FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: PRÁVNÍ PORADNA
DOTAZY NA TÉMA PRACOVNÍ PRÁVO
odpovídal(a): | Zdeněk Navrátil, JUDr. |
Dobrý den. Chtěla jsem Vás poprosit o radu ve věci pronajmuti mého bytu jiné osobě. Byt vlastním jako spoluvlastník domu, který byl zakoupen a zapsán jako podílové vlastnictví spoluvlastníků, reálně byl koupen byt č. 3 o velikosti 105 m2. V Dohodě o výkonu vlastnických práv a vztazích mezi spoluvlastníky je napsáno, že mám právo navrhnout byt k pronajmutí jiným osobám než spoluvlastníkům. Dále je zde ale uvedeno, že spoluvlastníci budou zajišťovat společně prostřednictvím zmocněných zástupců uzavírání smluv, mezi nimiž je i smlouva nájemní na pronájem bytu jiným osobám než spoluvlastníkům. Tímto bych se chtěla zeptat, co mám se spoluvlastníky sepsat, abych mohla můj byt pronajmout a aby ostatní spoluvlastníci nefigurovali ve smlouvě o pronájmu a dále zda mají nárok na příjem z pronájmu mého bytu? Děkuji za odpověď. Marková
Dobrý den, jsem nyní na rodičovské dovolené, synovi je 8 měsíců. Můj odchod na mateřskou se ve firmě „hodil“, počet zaměstnanců se o mně snížil. Dozvěděla jsem se, že firma chce začátkem roku přijmout 2 nové zaměstnance a já bych se ráda do práce vrátila. Zatím jsem to neformálně oznámila, ale obávám se, že o matku s malým dítětem již není takový zájem (hlídání mám samozřejmě vyřešeno). Sdělili mi, že ještě není nic jistého a ať se zeptám nejdřív za měsíc; dozvěděla jsem se však že je o tomto už pevně rozhodnuto. Jaký postup byste mi nyní radil? Mohu se vrátit zpět kdykoli v průběhu rodičovské dov.? Chtěla jsem poslat písemně oznámení, že od určitého data nastupuji zpět – ale to je právě ten problém – netuším, od kdy přesně chtějí nové zaměstnance a obávám se, že se mi poté „vymluví“ že už je přijali těsně před datem, které jsem uvedla já. Jedná se o práci obchodního zástupce a tudíž je každý nový pracovník spojen s novými náklady (automobil atd.) a není tedy opravdu možné abych mohla zpět do firmy „naskočit“ kdykoli. Děkuji za odpověď. Katka
odpovídal(a): | Redakce |
dobrý den, v práci jsme uzavřili pojištění. pojišťovna nám má zasílat ročná výroční výpisy, toto však nekoná.Žádnému z nás tyto výpisy o skutečném stavu peněz neposílá a tvrdí, že tyto jsou nedoručeny vinou pošty-ztraceny. Kdyby to byl jeden člověk, dalo by se to uvěřit, ale nikomu z nás, kdo jsme smlouvy uzavírali. Poraďte nám prosím, kam si můžeme stěžovat?Pokud je to tedy v našem státě možné dovolat se vůbec svých práv.My své závazky vůči pojišťovně plníme, ona nemusí?..děkujem moc za radu a přejeme hezký den !
Dobrý den,mám dotaz ohledně nároku na dovolenou.Dne 15.8.08 jsem nastoupila na mateřskou dovolenou, která bude končit 26.2.09.Po skončení mateřské si budu vybírat nevyčerpanou dovolenou z roku 2008 v délce 20 dní.Pochopila jsem z legislativy správně, že mám nárok také na celou dovolenou za rok 2009 neboť mateřská a následně čerpaná dovolená za rok 2008 bude v roce 2009 činit dohromady přesně 60 pracovních dní? Děkuji R. Skleničková
Stravenky Zaměstnavatel, a.s., poskytuje některým zaměstnancům stravenky, které částečně hradí zaměstnanec ( stravenka 80,-Kč,zaměstnanec 36,- Kč,zaměstnavatel 44,- Kč).Stravenka je nenárokovým benefitem, nicméně, neměli by ji dostávat všichni zaměstnaci(nebo žádní) ?Nejde o diskriminaci?
