FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: PRÁVNÍ PORADNA
DOTAZY NA TÉMA PRACOVNÍ PRÁVO
odpovídal(a): | Zdeněk Navrátil, JUDr. |
Dobrý den, prosím o radu ohledně souvislostí, vyplývajících z adresy, na kterou jsou nahlášeny 2 firmy. Během manželství partner začal podnikat a na naši společnou adresu nahlásil sídlo firmy jak pro fyzickou osobu, tak pro s.r.o. Bohužel došlo k rozvodu a vypořádání majetku, Partner byt opustil, trvalé bydliště změnil, jenže ne na konkrétní jinou adresu, ale na obecní úřad. Na tento však nelze nahlásit sídla obou zmíněných firem, takže obě firmy jsou i nadále vedeny nyní už na mojí adrese. V případě dluhů vzniklých partnerovým podnikáním vztahují se nějak tyto ke mně? Budu já mít co do činění s případnými exekucemi? Pokud ano, co můžu udělat, abych tomuto zabránila? Děkuji za pomoc.
Dobry den. Predchozi temer trilete zamestnani jsem ukoncil dohodou k 31.8.2008, pak jsem byl 2 mesice na podpore, v listopadu OSVC, v prosinci opet na podpore, vycerpal jsem tak 3 mesice 6-mesicni podpurci doby. Od ledna jsem zamestnan, ovsem za dost nevyhovujicich podminek, uvazuji co by se stalo, kdybych se na konci 3-mesicni zkusebni doby rozhodl v teto praci nepokracovat a musel bych pozadat o podporu. Napadaji mne 3 moznosti jak by pak s moji podpurci dobou Urad nalozil : a) mel bych jeste posledni 3 mesice z puvodni 6-mesicni PD b) mel bych jeste 2 mesice, protoze PD podle noveho zakona je 5 mesicu a 3 mam vycerpany c) dostal bych novych 5 mesicu Ktera moznost je spravne ? Dekuji !
DOBRÝ DEN VLASTNÍM NEMOVITOST NA VESNICI A RÁDA BYCH JI PRODALA.VÁZNE TAM VĚCNÉ DŘEMENO NA MOU BABIČKU A OTEC VLASTNÍ PŘÍJEZDOVOU CESTU K MÉ NEMOVITOSTI.CHTĚLA BYCH VĚDĚT ZDA JE MOŽNÉ ABY VĚCNÉ BŘEMENO ZANIKLO PRODEJEM DOMU.A BYLA I NĚJAKÁ MOŽNÁ VARIANTA OHLEDNĚ PŘÍJEZDOVÉ CESTY.JE MOŽNÉ TUTO NEMOVITOST VŮBEC PRODAT A POKUD ANO TAK S JAKÝMI RIZIKY V MÉM PŘÍPADĚ.DĚKUJI PŘEDEM ZA ODPOVĚD ROLEČKOVÁ PAVLA.
Dobrý den.... Jsme manželé. Příští rok si máme odkupovat byt. Vím,že při odkupu bytu budeme oba uvedeni ve smlouvě a na katastrálním úřadě se zaevidujeme oba. Letos bych ráda podala žádost o rozvod. Bude se tato žádost o rozvod nějak dotýkat odkupu bytu...? Myslím tím, zda stále budeme oba dva uvedeni v této smlouvě? Děkuji za odpověď a příjemný den přeji....
Dobry den, mam dotaz ohledne Prevedeni na jinou praci dle par. 41 Zakoniku prace. V odst. 4 se uvadi, ze zamestnavatel muze prevest zamestance i bez jeho souhlasu na dobu nezbytne potreby na jinou praci, nez byla sjednana, jestlize je to treba k odvraceni mimoradne udalosti atd. Da se za mimoradnou udalost povazovat take fakt, ze spolecnost nenachazi takovy odbyt svych sluzeb a tudiz potrebuje docasne snizit pocet pracovniku v operacnim oddeleni(z duvodu mensiho poctu zakazek)? Predpokladam, ze plat by musel zustat stejny jako na puvodni pozici? Dekuji K. Kaszper
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den prosíme o radu.Manžel má dańové zvýhodnění na děti.Do lońského srpna se tyto úlevy vztahovaly na 3děti.Nejstarší syn se vyučil loni v červnu ,ale za lońský rok jsme dělali společné danění.Už tam byl problém ,když manžel přinesl potvrzení o ročních příjmech tak nás dańová poradkyně upozornila na to ,že máme od září do prosince úlevy i na dítě které nestuduje .vše se vyrovnalo ve společném ročním zdanění.Manžel nahlásil v zaměstnání na finančním změnu,to bohužel nestačilo.Paní účetní celý letošní rok daňovou úlevu uplatňovala dál na všechny 3děti.Přišla na to až letos v říjnu .Nařkla nás ,že to byl od nás úmysl ,po mém telefonickém hovoru s paní účetní ,kde jsem chtěla vysvětlení bylo manželovi řečeno .že mě nic není do těchto věcí.Jako manželka si myslím že je.Vysvětlení se nakonec našlo .Manžel musí veškeré změny hlásit písemně kolektivní smlouva.Mě ale nejvíce vadí jak může někdo takhle pracovat.Bylo mi nadřízenou této paní účetní řečeno ,že mi musíme přiznat dluh,domluvit se na splátkovém kalendáři.Nic takového se nestalo,ale z výplaty bylo strženo 2800kč.Celá sums činí skoro 9000kč.Můžeme se nějak bránit .Cěkuji za odpověd.Dana a Luboš Vańkovi
