FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Pro pokládání dotazů do poradny je nutné, abyste se přihlásili! Učinit tak můžete ZDE

DOTAZY NA TÉMA PRACOVNÍ PRÁVO

odpovídal(a): Zdeněk Navrátil, JUDr.

Dobrý den, prosím o radu. Dostala jsem se do…

Dobrý den, prosím o radu. Dostala jsem se do zoufalé situace a to díky svému bývalému manželovi, který si za doby trvání manželství půjčil peníze na podnikání od svých rodičů (i s mým podpisem u advokáta). Pak podlehl alkoholizmu a hráčství a v důsledku toho jsme se rozvedli. Tvrdil, že dluh rodičům uhradil. Já nemám od toho žádný doklad a momentálně jeho rodiče na mě dali exekuci na vše co mám, tedy majetek, dávky soc. podpory a účet. Jedná se o 190000,- Ráda bych vše uhradila, abych se zbavila problémů, ale bohužel nevím kde získat, tak vysokou částku.Na polovinu mám právní nárok od bývalého manžela, pokud vše uhradím, ale nevím jak uhradit, když mě nikdo nepůjčí.A také nevím jestli něco od bývalého dostanu, jelikož je nahlášen k trvalému pobytu na ohlašovně a má nízký příjem. Jsem matkou tří dětí o které řádně pečuji. Děkuji i za malou radu. S pozdravem Janeta

Ukončení pracovního poměru

Dobrý den, přišel za mnou před měsícem můj nadřízený, že musí někoho propustit. Mám vedlejší příjem jako OSVČ a můj kolega je starší pán, tak jsem souhlasil s tím, že půjdu ale že potřebuji alespoň jeden měsíc, tedy do konce roku výpovědní lhůtu a samozřejmě tři platy odstupného, vše bylo dohodnuto ústně! Osm dní před koncem listopadu, jsem obdržel k podepsání výpověď, která byla ovšem podle §43, tedy dohodou na moji žádost a k tomu připojena smlouva na brigádu, kdy polovina částky za brigádu bude vyplacena po prosincovém výplatním dni a zbytek po zdanění v lednu, samozřejmě na nižší částku. To jsem nepodepsal a teď je mi vyhrožováno, že si najdou cestu,jak mne z práce dostat a nedostanu nic. Jak se mohu bránit? Děkuji moc za odpověď V. Jílek

Odstupné

Přeji hezký den.Otázka: dostal jsem výpověď z organizačních důvodů, v malé firmě. Mám nárok na odstupné? Na jakou dobu?Moc děkuji. Doubrava, lavdou@seznam.cz

Pracovní úraz, odpovědnost zaměstnavatele

Dobrý den!Moc by mě zajímalo,jestli když mám z namáhavé práce pupeční kýlu,byl jsem na operaci a mám to hlášené jako pracovní úraz,jestli mám nárok od firmy žádat proplacení nákladů za pobyt v nemocnici a jiné poplatky.Jestli mám nárok i na bolestné.Děkuji.

Oddlužení

jsem predluzeny a potreboval by jsem poradit jak postupovat dekuji

Smluvní pokuta, úrok z prodlení

Dobrý den. Potřeboval bych poradit ohledně penále za mnou vystavenou fakturu a s dalším postupem.Nemám se zákazníkem dlužníkem žádnou smlouvu, která by upravovala podmínky penále,ale na faktuře mezi částkou k úhradě a jeho podpisem je věta přesného znění: V případě nedodržení termínu splatnosti jsme nuceni účtovat smluvní penále ve výši 0,5% za každý den z prodlení. Zboží je až do úplného proplacení majetkem dodavatele.Faktura slouží současně jako dodací list. Chci se zeptat na Váš úsudek jestli tato formulace na faktuře "smlouvě" postačuje k domáhání se "smluvního" úroku z prodlení ve výši 0,5% nebo jen klasického dle obecně známých předpisů.. Děkuji moc za odpověď.

Registr zahraničních firem

Dobrý den, 12. 11. jsem Vám položil otázku týkající se prokázání vývozu do třetí země. Rád bych Vám za tuto odpověď poděkoval. Prosím v této souvislosti zodpovědět ještě jednu otázku: Kde zjistím v České republice, zda firma v třetí zemi existuje. Zda v České republice existují databáze nebo instituce kde tuto informaci získám. Předem moc děkuji za odpověď.

odpovídal(a): Redakce

Dědění

Dobrý den, moje babička uzavřela smlouvu ze stavebního spoření na své jméno, ale v podstatě se jedná o smlouvu mojí matky, která zasílá platby ze svého účtu. Smlouva byla uzavřena pro účely fondu bytových oprav. Zajímalo by nás, jak lze právně ošetřit, aby smlouva nebyla zahrnuta do dědického řízení v případě smrti babičky, ale přešla do vlastnictví mé matky. Je možné uzavřít písemnou dohodu tohoto nebo podobného znění tak, aby nebyla právně napadnutelná? Děkuji, L.O. Tímto potvrzujeme, že paní X (RČ ....) se dohodla se svojí dcerou Y, že propůjčí své jméno a rodné číslo na uzavření smlouvy o stavebním spoření č. .... u stavební spořitelny ...... pro účely fondu oprav bytu, kde paní Y bydlí. Veškeré platby na smlouvu o stavebním spoření bude hradit paní Y ze svého účtu č. .... a tudíž po smrti paní X nebude tato smlouva zahrnuta do dědického řízení a přejde do vlastnictví paní Y. podpisy ověření podpisů

Volba obchodního zákoníku, smlouvy

Dobrý den, chci se zeptat jaké právní následky má uzavření kupní smlouvy podle obchodního zákoníku, pokud stranami smlouvy je podnikatel a nepodnikatel a ve smlouvě není výslovně uvedeno, že si strany sjednávají, že se řídí obchodním zákoníkem. Děkuji

Ověření podpisu na smlouvě

Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda-li stačí na darovací smlouvě ověřit podpisy úředně na matrice nebo musím zajít k notáři? Děkuji za odpověď.