Dobrý den,bydlíme v bytovém domě,kde jsou 4 byty 3+1.Všechny byty jsou v osobním vlastnicví, tedy i podíly na společných prostorách domu. Dle zákona prý v domě o 4 jednotkách nemusí být společenství vlastníků, proto se veškeré opravy řešily domluvou a byl ustaven jakýsi správce domu. Protože přestala fungovat komunikace mezi sousedy(resp. jedna rodina odmítá už několik let jakkoliv spolupracovat a podílet se na financování oprav, a došlo to tak daleko, že ČEZ odpojil společné prostory od el. proudu), rozhodly se 3 ostatní majitelé bytů, že předají správu realitní kanceláři. Dotyčný soused, který maří jakékoliv snahy o spolupráci(teď už si platí i vodné a stočné sám, aby se nemusel podílet na případných rozdílech fakturačního měřidla a měřidla bytového) odmítá podepsat souhlas o správě realitní kanceláří. Ostatní sousedé platí realitní kanceláři poplatky, jen ten jeden nechce nic platit. Navíc se ohání tím, že se stěhuje pryč, že to se ho už netýká. Ale přitom už několik měsíců byt nemůže prodat. Co máme dělat? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, chci darovat dceři dům jehož jsem vlastníkem,zajímalo by mě , zda takto převedená nemovitost posléze spadá do dědického řízení a je pak třeba vyplácet z této (darované )nemovitosti druhou dceru...?? Děkuji za odpověď Toman alfa777@seznam.cz
Dobrý den, mám dotaz ohledně nemovitosti. Byli dva majitelé rodinného domku, syn se oženil a postavil si nástavbu na původním domě. Spolustavitelé se tedy skádali ze tří osob: manželé + matka syna. Matce syna tedy náležela polovina domu. Po rekonstrukci celého domu přepsala svoji půlku(matka) druhému synovi. Dotaz zní, zda je možné přepis domu na druhého syna bez souhlasu a vědomí druhého majitele nemovitosti. Pokud ano, zda má nový spolumajitel právo na polovinu hodnoty z celé nemovitosti. Děkuji za brzkou odpověď. MonikaM
Dobrý den, je možné podnikat pod jiným než vlastním jménem pokud chci podnikat na úrovni živnostenského oprávnění? děkuji Martin Černý
Dobrý den, prosím o sdělení, zda sjednání pracovní pohotovosti musí být písemná dohoda (§ 78, 95 ZP)a ZP taxativně písemnou dohodu neurčuje. V případě, že není jak se dokazuje dohodnuté místo se zaměstnancem, výše odměny, a další podmínky dohody -...musí být připraven k práci, nesmí požívat alkoholické nápoje atd. Děkuji. Ivan
Dobrý den, mám takový dotaz: Mám rodinný dům, část jsem pronajal k bydlení nájemníkovi, se kterým mám uzavřenu nájemní smlouvu. Ten zde bydlí a až nyní, když s ním chci nájemní smlouvu ukončit, jsem zjistil, že si nájemník nahlásil mou adresu jako sídlo občanského sdružení. Nyní mám obavy z jeho finanční situace, ze situace občanského sdružení. Nemůže mě tento člověk přivést do potíží, myslím tím nemůže mi třeba exekutor zabavit část domu, když je sídlem občanského sdružení? A co mám podniknout, aby si po odstěhování sídlo změnil? Podotýkám, že jsem mu k těmto krokům nedal souhlas, nevěděl jsem o tom a pronajímané prostory jsou bytové, nikoliv nebytové. Předem děkuji za brzké zodpovězení mého dotazu.
