FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna financování bydlení je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA STAVEBNÍ SPOŘENÍ

odpovídal(a): Redakce

Dobry den. Chtel bych s pritelkyni v co…

Dobry den. Chtel bych s pritelkyni v co nejkratsim case poridit pozemek pro rodiny dum (1-2,5MKc) a nasledne (po zajisteni dalsi hotovosti) zahajit stavbu rodineho domu (4-8 MKc). V soucasne dobe mame 2x stavební sporeni po 250kKc a cca 500kKc v hotovosti. Stavbu domu budeme chtit realizovat pomoci hypotecniho uveru. Protoze se ale dum neda zastavit, dokud neni dokoncena hruba stavba 1. nadzemniho podlazi a neni vlozen do katastru nemovitosti a protoze nemame v soucasne dobe zadnou jinou nemovitost, kterou by jsme mohli rucit, radi by jsme rucili za hypoteku od zacatku stavby domu prave pozmkem. Proto se ptam, jak ted optimalne financovat nakup pozmeku, aby nebyl zatizen zastavnim bremenem (tedy nejspis bez hypoteky)? Pripadne, zda existuje jiny scenar (pozemek na hypoteku, pak zacatek stavby na stavebni sporeni a zbytek domu na dalsi hypoteku, vse na 1 hypoteku apod.)? Dekuji za radu.

Máme s přítelkyní sjednáno st. spoření u ČMSS od…

Máme s přítelkyní sjednáno st. spoření u ČMSS od roku 2OO3,oba na cíl. částku 25O.OOO,-. Máme dohromady čistý měsíční příjem 3O.OOO,- Kč. Vlastníme pozemek v hodnotě 1OO.OOO,- 30 km od Brna. Hodláme stavět dům a to buď svépomocí, nebo částečně na zakázku(projekt. cena asi 2 mil). Je zde možnost zastavit dům rodičů v hodnotě 3 mil. Kč. Jaký by byl nejvhodnější způsob zajištění financování stavby? Kompletně ze st. spoření, nebo použít hypotéku? Předem děkuji za odpověď.

1.5.2004 mi končí smlouva u stav.spoření, spořil…

1.5.2004 mi končí smlouva u stav.spoření, spořil jsem 500,- měsíčně s cílovou částkou 80000,- Kč. Pracovník spořitelny mi poradil nyní peníze nevybírat a zvýšit u této smlouvy cílovou částku na 200000,- Kč. Údajně můžu spořit dále na tuto starou smlouvu za původních podmínek platných do 31.12.2003, ale zároveň smlouvu kdykoliv vypovědět a všechno vybrat. Je to pravda ? Udělal jsem dobře ? Děkuji. Pavel Dziobek dziobek@jinpo-plus.cz

Mám malý byt a chci pořídit větší. K tomu my…

Mám malý byt a chci pořídit větší. K tomu my chybí asi 250 tis.Kč. Jsem OSVČ a loňský rok pro mne, co se týče výsledků, moc ziskový. Mám sjednané stav. spoření druhým rokem. Chci se zeptat na nejvýhodnější způsob získání financí (pokud to je vůbec možné - zatím nemám konkrétní nábídku většího bytu). Děkuji.

Dobrý den, chtel bych si vzít pujcku na nákup…

Dobrý den, chtel bych si vzít pujcku na nákup bytu: cástka 170 000tis.Nevím co je výhodnejsí,zda stavební sporení,nebo úver. Prosím o Vasi radu.Mesícní splátka do 1500,-Kc. Herrmann

Mam stavební spoření u KB, kde mám naspořeno cca…

Mam stavební spoření u KB, kde mám naspořeno cca 150 tis. Kč. V současné době plánuji koupi bytu a potřebuji 600 tis. Kč. Je výhodnější využít hypotéku než překlenovací úvěr?

Zajímá mne, zda máte možnost zajistit financování…

Zajímá mne, zda máte možnost zajistit financování bydlení i pro klientelu, která má oficiální příjmy nižšší, ale např. číšníci a taxikáři mají fyzické příjmy vyšší.

Dobrý den, chtěl bych koupit v ceně ca. 1 800 000…

Dobrý den, chtěl bych koupit v ceně ca. 1 800 000 tis., přičemž máme jako rodina v tuto chvílo dohromady naspořeno (za necelé 2 roky) ca. 90 000 (3x30 000) na stavebním spoření u Raiffeisen. Chtěl bych se zeptat, zda je možné dostat v Raiffeisen nebo v jiné stavební spořitelně překlenovací úvěr na celou (zbývající) částku ceny bytu nebo zda by bylo možné získat potřebnou zbývající částku pomocí hypotéky a u které banky nebo spořitelny by to bylo nejsnažší. Čistý příjem rodiny je ca. 27 000, ručitele nemáme a jinou hypotéku k zastavení také ne. Děkuji.

Dobrý den, jsem svobodná matka žijící s otcem…

Dobrý den, jsem svobodná matka žijící s otcem dítěte, který je ženatý, nerozvádí se a má ještě jedno nezletilé dítě, které žije s matkou. Máme nějakou šanci získat nějaký úvěr, aniž by v něm jakkoliv figurovala jeho manželka a druhé dítě jako společně posuzované osoby, ona dále jako spoludlužník apod.? Děkuji.

