FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Je nám líto, ale pro dnešní den bylo přijímání dotazů z kapacitních důvodů ukončeno. Pokud chcete využít služeb poradenství portálu www.finance.cz, máte možnost zadat dotaz opět zítra. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA PRACOVNÍ PRÁVO

odpovídal(a): Zdeněk Navrátil, JUDr.

Fúze zaměstnavatele

Dobrý den.Chtěla bych vědět,zda je možné vznikne-li nová organizace fúzí a zaručí se zaměstnancům ,že jejich práva a povinnosti z pracovního poměru zůstávají nezměněna /toto i každý ze zaměstnanců dostal písemně/ a za několik dní jim mezi dveřmi pracoviště řadový pracovník sdělí , /ode dneška jste na pracovišti o 0,5 hod.déle tedy 8,hod./V kolektivní smlouvě a i v pracovní smlouvě byla stanovena na7,5hod.Nikdo nic o této změně nedostal jen ústně sděleno/,že Kolektivní smlouva po sloučení podniku je neplatná a Odborová organizace již neexistuje.Je možné zrušit tímto jen tak v kanceláři bez zaměstnanců jak Kolektivní smlouvu tak i samotnou Odborovou organizaci Děkuji za odpověď Čechová Miloslava adresa:cechmilus@seznam.cz

Exekuce spoluvlastnického podílu

Dobrý den! Jsem majitelkou 1/2 nemovitosti, kterou jsem spolu s bratrem zdědila po rodičích. Včera jsem s hrůzou zjistila nahlédnutím do katastru nemovitostí, že bratrova polovina domu je zatížena exekučním příkazem k prodeji nemovitosti. V domě bydlí naše matka, která má podle dědické smlouvy stanoveno doživotní užívání domu (v katastru je zapsáno věcné břemeno). Můžete mi poradit jak máme jednat, abychom o polovinu domu, která je zatížena exekučním příkazem nepřišli? Mohu něco dělat bez bratra? Děkuji za odpověď.

Vypořádání SJM

Dobrý den, mám otázku k vypořádání SJM. Po svatbě jsme založili společný účet, majitel on, já měla podpisové právo. Na rozdíl od exmanžela mi sem pravidelně každý měsíc chodila výplata a od r.2003 i mateřská.V r.2004 se naše manželství rozpadlo,ale 3 měsíce před tím jsem si od mámy vypůjčila a na účet složila 57000Kč,doklady mám(chtěli jsme totiž zvýšit kontokorent).Po 3 měsících jsem samozřejmě tyto peníze vybrala a vrátila,stejně tak jsem si tento měsíc vybrala i peníze, kterými mi zaměstnavatel proplatil nevyčerpanou dovolenou, a vybrala jsem i svou mateřskou, nic víc.Účet se tím dostal do mínusu, ale byl by v mínusu už před 3 měsíci, pokud bych tam tehdy vypůjčené peníze nesložila.Nyní náš majetek řeší soud a tyto peníze po mně manžel požaduje.Jsme již rozvedeni,žádost o rozvod jsem tehdy podávala já.O půjčce i vrácení tehdy věděl, ale u soudu to samozřejmě popírá.Snad to píšu srozumitelně.Dokonce čerpal půjčku,aby kontokorent splatil,ovšem asi o 15000kč více, než byla jeho výše. a navíc až po 9 měsících a v době, kdy jsme se již rozváděli.Musím mu tyto peníze (mnou půjčené a poté vrácené) vrátit, ikdyž nepatřily nikomu z nás? Zároveň požaduje vrácení mé proplacené dovolené a mateřské.Upozorňuji,že přístup ke společnému účtu mi znemožnil až za další 3 měsíce,ale z tohoto našeho účtu jsem v těchto 3 měsících vybrala cca 3000Kč měsíčně,které jsem použila jako formu výživného pro sebe a dítě,a také jsem to tak uvedla při žádosti o výživné na syna u soudu. Dále se chci zeptat,zda mohu vyžadovat ¨vyplacení¨1/2 toho, co se za dobu manželství zaplatilo za životní pojištění exmanžela a naopak zda má on právo použít peníze vyplacené mi pojišťovnou jako plnění po úrazu? Poslední otázka-na odhad ceny některých ¨věcí¨jako např.auto budeme mít znalce, na ceně se nemůžeme dohodnout.Kdo platí znalce,kterého stanoví soud,a v jaké výši se jeho odměna asi tak pohybuje? Děkuji za odpověď

