FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna financování bydlení je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA STAVEBNÍ SPOŘENÍ

odpovídal(a): Redakce

Dobrý den, zajímalo by mne, zda je pro mne…

Dobrý den, zajímalo by mne, zda je pro mne výhodnější využít hypotéku nebo úvěr ze stavebního spoření (smlouva o stavebním spoření založena v prosinci 2003 s nárokem na státní podporu, naspořeno 4000 Kč). Chci koupit nový byt za 714000, půjčit potřebuji 550000, splácet chci 20 let, je mi 26 let, vydělám 15000 Kč čistého měsíčně. Jedná se o koupi nového bytu. Je u úvěru ze stavebního spoření u Českomor. stav. spořitelny zaručena úroková sazba z úvěru po celou dobu splácení? Bylo nám řečeno, že tato povinnost je dána ze zákona, je to pravda?

Dobrý den, uvažujeme o výstabě bytu na půdě…

Dobrý den, uvažujeme o výstabě bytu na půdě rodinného domu, cca 80m2. Dům je rodičů. Máme k dispozici dvě stavební spoření, která končí teď na jaře, c.č. 250 000 a 80 000. Dále nově uzavřené následné smlouvy, c.č. 2 x 300 000Kč (uzavřeno 12/2003 státní podpora od roku 2004) a jednu smlouvu uzavřenou v roce 2003 s státní podporou již za rok 2003. Předpokládané náklady na výstavbu jsou 600 000 - 800 000Kč. Zajímalo by mě zda v tomto případě uvažovat o hypotéce nebo výstavbu financovat ze stavebního spoření - a jak. Děkuji za odpověď David Hloušek

Mám zájem o hypotéku na pořízení rodinného domu…

Mám zájem o hypotéku na pořízení rodinného domu ve výši asi 700 000 Kč. Jak mám začít s hledáním hypoteční banky?

Dobrý den, uvažuji o koupi bytu a zajímalo by mne…

Dobrý den, uvažuji o koupi bytu a zajímalo by mne, v jaké výši mám šanci získat hypotéku při měsíčním příjmu 17tis.čistého. Děkuji

Dobrý den! Uzavřela jsem smlouvu v 12/2003 u ČMSS…

Dobrý den! Uzavřela jsem smlouvu v 12/2003 u ČMSS a ráda bych zažádala o meziúvěr na byt v hodnotě 1,0 mil. Kč. Chtěla bych se zeptala, jak si mohu sama propočítat, za jakou dobu meziúvěr splatím, jestliže bych dospořovala 3500 Kč měsíčně a kolik by potom činila měsíční splátka z řádného úvěru. Děkuji Dryeová.

Jsem studentem VS, chtel bych si poridit starsi…

Jsem studentem VS, chtel bych si poridit starsi byt do 55 m2, v hodnote priblizne 700000Kc. Mam u stavebni sporitelny nasporenou cilovou castku 100000Kc. Nemam ztale zamestnani, ale pravidelne mesicne vydelavam 6000Kc. Muj otec je ochoten delat mi rucitele.Je mi 28 let. Prosim Vas o radu, jak nejvhodneji vyhlednuty byt financovat.

Chci si pomocí hypotéky pořídit družstevní byt.…

Chci si pomocí hypotéky pořídit družstevní byt. Jaké mám možnosti, na kterou banku je dobré se obrátit. Děkuji

Dobrý den chtěla bych se vás zeptat, co mám dělat…

Dobrý den chtěla bych se vás zeptat, co mám dělat, když jsem třikrát zadala v bankomatu svůj pin. Děkuji

V říjnu 2003 jsem čerpal hypoteční úvěr u KB. Je…

V říjnu 2003 jsem čerpal hypoteční úvěr u KB. Je mi 35 let. Moje žádost o snížení úroku (státní podpora) mi byla zamítnuta s odůvodněním, že bytová jednotka není zapsána v KN déle než dva roky. V 249/2002 Sb §3 odst.1 c) bod 2. se ale píše o "vlastnictví budovy, ve které se byt nachází...". Dům je starý cca 15 let, takže zřejmě měl vlastníka déle než dva roky. Můžete mi, prosím, vysvětlit, co je správně ? Děkuji. Svatopluk Vagner

Dobrý den, uvažujeme o stavbě rodiného domku v…

Dobrý den, uvažujeme o stavbě rodiného domku v ceně cca 2 mil. Kč. Máme uavřené 2x stavební spoření. Jedno u Českomoravské stavební spořitelny na cílovou částku 491.000,-Kč naspořeno cca 420.000,-Kč. Druhé u Raiffeisen na cílovou částku 240.000,- Kč naspořeno cca 140.000,- Kč. Potřebujeme úvěr či hypotéku na čásku asi 700.000,- Kč Zbytek financí hodláme získat následným prodejem bytu. Byla nám nabídnuta hypotéka od Hypo stavební spořitelny (HVBBank) s pevným úrokem na 5 let, s tím že uzavřeme nové stavební spoření bez státní podpory a že po 5 letech požádáme o úvěr z tohoto nového stavebního spoření s pevně daným úrokem 3,8%. A tím splatíme zbytek původního úvěru. Je to tak vůbec proveditelné? Naše představa splácení je 10 až 12 let. Čistý příjem po odečtení všech srážek je 25000,-Kč. Předem Děkuji

Dobry den, chcela by som sa spytat, ci si s…

Dobry den, chcela by som sa spytat, ci si s manzelom mozeme kupit byt v CZ, ak mame obaja narodnost, obcianstvo aj trvale bydlisko v SR. Pracujeme obaja v Cechach a mame tu iba prechodne bydlisko. Chceli by sme si vziat hypouver. Dakujem.

