FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: PRÁVNÍ PORADNA
DOTAZY NA TÉMA PRACOVNÍ PRÁVO
odpovídal(a): | Zdeněk Navrátil, JUDr. |
Dobrý den, na začátku měsíce listopadu 08 jsem se zaměstnavatelem sepsal kvalifikační dohodu na 6 kurzů. Datum podpisu dohody bylo 6.11.08, ale v této dohodě byly obsaženy i 2 kurzy, které jsem absolvoval a ukončil již před tímto datem (jeden kurz byl v září, druhý v říjnu). V dohodě se uvádí, že doba konání těch 6 kurzů je od 09.2008-12.2009. Ptám se, je-li možné takto dohodu formulovat, že se vztahuje i na kurzy, které skončili před datem podpisu této dohody? Někde jsem četl, že pracovní smlouva a dohody k ní nelze uzavírat zpětně. Předem děkuji za odpověď. S pozdravem Mrázek
Dobrý den, manžel dostal před 15 lety darovací smlouvou od své matky chalupu (dle tehdy znaleckého posudku 200.000,- Kč). Ze společných peněz jsme ji opravili a udržovali. Hodně práce bylo odvedeno svépomocí nebo kamarády bez faktur. Nyní má hodnotu 1.500.000 Kč dle nového znaleckého posudku. Rozvádíme se. Respektuji, že chalupa je jeho vlastnictví, ale domnívám se, že mám nárok na polovinu rozdílu mezi starým a novým posudkem (tj.650.000,- Kč). Manžel tvrdí, že mi dá jenom polovinu peněz, které jsou doložitelné fakturami. Prosím o radu a moc děkuji za odpověď.
Doplnění:Jde o to,že někdo má zástavní právo na pozemcích-nemůže s nimi nakládat,protože nedbal závazku a nevyplatil svého sourozence.Dluh přešel z otce na syna.Nyní se snaží tohoto závazku zbavit,tj,vyplatit 10 000,-Kč.Může příjemce peněz požadovat vyšší částku,nebo zůstane stejná,nebo je nulová?Jaký je postup v urovnání závazku?Řeší se soudní cestou?Ještě jednou děkuji za ochotu.Ch. Dobrý den, Váš dotaz na serveru poradenstvi.finance.cz byl zdarma zodpovězen a označen jako diskretní, tzn. není vystaven mezi ostatními zodpovězenými dotazy Sekce: Právní poradna Typ dotazu: Zdarma, diskrétní Dotaz: Zajímalo by mne,jakou hodnotu měla v roce 1929 částka 10 000,-Kč pro občana té doby.Co si za ni mohl pořídit(jen přibližně)a jaká částka by tomu odpovídala dnes,aby měla přibližně stejnou kupní sílu.Jen orientačne.Vím,že co se týče finanční hodnoty,je asi nulová-znehodnocena měnami. P.S. Řešíme spor s příbuznými.Děkuji. Odpověď: Vážený pane, Vaše otázka se bohužel ani vzdáleně netýká práva. Z tohoto důvodu Vám nemohu poskytnout odpověď. Odpověděl: Zdeněk Navrátil, JUDr.
Dobry den. Mam babicku, ktera ma 4 deti, pred 35lety umrel manzel,takze muj deda,ktery vlastnil pole,do dnesniho dne neni toto pole prepsane,babicka ho pronajima za simbolickou cenu.Teprve ted se rozhodla ze ho prepise na mne. Jak tuto vec vyresit??? Diky za radu
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, mám dotaz k invalidnímu důchodci, kterému část invalidního důchodu zadržuje Česká správa sociálního zabezpečení. Jde o to, že důchodci bylo z důchodu strháváno 2.700,-Kč exekutorovi a poslední částka měla být stržena za 12/2008. Ovšem za leden i únor 2009 přišel důchod opět o tuto částku nižší (dle exekutora mu opravdu přisla poslední platba za prosinec). Dle telefonické informace přímo na ČSSZ nám bylo sděleno, že vzhledem k nedostatku lidí tato skutečnost může trvat klidně i několik měsíců. Můj dotaz tedy zní, jakým způsobem se může dotyčný bránit v tomto případě, kdy je mu část důchodu neoprávněně zadržována. Děkuji za odpověď.
Dobry den,nase spolecnost pronajima urcity vyrobek. Mame akci, kdyz si nekdo pronajme vyrobek na cely rok, tak k nemu dostane Navigaci zdarma. Potacime se ovsem se zarukou k teto darovane navigaci. Chtela jsem se zeptat zda se k ni vztahuje normalni zaruka, i kdyz je zdarma nebo nikoliv. A pokud se k ni vztahuje, zda je mozne ji ve smlouve upravit treba jen na pul roku.Dekuji
Zajímalo by mne,jakou hodnotu měla v roce 1929 částka 10 000,-Kč pro občana té doby.Co si za ni mohl pořídit(jen přibližně)a jaká částka by tomu odpovídala dnes,aby měla přibližně stejnou kupní sílu.Jen orientačne.Vím,že co se týče finanční hodnoty,je asi nulová-znehodnocena měnami. P.S. Řešíme spor s příbuznými.Děkuji.