Dobrý den! Prosím o pomoc s následujícím: s…

Dobrý den! Prosím o pomoc s následujícím: s přítelkyní by jsme rádi koupili novou chatu, ve které by jsme chtěli po menších úpravách(splachovací záchod) trvale bydlet. Jde nyní na tuto koupi získat hypoteční úvěr, když je v kolaudačním rozhodnutí uvedeno,že se jedná o chatu? Nebo musíme prvně provést úpravy a požádat o změnu v užívání? Děkuji! S pozdravem atlantas@seznam.cz

Dobry den, hodlame s manzelkou koupit byt.…

Dobry den, hodlame s manzelkou koupit byt. Polovinu castky mame na ucte, me letos konci stavebni sporeni s cil. castkou odpovidajici druhe polovine. Jak se prosim da nejrychleji ziskat tato druha polovina ? Nase hrube mes. prijmy jsou zhruba 30 tis. Je pripadne mozne podle vasich zkusenosti ziskat hypotecni uver, pripadne v jake vysi. Predem diky za vasi odpoved Petr Mezník

Pokud jsem zakoupila nemovitost za použití úvěru…

Pokud jsem zakoupila nemovitost za použití úvěru ze stavebního spoření pro účely bydlení a nyní chci tuto prodat a koupit byt,na který potřebuji více peněz,jak se mám zachovat?Splácet nadále úvěr ze stav.spoř. a využít hypotéky?

Dobrý den, rád bych zjistil, zda nám jako…

Dobrý den, rád bych zjistil, zda nám jako rodině poskytne některá z bank úvěr ve výši 200.000,- Kč, pokud manželka je na MD a já vydělám měsíčně okolo 10.000,- Kč čistého, ovšem s celkem slušnou perspektivou většího příjmu po vykonání advokátních zkoušek. Děkuji za odpověď. ZS

Prosím můžete mi poradit, zda se ručiteli snižuje…

Prosím můžete mi poradit, zda se ručiteli snižuje bonita pro případ, že by si i on chtěl výhledově půjčit? Jde mi o to, že pokud mi někdo ručí, zda se mu snížila šance na získání úvěru. Sdělují si banky a spořitelny navzájem informace o ručitelých? Děkuji

Dobrý den, prosím o radu. Vlastním nemovitost v…

Dobrý den, prosím o radu. Vlastním nemovitost v hodnotě asi 850.000,-. Je mně 31, manželce 30let, mám jedno dítě (5). Náš měsíční příjem je asi 16.000,-. Potřeboval bych úvěr na opravu dané nemovitosti, nyní bydlíme u rodičů. Mám vůbec šanci získat alespoň nějaký úvěr? Děkuji Sadílek

Mám uzavřenu smlouvu s HYPO st. sp. v tarifu…

Mám uzavřenu smlouvu s HYPO st. sp. v tarifu umožňujícím během cyklu stavebního spoření navýšit cílovou částku. Teď stav. spoř. přišla s návrhem-možného zvýšení cíl. částky o 200.000,-. Při menší částce než určená je úrokové zvýhodnění anulováno. Opravdu je tento pstup st. spoř. korektní?

Zdravím Vás. Rád bych se Vás zeptal, co mohu v…

Zdravím Vás. Rád bych se Vás zeptal, co mohu v současné době, maximálně udělat proto, abych mohl zhruba po roce žádat o hypoteční úvěr a být úspěšný. Je mi 26 let, jsem zaměstnán ve státní správě a můj měsíční čistý příjem činí cca 17000,- Kč. Jde mi o koupi starší nemovitosti při využití státní podpory. V současné době nemám žádných finančních rezerv ani nic naspořeno, ale rád bych žádal o hypoteční úvěr cca 1250000 až 1500000 Kč. Jde mi tedy o radu, jak předběžně a co nejefektivněji vynaložit finance, tak abych měl ve stádiu vyjednávání HÚ, co možná nejvyšší šanci. S pozdravem RZ.

Dobrý den, jsme mladí manželé a bydlíme v menším…

Dobrý den, jsme mladí manželé a bydlíme v menším městě (asi 11000 ob.) Chtěli bychom si postavit domek asi tak v hodnotě 1 500 000,-Kč. Já mám uzvařeny 2 smlouvy u ČMSS. Cíl. částka u obou je 150 000. Tarif Invest. Obě smlouvy jsou "následné" a byly uzavřeny loni v červnu. Na jedné je minimum a na druhé asi 40 000,-. Našetřeno nemáme nic. Děkuji předem za radu. TM

Dobry den, chtel bych si poridit novy byt. Naleza…

Dobry den, chtel bych si poridit novy byt. Naleza se v nove postavenem objektu. Jeho cena je 1,5 mil. Kc bez DPH. Mam stavebni sporeni s nasporenou castkou asi 280 tis. Kc. Bydlim s rodici v jejich byte (asi 650.000 + garaz), nemam vetsi hotovost a ani trvaly prijem. Je mozne nejakym zpusobem financovat koupi noveho bytu? Hypoteka (HVB Bank) na 15 let?

Je mi 26 let, jsem zaměstnancem s hrubým měsíčním…

Je mi 26 let, jsem zaměstnancem s hrubým měsíčním příjmem 20.000,- Kč a potřebuji vyřešit bydlení v Praze. Je možné s tímto příjmem požádat o hypotéku na koupi bytu do částky 1,5 mil. Kč, příp. ji zkombinovat s jiným úvěrem? Vlastní úspory nemám, platím tržní nájem v Praze, jsem svobodý, bez jakýchkoliv finančních závazků, pracuji přes 3 roky u spolehlivého zaměstnavatele (velký podnik s "celostátním významem"); pokud by to jinak nešlo, rodiče jsou ochotni dát do zástavy jejich rodinný domek. Děkuji za odpověď.