Dobrý den. V současném zaměstnání mám delší dobu problémy. Naskytla se mi příležitost nového zaměstnání, ale musel bych nastoupit již od ledna. Současný zaměstnavatel mně ale nechce pustit dohodou, trvá na výpovědní lhůtě 2 měsíce. Tak dlouho ovšem nemůžu čekat. Co když nastoupím do nového zaměstnání /např. na dohodu o pracovní činnosti/ a do současného v lednu už nepřijdu? Může mi současný zaměstnavatel odmítnout vydat zápočtový list? A jak dlouho mně bude vést jako zaměstnance, až do uplynutí výpovědní lhůty? Je nutné ukončit poměr žádostí o ukončení, nebo mohu přímo napsat ... dávám výpověď.. Děkuji za odpovědi.
Dobrý den, 1.12. jsem nastoupila do nového zaměstnání, bohužel jsem zjistila těhotenství, podstoupila jsem miniinterupci, lékař si nechal zaplatit předem (jak jsem následně zjistila, vzhledem k mé diagnóze na to neměl nárok, mé zdravotní komplikace jsou postačující pro úhradu na pojišťovnu a zákrok by měl být v nemocnici) a provedl zákrok ambulantně. Nepozval mě ani na kontrolu. Jelikož jsem si nebyla jistá úspěchem, došla jsem na kontrolu po 14 dnech, gynekolog, byl na dovolené a zastupoval ho kolega. Ten nevěřil, že k zákroku došlo, těhotenství pokračuje! Prošla jsem už vyšetřeními na rizika, u svých odborných lékařů i na gynekologii ve fakultní nemocnici. Těhotenství už pokročilo, proto bych už znovu na zákrok nešla, ale ztratím práci, nemocenská na které musím zůstat se mi bude počítat jen z 11 odpracovaných dnů a taktéž MD. Je to pro mne značná ztráta, nehledě, že se léčím psychicky, protože něco takového jsem nepředpokládala. Můžete mi poradit, kde si mohu na lékaře stěžovat? Podat rovnou žalobu? Jsou přímo právnici specializovaní na oblast zdravotnictví? Co vše mohu do svých požadavků na odškodnění zahrnout? Pokud by souhlasil, jako že dosud odmítá, vrátit poplatek neoprávněně vybraný, považuje to právo za dostatečné?
chci se zeptat když mám investiční životní pojištění a zemřu na pojistce bude zapsán můj synovec jako že po mé smrti dostanene z tohoto pojištění peníze a má dcera mu nebude chtít dát potřebnédoklady jako třeba úmrtní list jakým způsobem můj synovec tyto peníze může dostat
Dobrý den,prosím Vás o radu,jsem v pracovní neschopnosti od Března a v Srpnu mi mé zaměstnání dalo vědět že jsem dostala výpověd ke konci Listopadu s 3měsíčním odstupném.Ale já ho do dnes nedostala i když jsem ve smlouvě podepsala že mi bude zasláná dne 12.12.2008 Když jsem volala na mzdovou účtarnu tak mě paní která tam seděla nebudu jmenovat mi zdělila že jsem měla od jisté společnosti návrh na strhávání srážek ze mzdy od Srpna. Ale nebylo to ani soudně nařízené a ani mnou podepsané,sama jsem o těch srážkách nevěděla.Tak jsem se chtěla zeptat má na to právo mě připravit o odstupné tímto způsobem? I když tato částka přesahovala i velký přeplatek jednou tolik. Moc Vás prosím o radu jestli můžu dostat zpět své peníze a jakým způsobem.Děkuji Mini
Dobrý den.Jsem už několik měsíců na pracovní neschopnasti.Mám neschopnost z důvodu pracovního urazu.Dostávám nemocenskou jen 66%.Kdy je zaměstnavatel povinen vyplatit zbytek ušlé mzdy a bolestné.Děkuji
Dostali jsme oznámení o uložení zásilky na předvolání k soudu na osobu, která u nás nemá trvalé ani jiné bydliště.Osobu známe, ale na poště mu ji stejně nevydají. Jak v tomto případě postupovat, abychom předešli sankcím ze strany soudu. Děkuji za odpověď a s pozdravem Zahálka
Dobrý den, má v současné době nájemník právo požadovat po pronajímateli novou kuchyňskou linku nebo si ji musí hradit na vlastní náklady? Jedná se o byt s regulovaným nájemným. Děkuji MK
Dobry den, chcem sa informovat na postup pri zruseni a zaniku spolocnosti s.r.o. v Cechach. Firma ma 1 jednatela, vklad bol 200.000 CK, splaceno 100 %. Firma uz dlhsiu dobu nevykazuje obchodnu cinnost a je stratova. Kde a ako treba zrusit firmu? Staci iba rozhodnutie zakladatela/jednatela? Ako ma postupovat? Je nutne to riesit sudnou cestou? Ako postupovat v tomto pripade? Ake su vsetky poplatky za zrusenie firmy s likvidaciu a jej zanik? Ake su poplatky pre likvidatora? Dakujem za odpoved.
