FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna investiční poradenství je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA AKCIOVÉ TRHY

odpovídal(a): Redakce

Dobrý den, chtěl bych se zeptat na možnosti…

Dobrý den, chtěl bych se zeptat na možnosti investování cca 3000-5000 kč/měsíčně. S výhledem na 3-5 let. Jsem úplný laik, takže bych prosil o vysvětlení rozdílu mezi investováním do podílových fondů a akcií. A zajímalo by mě také jaké jsou náklady s případným zprostředkovatelem investičního záměru.

Dobrý den, Před deseti měsíci jsem si založil…

Dobrý den, Před deseti měsíci jsem si založil firmu. Protože jsem před tím byl hlášen na Úřadu práce a pobíral jsem asi osm měsíců soc.dávky, nebylo v mých silách se dopředu nějek více finančně zabezpeči. Nyní podnikám a momentálně jsem se dostal do malých potíží ohledně finanční stránky. Zkoušel jsem již snad vše co je v oblasti bank a jiných společností které poskytují úvěry , ale nikde mi nikdo nepomůže. Důvod: daňmové přiznání do mínusu (nebylo možné za pět měsíců od založení firmy a s dotací od ÚP vydělat na rozjezd), další potíže vznikjí dobou podnikání. Chci se tedy zeptat: je možné si vzít hypotéku , kde, a kde budou akceptovat moje problémy, a hlavně potřebuji vše v co nejkratší době. Děkuji za odpověď. S pozdravem Skalka Jiří.

Co znamená pojem administrátor u cenných papírů

Co znamená pojem administrátor u cenných papírů

Prosím jaké jsou výstupní poplatky u Sporoinvestu…

Prosím jaké jsou výstupní poplatky u Sporoinvestu a IKS peněžního trhu. Děkuji.

Dobrý den, chtěla bych se zeptat.Vlastním akcie z…

Dobrý den, chtěla bych se zeptat.Vlastním akcie z kupónové privatizace, které budou vyvlastňovat.Budu muset z tohoto příjmu platit daně?Předem děkuji za odpověď.

Dobrý den.Jak investovat volných 200000kč…

Dobrý den.Jak investovat volných 200000kč.Investice na3-5 let.Děkuji. Alois.

mám od několika emitentů akcie v listinné podobě.…

mám od několika emitentů akcie v listinné podobě. nyní jsem změnil adresu bydliště. tuto změnu jsem nahlásil na SCP.je třeba tuto změnu nahlásit i u emitentů?

Dobry den, chtela bych se zapojit do obchodovani…

Dobry den, chtela bych se zapojit do obchodovani na kapitalovem trhu (jeste vaham mezi akciemi a fondy). Jak se mohu zapojit do obchodovi na BCPP... je vhodny internet? Napriklad Brokerjet nebo fio? Ktery z nich je lepsi? .... nevim presne, jak zacit.. ci uzavrenim smlouvy v me bance ci jinak. Dekuji za radu. Lendrova

Dobrý večer. Rád bych prodal akcie KIS a. s.…

Dobrý večer. Rád bych prodal akcie KIS a. s. kapitálová IS České pojišťovny. Zkratka BLDKISIN a BLEKISIN. Počet CP 2 x 5000. Akcie jsem získal ve 2 vlně KP. poraďte prosím jak postupovat a kde je prodej nejvýhodnější. Díky Michal Hronek

Dobrý den. Chtěl bych se zeptat,kde bych získal…

Dobrý den. Chtěl bych se zeptat,kde bych získal víc informací o zahraničních akciích v spojitosti s výplácením a podmínkama pro vyplácení dividend.Myslím tím termíny držení akcií a termíny výplat dividend jednotlivých titulú. Děkuji

Přeji pěkný den. Mnoho jsem si zde početl o…

Přeji pěkný den. Mnoho jsem si zde početl o certifikátech, jako zajímavé možnosti investování, ale nikde jsem neobjevil, jak začít. Kde si mohu vybrat certifikát, který mi bude vyhovovat a zakoupit jej? Nemám zatím žádné zkušenosti s investováním. Děkuji za odpověď, s pozdravem, Ing. Martin Horák

Dobrý den, zajímám se o problematiku ekonomické…

Dobrý den, zajímám se o problematiku ekonomické přidané hodnoty (EVA). Mohli byste mi poradit některé publikace kde se o tomto ukazateli píše nějak konkrétněji. Děkuji

Vlastním akcie firmy Škoda Plzeň, která je v…

Vlastním akcie firmy Škoda Plzeň, která je v konkurzu a nástupnická organizace Škoda Holding se k otázce akcií nevyjadřuje. Je možno něco dělat s těmito akciemi ? Co a za jakých podmínek? Děkuji.