Zrušení společného nájmu družstevního bytu

Dobry den,v r.1994 jsem se po rozvodu odstěhovala ze společného družstevního bytu,kde zustal bydlet manžel.Nikdy jsme neměli vyr.sjm.,nijak jsem se finančně na chodu bytu nepodílela.Nyní chce manžel podepsat na bytovém družstvu prohlášení,že je jedinym nájemcem.Já se však své nájemni smlouvy nechci vzdát,chci ji darovat dítěti,nebo vyplatit svuj podíl.On však tvrdí že na to nemám nárok.Zajímá mne jak to je .děkuji.

odpovídal(a): Redakce

Výplata odměny zaměstnanci

Dobrý den, Obracím se na Vás s problémem vzniklým v mém bývalém zaměstnání. Zneužil jsem v něm firemni databáze tak, abych mohl čerpat určité benefity ve svůj prospěch, za toto mi bylo předáno Upozornění na možnost výpovědi a dále oznámení, že mi za daný měsíc nebude vyplacena variabilní složka mzdy, která však nebyla počítána na základě chování a jednání zaměstnanců , ale dle exaktních ukazatelů KPIs, kde se hodnotí stanovené výkony kam můj prohřešek nepatřil. Problém je ten, že mi zároven nebyla vyplacena odměna za stanovené kriterium kvality me prace, ktere jsem na 100% kvalitne splnil. Toto kriterium bylo vyhlaseno coby soutez a vyhra byla vyherci garantovana, na vyplatni pasce vsak nebylo uvedeno vyhra, avsak odmena. Odmena mi nebyla bez udani duvodu vyplacena a ani nebyla zminena ve vytykacim dopise, ktery jsem obdrzel v souvislosti s mym vyse uvedenym prohreskem. Rád bych se Vás zeptal, zda mam narok na dodatecne vyplaceni odmeny - vyhry souteze, je to jiz 2 mesice a v dane firme uz nejsem zamestnan. Dekuji Vam za odpoved S pozdravem Robert Adamek

Převod pozemku, věcné břemeno

Dobrý den, nevím zda následující dotaz lze zahrnout do Vaší právní poradny. Rodiče před 30-léty odkoupili od jiné majitelky ve vesnici část pozemku za účelem zřízení příjezdu k jejich RD,kde na tomto pozemku bylo věcné břemeno cesty k tomuto RD.Byl zpracován geometrický plán,ale po právní stránce to nebylo vloženo na katastrální úřad.Teprve nyní,když je možnost nahlížet do katastru na www.stránkách zjistili,že pozemek je pořád veden na původní majitelku,která však již nežije, i když na snímku pozemkové mapy z r.1990 je tato změna zaznamenaná. Současný vlastník pozemku,syn původní majitelky souhlasí s tím,aby byla věc dána po právní stránce na katastru do stavu jaký byl v době prodeje její matkou.Lze tuto situaci řešit dohodou o narovnání dle § 585 Obč.zák.s dovětkem,že prodejem pozemku se ruší věcné břemeno cesty ? Jsou pro tyto a jiné případy vypracovány vzory,jestli-že ano,kde je lze na vebu najít.Nebo tuto situaci řešit novou kupní smlouvou,s tím,že cena za pozemek nebude stanovena a s odůvodněním,že prodej i zaplacení bylo již provedeno. Děkuji

Převod nemovitosti, exekuce

Dobrý den, mám dotaz ohledně darování ideální poloviny domu(vlastníci otec + syn)Otec chce svou polovinu darovat dceři,jenže syn má svoji polovinu exekuci. Podle mého názoru by to snad nemělo mít na převod žádný vliv.Může se darování provést? Děkuji