Stát poskytuje mladým lidem do 36 let zvýhodněný…

Stát poskytuje mladým lidem do 36 let zvýhodněný úvěr na novou výstavbu bytu nebo rodinného domu, a to ve výši 200 000 Kč. Úroková sazba je 3%, maximální délka splatnosti 10 let. Tento úvěr je možné kombinovat s hypotékou. Poskytuje se tento úvěr na na rekonstrukci domu?

Dobrý den, v současné době vážně uvažuji o koupi…

Dobrý den, v současné době vážně uvažuji o koupi bytu do OV. Zkoušela jsem kalkulátor pro překlenovací úvěr k hypotéce,ale výsledek je pro mě katastrofický. Cenu bytu počítám cca 1,5 - 1,75 mil., hrubý příjem je 24960, žiji sama se sedmiletým dítětem. Můžete mi poradit, zda je nějaká možnost koupit v této situaci byt?

Dobrý den, chtěla bych si s přitelem postavit…

Dobrý den, chtěla bych si s přitelem postavit rodinný domek - rozpočet 1.200.000Kč, náš celkový měsíční příjem je 20.000Kč, máme založeny 4 stavební spoření s cílovou částkou 250.000Kč. V budoucnu si můžeme dovolit splácet maximálně 4.500Kč měsíčně, co je pro nás výhodnější - vzít si hypotéční úvěr? Nebo čerpat úvěr ze stavebních spoření a kombinovat s hypotéčním úvěrem. Slyšela jsem ještě o bezúročné půjčky od státu. Předem děkuji a přeji hezký den. Vendula Š.

Dobrý den, s přítelem máme možnost koupit…

Dobrý den, s přítelem máme možnost koupit stavební pozemek v hodnotě 350 000,-. Když jsme se ale informovali v bance sdělili nám, že na stavební pozemek nám hypotéku neposkytnou (konkrétně se jednalo o GE Capital. Jsou nějaké jiné možnosti (například překlenovací úvěr atd.), nebo jsou banky, které toto poskytují? Dále bych se chtěla zeptat, jaká je v takovýchto případech požadována zástava. Předem děkuji za Vaši odpověď.

Dobrý den, bydlím v nájemním bytě. Minulý majitel…

Dobrý den, bydlím v nájemním bytě. Minulý majitel dům prodal i s námi novým majitelům. S těmi nemáme novou nájemní smlouvu. Máme totiž soudní výpověď s náhradou bytu. Nyní nám přišel dopis, ve kterém nás noví majitelé obviňují, že se obohacujeme na jejich úkor podle §541OZ. Chtějí po nás doplatek nájmu 35000,-. Řádný nájem platíme. Musíme jim zaplatit? Za odpověď děkuji.

Dobrý den, chápu dobře, že když jsme mladí a…

Dobrý den, chápu dobře, že když jsme mladí a chceme si postavit nový domeček, tak nemáme šanci dostat státní dotaci? Všude se píše na "hotovou" nemovitost.

Chci se zeptat na casove terminy u danovych…

Chci se zeptat na casove terminy u danovych dokladu u financniho leasingu. Datum vystaveni splatkoveho kalendare se musi shodovat s predanim vozidla, s datem predani vozidla se musi shodovat datum nulte a prvni splatky?Mam v tom jako klient trochu zmatek. A jeste dotaz ohledne poctu dokladu? Pokud platim nultou splatku (akontaci) dodavateli vozidla (vystavi mi ostrou fakturu) a potom obdrzim splatkovy kalendar od leasingove spolecnosti vcetne nulte splatky - je to v poradku, ze mam v podstate 2 doklady? Dekuji mockrat za odpoved.

Dobrý den, chtěla bych poradit ve věci…

Dobrý den, chtěla bych poradit ve věci financování rekonstrukcí RD. S přítelem vlastními RD každý 1/2. Máme oba stavební spoření. Jedno spoření u ČMSS, kde se spoří již 5 let a je tam 200 000 Kč a druhé je u Raiffeisen a smlouva končí 31.12.2004 s cílovou částkou 30 000. Naše příjmy dělají cca 19 - 20 tis. Kupní cena RD byla 100 000, odhad by vyšplhal na cca 400 000. Jsme schopni sehnat jednoho ručitele (rodiče). Rádi bychom spláceli raději nižší měsíční splátky a déle. Na celkové rekonstrukce by jsme potřebovali aspoň 500 000 Kč. Předem děkuji za radu s pozdravem Markéta Pýchová

Dobrý den, uvažuji o koupi bytu v OV za cca 700 -…

Dobrý den, uvažuji o koupi bytu v OV za cca 700 - 750 tis. Kč, u ČMSS mám od r.96 platnou smlouvu s CČ viz výše (700t Kć) - naspořeno 227 tisíc Kč, nedostávám se tedy na potřebných 40%, nemám ani potřebně vysoké HČ - tj. 64. Proto je možné žádat ČMSS pouze o meziúvěr ... s přibližně ročním umořováním 6,3% úrokové sazby + dospořování a 11-ti leté splácení řádného úvěru ...Existuje jiná, výhodnější forma financování koupě nemovitosti ? Děkuji. S. Cingel