FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: PRÁVNÍ PORADNA
DOTAZY NA TÉMA PRACOVNÍ PRÁVO
odpovídal(a): | Zdeněk Navrátil, JUDr. |
Dobrý den prosím o odpověď na důl Nosek u Kladna jsem nastoupil v roce 1975 jako učeň a pracoval jsem tam nepřetržitě do roku 1997 a skončil jsem na nemoc s povolání.Po celou dobu jsem pracoval na dobývání uhlí v 1AA. Chci se zeptat kdy mohu jít do důchodu.Děkuji za odpověď Straub.
Dobrý den, po návratu z PN jsem byla přeřazená na jiný obor v zaměstnání a byl mi doručen nový mzdový výměr, který se liší od mzdového výměru před PN. Byla mi přiznaná jen hrubá mzda. Mám možnost se bránit? O přeřazení jsem nepožádala, byla jsem přeřazená jen z vůle zaměstnavatele. Mám nárok na vyplacení mzdy dle původního mzdového výměru před PN? Jedná se především o to, že tímto způsobem mě chce zaměstnavatel donutit k výpovědi. Jak se tedy bránit? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, jsem provdaná a s manželem žijeme odděleně, každý v jiném kraji. Pracuji již 10 let u německé firmy, která se nejspíš do dvou let zavře. Budu mít nárok na pobírání podpory v nezaměstnanosti pokud jsem vdaná? Děkuji za odpověď
Dobrý den. Pokud v naší firmě zaměstnanec musí jít k lékaři nebo matky jako doprovod s dětmi, musí si vzít dovolenou nebo náhradní volno. Domnívám se že to odporuje zákoníku práce ale není žádná možnost se proti takovému jednání bránit?
Dobrý den,ráda bych se zeptala na věc ohledně mateřské dovolené.15.února 2016 nastupuji 8 týdnů před termínem porodu na mateřskou dovolenou.jsem doposud v práci a mám vybraný jeden den nové dovolené za letošní rok.na kolik dní dovolené mám ještě nárok?můžu si zbytek dovolené,pokud mám ještě na nějakou nárok vybrat po ukončení mateřské,než nastoupím na rodičovskou,nebo si ji nechat proplatit?od zaměstnavatele máme nárok celkem na 20 dní dovolené za rok.mnohokrát děkuji za odpověď,soňa
Dobrý den, dnes máme podepsat výpověď z důvodu nadbytečnosti ke dni 31.3.2016. Ve firmě jsem zaměstnaná od roku 2012. V prosinci 2013 jsem nastoupila na rodičovskou dovolenou, ze které jsem se vrátila v září 2015. Mám odpracováno září 2015 _ leden 2016. Nyní se opět vracím na RD. Jakým způsobem mi bude vypočtena výška odstupného. Bude se počítat z průměrného výdělku za 1 čtvtletí 2016.V tomto čtvtletí budu pracovat pouze 1 měsíc a2 budu na RD, tedy příjem 0. Na jakou výšku odstupného mám nárok ? Děkuji za odpověď
Dotaz: Dobrý den, výplatní termín mzdy za měsíc říjen 2015 byl 15.listopad 2015. Mzdu jsem však obdržela až 30.prosince 2015. Je toto důvodem pro okamžité zrušení pracovního poměru zaměstnancem a pokud ano, do kdy musím pracovní poměr zrušit? Děkuji za informaci Odpověď: Vážená paní, dle ustanovení § 56 odst. 1 písm. b) zákoníku práce může zaměstnanec pracovní poměr okamžitě zrušit jen, jestliže, zaměstnavatel mu nevyplatil mzdu nebo plat nebo náhradu mzdy nebo platu anebo jakoukoli jejich část do 15 dnů po uplynutí období splatnosti. Dle ustanovení § 59 ZP může zaměstnanec okamžitě zrušit pracovní poměr pouze do 2 měsíců ode dne, kdy se o důvodu k okamžitému zrušení dověděl, nejpozději do 1 roku ode dne, kdy tento důvod vznikl. Lhůta dvou měsíců tedy započala běžet od 1. 12. 2015 a uběhla dne 31. 12. 2015. Odpověděl: Zdeněk Navrátil, JUDr. Dobrý den, ještě prosím upřesnit: pokud lhůta začala běžet 1.12.2015 a je dva měsíce, neměla by tedy končit 31.1.2016? Děkuji za potvrzení
Dobrý den, výplatní termín mzdy za měsíc říjen 2015 byl 15.listopad 2015. Mzdu jsem však obdržela až 30.prosince 2015. Je toto důvodem pro okamžité zrušení pracovního poměru zaměstnancem a pokud ano, do kdy musím pracovní poměr zrušit? Děkuji za informaci
Dobrý den, zaměstnankyně má pracovní poměr na dobu určitou - záskok za mateřskou a rodičovskou. Záskok bude ukončen 12.7.2016. Paní nastoupila 2.12.2015 na mateřskou dovolenou tj. do 15.6.2016. Pracovní poměr ji tedy ukončím až 12.7.2016, ale jde i o to jak mám počítat dovolenou v roce 2016. Zda má nárok na 25 dnů dovolené nebo to vzhledem k tomu, že prac. poměr bude ukončen 12.7. mám nějak krátit. Já bych nechala celých 25 dnů, jelikož dovolená bude čerpána bezprostředně po mateřské dovolené. Ale nejsem si úplně jistá. Děkuji moc za odpověď. Zelinková M.