Dobrý den, prosím Vás o radu v případě, že pracovní poměr zaměstnance skončil dohodou, kterou si zaměstnavatel vynutil výhrůžkou, že bude uplatňovat vzniklou škodu za užívání služebního vozidla do jiného místa,než do místa bydliště.Zaměsnavateli byla tato skutečnost oznámena ústně a byl dán i jeho ústní souhlas. Toto však zapřel.Nicméně v dohodě o rozvázání pracovního poměru je uvedeno,že zaměstnavatel a zaměstnanec prohlašují,že nemají vůči sobě žádné nároky vyplývající z pracovního poměru a že jsou spolu zcela vyrovnáni. Měsíc od skončení pracovního poměru chce náhrady uplatňovat u soudu,s tím, že se o této skutečnosti dozvěděl až po ukončení prac.poměru. Může uplatňovat tyto nároky? Děkuji za odpověď. Eva M.
Dobrý den, mám na Vás dotaz ohledně vyřízení pasu.Je možné,abych si vyřídila pas v zahraničí?Jde o to,že jsem v Anglii a prochází mi v dubnu pas a nevím, zda se do té doby dostanu do Čech.Slyšela jsem ale,že je možné si to vyřídit i v cizině,co je na tom pravdy? Děkuju za radu.Věra
Dobrý den, prosím o radu v následující záležitosti.Jsem majitelkou ideální poloviny RD, druhý spolumajitel mi nabídl již před 2 roky svůj podíl za cenu stanovenou ve znaleckém posudku. Tehdy jsme se na ceně nedohodli, zkoušel tedy prodej přes realitní kancelář.Nyní zmíněný spolumajitel svůj podíl převedl na svoji dceru a jejího manžela.Ti mají rovněž zájem o prodej, cenu však stanovili o 300 000,00 vyšší než jaká byla v posudku.Jiného zájemce nemají.Domníváme se,že cena v posudku je pro nás maximální možná,pokud nedoloží,že někdo jiný je ochoten dát cenu vyšší.Je to tak? Děkuji za Vaši radu. S pozdravem Dvořáková L.
Dobrý den, dostal jsem se do nepříjemné situace. Zaměstnavatel mi "doporučil" abych podal výpověď dohodou ze zaměstnání ke dni 31.12.2008. Pracoval jsem u něj od 4/2008, přičemž mi nikdy neříkal,že by měl nějaké výhrady k mé práci. Na konci roku 2008 mě požádal, abych podal výpověď. Je to stavební organizace, která v měsíci prosinci ani neměla žádné zakázky. Nechci být zaujatý proti zaměstnavateli, říkal mi, že vidí, že mi práce nejde od ruky, tak jak by si sám představoval. Poněkud jsem znejistěl, protože jsem se obával, že by mi dělali v zaměstnání problémy, když nepřistoupím na jejich výzvu a musím přiznat, že jsem bez větších vytáček rozvázání pracovního poměru podepsal. V prvním lednovém týdnu ,dřív než bych byl schopen si najít práci, jsem onemocněl(od 6.1.2009) a nyní jsem na nemocenské. Mám nějaká práva po mém bývalém zaměstnavateli? A.D.
Dobrý den,potřeboval bych poradit ohledně odstupného, v součastnosti my béží dvouměsíční vypovědní lhůta ktera my vyprší 31.3.09 z důvodu nadbytečnosti a poté my bude vyplaceno tříměsíční odstupné ,které se počítá z poslednich tří měsíců .Zajímalo by mne jestli my ho mohou vypočitat z prvniho kvartálu i přesto že jsem v lednu 12 dnů pobíral nemocenskou a od nového roku jsme každé pondělí až do ukončení pracovního poměru na 60% děkuji za odpovědˇ
Dobrý den, prosím Vás o radu pro moji známou. Od ledna má nárok na důchod a kromě toho pracuje. Má exekuce (dluhy vůči FU a soc.poj.) ve výši cca 100tisíc. Prosím Vás o radu, jak to bude se srážkami. Do prosince, kdy pracovala, jí zaměstnávatel nechával kolem 6500-7000Kč. Budou ji strhávat i z důchodu i z výplaty? Nechají ji minimum dohromady, nebo z každé činnosti? Děkuji moc za odpověď.
