FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna investiční poradenství je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA AKCIOVÉ TRHY

odpovídal(a): Redakce

nezisková a příspěvková organizace

Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat, jaký je rozdíl mezi neziskovou organizací a příspěvkovou organizací. Děkuji Lenka Ošmerová

připisování úroků

Založím dva spořící účty. Na obou účtech bude 100 000Kč a oba budou úročeny 3%. Jeden účet bude úrok připisovat měsíčně a druhý denně. Projeví se to na výnosu účtu? Děkuji

Dobrý den,mám l.dotaz ohledně vystavené faktury v…

Dobrý den,mám l.dotaz ohledně vystavené faktury v hotovosti podnikatelem mé klientce s textem výroba a montáž vestavěné skříně dne13.12.07 na 38650 bez DPH,19% DPH 7343,50 celkem 45993,50 dále pak druhou fa 29.12.07 fa v hotovosti na 34450 bez DPH,19% 6545,50 celkem 40995,50 s textem prodej a montáž posuvných dveří do vestavěné skříně.Klient je plátce DPH vede DE. Obě tyto faktury jsem chtěla zaúčtovat jako hmotný majetek a odpisovat ho. Klient mi sdělil, že je to nesmysl a mám to zaúčtovat každé zvlášť a dát rovnou do nákladů. Podle mne je to špatně, neboť z druhé fa vyplývá, že dveře patří ke skříni. Navrhla jsem, že fa musí mít pak jiné znění, abych je mohla zaúčtovat jak si přeje. Mám pravdu nebo ne? 2.dotaz se týká služební zahr.cesty podnikatele 14-15.12.07,kdy si musel ve Vídni vybrat 100 EUR z bankomatu plat.kartou dne 14.12.Banka tento výběr zaúčtovala až 21.12. Vzhledem k tomu,že podnikatel nemá devizový účet a vždy si ze svého osobního účtu vybere peníze a pak je smění za valuty cca l-2 do roka, tak takové transakce zaúčtovávám tak,že účty ze zahr.za PHM,parkování převedu na Kč dle data a dev.kurzu ČNB a účtuji jako hotovostní výdaj. Stravné nad 12 hod. bez dokladu účtuji dle zákona a v deníku zaúčtuji jako nepeněžní výdaj ovl.základ daně. U výše zmíněné transakce jsem u banky zaúčtovala jako osobní výběr a účty jsem účtovala jak již výše zmíněno. Vím, že by to tak nemělo být, ale jakmile bych prováděla transakce výdej pokladna na výměnu valut, pak zase příjem valut v Kč na pokladnu a pak zase výdej Kč na služ.cestu jako zálohu, dále příjem zálohy a následné vyúčtování dle paragonů. To se mi zdá v tak minimálních sl.cest složitý proces. Snad jsem se do toho moc nezamotala. Je to možné takto účetně zkrátit, jak jsem popsala? Moc děkuji za odpovědi, přeji hezký večer. Marie

Mám peníze v podílovém fondu ING-Český akciový…

Mám peníze v podílovém fondu ING-Český akciový fond. V současné době v souvislosti s propadem akcií jsem již ve značné ztrátě.Jaký je Váš názor, držet nebo prodat? Neumím sama vyhodnotit.Děkuji

Mám stavební spoření z roku 2001, už se blížím k…

Mám stavební spoření z roku 2001, už se blížím k cílové částce. Úrok 3 %, po skončení 50 % úroků navíc. Mohu navýšit cílovou částku a o kolik přijdu na úrocích? Díky za odpověd

Dobrý den. Chtěl bych se zeptat, jaký je Váš…

Dobrý den. Chtěl bych se zeptat, jaký je Váš názor na další vývoj české koruny k USD.

splaceni hypoteky

Dobry den, mam momentalne k dispozici financi prostredky na doplaceni hypoteky v EURO, jsem v polovine splaceni hypoteky a ocekavam narust uroku z puvodniho 4,65 na 5,55. Soucasne vsak EURO ztraci a koruna ziskava, mam si koupit CZK a doplatit hypoteku nebo to neni dobry napad a mam radeji pokracovat ve splaceni hypoteky v CZK a drzet EURO az do prechodu na jednotnou menu? (Jedna se o castku cca 50 000 EURO, za kterou kterou bych mel koupit CZK a ktera by stacil ana doplaceni hypoteky).