Darování mezi manželi

Dobrý den, chtěla jsem se dotázat na možnosti převodu 1/2 bytu na manžela, tedy v případě manželství. Musí se v tomto případě platit daň z prodeje nemovitosti? Pokud bych 1/2 darovala, bylo by to dle obačnského zákoníku v budoucnosti odvolatelné. Předem děkuji

Převod nemovitosti na nezletilého

Jak mám postupovat v případě, že bych chtěla převést(darovat) nemovitost a pozemek na nezletilé dítě. A když by byla následně převedena, mohou rodiče nemovistost rekonstruovat? A jak by to bylo v tomto případě se stavebním povolením? Děkuji Jiříková

Bezdůvodné obohacení

Dobrý večer pane doktore, Vašich služeb jsem využila už vícekrát a vždy jste nám dobře poradil, proto toho využiji znovu. V minulém roce se naskytla možnost výhodně koupit solidní starší auto. Velice dobrá kamarádka naší dcery a skoro člen naší rodiny, navíc důvěryhodná osoba-zástupkyně ředitelky školy, toho chtěla využít a auto koupit. Protože neměla zrovna peníze, půjčili jsme jí na něj a fakturu zaplatili z našeho účtu. Dnes už víme, že tehdy neprozřetelně se auto nechalo přepsat právě na onu slečnu. Část nám splatila, pak se ale její finanční situace zhoršila natolik, že auto prodala. Když jsme se to dozvěděli, požadovali jsme po ní ještě nesplacenou částku. A teď nastal problém, za který si můžeme i my, protože v dobré víře, že všichni a zvláště velmi dobří známí, jednají stejně férově jako my, jsme narazili. Slečna se nám skoro vysmívá, že stejně nemáme nic písemně, že jsme ji poskytli nějakou půjčku, kterou bude nějak splácet a to je vlastně fakt. Protože se s tím nechceme jen tak smířit, chceme Vás požádat o fundovanou radu, zda v takovém případě je nějaké šance, že bychom soudní cestou mohli dlužnou částku vymoci. Nemáme ale opravdu v ruce nic více, než výpis z našeho účtu, že jsme částku za auto uhradili na firemní účet, protože se jednalo o nákup staršího vozu z firmy (nejednalo se o nákup od soukromníka). Máme zase o jednu životní zkušenost navíc a přitom u všech ostatních podobných transakcí jsme obezřetní někdy až přehnaně, ale tady jsme teda asi unáhlili. Děkujeme za odpověď a přejeme příjemné léto a krásnou dovolenou. Krestovi

Převod nemovitosti, vady

Po koupi nemovitosti přes realitní kancelář, jsme zjistili, že 3/4 nemovitosti + domovní čov je postaveno na černo. Může realitka takovéto nemovitosti prodávat? Nemá za povinnost si ověřit, jakou nemovitost prodává? Díky Jiříková

Převedení na jinou práci, rodičovská dovolená

Návrat po mateřské dovolené. Chtěla jsem se po dvou letech mateřské dovolené vrátit na své místo asistentky, na které byla v době mé nepřítomnosti vybrána síla ze stejné organizace. Před nástupem na mateřskou mi ústně slíbeno,že zástup bude jen po dobu mé nepřítomnosti.Když jsem se včera byla zeptat kdy mohu tedy znovu nastoupit,bylo mi sděleno, že nová síla se osvědčila, mě jsou povinni držet stejné pracovní místo půl roku a ne dva, že mohu mít klidně další děti a organzace nebude opět hledat náhradu a nabídli mi naprosto neodpovídající referentky v reklamačním oddělení. Může toto zaměstnavatel udělat?

Zrušení společnosti

Dobrý den, prosím o sdělení, jakým způsobem můžu zrušit firmu s.r.o. založenou v r.1993 jíž jsem jedinným majitelem a jednatelem. Firma již 5 let není v činnosti - pouze odevzdávám každý rok nulové daň. přiznání. Firma neměla nikdy žádné zaměstnance, nemá žádný majetek, pohledávky ani dluhy. Zabýval jsem se zajišťováním polygrafické výroby. Z důvodu zdrav. stavu a penzijního věku již nejsem schopen v činnosti pokračovat a nevím si rady co s firmou dál. Děkuji za pomocnou radu.

