FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: PRÁVNÍ PORADNA
DOTAZY NA TÉMA PRACOVNÍ PRÁVO
odpovídal(a): | Zdeněk Navrátil, JUDr. |
Manžel je OSVČ, zaměstnat mne tedy nemůže.Pracuji pro něho. Lze nějak pracovní vztah zlegalizovat a za jakých podmínek,mimo to že by založil s.r.o. Děkuji
Narodila jsem se 30.4.1954.vychovala jsem 3 děti a chtěla bych se zeptat,kdy si mohu požádat o předčasný starobní důchod a jestli se může o důchod požádat i s nějakým předstihem (dříve)
Dobrý den, moc prosím o radu v zapleklité situaci. V roce 2007 jsme koupili byt a teď jsme zjistili, že v roce 2000 si tehdejší majitel našeho bytu vynutil stropní podhledy v bytě z peněz společenství vlastníků bytů.(odůvodněním byla odpadající omítka a fleky na stropě – jedná se o byt pod střechou)a po opravě jej obratem prodal. Problém vznikl letos, když si na schůzi další 3 majitelé bytů taktéž pod střechou vynucují (2 z nich jsou ve výboru) také tento strop, a ještě v aktuálních cenách.To že my máme strop 8 let starý a původním majitelům jej zaplatili je jaksi nezajímá. Oni zde bydlí řadu let a drží při sobě a já mám obavu, že jim budeme muset tento nový strop platit a nám zůstane ten starý a poopravit si jej můžem za své. Nevím jak to hlasování dopadne, protože je zde jen 16 bytů, 4 byty nechodí na schůze a zbytek jsou vesněs příbuzní těch, kteří si to vynucují. Moc děkuji za jakoukoliv radu.
Dobrý den. Plánuji prodej bytu, který mám ve výlučném vlastnictví. Kupující plánuje cenu uhradit následovně- 2/3 hotově, 1/3 formou hypotéky od hypotečního ústavu. Peníze budou složeny buď na jistotní účet nebo do notářské úschovy. Kupující preferuje notářskou úschovu, já jako prodávající spíše jistotní účet. Mám zájem o co nejmenší možnost zasahování zúčastněných stran. Dotaz:1/ Která varianta je bezpečnější? 2/Navíc v případě selhání úschovy a nevyplacení peněz na účet prodávajícího a to z důvodu selhání úschovy, na čí straně bude ztráta - kupující nebo prodávající. Děkuji za odpověď Liška
Dobrý den, Obracím se na Vás s dotazem ke Smlouvě o díle k rekonstrukci bytu.Cena byla dojednána dle předběžného rozpočtu a dílo mělo být dokončeno v únoru. V dubnu mi zhotovitel oznámil e-mailem, že cenu navyšuje o 20%, což bylo v souladu se smlouvou, ale navýšení ceny bylo neadekvátní např. kalkulace s jinými rozměry bytu atd. Po telefonickém rozhovoru jsme se dohodli na navýšení o 5%, ale nyní požaduje 20%. Dotaz se týká výkladu paragrafu 636 Občanského zákoníku: zjistí-li zhotovitel dodatečně (dva měsíce po termínu zpracování), že bude třeba cenu určenou odhadem překročit, je povinen na to objednatele bez prodlení (dva měsíce po termínu) písemně upozornit (poslal e-mail a posléze jsme se telefonicky dohodli na jiné variantě) a oznámit mu nově určenou cenu, jinak nemá právo na zaplacení rozdílu v ceně. Nevím, zda má právo na zaplacení v rozdílu v ceně, když se vezmou v úvahu výše zmíděné fakta. Děkuji za odpověď.
Dobrý den, podala jsem k soudu žalobu o vypořádání majetku ve SJM. Jde tam pouze o dvě věci - pilu a auto. Exmanžel ve vyjádření se k žalobě uvedl, že automobil už nebyl v den rozvodu součástí SJM. Mám "chaos" v termínech "den zániku manželství", "den rozvodu manželství" a "nabytí právní moci rozsudku o rozvodu manželství". Konkrétně: u soudu jsme byli rozvedeni 10.6 2006, nabytí právní moci rozsudku je k 4.8.2006. Automobil exmanžel prodal bez mého souhlasu 19.7.2006. Byl nebo nebyl automobil ve SJM? Pokud nebyl, je předmětem mnou podané žaloby finanční částka, kterou za auto exmanžel obdržel? Děkuji předem za odpověď a také za Váš čas, který odpovědi věnujete. M. Horová
Dobrý den Jsem ročník 1948 a chtěl bych odejít do předčasného důchodu 27.2.2009. K tomuto datu přísluší konec jednoho z 90 ti denních cyklů, pro které se odečítají sazby pro odečet procent za odchod do předčasného důchodu. Předběžnou výši jsem si orientačně vypočetl podle zaslaného informativního listu důchodového pojištění, které jsem si vyžádal na ČSSZ a předběžně zkontroloval v programu "kalkulačka" ze stránek MPSV. Zajímalo by mě, jakým způsobem je nejsprávnější ukončit pracovní poměr. Jestli řádnou výpovědí poslanou v průběhu prosince 2008 - bez udání důvodu, nebo z důvodu odchodu do předčasného důchodu, nebo výpověď dohodou (bez důvodu, nebo uvést stejný důvod). Dále by mě ještě zajímalo, který termín by byl správný pro informování o této skutečnosti ČSSZ, příslušnou místu bydliště, se žádostí o výpočet důchodu k datu ukončení pracovního poměru, příp. další nutné kroky a potřebné dokumenty. Děkuji za odpověď Nekvinda Zdeněk
Dobrý den chtěla bych se zeptat jak se dá dosáhnout úplného ukončení soudního sporu tak aby soud začal od začátku.Děkuji Daniela
Dobrý den, firma ve které pracuji je v úpadku.Byla ustanoveno správkyně konkurzní podstaty. Je možné v této zemi, aby nám nebylo vyplaceno nikdy odstupné a dlužné mzdy?Vím, že nejdříve budou vypořádány zástavy bankám a na zaměstnance a další věřitele nezbyde.Tvrdá realita.Lze se nějak bránit a domoci se svých práv ze zákona??Nebo je nesmysl čekat na něco co nepřijde??Děkuji za odpověď
Dobrý den.V roce 2004/30.11/,zemřel manžel.Byl v plném invalidním důchodu.Rok jsem pobírala vdovský důchod.Je mi 50 let.A touto cestou bych se chtěla zeptat,jestli do budoucna mám ještě někdy nárok na vdovský důchod po manželovi.Předem děkuji za odpověď.