Dobry den, matka meho pritele (se kterym ziji ve spolecne domacnosti 10 let) nam obcas predhazuje, ze mame ze zakona povinnost se o ni financne postarat a udzovat ji jeji zivotni uroven, na kterou byla cely zivot zvykla. Chci se zeptat, zda nejaky zakon detem narizuje financne zabezpecovat sve rodice. Dekuji za informaci, Martina
Smí společnost v likvidaci konkrítně s.r.o. provozovat dál obchodní činnost nebo ne. Co smí taková společnost zhlediska aktivit vivíjet?? Mám namysli společnost očistit a napravit podmínky aby byla likvidace zrušena.
Dobrý den, prosím o radu: Může s.r.o. poskytnout FO bezúročnou půjčku? FO je OSVČ má ŽL a zároveň je majitel a jednatel v jedné osobě s.r.o. Děkuji
Dobrý den, mám dceru, která studuje na vysoké škole. Má možnost mít u jedné firmy práci na půl úvazku, ovšem poněvadž jsme z rozvedeného manželství, pobírá od svého otce alimenty. Chci se zeptat, jestli tím, že nastoupí na půlúvazek bude mít na alimenty ještě nárok ? Děkuji. Irena
Dobrý den pane doktore,dovolte mi prosím Vás abych Vás touto cestou požádala o radu,jelikož nevím jak dál a musím tuto situaci začít řešit.V úterý 27.1. jsem dostala od zaměstnavatele návrh na rozvázání pracovního poměru dohodou k 31.1. s návrhem,že mi dá ani ne dvouměsíční odstupné.Tuto dohodu jsem nepodepsala,jelikož chci alespoň trojnásobek,já mu vyhověla již tím,že jsem byla ochotna skončit na základě této dohody prakticky okamžitě.V úterý mi řekl,ať si do pátku vezmu dovolenou a v pondělí 2.2.,že už nemám chodit.Ovšem já nemám rozvázanou dohodu,jelikož nesouhlasím s výší odstupného a s tímto člověkem se nedá normálně domluvit.Poraďte mi, co mám dělat.Podle mého bych měla normálně nastoupit do práce,ovšem nejsu si jistá,jestli mě tam vůbec pustí a jestli se tam bude dát vůbec vydržet.Děkuji a velice si vážív Vaší rady.
Dobrý den,mám syna kterému je tento rok v červnu 20 let platím na něj výživné určené soudem.Letos udělá maturitu a bude asi dál studovat vyšší odbornou školu.Při studiu si dělá brigády na přilepšenou zatím žije ve společné domácnosti se svou matkou.Zajímám mne pokud nebude žít ve společné domácnosti z matkou zda musím stále platit výživné k jejím rukám,nebo zda se to nějak soudně upravuje abych platil přímo synovi a zda také ona je povinna platit pokud s ním již nebude bydlet.A jaká je věková hranice u syna k vyplácení výživného,když se narodil 8.6.1989.Předem děkuji za odpověď.Miloš Kučera Plzen
Dobrý den. Prosím o odpověď na tento dotaz: dne 3.11.08 jsem uzavřel pojistnou smlouvu (povinné ručení a havarijní pojištění). Následně jsem zjistil, že je v pojistné smlouvě chyba - datum první reg, vozidla bylo uvedeno v 06/2008 místo 07/2007 od čehož se odvíjí i výše pojistného. Na základě tohoto jse smlouvu 18.11.08 ukvapeně vypověděl dle §22 odst.2 zákona č. 37/2004 Sb. Na smlouvu jsem nepoukázal žádnou platbu. Následně mi přišlo oznámení o zániku poj.smlouvy, kde pojišťovna požaduje uhrazení alikvotní části pojistného (do uplynutí 8 denní výpovědní lhůty, tj. 27.11.08) s odkazem na § 13 odst.2 výše uvedeného zákona. Zde je však jasně uvedeno, že pojišťovna má v případě zániku pojištění před uplynutím období, za které bylo pojistné ZAPLACENO, nárok na pojistné do konce kalendářního měsíce, ve kterém pojištění zaniklo. Vzhledem k tomu, že jsem žádné pojistné nezaplatil domnívám se, že pojištění zaniklo dle §20 zákona27/2004 spolu s § 801 občanského zákoníku a v souladu se všeobecnými pojistnými podmínkami neuhrazením 1. pojistného a to od počátku a pojišťovně tak zpětně žádné pojistné nepřísluší. V tomto duchu jsem i na dopis odpověděl, ale z pojišťovny mi přišlo, že smlouva nezanikla neuhrazením 1. pojistného, ale výpovědí. Dle mého laického názoru přece nemůžu vypovědět smlouvu, která vlastně nikdy nevznikla, resp. zanikla od počátku. V případě pojistné události v období do 27.11.08 by mi pojišťovna určitě žádné pojistné krytí neposkytla z důvodu nezaplacení 1. pojistného a tudíž z neexistence pojistné smlouvy. Jejich zpětné požadování úhrady pojistného (když vědí, že k žádné pojistné události nedošlo) mi nepřijde v souladu s právem a dobrými mravy. Děkuji za Vaší odpověď