FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Pro pokládání dotazů do poradny je nutné, abyste se přihlásili! Učinit tak můžete ZDE

DOTAZY NA TÉMA PRACOVNÍ PRÁVO

odpovídal(a): Zdeněk Navrátil, JUDr.

Práce přesčas

Dobrý den. Mám dotaz týkající se práce přesčas. Pracuji v třísměnném provozu a zaměstnavatel nám nařizuje práci přesčas na na dny volna (tj.sobota a neděle). Podle mého názoru na to nemá právo.Může nařídit pouze 7,5 h týdně na pracovní dny a na víkend pouze v důvodech uvedených v ZP.Podle zaměstnavatele je i důvod nařízení včasná dodávka výrobku zákazníkovi.Děkuji za odpoved'.

Odvolání z funkce

Dobrý den, zajímá mě činnost zaměstnavatele při odvolání z funkce úředníka územního samosprávního celku. Konkrétně interního auditora. Podle zákona o finanční kontrole musí být do funkce jmenován. Jmenování předcházela nejprve pracovní smlouva na funkci interního auditora. Nebyla sepsána-dohodnuta doložka s úředníkem...možnost odvolání a zároveň zdání se funkce....Úředník nepozbyl předpoklady stanovené v § 4 zákona 312/2002 Sb., ani neporušil závažným způsobem...., ani neukončil vzdělávání vedoucích úředníků......viz body a,b,c,§ 12 zákona 312/2002. Jak může být odvolán? Nebo za těchto podmínek je neodvolatelný? Funkce interního auditora a) není zrušena - b)funkce bude zrušena-organizační změny. Děkuji za odpověď. Jana

Dobrý den. Narodila jsem se 29.3.1955. Od října…

Dobrý den. Narodila jsem se 29.3.1955. Od října 1996 jsem vdova, vychovávám dceru, která se připravuje na budoucí povolání (v říjnu 2007 dosáhla věku 18 let), dcera pobírá sirotčí důchod, já vdovský. Za jakých podmínek mě zůstane vdovský důchod po ukončení studia dcery nebo na něj vznikne znova nárok? Jakým způsobem se mě dotkne důchodová reforma? Děkuji Kokošková

Znalecké stanovení hodnoty podniku

Dobrý den, rád bych Vás poprosil o informaci ohledně znaleckého posudku, který pro mě vypracoval soudní znalec. Potřeboval jsem ocenit, určit hodnotu firmy. Oslovil jsem soudního znalce v oboru řízení, plánování a organizace ekonomiky. Otázky: 1. Může soudní znalec v oboru řízení, plánování a organizace ekonomiky vypracovat soudní posudek na určení hodnoty firmy. 2. Jáké znalecké posudky může vypracovávat soudní znalec v oboru řízení, plánování a organizace ekonomiky. Podle čeho se řídí co a jaký znalecký posudek může dělat a co ne. Předem děkuji za informaci (zhrabal@souryb.cz)

Smlouva o dílo

Dobrý den pane doktore Ještě se vracím k mému dotazu.Jedná se o dotaz ,že firma po mě požaduje nahrazování svátků bezplatně.Pracuji na ŽL ve službách.Mám s firmou smlouvu na úklidové práce a platí mi paušálně každý měsíc stejnou částku.Ve smlouvě jsou určeny dny i hodiny pro běžný úklid,ale není tam nic o tom,že se mají nahrazovat svátky.10 let po mě nikdo nepožadoval nahrazení svátků až nyní protože se firma rozrostla.Mám proto dotaz jestli mohou mi toto nahrazení nařídit a nedat za ní žádnou finanční náhradu mimo paušální platbu?Děkuji Marta

Průtahy v soudním řízení

Dobrý den,chtěla bych Vás poprosit o radu. Jeden člověk mi dluží peníze,podala jsem občansko-právní žalobu,která u soudu leží více než 3 roky.Když jsem se chtěla informovat,co se bude dít,nemohli spis ani najít.Nakonec se to povedlo. Dnes jsem na soud volala znovu,spis už má třetí soudce (na předešlé byla podána kárná žaloba pro průtahy).Jsem docela bezradná jak dále postupovat. Jak dlouho můžou takové průtahy trvat. Cítím se tím být poškozena,protože jsem za tu dobu přišla o přehled,kde se vůbec dlužník pohybuje,tudíž své peníze nejspíš nikdy neuvidím.Hlavně,že jsem musela zaplatit soudní poplatek. Díky zdravotním problémům jsem se dostala do invalidníhó důchodu a vrácení peněz bych velmi přivítala. Jistě chápu,že je asi nedostatek soudců,ale proč já na to mám doplácet,to je problém někoho jiného a ne můj.Je nějaká lhůta jak dlouho může žaloba být u soudu? Děkuji za odpověď