Dobrý den, chci se zeptat, zda je nahrazení dosavadní společenské smlouvy úplně novou společenskou smlouvou změnou společenské smlouvy nebo se podle práva jedná o přijetí nové společenské smlouvy. Děkuji
Dobrý den, zajímalo by mne, pokud dám výpověď ke konci listopadu, běží mi výp. lhůta dva měsíce a prac. poměr končí ke konci ledna, když mám nějakou dovolenou, můžu počítat s tím, že si ji začnu dejme tomu v půli ledna čerpat a vlastně končím již takto, dá mi zaměstnavatel již zápočtový list nebo až opravdu k 31. lednu, jedná se mi o to, že již nebudu v ČR a nemám si jak zápoč. list vyzvednout, a ještě k té výpovědi, stačí, když ji ke konci listopadu podáma nechám si potvrdit, že ji zaměstnavatel přijmul, je to platné, nemůže se zaměstnavatel bránit? Děkuji
Dobrý den,společnost u které jsem zaměstnaná je v konkurzu,jsem nyní na MD,která mi končí v listopadu 2008,dítě bude mít 3 roky,nevím,jak mám dál postupovat,když se mi zaměstnavatel vůbec neozval,nemám rozvázaný prac.poměr ani zápočtový list,tudíž nemůžu ani nikde nastoupit do práce. Měla bych nárok na odstupné?Děkuji
Dobrý den. Je zákonná povinnost vložit rozestavěnou budovu do katastru nemovitostí? Pokud ano, tak od jakého stavu rozestavěnosti, případně v kterém roce po zahájení stavby? Děkuji za odpověď. V.S.
Dobrý den, prosím o radu zda je možné darovat - přepsat z rodičů na mě rodinný dům, který je zastavený bance kvůli hypotéky. Kvůli většímu znaleckému odhadu nemovitosti /po přepsání na mě bude zřízeno věcné břemeno dožití rodičů což sníží cenu nemovitosti/ bych nejdříve vyřídila hypotéku, dala do zástavy dům který vlastní ještě rodiče a teprve potom bych na základě darovací smlouvy přepsala dům na sebe a zřídila rodičům věcné břemeno. Jde toto právně provést a musím si předem zajistit i souhlas povolení přepisu domu od banky, která bude mít dům v zástavě? Moc děkuji.
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, moc vás prosím o radu. Rodiče chtějí na mě přepsat dům, který budu opravovat a budu na něj čerpat hypotéku. V darovací smlouvě chci zřídit věcné břemeno - dožití rodičů v části domu a nevím nakolik to ovlivní znalecký posudek - hodnotu nemovitosti, tak abych potom dostala hypotéku. Ve smlouvě bych nejraději vše vypsala podrobně - část domu který budou rodiče používat a také části domu /vchod, půdu, zahradu, dvůr/ které budeme používat společeně. Pokud ovšem by to mělo mít velký vliv na znalecký posudek, tak bych to z darovací smlouvy vypustila. Myslíte že ty společeně užívané části domu jsou automaticky, že je jasné že někama do domu chodit musí a nemuselo by se to tak specifikovat ve smlouvě? Děkuji.
Dobrý den,mám dotaz na tuto záležitost. Chtěli bychom darovat s manželkou našim dvěma synům polovinu chalupy s pozemkem,druhou polovinu vlastní bratr manželky se ženou.Chtěl bych vědět, jaké potřebné písemnosti k tomu potřebuji, než půjdu na katastr. Mockrát děkuji za odpověď. Reis
Dobry den, mel bych dotaz tykajici se odchodu do predcasneho duchodu. Moje tchyne v soucasne dobe pobira plny invalidni duchod od poloviny roku 2006. Je rocnik 1957. Zajimalo by nas, kdy presne by mohla pozadat o predcasny duchod. Za odpoved predem dekuji S pozdravem Jiri Smejkal
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den! V současné době jsem po sedmi letech v jednom zaměstnání podal výpověď z pracovního poměru. Během listopadu a prosince mi poběží výpovědní lhůta. Jelikož ale mám k dispozici 30 dní dovolené, fyzicky skončím ve svém zaměstnání 13. listopadu. Od 1. prosince bych chtěl nastoupit u nového zaměstnavatele. Lze s ním od 1. prosince uzavřít normální pracovní smlouvu? Nebo musím uzavřít smlouvu až od 1. ledna? Jak mám postupovat? A kdo bude řešit mé daňové přiznání?
Dobrý den,chci se zeptat mám částečný invalidní duchod mohu být zaměstnaná na 7,5h nebo jen na 6h. děkuji