FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna investiční poradenství je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA AKCIOVÉ TRHY

odpovídal(a): Redakce

financování podnikání

Dobrý den, mám dotaz ohledně zafinancování malé čerpací stanice, nepodnikal jsem a jsem spolužadetel manželky při půjče na dům. Nevím zda existuje nějaká možnost ůvěru nebo jiné možnosti financování ČS,při těchto podmínkách. Jedná se mi zhruba o částku cca 2mil.KČ Děkuji za odpověd

financování investice

Dobrý den, od ledna 2009 podnikám na vedlejší činnost v hostinské oblasti.Potřebovala bych půjčku asi 150tisíc na drobné zainvestování,ale nevím,kam se obrátit,prosím poradíte mi?Bar mám v pronájmu. Děkuji BizkEv

životní pojištění

Dobrý den, mám takovýto problém: Loni jsem zrušil smlouvu Životního pojištění, které jsem si předtím daňově odečítal. Jsem povinen tuto odečtenou částku uvést do daňového přiznání jako příjem? Předem děkuji za odpověď

financování výstavby RD

Dobrý den, mám stavební pozemek o výměře 16.000m2, jehož odhadovaná hodnota je 7,6 mil.Kč. Mám v úmyslu na tomto pozemku vystavět řadové domky, hřiště a park pro děti, jelikož poblíž tohoto pozemku žádné vyžití pro děti není. Výstavba vč. inž.sítí i hřiště a parku vychází cca na 65mil.Kč. Jsem ale na MD, a nevím, jak postupovat při vyřizování hypotéky (nebo mohu získat i nějaké dotace??), jestli vúbec na nějakou hypotéku mám nárok. Mám člověka, který by mi mohl ručit dvěma nemovitosmi v celkové hodnotě 7mil.Kč nebo stejně velkým pozemkem ve stejné hodnotě + dvěma nemovitostmi. Také nevím jak postupovat - jestli založit s.r.o. nebo zda stačí, když si vyřídím pouze ŽL na stavebnictví. Děkuji, s pozdravem I.

investice do koupaliště

Dobrý den, nedaleko mého bydliště se nachází koupaliště, které je již asi 3 roky mimo provoz. Všichni o koupi jen spekulují. Koupaliště se prodává za 14mil.Kč, dále jsou však nutné investice asi 8mil.Kč na rekonstrukce, aby koupaliště splňovalo hygienické podmínky. Bohužel všakk nemám dostatek financí. Vím, že mohu získat dotace, ovšem nevím, jak v tomto postupovat, kam se obrátit, od koho dotace žádat a v jaké výši. Koupaliště je velké s toboganem, bazénem a brouzdalištěm pro děti, dá se zde vybudovat i menší hřiště, např.na volejbal, apod. Děkuji za rady. I.

dotaze z EU

Dobrý den Vážený pane(í), chtěl bych se zeptat, jestli bych měl nárok na dotaci nebo na výhodnou půjčku z některého evropského programu? Chtěli bychom, já a bratr, začít pracovat v lese, a to těžit dřevo. Do začátku si musíme koupit motorovou pilu, lesnický traktor a potřebné příslušenství, to znamená investici okolo 500 000 CZK. Pomůže nám v tomto případě evropská unie? Za odpověď mnohokrát děkuji S pozdravem Ondrěj HAVRÁNEK

Pojištění vkladů v penzijním fondu

Dobrý den, chtěla bych vědět, na kolik Kč nebo EUR jsou pojištěny vklady u penzijního fondu u penzijního připojištění. Děkuji za odpověď.

LBBW bank

Dobrý den, mám k Vám prostbu o radu. V současné době mám vedený běžný účet u KB, spořící jsem kvůli velice nízké úrokové sazbě zrušila. Založila jsem si spořící účet v LBBW bank, protože nabízejí úrok 2,5 procenta. Mám ale obavy z této banky, protože je malá a v minulém roce vykázala ztráty a tak jsem tam ještě své peníze nepřevedla. Vím, že každá banka má pojištěné vklady, ale nechci riskovat, že by zkrachovala a já musela potom své peníze težko a dlouho dostávat zpět. Nikde jsem se nedočetla žádného hodnocení této banky. Jedná se o cca 700 000 Kč, které mohu mít vázané maximálně 3 měsíce. Prosím o radu, zda je převést bez obav na již vytvořený spořící účet v LBBW bank, nebo kam je uložit? Mockrát děkuji Eva S.

zdravotní pojištění

Dobrý den, 31.1.2010 ukončím pracovní poměr, zaregistruji se na Úřadu práce. Je mojí povinností sdělit tuto informaci zdravotní pojišťovně? Pokud ano, do kolika dnů od ukončení pracovního poměru mám tuto změnu zdravotní pojišťovně nahlásit? Děkuji za odpověď

zloté z roku 1982 a 88

Dobrý den, nevím jestli jsem vybrala správnou sekci. Našla jsem po zemřelé mamince několik zlotých, ve směnárně mi sdělili, že tyto bankovky již nejsou platné a tudíž nejdou směnit. Prý snad někde v Polsku v nějaké bance. Bankovky jsou vydany v roce 1982 a 88. Prosím o radu, zda je ještě nějaká možnost peníze směnit. Velice děkuji. Jirkovska