Dobrý den. Nevím už jak tento problém řešit. Mám životní pojištění už několik let. Přímo se jedná o produkt Dynamik plus od České pojišťovny. S tímto produktem je spjata určitá dynamizace, kterou člověk přijme či nikoliv a je to řádově v desítkách korun - navýšení. Ale co se opravdu stalo. Dynamizaci jsem většinou odmítl, jelikož mi nevyhovovala. Z ničeho nic,ale od určitého měsíce jsem platil v řádu stovek více, než li mám sepsáno ve smlouvě. Obrátil jsem se na linku, na pobočku atp. Někdy lidi kteří mi mají poradit a jsou zaměstnány v ČP toho věděli méně než já sám. Je to velice úsměvné ... Ale úsměvné mi to už nepříjde, když mi strhávají více než mají a chybu nedokážou odstranit. A vždy mi odvětí "Jak již bylo sděleno, jedná se o individuální technickou chybu na systému, jejíž odstranění si s ohledem na její závažnost vyžádá více času. Na nápravě této chyby se stále pracuje." Víte kolik je více času ? Více času už je 8měsíců. Kdybych někde opravoval chybu tak dlouho, určitě bych tam už dávno nepracoval. Alternativy jsou.. Zrušit povoleni v inkasu či ho omezit do výše, kterou opravdu si mají strhávat. Nebo vypovědět smlouvu za porušení, ale asi tím bych přišel o veškeré vklady ...? Co si myslíte, jak se k tomu mám postavit ? Bylo mi už sděleno jedním zaměstnancem, že se mu toto přihodilo. Pán přestal platit a nakonec to skončilo soudně. Po tahanicích nakonec uznal soud v jeho prospěch. Promiňte, ale na to nemám čas ani náladu ... Jak tedy s tím? Děkuji za každou radu.
Dobrý den. Manželská dvojice vlastní v soukromém vlastnictví byt v paneláku a zahradu, půl na půl. Může jeden z manželů darovat svoji půlku bytu či zahrady svému dítěti nebo vnukovi bez souhlasu druhého manžela ? Podle kterého zákona se tento převod /dar/ provádí?
Dobrý den, chtěl bych se zeptat,když je vnučka obdarována rodinným domem od své babičky, jestli může být daná smlouva(sepsaná u notáře) napadnutelná ze strany dětí babičky( 3 děti). Ve smlouvě je zřízeno bezúplatné věcné břemeno. Děkuji Aleš
Dobrý den, zajímalo by mě zda se dá podat návrh na předběžné opatření dědického řízení.Bývalý manžel dluží na výživném na své dva syny a v současné době bude dědit.Proto by mě zajímalo co mohu v této věci dělat. Děkuji Kudyvejsová
Dobrý dan mám dotaz. pracuji v kavárně , kde je povolené procento odpisů , ale vedoucí odpisi dává i s marží tudíž ta procenta jsou větší a jěště ten zbytek odpisů nám dá k náhradě také s marží i když v pracovní smlouvě o odpisech není nic řečeno a strhává nám to z prémi. Je v právu? Děkuji
Dobry den, mam strucny dotaz. Mam s najemnikem bytu podepanou smlouvu o pronajmu na dobu urcitou do 31.12.2008. Nnajemnik je v prodleni s placenim najemneho pres tri mesice. Rada bych mu dorucila vypoved, ale pokud bych tak ucinila ted zacatkem rijna, zacne trimesicni vypovedni lhuta bezet od listopadu,do konce ledna. Najem jako takovy vsak konci poslednim prosincem. V obcanskem zkoniku jsem se docetla: '(1) Nájem skončí uplynutím doby, na kterou byl sjednán, nedohodne-li se pronajímatel s nájemcem jinak. (2) Užívá-li nájemce věci i po skončení nájmu a pronajímatel proti tomu nepodá návrh na vydání věci nebo na vyklizení nemovitosti u soudu do 30 dnů, obnovuje se nájemní smlouva za týchž podmínek, za jakých byla sjednána původně. Nájem sjednaný na dobu delší než rok se obnovuje vždy na rok, nájem sjednaný na dobu kratší se obnovuje na tuto dobu.'