Dobrý den, Nacházím se ve svém zaměstnání v situaci ve které bych potřeboval právně poradit respektive znát své možnosti. Pracuji jako obchodní referent. Na obchodním oddělení jsem setrval do nynějšího dne, kdy odchází můj kolega a to projektový manažer. Vedoucím obchodního úseku mi bylo sděleno, že většinu práce převezmu po odcházejícím projektovém manažerovi ke své aktuální práci já (referentská pozice) než se najde nový člověk. Jelikož jsme se nebyli schopni domluvit na finančním ohodnocení, rád bych tuto práci odmítl. Proto se ptám, může mi zaměstnavatel přidělit práci jiného druhu než mám sjednanou v pracovní smlouvě? To je práce projektového manažera k mé práci, pouze jako obchodního referenta? Jedná se sice o dočasnou dobu než najdou nového kolegy, ale i tak je pro mě potencionální práce finančně nevýhodná vzhledem k objemu pracovní náplně a odpovědnosti. Jde to jednostranně bez mého souhlasu nařídit nebo musím souhlasit i já, dle zákoníku práce? Nejsem si jistý v zákoniku práce co znamená § 41 odstavec 4 "mimořádná událost" a "hrozící nehoda" viz. "Zaměstnavatel může převést zaměstnance i bez jeho souhlasu na dobu nezbytné potřeby na jinou práci, než byla sjednána, jestliže to je třeba k odvrácení mimořádné události, živelní události nebo jiné hrozící nehody nebo k zmírnění jejich bezprostředních následků, a to na nezbytně nutnou dobu." Děkuji moc za rady.
Ředitel školy se vzdal funkce ředitele školy k 31.3.2016. Prosím o upřesnění, zda je tento postup správný. Ředitel školy se vzdal funkce, zřizovatel vyhlásil konkurs na nového ředitele. 1.dubna nový ředitel jako zaměstnavatel nabídne odstupujícímu řediteli místo dle jeho kvalifikace, tedy místo učitele na 100% úvazek. Toto místo však ředitel nepřijme. Zaměstnavatel tedy dá řediteli výpověď pro nadbytečnost, i když v podstatě nadbytečný není. Vznikne překážka na straně zaměstnavatele a řediteli poběží 2 měsíční výpovědní lhůta /duben-červen/, po kterou mu bude náležet náhrada mzdy ve výši prům. výdělku, po dobu této výpovědní doby však již nechodí do práce. Pracovní poměr bude definitivně ukončen k 30.6. Bude tento postup správný?
Dobrý den jsem zaměstnancem České firmy a ta mě vyslala na pracovní cestu do Rakouska. Na tuto práci jsme dostali nové smlouvy platné od 1.10.2015 - 31.10.2015 s min. mzdou 270Kč/hod hrubého + diety ve 33,75e/denně. Naše práce se ale o týden protáhly, tj. skončili jsme v rakousku 7.11.2015 a zaměstnavatel nám dal k podpisu dodatek ve kterém stojí, že od 1.11.2015 platí původní smlouva se sazbou 60Kč/hod + pohybliva častka mzdy 0 - 100Kč a stravné ve výši 100%. Tenhle dodatek jsem nepodepsal, s tím, že mi zaměstnavatel sdělil, že už mě na žádnou cestu nevyšle a také, že nemám počítat s dalším prodlouženim prac. smlouvy. Zajímalo by mě, jestli mám nárok na doplacení mzdy v době od 1.11.-7.11.2015 podle dodatku platného od 1.10.2015 - 31.10.2015., ikdyž platnost skončila a zaměsnavatel, dodatek už neprodloužil. Děkuji za odpověď.