Dobrý den, omlouvám se, že volím tuto rubriku,…

Dobrý den, omlouvám se, že volím tuto rubriku, ale vhodnější jsem nenašla. Jsem zaměstnaná v prosperující firmě cca od února 2002. Momentálně jsem svou chybou zavinila manko ve výši 90 000 Kč. S firmou mám smlouvu o hmotné odpovědnosti, takže celou částku budu muset zřejmě uhradit. Bohužel můj průměrný čistý příjem je 14 000 Kč měsíčně a z toho měsíčně splácím částku 5440 Kč - úvěr u GE Capital Bank. (Zbývá uhradit ještě 134 180 Kč. Úvěr byl o cca 70 000 vyšší a nikdy jsem s jeho splácením neměla problémy.) Můžete mi prosím poradit, zda v této situaci existuje spolehlivá finanční instituce, na kterou bych se mohla obrátit se žádostí o půjčku? Vím, že bych ji dokázala splácet, ale předpokládám, že při takové výši úvěru u GE už mi v jinch bankách nic nepůjčí - a nebankovní instituce na mě působí nedůvěryhodně, nevím, kterou z nich si vybŕat, abych se nakonec netopila v dluzích. Problém dost spěchá, prosím o radu. Děkuji, Kočvarová

dobry den, mam stavebni sporeni, ukladam kazdy…

dobry den, mam stavebni sporeni, ukladam kazdy mesic 1500kc, respektive 18000kc rocne. Chci se zeptat, jestli je lepsi ukladam penize jednorazove (jednou za rok) nebo pravidelne mesicne. Dekuji.

Dobry den potrebovala bych poradit. Mam v…

Dobry den potrebovala bych poradit. Mam v hotovosti 35 000,- kc a chtela bych si zalozit sporici ucet.Za predpokladu,ze bych kazdy mesic vkladala 200,- kc.Ale bohuzel nevim do ktere banky je vlozit, ktery program zvolit, abych neprisla k ujme.Uz mam stavebni sporeni. Dekuji za Vasi odpoved.

Dobrý den,mám k Vám dotaz,který se týká mé 72leté…

Dobrý den,mám k Vám dotaz,který se týká mé 72leté maminky.Její manžel měl v druhé kupónové privatizaci akcie v Investiční společnosti podnikatelů,a.s.V roce 1996 zvolil prodej za tržní cenu,podepsal prodej a týden na to umřel.Transakce byla provedena a finanční částka byla odeslána na uvedenou adresu.Maminka částku nemohla na poště převzít jelikož akcie spadají do dědictví.Za půl roku po uzavření dědictví,kde zdědila tyto akcie,kontaktovala Investiční společnost a ta jí zaslala dopis,že transakce byla již provedena a odeslána,doporučila to řešit jako reklamaci na původní adrese Masarykovo nábřeží v Praze,kde již ta společnost neexistuje,vždy jí odkázali ,že transakce proběhla,ale peníze nikdy nedostala.Poradil by jste nám prosím,jak tuto situaci řešit a koho kontaktovat.Děkujeme za cennou radu.

Dobry den. Chtel by se na Vas obratit s prosbou…

Dobry den. Chtel by se na Vas obratit s prosbou co je mozne ucinit s akciemi z kuponove privatizace, ktere se jiz verejne neobchoduji (zda-li je vhodne se obratit primo na akciovou spolecnost) a co v pripade, ze je spolecnost v likvidaci (ve SCP mam tyto CP stale uvedeny pouze s poznamkou v likvidaci). Jakym nejvhodnějsim zpusobem, by bylo mozno reagovat? Dekuji za odpoved

Dobry den, rada bych investovala pul milionu CZK…

Dobry den, rada bych investovala pul milionu CZK na 1 rok do bezpecnych investic, kde je ale urok z vkladu vyssi nez 2 % p.a. Uvazovala jsem o terminovanych uctech, ale tam je vetsinou vynos nizsi a u ostatnich vynosnejsich investic je nutnost vlozit penize na delsi dobu.

Mám akcie Č. Telecomu, valná hromada má být 23.6…

Mám akcie Č. Telecomu, valná hromada má být 23.6. Jakým způsobem mi bude předána event. dividenda?