FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: PRÁVNÍ PORADNA
DOTAZY NA TÉMA PRACOVNÍ PRÁVO
odpovídal(a): | Zdeněk Navrátil, JUDr. |
Dobrý den. Prosím o pomoc s tímto problémem: ovdověla jsem v roce 2005, kdy mi bylo 49 let. Dál jsem se starala o studující dceru do roku 2006, tedy do mých 50 let. poté mi byl odebrán vdovský důchod s tím, že o jeho další vyplácení mohu zažádat v 55 letech. Vzhledem k úpravám od roku 2010 mi není jasné, bude-li se mě týkat systém původní nebo už nový, kdy bych zřejmě další důchod nedostávala. Děkuji za odpověď
Dobry den pracuji v jedne fabrice 15let byla mi pred 10lety uznana nemoc z povolani alergie na nikl s toho jsem byla 3,5let na matersky po trech letech jsem dala vypoved a byla se synem jeste pul roku doma.znova mi prijmuli do te same fabriky ted mam smlouvu na dobu urcitou zacalo se ve fabrice propoustet a chci se zeptat kdyz mi propusti a ja budu na podpore jestli mi bude podnik neco doplacet a jestli mam narok na odskodne kdyz ted mam smouvu na dobu urcitou.moc dekuji za odpoved K
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, mám dotaz, zda můžu jako soukromník OSVČ založit s.r.o, kde budu jediný společník (vlastník) a jak OSVČ, tak i s.r.o budou mět stejný obor podnikání? Mohu být např. zaměstnancem (jediným) své vlastní s.r.o třeba s minimální mzdou a současně podnikat ve stejném oboru jako OSVČ? Jde mě především o rozdělení klientely, kde jako OSVČ bych nebyl plátce DPH, kdežto jako s.r.o byl plátce DPH. Četl jsem totiž o tzv."zákazu konkurence jednatelů" (§136 obch.zak) a nevím,zda je v tom problém. Děkuji za odpověď
Dobrý den. Před dvěma roky jsem s přítelem koupila nemovitost. Nyní se po 2 letech rozcházíme. Jaký je nejlepší způsob převodu mé poloviny vlastnického práva k nemovitosti. Lze použít darovací smlouvu.Nechci finančně nákladné procesy. Děkuji
Dobrý den,rád bych se zeptal,jak správně zapsat po darovací smlouvy to,že jsem svoji sestru vyplatil polovinou částky daru a jí už tutíž nevzniká žádný nárok na nemovitost a to i v rámci dědického řízení.Jedná se o byt mých rodičů,kteří se rozhodli na mě tento byt přepsat-darovací smlouvou.Rád bych se v budoucnu vyhnul zbytečným problémům se svoji sestrou v rámci dědického řízení, protože jsem zde četl, že by sestra mohla tento dar nechat připočíst k mému dědictví.Děkuji za odpověd.
Dobrý den,prosím o radu.V roce 2006 jsem podepsal s firmou objednávku na základě které měla firma zhotovit projekt na UR pro stavbu 5ti RD.Mělo to být hotové do 1.6.2006Do dnes jsem nic neobdržel, záloha kterou jsem zaplatil(10tis)má firma stále u sebe.Projekt více méně již nepotřebuji,jelikož od 1.1.2007 platí nový stavební zákon a realizace dle něj není možná.Prišel jsem tak o možnost prodat cca 10tis m2pozemků na stavbu RD.Zájemce jsem přitom měl.Firma se mnou nekomunikuje až jako reakcina to,že chci náhradu škody a zálohu reagovala "dohodou o narovnání", která když ji podepíšu dostanu zpet 10tis(po 33měsicich)ale zárověň podepíši to, že nebudu nikdy uplatňovat náhradu škody na firmě,ani úroky z prodlení.Děkuji za odpověď Hartl
Dobrý den,mám dotaz ohledně neplaceného volna.Firma,ve ktere pracuji má potíže s odbytem,plány se snížily,nejschůdnější cesta podle vedení firmy je braní si neplaceneho volna-až 5 dní v měsíci,kombinovaného třeba se třemi dny dovolene.Vyplácení 60% na kazdý den by prý firma neunesla,je to moc velká finanncni zátěž.Co když zaměstnanec nesouhlasí s branim si neplaceného volna a nepodepíše žádost na neplacené volno?Ve firmě se po dobu neplaceného volna nepracuje,takže potom mu firma musi dat dovolenou?A co když ještě nemá na dovolenou nárok-jedná se třeba o únor,kdy by si musel vybrat již 7 dní dovolené.Na co má zaměstnanec v tomto případě nárok a jak má postupovat,když nechce neplacené volno a má smlouvu na dobu neurčitou.?V případě,že si bude muset vybírat dovolenou,tak co až mu dojde?Může firma nařídit vybíraní celé dovolené podle potřeby nebo jen její část?Děkuji za odpovědˇ Marie.R.