Dobrý den,mám dotaz ohledně dorovnání mzdy.Náš zaměstnanec měl autonehodu firemním auem ,kterou nezavinil a utrpěl zranění na dobu neurčitou.OSSZ mu vyplatila 60% hrubé mzdy a my jako zaměstnavatel 14 dní.Má nárok na dorovnání mzdy ve výši 100%?Případně kdo je povinnen rozdíl 40% doplatit%.Děkuji za odpověď.Janoušková Eva
Dobrý den,jsem zaměstnána na dobu určitou, ktera mi bude končit začátkem ledna 2016. Před 14 dny jsem nastoupila na nemocenskou z důvodů těhotenství. Proto bych se chtěla zeptat jak to bude vypadat až mi pracovní smlouva skonci. Musím ukončit i nemocenskou a nastoupit na úřad práce, nebo se musím nahlásit na socialku? Na nemocenske totiž budu až do porodu. Děkuji za odpověď
Dobrý den. Měla bych jeden rychlý dotaz. Dala sem výpověď ve zkušební lhůtě. Mám spousty důvodů, ale už se tím nechci zabývat a více se stresovat. Takže sem napsala, že důvod neuvádím, a že dávám výpověď k 22.10.15 (odesláno dnes 19.10.15) Zítra jdu naposledy do práce. Pak mám volno a další můj pracovní termín je právě toho 22.10. Ale mě už tam nikdo neuvidí :( Ale hlavně mi jde o to, jak to bude pokračovat když zaměstnavatel mojí výpověď nepřijme. Poslala sem mu jí doporučeně s dodejkou. V každém případě od čtvrtka již nastupuji do nové a lepší práce. Doufám, že je takto vše v pořádku. Nerada bych měla nějaké problémy :( Kateřina.
Dobrý den, po 13ti letech pracovního poměru mi zaměstnavatel oznámil, že mě propouští s dvouměsíční výpovědní lhůtou z organizačních důvodů. Současně mi ale nabídl jiné místo zhruba odpovídající stávajícímu (referent). Jedná se rovněž o stejné místo výkonu práce. Obávám se, že tímto krokem se chce vyhnout vyplacení odstupného. Má na to nárok ? V případě, že nabízené místo odmítnu, což chci udělat (jiná pracovní náplň, která mi nevyhuvuje), přijdu o odstupné? Moc děkuji za odpověď a přeji hezký den.
Dobrý den, nastoupila jsem do nového zaměstnání v pracovní smlouvě mám zadáno místo výkonu práce Vrchlabí s dodatkem, že mě může zaměstnavatel posílat na pracovní cesty.Víc uvedeno ve smlouvě není.Hned druhý den mě nadřízený poslat do Lomnice (vzdálenost 50 km) na zaučení s tím, že bližší informace mi zdělí tam. Zajistil mi ubytování ale neřekl na jak dlouho to má být.Dojela jsem do Lomnice a tam se dozvěděla, že na ubytovně mám bydlet 3 měsíce. To ovšem bylo nereálné, bydlím sama a doma mám zvířata, na tak dlouhou dobu je nemám kam dát.Ihned jsem tedy volala nadřízenému, že na ubytovně bydlet nemohu,že budu dojíždět.Koupila jsem si ihned automobil. Oznámil mi že to klidně můžu, ale nebude mi proplácet cestovní výlohy, protože mi zajistil ubytování a já jsem ho odmítla.Prosím je to opravdu možné? Stojí mě to měsíčně okolo 4000 korun.Děkuji za odpověd.
Dobrý den, v září roku 2013 jsem kvůli rizikovému těhotenství musela jít na nemocenskou. V březnu 2014 se mi narodilo dítě a v září 2014 mi volali z práce že mi proplácí dovolenou. Rodičovskou dovolenou mám na 2 roky a v práci mám smlouvu na neurčito. Chtěla jsem se zeptat, jestli mám nárok na proplacení dovolené i tento rok. Děkuji za odpověď
Dobrý den, chtěla bych se prosím zeptat: 1/ vedoucí oddělení si dělá kurz, který si sama platí. Dostává příplatek za vedení, tudíž nemá nárok na náhradní volno za práci přesčas do 150 hod/rok. Na kurz si bere většinou dovolenou. Může požádat ředitele o poskytnutí NV na toto školení, i když to bude v rámci 150 přesčasových hodin ? Kurz trvá více jak 25 dnů za rok, tudíž by ji ani dovolená na to nestačila. 2/ V rámci organizace máme pro kanceláře stanovenou pružnou pracovní dobu 6 - 18 hod., v tom je od 8-13 hod. pevná pracovní doba. Někteří pracovníci mají příplatek za vedení, je možné, aby jeden den byl v práci třeba od 6.30hod do 18 hod a druhý den od 8 hod do 13 hod.? tzn. že v pevnou pracovní dobu je na pracovišti. Nejedná se u těchto pracovníků o čerpání NV ? nebo musí každý den odpracovat 8 hod.? Děkuji za odpověď MK
odpovídal(a): | Redakce |
Dne 11.8. 2014 začala moje pracovní neschopnost (nemocenská) v té době mě zůstalo ještě 11 dnů dovolené pro r. 2014 . Naše společnost poskytuje zaměstnancům 1 týden dovolené navíc tzn. 25 dnů pro kalendářní rok . Do zaměstnání jsem nastoupil zpět 7.8. 2015 . Můj dotaz proto zní : na kolik dnů dovolené mám nárok pro zbytek roku 2015 ? Předem děkuji za případnou odpověď . Milan Sládek sladek54@seznam.cz