FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna investiční poradenství je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA AKCIOVÉ TRHY

odpovídal(a): Redakce

Dobrý den, od loňského roku se snažím orientovat…

Dobrý den, od loňského roku se snažím orientovat v oblasti investování a spoření. Své portfolio už mám sestaveno. Nicméně momentálně mám finance, které chci investovat pouze do akciových fondů v CZK měně. Vzhledem k tomu, že fondů je opravdu mnoho, potřebovala bych alespoň nějaké doporučení či tip do jaké oblasti investovat. Mám na mysli, co si myslíte, že v budoucnosti by mohlo být v kurzu. Přemýšlela jsem o komoditách nebo například o fondech, které jsou zaměřeny na nemovitosti či vodního hospodářství… nebo zaměření regionální ( BRIC ). Vím, že se nemám řídit minulou výkonností. Všude tyto informace jsou, ale nikde nevidím prognózu, který sektor by mohl v budoucnu „ vynášet „. Komodity, farmacie, průmysl? To je otázka. Také přemýšlím nad investováním do fondů životního cyklu. Jaké na to máte názory? Nejsou tyto fondy zatíženy zbytečně nákladnými prostředky? Pokud si myslíte, že je to dobrá volba, jaký fond však zvolit? Od PIONNER, CONSEQ, ČP INVEST či ISČS? Je lepší investovat do těchto fondů nebo do klasických akciových? Chtěla bych pravidelně investovat cca 20 let. Je mi 31. Ráda bych, aby jste mi prosím dali čistě objektivní tip. Nerada bych, aby jste doporučovali dle společnosti s kterou máte smlouvu a vyšší provize. Děkuji za brzkou odpověď. P.S. Myslíte si, že je vhodné nyní jednorázově investovat nebo raději počkat opět na korekci…. Je však otázkou, zda přijde ještě v blízké době nebo opět až na jaře… myslíte si, že by nyní nákup akcií by byl zbytečně nevýhodný? A ještě jeden dotaz... přemýšlím o fondech BRIC od ČSOB, Český akciový fond od Reiffensbank. Co myslíte? Má to budoucnost? Nebo se mám přímo zaměřit na certifikáty?

Mám exekuce na plátu a zablokován účet.Navíc jsem…

Mám exekuce na plátu a zablokován účet.Navíc jsem cizinec s trvalím pobýtem od r.1982.Potřeboval bych poradit jak z toho ven co neidřiv,protože jsem zcela bez prostředku. Děkuji za odpovědˇ.

Dobrý den, mám momentálně na devizovém účtu u ČS…

Dobrý den, mám momentálně na devizovém účtu u ČS kolem 10000 EUR. Úroky jsou na tomto termínovaném účtu téměř 3% což je slušné, nicméně vzhledem k posilující koruně, přemýšlím, jestli nemám směnit a investovat. Co si o tom myslíte? Díky! S pozdravem M. Šlesingr

Dobrý den! Chtěla bych co nejlépe zhodnotit…

Dobrý den! Chtěla bych co nejlépe zhodnotit 120000 Kč, které budu potřebovat tak za 5 let na bydlení.Zatím jsem se informovala o zajištěném fondu u ČMSS, kde by mi měl údajně naskakovat úrok kolem 9,5 %. Je tato investice bez rizika?Nemohu o své peníze přijít? Poradil by jste mi jinou možnost zhodnocení těchto prostředků? (Stavební spoření už jedno mám). Děkuji za odpověď.

Pekný deň prajem. Volá sa Vanda Zajacová, som…

Pekný deň prajem. Volá sa Vanda Zajacová, som zo Slovenska. Mám veľký záujem kúpiť si knihu od autorov F. Sharpe a G. J. Alexander "Investice", ale neviem ju nikde zohnať. Tak sa Vás chcem opýtať, či by ste mi nevedeli poradiť, kde by som ju ešte mohla dostať kúpiť. Ďakujem za odpoveď s pozdravom Vanda Zajacová

Dobry den,mam zhruba 100000 usd a soucasny vyvoj…

Dobry den,mam zhruba 100000 usd a soucasny vyvoj kurzu me nuti premyslet co s nimi-zmenit na jinou menu nebo investovat do nemovitosti,co byste me poradily?

Dobrý den! 30.11.mi vyprší smlouva s českou…

Dobrý den! 30.11.mi vyprší smlouva s českou spořitelnou - životní pojištění, které mi založila babička a naspořila mi tam 125.000 Kč. Momentálně studuji a peníze zatím nepotřebuji, ale předpokládám, že tak za 5 let je budu potřebovat na bydlení. Chtěla bych je uložit někam, kde by se mi alespoń trošku výhodně zúročili. Uvažuji o dalším životním pojištění nebo stavebním spoření, nevím ale u které instituce je to nejlepší. Co by jste mi poradil?

Dobry den, nabidla se mi k dispozici koupe…

Dobry den, nabidla se mi k dispozici koupe pozemku(ve SR), ale nejsem si jisty, jestli koupi uskutecnit nyni, anebo po zmene meny na Euro(tzn. az behem roku 2008). Melo by Euro vliv na cenu pozemku ??? Jestli by cena byla vyssi ci nizsi ??? Dekuji za odpoved.