Dobrý den, mám následující dotaz. Zaměstnanec obdržel výpověd dle § 52 písm g.ZP a jako důvod rozvázání pracovního poměru uvedl zaměstnavatel závažné porušení povinností vyplývajících z právních předpisů vztahujících se k vykonávané práci. Má zaměstnanec po ukončení pracovního poměru nárok na státní podporu v nezaměstnanosti? Děkuji za odpověď. Václav.
Makita...Dobrý den Chtěla bych Vas požádat o radu. Mám exekuci na plat od české televize pro neuhrazené televizní poplatky. Zajímalo by mně,zda se jedná o exekuci přednostní,nebo nepřednostní. S rozhodnutí,které jsem obdržela to není zřejmé a zaměstnavatel mi strhává část mzdy jako přednostní i když ani on neví o jakou se jedná. Moc Vám děkuji za odpověd.
Dobrý den, v uzavřené smlouvě o zhotovení díla je doložka, že v případě nedodržení termínu zhotovení je možnost vyžadovat smluvní pokutu v určité výši. Termín nebyl dodržen, podmínka pokuty byla dodržena, ale odpovědný zaměstnanec neinformoval nadřízené a pokuta nebyla vymáhána. Došlo k porušení pracovních povinností, porušení finanční kázně? Jsme veřejná správa a měli bychom pečovat a spravovat majetek s péčí řádného hospodáře. Děkuji. Ivan
Dobrý den Kolegyně odešla do velkoobchodu jako obchodní zástupce.Od tohoto vel. odebíráme zboží.A náš šéf se neskutečně rozčiluje a chce dát do pracovní smlouvy,že nikdo nesmí přejít pracovat do tohoto velkoobchodu. Chci se zeptat jestli je možné aby si dal zaměstnevatel tuto podmínku do smlouvy. Nikdo nikoho neláká,ale když se hledá nová práce a chce člověk v oboru,tak se ptá všude možně.Děkuji za odpověď.Jana
Dobrý den. Mám dotaz týkající se SJM(společného jmění manželů.Potkala nás velmi smutná událost - zemřel nám tatínek. Já a můj bratr jsme jeho děti z prvního manželství.Tatínek se již před 25lety znovu oženil a žádné další děti neměl.Jeho žena se s námi odmítla podílet na zaplacení hrobu a tvrdí nám,že otec nic neměl a tudíž ona nám na hrob"nedá ani korunu"doslovně čečeno.Vím,že veškeré finanční prostředky ukládala na účet u banky znějící na její jméno a tatínek k němu neměl dispoziční právo. Spadá její účet u banky do SJM?Je mi trapné toto řešit,ale zdá se mi to vůči mému tatínkovi vážně nespravedlivé.Vždyť 25 let do této domácnosti přispíval a dnes nám bylo řečeno,že nemá ani na hrob.Předem děkuji za odpověď - Prokopová.
Jsem zaměstnán jako řidič MHD v turnusové službě. Může mi zaměstnavatel určit/nařídit čerpání dovolené místo směny připadající na neděli? Jsem tím poškozen o příplatek za práci v neděli,mám nárok na kompenzaci?