Jak obchodovat na burze

Jak obchodovat na burze.

dotace pro podnikatele

Dobry den,obracim se na vas s dotazem ohledne cerpani dotaci pro zacinajici podnikatele.Je lepsi zadat o dotace pred startem podnikani nebo po zacatku a hlavne kde se mam ohledne dotaci pohybovat?tz.kde zadat? Diky. hezky den

Jak nejlépe investovat částku 100 000 Kč na dobu…

Jak nejlépe investovat částku 100 000 Kč na dobu jednoho roku ,tří a pěti let ?

Dobry den, mam na ucte cca. 6 000 EUR a v…

Dobry den, mam na ucte cca. 6 000 EUR a v posledni dobe me desi stale posilovani ceske koruny. Jakou lze ocekavat prognozu do budoucna ? Poradili byste me prosim, jak nejlepe tuto castku investovat, popr. nebylo by vyhodnejsi vymenit EUR za CZK ? Od roku 2002 jsem diky silne korune prisel o vice jak 30 tis. Kc. Dekuji za Vasi odpoved... S pranim hezkeho dne Pavel Dvorak

Dobry den, v prubehu roku jsem realizoval…

Dobry den, v prubehu roku jsem realizoval nekolik akciovych obchodu v relativne kratkem obdobi (<6 mes.), ktere dopadly ziskove. 1) Mohu se vyhnout zaplaceni dane tim ze cenne papiry ktere drzim a na kterych jsem aktualne v minusu prodam a zpetne nakoupim(poplatky by me staly min)? Muze se takovato "ztrata" krizit se ziskem z jineho papiru? Musi byt tato ztrata realizovana v obdobi kratsim nez 6m? 2) Nakupy a prodeje byly rozlozene v case, neprodal jsem vse - muzu pro vypocet dane vzit ty nakupy a prodeje ktere v ramci relevantnich papiru vytvareji nejmensi zisk (kauzalita samozrejme zachovana)? dekuji za informace s pozdravem V. Stumbauer

Dobrý den,chtěla bych poradit,kam se mám obrátit…

Dobrý den,chtěla bych poradit,kam se mám obrátit,když bych svým čerstvě narozeným dvojčátkům chtěla ukládat peníze,ale nemám zájem o pravidelné platby,chtěla bych nějaké zúročení a kontrolu nad účtem i při jeho vybrání.Pokud by k tomu byla i nějaká státní podpora,bylo by to fajn. Děkuji za zodpovězení mého dotazu,pěkný den, Tymešová

Jaké jsou soudobé trendy na finančním trhu?

Jaké jsou soudobé trendy na finančním trhu?

Dobry den, pracoval jsem nejakou dobu v zahranici…

Dobry den, pracoval jsem nejakou dobu v zahranici a ted mam urcitou sumu prostredku v australskych dolarech a rublech. Kurs zejmena rublu proti korune se pro me vyviji velmi negativne. Rad bych vedel, jestli mam rubly vymenit za CZK hned nebo pockat az se rubl zvedne. Je to vubec realne? Velmi bych stal o Vas nazor. Predem dekuji. Srdecne zdravi, Karel Smejkal

