FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna financování bydlení je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA STAVEBNÍ SPOŘENÍ

odpovídal(a): Redakce

Dobrý den, mam dotaz ohledně hypotečního úvěru.…

Dobrý den, mam dotaz ohledně hypotečního úvěru. Sestra mé přítelkyně má takový problém. Měli by zájem o koupi rodinného domu za výhodnou cenu, který je ovšem nabízen v aukci a je nutno složit požadovanou částku v hotovosti.Přesněji 600 000,- Kč. Mají vůbec nějakou šanci získat na tento účel hypoteční úvěr? Rodinný příjem se pohybuje okolo 15 000,- Kč. Jsou to manželé věkově do 26 let ( 23 + 26 let ) žena je na mateřské ( 1,5 leté dítě ). Počítám, že splátkový kalendář by byl např. na 20 let. Děkuji za radu, pokud tedy vůbec nějaká je. S pozdravem Jan Petrus

Dobrý den, ráda bych se zepatala, zda neni…

Dobrý den, ráda bych se zepatala, zda neni problém získat hypoteku za účelem rekonstrukce staršího rod. domku, a to v případě, že nemáme uspořeny žádné fin. prostředky. Čistý příjem dvoučlenné rodinny je 15.000 měíčcně. Děkuji, N. Hnátková

Zprostředkuji dotaz známého. Potřebuje získat…

Zprostředkuji dotaz známého. Potřebuje získat hypoteční úvěr na odkoupení vlastnického podílu nemovitosti (spoluvlastníkem je můj bratr). Ten mu svůj podíl chce prodat. Jde dle jeho vyjádření o dědický podíl (tedy nevím, zda je již vlastníkem nebo mu je část nemovitosti pouze odkázána - což je utčitě dost podstatná skutečnost). Mohu to však zjistit a upřesnit. Je možné získat takový úvěr a za jakých podmínek? Děkuji za odpověď. ZH

K získání družstevního bytu potřebuji zaplatit…

K získání družstevního bytu potřebuji zaplatit vstupní poplatek 600 tisíc Kč. Je možné si vzít úvěr u ČMSS, kde mám uzavřenou smlouvu v prosinci 2002 a naspořenou částku 160 000Kč.Za Vámi zaslanou odpověď předem děkuji

Na konci roku 2002 jsme si s manzelkou poridili…

Na konci roku 2002 jsme si s manzelkou poridili starsi domek na hypotecni uver. V roce 2003 zavedl stat 2% prispevek na porizeni starsiho bydleni. Mame na tuto podporu take narok, pripadne jak bysme ji mohli ziskat? Podminku veku do 36 let a prvniho bydleni na hypoteku splnujeme.

Dobrý den, chtel bych se zeptat, nase rodina ma…

Dobrý den, chtel bych se zeptat, nase rodina ma rozestaveny dum, bydlime u prarodicu, a chteli bychom si pujcit od banky asi 500000 na jeho dostavbu. Problem je v tom, ze jsme 4 clenna rodina, 1 nezopatrene dite, mame nejake finance nasporeny (200000), ale nas mesicni prijem cisteho je pouze 15.000. Po dokonceni chce manzelka soukrome podnikat doma jako kosmeticka. Muzete nam dat nejakou radu, jak celou situaci vyresit? Dekuji Vaverka

Mam zájem o koupy nájemního domu v Brne v hodnotě…

Mam zájem o koupy nájemního domu v Brne v hodnotě 9000000 , měsíční výnostnost je 70000 až 130000 dům je po rekonstrukci má 10 bytů a rozsáhlé nebytové prostory a chtel bych vedet jak můžu získat úvěr na tento dům děkuji za odpověd.

Dobrý den, chci si koupit byt do osobního…

Dobrý den, chci si koupit byt do osobního vlastnictví, pracuji na živnostenský list, měsíční výdělek 20.000 hrubého. Mám uzavřeno stavební spoření s cílovou částkou 500.000 Kč, naspořeno 130.000 Kč. Je mi 30 let a jsem svobodná. Můžete mi, prosím, sestavit program, který by mi umožnil financování koupě bytu do maximální výše 1400.000 Kč. Děkuji Kalvodová

Dobrý den Chtěl bych si koupit barák za 1 100…

Dobrý den Chtěl bych si koupit barák za 1 100 000,-Kč. Moje situace je následující. Bydlíme s manželkou sami bez dětí v bytě 2+1 v hodnotě 400 000Kč. Manželce bude končit Stavební spoření v září 2004 s částkou 110 000,-Kč. Já mám také stavební spoření které bude končit prosinec 2007 a bude na nem uloženo 130 000,-Kč ale mohu si vzít překlenovací uvěr až do 280 000,-Kč. Moje myšlenka byla i taková že by jsme si vzali hypotéku na 800 000,-Kč až 1 000 000,-Kč a byt pronájimali. .Tím bych mněl měsíčne přibližne kolem 3 až 4 tisíce z nájmu. Otázkou je zda by mi nejáká banka dala takovou hypotéku a za jakých podminek asi (něčim bych musel ručit asi že?). Naše přijmi jsou přibližně 25 000,- měsíčně. Je to vůbec nějaky zbusobem realizovatelné? Předem děkuji za vaší odpověď

Mam 4 roky ss u čmss,letos 5-tým rokem dospořuji.…

Mam 4 roky ss u čmss,letos 5-tým rokem dospořuji. Ve 11/2003 jsem založil nové a nechal na něj převést státní podporu od letošního roku z puvodní smlouvy. Otázka zní: bude tato smlouva platná podle starých podmínek ss,nebo je nutné mit státni podporu na smlouvě už i za loňský rok?