společnosti EF CZ

Dobrý den, obracím se na Vás ve víře, že se mi dostane takové odpovědi, která mi pomůže k vyřešení dané situace. Sama jsem státním zaměstnancem Českého statistického úřadu a setkávám se denně s různými problémy , které je potřeba operativně řešit. Nyní jsem v situaci já, kdy potřebuji odbornou radu kam se obrátit, či jaké kroky udělat. Již několik dní studuji na internetu a ze všech dostupným prostředků informace o společnosti EF CZ, s.r.o.,IČO 27088782, kterou mimo jiné prověřovala i Česká národní banka , shledala a po té i udělila této společnosti finanční postih. Tato společnost bez úhony nadále funguje na našem trhu, oslovuje mladé, nezkušené lidi a hlavně studenty a nabízí své jak říkají oni odborně produkty. Bohužel došlo k tomu, že i můj nevlastní syn byl osloven a v dobré víře získat nějakou brigádu, jak mu to bylo prezentováno podepsal s touto společností tzv. Benefiční smlouvu a teprve po té nás o tom obeznámil. Po důkladném prostudování smlouvy a všech dostupných článcích na internetu jsem si jen potvrdili naší doměnku, že jde skutečně o neseriozní společnost, která svými velice dobře vyškolenými pracovníky dokáže během dvou hodin tohoto mladého, naivního člověka doslova zblbnout, aby podepsal smlouvu. Navíc ji musí podepsat do 24 hodin od pomysleného sezení a tudíž je v určité míře vyvinut tlak, nepřímý, ale o to víc účinný. Vůbec z jejich strany není nabízena možnost odstoupení od smlouvy, což také svědčí o neserioznosti, a pokud na odstoupení trváte , čeká dotyčného dost vysoký finanční postih, cca 20000kč + 19%DPH, tj 24000kč. Dle mého mínění je toto jednání a tento postup v rozporu se zákonem a z tohoto důvodu se na Vás též obracím. Můj syn není zdaleka jediným člověkem, který takto doslova naběhl , o tom svědčí i rozsáhlá dikuse na webových stránkách. Prosím Vás tedy o pomoc v této otázce, jaké kroky učinit, aby došlo ke zrušení smlouvy bez finanční sankce. Jsem jednoznačně přesvedčená, že metody, kterými EF CZ láká do svých sítí nové oběti jsou vedeny cíleně a ač to nepůsobí, je vyvíjen psychologický tlak. Jednu schůzku na synovu žádost absolvoval můj muž a byl téhož názoru. Předem Vám velice děkuji za pomoc.

Nebankovní půjčky

Dobrý den, jsem začínající investor a chtěl bych rozjet projekt nebankovních půjček, ale nemůžu nikde narazit na zákoníky ohledně půjčování peněz na www.sagit.cz kde především prodáví úz-tka jsem žádné právní předpisy nenašel tímto vás prosím jestli by jste mě nemohli odkázat na příslušné zákony a předepisy, děkuji z pozdravem A.M.

pravidelné investice do podílových fondů

Dobrý den, od začátku roku 2008 pravidelně investuji do akciových fondu Raiffeisen. U některých mám z mého pohledu poměrně zajímavé zisky. Nicméně nevím zda není právě teď dobré je vybrat a investovat jinam (bezpečněji), či zda mám stále spořit. AT0000A063S2 Raiffeisen-Český akciový fond (pravidelně 850,-) Investováno: 24000 Aktuální hodnota : 35000,- AT0000745872 Raiffeisen-Euroasien-Aktien (pravidelně 1500,-) Investováno: 46000 Aktuální hodnota : 63000,- Pozn.: původně jsem chtěl tyto fondy volit jako alternativu důchodovému spoření, ale začínám mít trochu obavu z paradoxně dobrého zhodnocení za tak krátkou dobu, nerad bych zažil opak v důchodu (cca za 30let do důchodu). Děkuji

Spotová a termínovaná cena

Dobrý den, chci se zeptat, jaký je rozdíl mezi spotovou cenou a cenou termínovou? Spotová cena se dá říct, jako aktuální cena na trhu v souvislosti s finančními deriváty? Děkuji za odpověď.

Pojištění vkladů v MBank

Dobrý den, jsou vklady MBank garantované státem? Je bezpečné mít tam uložené finance? Děkuji moc za odpověď.

Živnost - název firmy

Dobrý den, prosím Vás, jestliže bych si založil živnost jakožo živnostník..nemohu mít svůj název firmy ale musí obsahovat mé jméno že? Předem děkuji za odpověď. Marek

Bianco šek

Dobrý den, chci se zeptat, co znamená pojem bianco šek? Je to v souvislosti s financováním? Děkuji za odpověď. Marek

Předčasné splacení dluhu

Dobrý den, nevím, jestli píšu do správné kategorie. V květnu 2005 jsem půjčil 150000 kč, s 6% ročním úrokem z nesplacené částky a splátky byly po 2000 kč/měs. Začátek splácení je od srpna 2005. Teď v listopadu se mi dlužník ozval, že má peníze a chtěl by to doplatit najednou. Mohli byste mi poradit s navýšením úvěru? Nechci okrást ani jeho ani sebe. Mám vše právnicky ošetřené, ale předčasné splacení jsme ve smlouvě neujednali.

Axa Generace X

Dobrý den, uzavřel jsem smlouvu s AXOU GENERACE X. Mohu tuto smlouvu zrušit do dvou měsíců od uzavření. Děkuji Kopecký

RPSN

Dobrý den, chci se zeptat ,,RPSN“ zahrnuje i poplatek za sjednání spotřebitelského úvěru a poplatek za vedení úvěrového účtu? Nebo je RPSN čistě jen úroková sazba např. 15 %? Děkuji za odpověď. Nashledanou