Dobrý den,tentokrát nevím,kde je správné obrátit…

Dobrý den,tentokrát nevím,kde je správné obrátit se o radu,takže píšu na tři místa.Vám,právnímu a daně a účetnictví. Zajisté sledujete co se děje v české ekomicke,tzn. i na burze cenných papírů.Můj dotaz směřuje přímo na titul Zentiva.Jak jistě víte,v červenci poslala firma-majoritní vlastník akcií-akcie během jednoho dne o 16% dolů. Domnívám se,že to bylo účelové, že tato firma vykázala klamné výsledky hospodaření za 2.Q.roku 2007 a tyto zveřejnila pro širokou veřejnost,tj. i pro odborníky(týden předtím v televizi vystoupil zástupce firmy,broker z jiz neexistujíc makl.společnosti a prohlásil,vše ok,cena neklesne pod 1300Kč atd.).Není to podivvné? Po warningu před 3.Q. byl (nyní uvedly špatné hosp.výsledky)následný hluboký pokles o dalších cca 15-17% během několika minut po otevření burzy.Toto podruhé bylo jako přes kopírák,firma dala warning,ze budou špatné výsledky (domnívám se,že papír snese všechno),tzn. že kromě špatných akvizic v Rumunsku a Turecku oravdu ve firmě,která údajně sídlí v Nizozemí,pak Lucembursku....byly hosp.výsledky za 3 .Q. 2007 znovu zkresleny.Kdo má právo prošetřit hospodaření firmy před ročními výsledky?Co udělá Zentiva? Pošle akcionáe ke dnu,jenom proto,že byly opět špatné výsledky, anebo vytunelovala sama sebe a někdo se obohatil (nakoupil za levno,prodal kolem 1600Kč,a ted srazil cenu,aby mohl nakoupit znovu?).Chování Zentivy tomu napovídá a akcionáři v panice o své peníze přilili bezním do ohně. Dnes akcie je cca za 900Kč. Znovu otázka: Kdo může kdykoliv provést neohlášený audit této zahraniční firmy? Ještě před roční závěrkou?Téma je ožehavé,ale pokud jste finančně zainteresván,i bolestivé.Umíte mi odpovědět?Co provede Zentiva jako firma v lednu-únoru,kdy už budu znát výsledky roční závěrky?Zase Profit warning?Akcie firmy poklesly cca o 35%!!a tot česká burza nepamatuje.Případně prosím o zaslání kontaktů na kompetentní orgány,kde se mohu s tímto dotazem brátit.(NECHCI OTIŠTĚNÍ TOHO DOTAZU NA WEBU),ŽÁDÁM PÍSEMNOU ODPOVĚĎ NA EMAIL.

Dobrý den, jsme vlastníky panelového bytu 1+1 v…

Dobrý den, jsme vlastníky panelového bytu 1+1 v OV, který v současné době obývá syn, který si v pořizuje byt z nové výstavby ovšem větších rozměrů a tento byt by chtěl proto prodat (cca 1 400 000). Řešíme tedy dilema,zda nemáme raději synovi peníze které máme k dispozici poskytnout a současný byt si s manželkou ponechat a pronajímat ho (jsme nastávající důchodci a nechceme si přidávat do budoucna zase nějaké větší starosti s pronájmeme bytu související) a nebo peníze v uvedené výši raději investovat jinak (fondy peněžního trhu ap.). Rádi bychom znali Váš názor a prosíme proto o radu. Děkuji.

Dobrý den, jsem naprostý laik v peněžních…

Dobrý den, jsem naprostý laik v peněžních otázkách. Ke konci roku mi končí stavební spoření,které chci ukončit.Nevím jaké mám dále zvolit spoření.Jestli nové stavební spoření(rekonstrukci ani přestavbu nechystám)nebo jiný druh spoření. Nabídek je mnoho a já se nevyznám v rozdílech a hlavně výhodách.Děkuji za radu

Dobrý den, může lidové bytové družstvo odprodat…

Dobrý den, může lidové bytové družstvo odprodat pozemek kolem bytového domu (předzahrádka, zelená plocha) na základě usnesení členské shůze za cenu nižší než je cena odhadní? Jedná se o převod posledního z 8 bytů v domě do osobního vlastnictví. Byt má samostatný vchod. Děkuji za odpověď

dobrý den. Uvažuji o investici cca 400000,- Kč na…

dobrý den. Uvažuji o investici cca 400000,- Kč na dobu 5 let do ING fondů se středním až vyšším rizikem. Pomůžete mi některé vybrat. Zhruba do 5 fondů. S pozdravem Luděk