Dobrý den.Chtěl bych se touto cestou dotázat,zda-li je nejakym přesně stanovenym systemem uzakoněno střídani se směn(ranní,odpolední,noční) v 7,5hod.trvaní jedne směny.Jedna se mi o to,že můj vedouci mi nařidí odpolední směnu i vzhledem k tomu,že jsem absoloval odpol.směnu před noční a po té noční mám opět nastoupit odpol.A je-li zakonem ustanoveno,že odpolední směna následuje po předešlé noční.Vzhledem k tomu,že jsem i otcem dítěte a mám soudem stanovenou upravu styku s ním.Víte,ona jeho matka není ochotna se přizpůsobovat mím změnám v systému mého času a navic misto soudem nařízených sobot mi postupuje syna již v pátek a pokud ji vždy překvapím nahlou změnou,dochazí u ní k jisté rozmrzelosti,kterou mi samozřejmě dává i patřičně na jevo.A navíc mám organizovaný soukromí život podle nějákého harmonogramu,který mi toto nařízení značně narušuje.Proto bych Vás chtěl požádat o poskytnutí informace,jak se zaměstnavateli ubránit,je-li to vůbec možné.Moc Vás prosím a předem děkuji.Lze odpovědět na moji email adresu Miksche.Libor@seznam.cz
Dobrý den,chtěla bych se zeptat,jak postupovat,když jsem objednala zboží a jelikož jsem byla nemocná,tak jsem zboží otevřela až po týdnu a zjstila,že jsem neobdržela celou zásilku.Zboží jsem tedy svou chybou dala nejprve uhradit účetní,jelikož se blížil datum splatnosti.Firma samozřejmně tvrdí,že mi zboží určitě dodala a že jim nic nepřebývá.Děkuji za radu co v tomto případě dělat.Veronika
Dobrý den, prosím o radu ohledně poskytování náhradních (opotřebitelných) dílů zařízení během záruční doby. Dle obchodního zákoníku je dle mých informací tato záruční doba stanovena pouze na 12 měsíců, na rozdíl od 24 měsíců v občanském zákoníku. Zajímá mne, jestli je zhotovitel povinen investorovi tyto opotřebitelné díly dodávat během záruční doby zdarma. Děkuji Vám mnohokrát za pomoc.
Dotaz: Dobrý den, Z důvodu neplacení nájmu ani energií nájemníkem jsem mu dal výpověď z nájmu. On se ale po vypršení výpovědní lhůty nevystěhoval. Nájemník u mě nemá trvalé bydliště. Jak postupovat při vystěhování. A jak při vymáhání dluhu. Děkuji Miroslav Hošek E-mail: mhosek@cbox.cz
Dobrý den, jsem vdaná. Příští rok v dubnu čekáme s manželem první dítě. Manžel mě bohužel podvedl a čeká dítě s bývalou milenkou. Termín porodu má o 10 dní dříve. Tvrdila mu, že bere prášky, dneska o tom sám pochybuje. Jak velké alimenty bude platit, když já mám čistý plat 16600, manžel 23000, ex-milenku nevím, ale cca 15000. Bude rozhodující, zda budu já na mateřské 2 roky (mat.11000) nebo 3 roky (mat.7600) a stejně tak ex-milenka? Že se jedná o neplánované dítě asi nehraje roli, že? Ikdyby se zjistilo, že prášky opravdu nebrala. Děkuji za odpověď.
Dobrý den, rád bych se zeptal, zda se do šestitýdenní lhůty před termínem porodu, kdy je možno nastoupit na MD, započítává i samotný den porodu. Manželká má termín stanovený na 11.2.2009 a nejsme si jisti, zda může na MD nastoupit 1.1.2009 a tím dosáhnout ná výhodnější podmínky, nebo musí nastoupit už 31.12.2008.Děkuji!