Dobrý den, obracím se na Vás s žádostí o radu. Moje příbuzná dostala výpověď z pracovního poměru dle § 52 písm g. ZP pro závažné porušení povinností vyplývající z právních předpisů vztahujících se k vykonávané práci dne 29.12.2008 (konkretizace předpisů nebyly provedena). Ten samý den poslala zaměstnavateli doporučený dopis s doručenkou (obdržel dne 30.12.2008), že považuje výpověď za neplatnou a trvá na tom, aby ji zaměstnavatel dále zaměstnával. Zaroveň mu oznámila, že se bude domáhat neplatnosti výpovědi žalobou podanou soudu v souladu s ustanovením § 72 ZP. Za zaměstnavatele ji písemně odpověděl dne 7.1.2009 jeden právník s tím že byl zaměstnavatelem požádán o právní pomoc ve věci ukončení pracovního poměru a že jeho klient na podané výpovědi trvá. K požadavku na další zaměstnávání se nevyjádřil. Protože výpovědní doba je do 28.2.2009 a příbuzná hodlá se domáhat neplatnosti výpovědi a úhrady ušlé mzdy, mám na vás následující dotazy ohledně její činností od 2.3.2009 (1.3.2009 je neděle): - musí nastoupit do zaměstnání k dotyčnému zaměstnavateli dne 2.3.2009, pokud ano, jak má nástup zaevidovat, že skutečně nastoupila (evidenci pracovní doby zaměstnavatel neobtěžuje vést). - pokud ji nebude dne 2.3.2009 v zaměstnání trpět, může v dalších dnech zůstat doma a přihlásit se na Úřad práce (i když zřejmě z důvodu ve výpovědi podporu nedostane), nebo může nastoupit k jinému zaměstnavateli, který má o ni zájem i když důvodem výpovědi je §52 písm g.(je přesvědčen a neplatnosti výpovědi). Děkuji Vám předem za odpověď. Ing. Václav Kapek
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na jednu věc. Pokud otěhotním během trvání výpovědi z nadbytečnosti jak postupovat? Vztahuje se na mě nějaká ochraná lhůta? Předem děkuji za odpověď. Petra
Dobrý den. Můj dotaz se týká částečného invalidního důchodu. Jsem zaměstnanec na nemocenské a doktor mě posílá do částečného invalidního důchodu s tím, že práci, kterou jsem dosud vykonával již nebudu moct dále vykonávat. Doktor mi doporučuje, abych dal výpověď. Moje otázka zní, jestli v takovém případě musí výpověď přijít z mé strany. Nechci totiž přijít o odstupné. Děkuji
Zaměstnanci a.s. musí mít pro opuštění podniku propustku přes vrátnici(odchod k lékaři, soukromně...)Za vystavení této propustky chce zaměstnavatel inkasovat 50,- Kč.Může zaměstnavatel bránit zaměstnanci fyzicky v opuštění podniku bez propustky?Nejde o omezení svobody pohybu?
Dobrý den, lze nějakým způsobem při darování bytu v osobním vlastnictví z rodičů na dítě na základě darovací smlouvy ustanovit v ní věcné břemeno (dožití)? Popř. jakým způsobem to udělat? Slyšel jsem, že pokud by rodiče umřeli, musel by se znovu podat zápis do katastru??? Děkuji.
Dobry den, prosim, muzete mi poradit? Mam pronajaty byt. Platim radne najem pronajimateli. Ten plati poplatky druzstvu. Nyni se chci odstehovat, a potrebuji vyuctovani. Jedna se mi o fond oprav. Kdo, prosim, musi platit fond oprav? Podnajemni smlouva se o tomto fondu vubec nezminuje a pronajimatel pozaduje uhrazeni FO. Mysli na tento pripad zakon? Dekuji za odpoved.
Dobrý den, 20.2.09. mi končí 4.letá mat.dovolená. Zjístila jsem, že jsem těhotná a jdu ihned na rizikové těhot. Kdo by mi měl vyplácet nemocenskou? S firmou kde jsem pracovala jsem ukončila prac. poměr. V únoru mi končí mateřská a nevím kam se mám hlásit a na co mám nárok(mateřská...atd.) Předem děkuji Darina.