. V prosinci mi bylo proplaceno 5 dní dovolené. Nyní posledním dnem března ukončuji HPP dohodou. Chtěla bych se zeptat, kolik dnů dovolené mám nárok proplatit (OD ZAČÁTKU ROKU JSEM ŽÁDNOU NEČERPALA. A jelikož moc mému zaměstnevateli nemůžu moc věřit, potřebovala bych zjistit, na kolik Kč mi vychází 1 den dovolené, přičemž mám minimální mzdu, pracuji 12 hod denně krátký a dlouhý týden. Děkuji
Dobrý den, chtěla bych se informovat: Když mě zaměstnavatel posílá na periodickou prohlídku k závodnímu lékaři, jelikož jsem u něj odpracovala již 5 let (údajně je to ze zákona) a tento lékař je mimo místo mého bydliště (v jiném městě - cca 1 hod. cesty),mám v tomto případě nárok na celý den volna?
Dobrý den měla bych na Vás dotaz, mám babičlu která se nezákoným způsobem dostala do prekérní situae. Babička měla manžela a ten před třemi roky zemnřel a v závěti bylo napsáno že opomíjí manželku bez jakých koliv důvodů. Je to možný?? Podle občanskýho zákoníku § 469 a § 469a kde je napsáno že vydědit manželku nemůže max. syna a tak si nevím rady. Jedná semi o to že on měl syna a ten teď chce moji babičku vystěhovat z bytovky, co ž bytovku nabyli za doby trvání manželů. Tak že by to byl SJM a to se pak dělí na půlku. Chci se s váma poradit co se sti m dá udělat. Děkuji beková