Soudní spor, zastoupení advokátem

Dobrý den, mám dotaz ohledně porušení smlouvy. Já a dalších 15 lidí jsme v létě jeli přes agenturu do zahraničí (Špan.), která nám měla domluvit práci. Agentuře jsme zaplatili za zprostředkování práce studenti 5 tis a ostatní 7 tis. Platili jsme taky různé poplatky a depozit, což dělalo 150 eu. Jednalo se o práci s česnekem, kde nám slibovali vysoké výdělky, které se pohybovaly v rozmezí 20 -40 tisíc za měsíc. Na této práci však bylo nemožné si tolik vydělat(byla to úkolovka), za den si každý vydělal v průměru 5-10 eu, což padlo na jen na jídlo, takže si nikdo nedovezl domů ani korunu a každý ted má jen dluhy. Je to daleko složitější situace, ale jde nám o to, jestli máme nějakou šanci uspět v soudním řízení. Byli jsme s tím totiž na policii a chtěli podat trestní oznámení na tu agenturu, ale podle policie nebyl spáchán trestný čin, ale my v tom podle morálky vidíme problém. Proto jsme se rozhodli to řešit přes právníka. Chtěli bychom alespoň,aby nám agentura povracela peníze, které jsme jí dali za zprostředkování práce, na které se vůbec nedalo vydělat a o vrácení depozitu. Proto se ptám, jestli bychom měli šanci uspět, popř kolik nás to bude stát? A ještě jedna otázka- mohou studenti nějak požádat o státně placeného právníka, když nevydělávají a nemohou si tudíž právníka dovolit? Moc Vám děkuji za odpověď.

Zrušení společnosti s likvidací

Spolecnici s.r.o si preji zrusit spolecnost s likvidaci. Spolecenska smlouva uvadi, ze spolecnost lze zrusit 1/dohodou spolecniku, 2/ rozhodnutim soudu 3/ prohlasenim konkursu. Dotaz - Musi dohoda spolecniku byt formou notarskeho zapisu v souladu s ustanovenim par. 152 Obch. zakoniku? Spolecenska smlouva nezminuje valnou hromadu vyslovne, ale hovori o "dohode spolecniku".

Výpověď z pracovního poměru

Dobrý den.Musí být ve výpovědi z pracovního poměru dle par.52 ZP c) ZP konkrétně uvedeno o jaké pracovní místo se jedná?Domnívám se,že formulace "vaše pracovní místo " bylo z důvodu nadbytečnosti zrušeno je nedostatečné.Souvisí to samozřejmě s tím,že smlouva byla uzavřena na několik pracovních pozic.Je tato výpověď v této podobě platná?

Pojistná smlouva

Jak se da doplatit zakonne pojisteni odpovednosti zamestnavatele, neplacene z opomenuti, kdyz zatim nenastala zadna pojistna udalost. Slysel jsem ,ze se doplaci pojistne a penale pouze 3 roky zpetne. Zbytek ma byt promlcen podle obcanskeho zakonika.

Dohoda o pracovní činnosti

Dobrý den, nevím si rady jakou smlouvu uzavřít s učněm na praxi. Pokud rozumím tomu co jsem četla,tak bych řekla,že ho musím v podstatě zaměstnat jako běžného zaměstnance a že z té trošky peněz(40% minimální mzdy?),které dostane musím odvádět zdravotní i sociální pojištění. Dohoda o provedení práce není možná,protože by se nevešel do 150 hin ročně.

Uchovávání dokladů

Dobry den, mam dotaz, po jak dlouhe dobe muzeme ve firme skartovat jiz stornovane pojistne smlouvy? dekuji mh

Výpověď daná zaměstnavatelem

Dobrý den,moje známá dostala výpověď podle §52 písm.c)ZP (omezení výroby a snížení stavu). Je dlouhobobě v pracovní nechopnosti, ale v součastné době je těhotná. Vím,že by neschopnost výpovědi v tomto případě nebránila,ale co těhotenství? Možná to špatně chápu,ale řekla bych,že v případě těhotenství výpověď nemůže dostat. Nejsem si ale jistá, jestli zaměstnavatel ví,že je těhotná. Co má udělat? Nebo je výpověď pravomocná? Moc děkuji za odpověď.

Obchodní vztah se zahraniční společností

Dobrý den, rád bych Vás poprosil o radu. V současné době obchoduji se zeměmi (tzv. třetí země), které nejsou v ËU . Otázky: 1) Je mojí povinností podle platných právních norem ČR prokázat existenci těchto firem 2)Jakým způsobem mám toto dokázat (jakým důkazným prostředkem) - v případě, že takovou povinnost mám. Předem děkuji za odpověď

Dobrý den, může občan ČR, který je z důvodu…

Dobrý den, může občan ČR, který je z důvodu dlouhodobého pobytu v cizině odhlášen ze zdravotního pojištění, navštívit ČR a nechat se za přímou finanční úhradu lékaři nechat vyšetřit? Děkuji za odpověď.

Podala jsem žádost o propuštění ze služebního…

Podala jsem žádost o propuštění ze služebního poměru k 31.12.2008, s tím, že od 1.1.2009 nastupuji na mateřskou dovolenou. Peněžitá pomoc v mateřství mi bude vypočtena podle pravidel stanovených pro rok 2008, neboť se na mne vztahuje přechodné ustanovení §174 odst. 3 zákona o nemocenském pojištění?