Dobrý den,chteli bychom koupit 10 let starý byt 3…

Dobrý den,chteli bychom koupit 10 let starý byt 3+1 a nemame v tuto chvili temer zadne vlastni prostredky, pouze rok bezici stavebni sporeni. Je mozne sehnat hypoteku na 100% nebo nejak nakombinovat se stavebnim sporenim? Na kolik muze takovy byt odhadnout banka? Dekuji za radu. S pozdravem D. Kucerova.

Dobry den v pristim roce planujeme zahajit…

Dobry den v pristim roce planujeme zahajit vystavbu maleho rodineho domu na klic v hodnote cca 2,5 mil Kc. Vystavbu muzeme financovat bez jakychkoli uveru. Je pro mne a pritelkyni presto vyhodnejsi pozadat o poskytnuti uveru z duvodu danovych ulev atd ? Daji se tyto vyhody nejakym zpusobem obecne kvanitfikovat ? S pozdravem Jiri Kasparek

Chci kupovat byt, ale ještě nevím jeho cenu. Mám…

Chci kupovat byt, ale ještě nevím jeho cenu. Mám smlouvu o stavebním spoření na CČ 300000. Bude možné ještě v roce 2004 zvýšit CČ (podle ceny bytu) a přitom aby mi zůstala SP 25%? Nebo tím zvýšením spadnu na 15%? Děkuji za odpověď!

Majitel domu nám chce změnit nájemní smlouvu z…

Majitel domu nám chce změnit nájemní smlouvu z důvodu,že v jeho nemovitosti podnikáme(v bytě máme provozovnu).Jedná se o změnu ze současného regulovaného nájemného na nájemné neregulované.Zvýšení nájemného činí 2500 kč měsíčně.Má na to právo-musím na jeho podmínky přistoupit ?Hrozí zrušením najemní smlouvy. Děkuji

Dobrý den, uvažuji o koupi bytu v ceně 150 - 250…

Dobrý den, uvažuji o koupi bytu v ceně 150 - 250 tis. Kč a to v nejbližší době. Prosím Vás o radu, zda je možno získat úvěr s 0% akontací? Je lepší hypoteční úvěr nebo uzavřít stavební spoření a čerpat úvěr ze stavebního spoření? Děkuji, Jiří Leščišin (prosím neuveřejňovat jméno na internetu)

Dobry den. Mame s manzelkou v umyslu odkoupit od…

Dobry den. Mame s manzelkou v umyslu odkoupit od mych rodicu starsi rodinny dum. Rodice jsou cerstve rozvedeni, vyporadani jejich SJM zatim neni vyreseno, nicmene kazdy z nich vlastni polovinu domu. Matka je ochotna prepsat svuj podil zdarma, otec pozaduje 500 000 Kc. Dostanecne vlastni prostredky nemame. Moje otazka zni, jakou formu prevedu majetku zvolit z pohledu minimalizace celkovych nakladu (dane z prevodu nemovitosti, darovaci dan, poplatek za odhad, atd.). Jako optimalni se nam zda: 1. Smlouva o vyporadani SJM 2. Darovaci smlouva poloviny domu z matky na mne. 3. Odkoupeni otcovy poloviny domu - financovano uvery z meho a manzelcina SS. Je treba uvazit, ze cela tato transakce se uskutecni az v roce 2004. Dekuji za odpoved

Ja mam trochu jinou otazku co se tyce mozna…

Ja mam trochu jinou otazku co se tyce mozna vaseho poradenstvi ale skusim to. Ja bydlim v Canade uz 6 let pracujeme oba dva s manzelkou a mely by sme zajem pozadat o uver s CR na koupi domu. Radi by sme vedely jestly je to mozne jaky down payment se dava a jetly by to bylo mozne uzavrit to vse bez toho aniz by jsme musely odcestovat do CR na podepsani papiru.... Pokud by ste vedely jak a coje proto udelat byly by sme za to hodne radi. dekujem s pozdravem FRANTA.

Dobrý den. Jaký je možno si vzít úvěr, když…

Dobrý den. Jaký je možno si vzít úvěr, když celkový čistý měsíční příjem v domácnosti je 21000Kč. A jaké splátky po jakou dobu by to byly. Bylo by to na výtstavbu nového rodinného domu. Ještě jsme se nikde neinformovali. Jen informativně. děkuji

Prosila bych poradit. Chtěla bych ještěletos…

Prosila bych poradit. Chtěla bych ještěletos uzavřít smlouvu o stavebním spoření pro své 2 dcery-13 ,17 let. Nevím jakou spořitelnu vybrat, jednalo by se spíš o výhodné spoření, měsíční vklad 1500. Děkuji.

Dobrý den, prohlížel jsem si srovnání…

Dobrý den, prohlížel jsem si srovnání spořitelen a nejlépe je dle Vás vyhodnocena KB, naopak Wustenrot, která má nejvýšší zhodnocení je až u konce. Zajímalo by mě Vaše měřítko pro posouzení. A taky bych se chtěl zeptat, když je u všech uveden min.měs.platba, zda-li je zároveň možno vklady ukládat jednorázově na konci roku místo měsíčně. Děkuji za odpověď