odpovídal(a): Redakce

OSVČ

Dobrý den. Pracuji na ŽL ve službách.Mám s firmou smlouvu na úklidové práce 2x v týdnu s udáním dnů a času.Platí mi paušálně každý měsíc stejnou částku bez ohledu na to,jestli se jde 8x nebo 10x.Nyní se firma rozrostla a požaduje,když připadne ten určený den na státní svátek,že musím tedy přijít v jiný den a to bez finanční náhrady za ten jeden úklid navíc.Já tvrdím, že by mi měli ten úklid zaplatit navíc,protože oni také nechodí nadělávat státní svátky a peníze za něj mají.Můžete mi prosím poradit,jestli můžu za ten nahrazený státní svátek požadovat peníze navíc ?Mnohokrát děkuji za radu.Marta

Výživné

Dobrý den,ráda bych se zeptala na to jak postupovat ohledně výživného na dceru mého manžela.Je to slovák s trvalým pobytem v čechách,platíme výživné na jeho dceru na slovensku,které bude letos 18 let a nevíme jestli dcera studuje anebo pracuje či je nezaměstnaná.Jak postupovat dále,abychom se nevystavili nějakým problémům. Dále bych se zeptala na svou dceru,která letos bude končit devátý ročník ZŠ a její otec jí dovolil nepokračovat ve studium,ale prý bude nastupovat do zaměstnání.Já na ni platím výživné a tak bych se ráda zeptala jestli je má povinnost stále zasílat měsíční výživné pokud dceři nebude ještě 18 let,ale bude zaměstnána.Jestli toto vše máme také řešit soudní cestou,abychom byli klidnější.Děkuji za rady

Společné jmění manželů

Dobrý den, mám otázku spolčného jmění manželů. Jedná se mi o to, že cca do dvou měsíců po svatbě budu vlastníkem nemovitosti. Teď mám zatím pouze smlouvu o budoucí kupní smlouvě. Většina financí bude od rodičů, případně z hypotéky, která bude psána pouze na mě. Bude tato nemovitost patřit do SJM nebo je potřeba uzavřít předmanželskou smlouvu? Pokud je potřeba uzavřít předmanželskou smlouvu, je možné ji uzavřít až po svatbě? Děkuji za odpověď.

Podílové spoluvlastnictví

Dobrý den,v současné době jsem spoluvlastníkem 3/4 rodinného domu a přilehlých pozemků, který rekonstruuji pomocí hypotéky, rodiče jsou spoluvlastníky 1/4. Dům má dva vchody nezávislé na sobě, pokud chci udělat v domě úpravu pomocí stěny tak, aby každá domácnost měla svůj vchod, musí rodiče nutně s touto úpravou souhlasit nebo jim stačí tuto úpravu pouze oznámit? Každý vchod umožňuje oběma stranám volný vstup do i z domu a volný přístup na pozemky, nikoho nijak neomezuje.Pokud jsem majitelem 3/4 domu a pozemků a danou rekonstrukci hradím ze svých prostředků, bez spoluúčasti rodičů, mají rodiče nějaké právo nebo možnost mi tyto úpravy znemožnit? Máme sepsanou smlouvu o tom, že rodiče s úpravami a rekonstrukcí domu souhlasí. Předem velmi děkuji za odpověď. S pozdravem Barbara Szarowská (barbara.szarovska@seznam.cz)

Převod nemovitostí

Dobrý den, vlastním pozemek po rodičích (ideální polovinu) vrácenou v restituci. Chci pozemek prodat a mám zájemce. Zajímá mě jaké úkony je nutno při prodeji udělat a jaké poplatky a daně zaplatit. Na co si dát hlavně při prodeji pozor. Děkuji Vám za odpověď.

Byty s předplaceným nájemným

Dobrý den, mohla bych poprosit o radu. Potřebovala bych poradit, co přesně znamená pojem "byt s předplaceným nájemným" na určitou dobu. Chtěli bychom si pořídit byt a nevíme,co přesně by to pro nás znamenalo a co by se změnilo po uplynutí té předplacené doby. Velmi děkuji za odpověd.

Smlouvy na internetu

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, na internetu jsem si našla zprostředkovatele, který poskytuje služby týkající se koupi nemovitosti, po telefonickém dotazu měla proběhnout nezávazná schůzka, která se nekonala, namísto toho mě kontaktoval ten právník a vyžádal si telefonní spojení na realitní kancelář prodávající nemovitost, poté následoval druhý telefonát od advokátky, která mí sdělila, že mi pošle návrhy smluv s podmínkami, které vyžaduji, návrhy mi poté poslala emailem, kde jsem shledala, že smlouvy mi nevyhovují, tak jsem odepsala, že s tímto nesouhlasím a na druhý den, aniž bych měla s touto zprostředkovatelskou společností uzavřenou jakoukoliv smlouvu o úhradě zprostředkování, mi zavolali s tím, že i když nesouhlasím tak tyto návrhy smluv s kterými nesouhlasím musím uhradit. Má na to hrazení tato společnost vůbec nějaký nárok, nebo co by se v případě, že má a já s těmi to smlouvami nesouhlasím dalo dělat? Děkuji za odpověď