Dobrý den, ráda bych se dověděla jaký práva a…

Dobrý den, ráda bych se dověděla jaký práva a povinosti má člen Dozorčí rady akciové společnosti. Předem Vám děkuji za odpověď

Dobrý den, ráda bych se dověděla jaký práva a…

Dobrý den, ráda bych se dověděla jaký práva a povinosti má člen Dozorčí rady akciové společnosti. Předem Vám děkuji za odpověď

Dobry den, rada bych se informovala cim se lisi…

Dobry den, rada bych se informovala cim se lisi sporitelni a uverova drizstva od bank? Dekuji. S pozdravem Magda Baumrukova

Dobrý den, v současné době mám zhruba 750000kč…

Dobrý den, v současné době mám zhruba 750000kč na běžném terminovaném účtu a přemýšlím co s nimi, chtěl jsem Vás požádat o radu a zároveň se zeptat komu a kolik se za takové služby platí, případně doporučit někoho kdo do svých služeb zahrnuje spíše dynamické produkty kromě akcií. Můj očekávaný výnos je cca 15% p.a. Děkuji za odpovědi

Investice do komoditních akcií

Dobrý den. Před časem uvedla na trh firma ETF Securities tzv. komoditní akcie. U nás tento produkt prodává Patria Direct. Doporučil byste mi investovat do tohoto produktu? Jaké tam jsou rizika? Děkuji.

Dobrý den, chci spořit mé 3 měsíční dcerce 500 Kč…

Dobrý den, chci spořit mé 3 měsíční dcerce 500 Kč měsíčně a zároveň jí pojistit proti úrazu do věku 18 let. Co by jste mi doporučili za nejvýhodnější produkt, nebo kombinaci produktů?

Dobrý den, mám několik otázek a moc Vás prosím…

Dobrý den, mám několik otázek a moc Vás prosím o rady. Studuji ve Velké Británii International Business a do 15.11. musím zpracovat projekt o Covered Interest Rate Parity (CIP) mezi Českou Republikou a Spojeným Královstvím. Materiály o UK jsou k dispozici v každé druhé business příloze, Spot exchange rate pro CZK/GBP a GBP/CZK také není problém, ale zjistit Forward Exchange Rate v České Republice je skoro nadlidský úkol. První týden jsem projížděla internetové portály a hledala a hledala, bez výsledku. Ve čtvrtek se mi byla kamarádka zeptat v bance a tam ji oznámili, že to vypadá, že o tom ví více než oni sami, takže také bez výsledku. Nedávno jsem se zaregistrovala na www.citco.cz a ráda bych Vás poprosila o pár informací: Jde o to, že honím arbitrage opportunities. Umělý model: jsem vlastníkem českého kapitálu 100.000.000CZK a na základě spot je směním za libry aby mohla investovat v UK (interest rates zjistím podle www.ft.com, ussually jsou okolo 6%) A teď přichází můj problém, chci vstoupit do smlouvy o forward exchange rate a: 1. Potřebovala bych znát forward exchange rate na 1 rok pro přeměnu libry na korunu a jednalo by se o částku okolo 2.800.000 liber. (Jde o to že honím arbitrage opportunities) 2.Jak je tato smlouva hodnocena, jako 360, nebo 365 dní? (Chystám se totiž investovat v UK na jeden rok, tak jestli to nekoliduje) 2.Jaká byla forward exchange rate na 1 rok před rokem, když ještě nebyla koruna tak silná? (stačí orientačně, toto je jen doplňková informace. Předem moc děkuji za odpověď. Omlouvám se za Váš čas, ale už vážně nevím, kde jinde hledat. S pozdravem a přáním krásného dne, Jitka Altmanová

Komerční banka má nový podílový fond AMETYST 2…

Komerční banka má nový podílový fond AMETYST 2 určen pro konzervqativní zákazníky. Zajímá mne váš názor na tento fond. Děkuji za odpověď. Jakubec

Dobry den, aktualne resime stavbu domu.…

Dobry den, aktualne resime stavbu domu. Realizaci budeme hradit prodejem 2 bytu. U druheho mensiho bytu zvazuji nasleduji : 1)byt neprodat,pronajimat - cisty vynos mesicne 4 000 investovat do hypoteky na 20let, cca. 580 000, tu prostavet v dome 2)byt prodat za 850 000, z toho 580 000 prostavet v dome a 270 000 investovat na 20 let do nejakeho fondu (napr. ING cesky akciovy) Muzete mi, prosim, sdelit Vas nazor, zda by nektera z variant mohla mit jednoznacne vyssi vynos? Pro upresneni - byt je ve Zline, stary asi 3 roky, nicmene v lokalite velkeho sidliste. Dekuji za odpoved/nazor. Rolenc Jan

Prosím o informaci zda se dají a jakým způsobem…

Prosím o informaci zda se dají a jakým způsobem prodat cenné papíry AGB II ( nyní asi Investage )z kuponové privatizace. Jaká je jejich cena ( 1 kuponová knížka ) a kde se dá prodej uskutečnit. Přišel mi domů leták s nabídkou 2400 - 4000,- Kč podle počtu CP. Je to slušné nabídka ? Děkuji.

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jsem začínající…

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jsem začínající podnikatel v maloobchodu s textilem s velikostmi XXXL. Proto jsem se chtěla zeptat jestli můžu požádat od Evropské unie nějaký grant na podnikání a co proto musím udělat. Děkuju předem za Vaši odpověť. Šárka Vandrovcová.

Preji krasny den. Mam otazku ktera se tyka nasi…

Preji krasny den. Mam otazku ktera se tyka nasi meny. Nase mena stale pritvrzuje a boura hranice kurzu dolaru a libry. Nejsem zadnej odbornik na ekonomiku a proto me zajima jestli tento trend bude postupovat stale a nebo se koruna vrati na nejakou hodnotu zpet. mam nejake investice v uvedenych menach a premyslim jestli neni nejvysi cas je promenit na Kc. Muzete me dat nejakou radu a nebo odkazat na nejakeho odbornika v teto veci? Dekuji za odpoved