Exekuce

Dobrý den, chci se zeptat, co přesně znamená v omezení vlastnického práva k nemovitosti exekuční příkaz k prodeji nemovitosti a nařízení exekuce. Prosím nejlépe o nějaký teoretický příklad, legislativa je pro mě méně srozumitelná. Děkuji a přeji pěkný den. LH

Výkon funkce jednatele

Dobrý den, ve firmě s ručením omezeným jsem jednatelem s právami a povinnostmi upravenými mandátní smlouvou. Jednám pouze v záležitostech týkajících se nakládání s utajovanými skutečnostmi podléhajícími zákonu č. 412/2005 Sb., o ochraně utajovaných informací (NBÚ). Ve firmě nemám žádný obchodní podíl, jediným majitelem je druhý jednatel. Zajímalo by mě, jaká jsou rizika v případě např. když se firma dostane do finančních problémů a jaký by byl dopad na moji osobu. Výše zmíněná mandátní smlouva řeší pouze zmíněnou problematiku ve vztahu k NBÚ, jiné majetkoprávní záležitosti neupravuje. Vystavuji se nějakým rizikům v případě finančních problémů firmy? Děkuji za odpověď. PS

Pomluva

Dobrý den.Potřebuji se zeptat co mám dělat.Zaměstnavatel,u kterého jsem byl tři roky zaměstnán do 02/08 na smlouvu,kterou mě donutil zrušit prý že si musíme udělat ŽL jinak nás vyhodí,mě nařknul ze zpronevěry,před zaměstnavatelem ke kterému jsem přešel před 24.6.08 jakošto už tedy OSVČ.Přičemž nevím že bych cokoliv zpronevěřil.

Preventivní lékařské prohlídky

Dobrý den, nevim, do které sekce zařadit tento dotaz. Jedná se o preventivní lékařské prohlídky. V případě administrativního pracovníka jsou povinné jen vstupní lék. prohlídky a nebo i v průběhu zaměstnání musí zaměstnanec doložit doklad o provedené prohlídce? Děkuji.

Dědické řízení

Dobry den, zemrela mi maminka a chtela bych se zeptat na nasledujici: mela uver a debetni kartu u GE, bylo to pojistene,budeme to muset v ramci dedickeho rizeni zaplatit nebo na to pujde to pojisteni.Dale pak mela uver u RSTS a.s., kde rucitel je take uz po smrti a byla zastavena pohledavka (sporeni u RSTS).Budeme toto taky muset doplatit nebo postaci ta pohledavka, i kdyz nestaci na plnou vysi uveru? Pokud tedy nebudeme muset vse doplacet, jak mame vyridit to pojisteni a pohledavku? Mame strach, aby nam nerekli, ze to tak nejde jen kvuli tomu, aby ziskali nazpet sve penize. To by si pak mamka to pojisteni platila zbytecne. Moc dekuji za INFO. MS

Předlužení

dobrý den, chtěla bych poradit. od roku 2006 podnikám, bohužel jsem se dostala do dluhů a chtěla bych vědět, jakým způsobem ukončit činnost, jak to pak je z dluhy atd. zda mám vyhlásit bankrot nebo tak něco. podnikám v potravinářství. odpověď prosím zda by šla i na email děkuji

Zrušení společnosti s ručením omezeným

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jak je možné zrušit s.r.o kde je jeden jednatel a dva společníci. Jednate a jeden společník jsou dohodnuti s.r.o. zrušit protože již 10 roků nepodniká, nemá žádný majetek, v účetnictví je účtováno pouze o základním kapitálu a o ztátě z minulých let. Firma již nepředpokládá znovuzahájení podnikání, ale jeden ze společníků vůbec nekomunikuje. Prosím o radu jak se tato firma dá zrušit. Děkuji Benešová