Exekuční řízení

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na následující: měli jsme exekuci na dům, dluh jsem u VZP hned uhradila, ale v katastru je stále uveden v omezení vlastnického práva exekuční příkaz na prodej nemovitosti. Jak to můžeme vymazat, když už dluh dávno uhrazen? Neměl to udělat exekutor, který to nařídil? Může to za mě vyřídit manžel, když je dům v SJM? Moc děkuji za odpověď. JN

Společné jmění manželů

Jsem v rozvodovém řízení.Nabízí se mi ke koupi byt, avšak zatím ho koupit nemohu, protože by si na něj mohl dělat nárok můj zatím ještě manžel. Prodávající chce byt prodat hned, nemůže čekat, až budu rozvedená. V případě, že byt koupí můj otec a po rozvodu ho převede na mě, bude se platit daň z převodu nemovitosti? Budou se platit ještě nějaké další poplatky?

Podílové spoluvlastnictví

Dobrý den, mám dotaz na uzavření smlouvy o nájmu. Jsem podílovým spoluvlastníkem zemědělského pozemku(1/2). Podnik provozující zemědělskou činnost v našem regionu podepsal nájemní smlouvu s druhým spoluvlastníkem jenom jakoby na jeho podíl. Mne se smlouva ani nedostala do rukou a ani jsem nebyl zastupován na této smlouvě. Asi ta smlouva zní jenom na 1/2 - podíl dotčeného pozemku. Je vůbec možné takto podepsat smlouvu a když ji tak sepsali je vůbec platná? Nemá být smlouva podepsána se všemi spoluvlastníky jako dotčenými subjekty na straně jedné a nájemcem na straně druhé. Děkuji za odpověď.

Společné jmění manželů

Dobrý den,mám dotaz ohledně SJM.Přítel podal návrh na rozvod, jeho žena nadělala za jeho zády dluhy (půjčky od Providentu).Patří ty dluhy i jemu, když o nich neměl ani tušení? Dále bych se chtěla zeptat,jak to je s domem.On by si ho chtěl nechat a vyplatit jí polovinu ze znaleckého posudku.Ona nechce, protože pokud by se dům prodal, tak by to bylo za víc peněz, tím pádem by ona měla z prodeje více než-li z vyplacení.Může se přítel nějak bránit, aby mu dům zůstal (celý dům dal do kupy a má k němu citový vztah)?Děkuji za odpovědi.MS

Nekalá soutěž

Dobrý den, podnikám v oboru opravy obuvi.Provozovnu mám na stejném místě již devátý rok.Před rokem a půl se do stejného nebytového prostoru nastěhovala další opravna obuvi.Její pracovnice stojí u vchodu do objektu a všem příchozím říká, že moje opravna byla a) zrušena a nebo b) že pracuje pro mne a sbírá mi obuv.Mohu ji žalovat a podle jakách paragrafů? Děkuji

Kupní smlouva

Dobrý den, prosím poraďte mi jak mám postupovat. Chtěl bych zakoupit nový soustruh - s prodávajícím jsem uzavřel předběžnou objednávku. Stroj je teprve ve výrobě. Prodávající mi ale teď poslal kupní smlouvu k podpisu (podle § 409 a následujících zákona č. 513/1991 Sb. OZ s tím, že kdybych náhodou stroj nemohl koupit z jakýchkoliv důvodů, smlouva bude neplatná. Jak se prosím mám zachovat, mám smlouvu podepsat, ale co když prodávající na mne bude požadovat - jak je uvedeno v OZ, vzniklé náklady na výrobu. Stroj není vyráběn na zakázku. Prodávající nám řekl, že kupní smlouva se uzavírá pouze proto, aby mohl stroj, jak uvedl "podržet". Děkuji za brzkou odpověď. Toušková

Odvolání v civilním řízení

Dobrý den, pane doktore prosím Vás tímto o odpověď. Bývalá manželova manželka zažádala o zvýšení výživného.Okresní soud její žádosti vyhověl.Manžel se v 15 denní lhůtě odvolal ke Krajskému soudu.Když probíhalo předhozí jednání ohledně výživného,také se manžel odvolával.Krajský soud zaslal dotaz,zda souhlasíme s tím aby řízení proběhlo bez nařízení jednání,jelikož odvolání je z důvodu špatného právního posouzení.Zajímalo by mě, jaké další posouzení než to právní ještě je, při kterém by jednání obou stran bylo opět nařízeno.Doufám,že pochopíte můj nesrozumitelná dotaz.Děkuji