.... V tu dobu budu ovsem v zahranici. Mam si to vysvetlit tak, ze pokud se nebude chtit vystehovat a ja nepodam zalobu k soudu, prodluzuje se smlouva automaticky? Co mohu udelat, nez odjedu, aby se tak nestalo? Mam mu poslat vypoved, nebo jej jen upozorneni o ukonceni najmu? Mohu mu dokumenty predat osobne, nebo musim pouzit postu? V zadnem pripade nechci najem prodluzovat. Bratr ma plnou moc na jednani s najemniky, ale jednani se soudy po nem chtit nemuzu. Dekuji mockrat za odpovedet
Ahoj, měl bych takový dotaz. O prázninách jsme dělal u jedné firmy na základě smlouvy o díle a služeb s tím souvisejících. Do konce prázdnin jsem byl studentem a tak jsme nemusel odvádět žádné a zdravotní a sociální, neboť to za mě odváděl stát. Od září jsem však již přestal být studentem a jsatl jsem se nezaměstanným. Firma mi nabídka, že u nich můžu pokračovat dál na základě této smlouvy, avšak jáž si budu muset sám plati vše. Tedy sociální, zdravotní a daně. Chtěl bych se tedy zeptat, zda-li je možné na základě této smlouvy pracovat a není k tomu pořeba živnostenský list? Přitom funguje v podtstě stejně, že platím vše jako bych jej měl. Zjistil jsem, že na zdravotní poišťovně v případě práce na tuto smlouvu se platí 1050 kč zdravotní a v příapdě živnostáku 1500 kč zdravotní (zaokrouhleně). Je tedy možné pracovta pouze na základě této smlouvy, či je lepší si pořídit živnosták. Sice na základě této smlouvy bych třeba ušetřil na zdravotním ale zase bych si asi nemohl nic dávat do daní, že? Protože vlastně jaký pracovní poměr bych s firmou měl (bez IČ)? Prosil bych tedy o radu jakou je asi nejlepší formu spolupráce zvolit, když firma mi sdělila, že trvalý pracovní poměr se mnou nemůže uzavřít. Někde jsme totiž četl, že autorsou smlouv může být pouze nárazová práce a podobně, nikoliv soustavná činnost. Předem díky za rady.
Dobrý den, prosím o zodpovězení dotazu: jedná se o pronájem bytu. Kdo platí roční servis plynového kotle, který je umístěn v bytě, a opravu plynového sporáku - majitel bytu, nebo nájemník? Děkuji za odpověď.
Mám dotaz ohledně pracovního práva,dne 11.8.2004 jsem měl těžký pracovní úraz,který komise odškodnila na 95 procent,pracovní neschopnost trvala do 11.11.2005 a po té mi byl přiznán plný invalidní důchod.Do konce roku 2005 jsem vybíral dovolenou a od 1.1.2006 jsem nastoupil na méně placené místo u naší firmy ve skladu,s tím že mi bude vyplácen rozdíl mezi výší průměrného platu a současným výdělkem.Do konce roku 2005 jsem tyto doplatky bez problémů dostával,ale od 1.1.2006 už ne,prý se ozvala pojištovna u níž je firma pro tyto případy pojištěna,že zvyšuje míru zavinění na 50 procent a tím pádem že mě celou dobu přepláceli a dlužím jim okolo 140000 kč a dokud se tento dluh nesrovná nedostanu nic a pak jenom těch 50 procent,ale podle zákona prý by mě měla doplácet firma,tak nevím,jestli mi poradíte,když tak aspoň který zákon o tom pojednává,abych si to mohl prostudovat,děkuji.