FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: FINANCOVÁNÍ BYDLENÍ
DOTAZY NA TÉMA STAVEBNÍ SPOŘENÍ
odpovídal(a): | Michal |
Dobrý den, rád bych se Vás zeptal jak je to se stavebním spořením které bylo uzavřeno před 1.1.2004 a nyní bude končit již pětiletý cyklus. Naspořené peníze nechci použít k financování bydlení a současné situaci je nepotřebuji. Je možné dále prodlužovat stavební spoření a dál si tam šetřit s tím že budu nadále dostávat státní příspěvek nebo tyto peníze musím vybrat? Pokud bych i nadále dostával státní příspěvek přijde mi to jako nejvýnosnější investice prozatím nepotřebných finančních prostředků.
Dobrý den, prosím o informaci jaké můžete doporučit fixace úrokových sazeb u hypotéky, zda je lepší si v toto období vzít kratší nebo delší fixační období? Děkuji. A.K.
Dobrý den, chtěli bychom s manželem žádat o půjčku od SFRB ve výši 300 000Kč. Potřebujeme však peníze použít na vyplacení bytu sourozenci. Jedná se o družstevní byt a já jsem majitelkou.Je možné v tomto případě o půjčku žádat? Pokud ano tak koho bych měla já napsat jako zaměstnavatele když jsem zatím na neschopence(pracovní smlouva mi už ale zkončila, neschopenku vyplácí ještě bývalý zaměstnavatel) a za měsíc nastupuju na mateřskou dovolenou?Moc Vám děkuji za radu.
Zajímají mě půjčky pro mladé do 36 let (150 tis., 200 tis. a 300 tis.Kč) Pokud tomu rozumím 150 tis. je určeno na modernizaci bytu nebo rodinného domu, pokud je ve vlastnictví žadatele. 300 tis. je určeno na pořízení např. koupí. Bylo by možné získat tento druh úvěru i v tom případě, kdyby syn kupoval rodinný dům od vlastních rodičů? Situace: Rodiče jsou vlastníky starého rodinného domku, ve kterém žije syn (30 let) s manželkou (28 let) a jedním dítětem. Za jakých podmínek by bylo možné získat, jaký úvěr. Předem děkuji za Vaši odpověď .
Dostala jsem státní byt,který je hned k odkupu,musím si tam dát trvalé bydliště?Mám ted trvalé bydliště u známého na rd a kvůli půjčce mi to takto vyhovuje.Nechci ale aby mi sebrali státní byt.Děkuji za radu.
Dobrý den, můžete doporučit ideální (i teoreticky podložený)hypoteční produkt určený na rekonstrukci půdního prostoru RD, při parametrech: svobodný pár, věk 29, čistý příjem cca 45,000,-/měs., požadovaná částka 2.500.000,-, polovina nemovitosti v osobním vlastnictví (její tržní hodnota pokryje 100% půjčené částky). Spíše delší fixační období (15,20 i více let). Snaha o co možná nejnižší úroky.
Dobrý den, chci se zeptat na nejlepší cestu jak začít řešit bydlení. Naskytla se mi možnost koupě pozemku cca za 650.000 Kč, na kterém bychom později (cca za 2 roky) chtlěli s přítelem začít stavět. Nyní je přítel ještě studentem, ale já mám čistý příjem 13.000, čistého. Jak bychom měli tuto situaci řešit. Mám stavební spoření již 4 roky. Je rozumné vzít si úvěr ze stavebního spoření zatím na pozemek a poté se zajímat o klasickou hypotéku, nebo radši s koupí pozemku počkat až přítel bude výdělečně činným a vzít si hypotéku na pozemek i stavbu domu? Ještě jedna věc: Dá se hypotéka kombinovat s úvěrem pro mladé - bylo by tedy lepší pro žádost o úvěr, kdybychom byli manželé? Děkuji za radu.
Dobrý den, s přítelem bychom si rádi pořídili byt. Naše čisté měsíční příjmy jsou cca 26000, přítel má úvěr na byt, měsíčně platí 700,- ( stavební spořitelna Wustenrot ), v tomto bytě žije jeho babička, ale majitelem je přítel, měsíčně dále platíme na penz, stavebn.poj, živ. cca 2000, já mám stavební spoření u Modré pyramidy, cílová částka 100 000, spořím 3,5 roku. Naspořeno v hotovosti máme jen 50 000,-, jsme svobodní, bezdětní, věk 27. Jak bychom nejlépe měli řešit koupi bytu? Na jakou částku cca jsme schopni dosáhnout? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, mám zájem informovat se ohledně koupení nemovitosti (chalupa), přibližná hodnota 1.200.000Kč. Co je vhodnější financovat tohle ze stavebního spoření vzít si úvěr nebo hypotéční úvěr. Stavební spoření mám již 5 rokem u Hypo stavební spořitelna. Můj čistý příjem činní 12.000 Kč, věk 35 let, požadavek na splácení je 20-25 let. Ručit mohu pouze nakoupenou nemovitostí, na kterou si potřebuji vzít úvěr. Děkuji předem za odpověď. M.B.
Dobry den, rad bych se informoval, zda ma ruceni nekomu na pujcku nejaky pripadny vliv na posouzeni pripadne vlastni zadosti o vlastni pujcku (hypoteku apod.). Budu vdecen i za obecne pravidlo. Dekuji.
Dobrý den, se svojí přítelkyní bydlíme ve společné domácnosti od roku 2002 v bytě, který mám v osobním vlastnictví. Jelikož si chceme postavit rodinný domek, chci byt prodat a prozatím se přestěhovat k jejím rodičům a finance z prodeje bytu použít na stavbu domku + hypotéku. Potřeboval bych poradit jak postupovat při prodeji bytu se všemi spojenými povinnostmi. Děkuji za odpověď
Potřebuji na výměnu oken v panelovém domě 70 000,-.Jaký druh hypotéky(úvěru)bych měla zvolit?Která stavební spořitelna má nejvýhodnější úvěr,když nemám smlouvu na st.sp.
Dobry den, muj dotaz se tyka navrhu zpusobu financovani koupe domu. Jedna se o konkretni dum prodavany vlastnikem za 3,5 mil. Nase volne fin. prostredky jsou cca 1 mil., dale mame k prodeji byt v hodnote cca 1,5 mil 3+kk 75 m2 v Praze. Zbyvajici castku 1 mil. si musime pujcit. Mame s manzelkou 2 stavebni sporeni u Modre pyramidy. Od 07/2003 na cilovou castku kazde sporeni na 300 tis. , v soucasnosti mame nasporeno kazdy 80tis. Prodejce domu chce zaplatit za nemovitost takto: 1750 tis. pri podpisu smlouvy a 1750 tis. slozit do notarske uschovy s uvolnenim po zapisu do katastru. TZN. potrebujeme reseni, kdy ziskame uver/pujcku 2500 tis. a po prodeji bytu v cene cca 1,5 mil - odhad 3 mesice - zustane dlouhodobe splacena castka cca 1 mil. Manzelka je v soucasnosti na materske dovolene, nyni muzeme platit z meho platu ( 15tis) maximalne 5 tis mesicne, v budoucnosti pri druhem prijmu splatky zvysime. Muzete navrhnout nejake reseni? Dekuji predem za odpoved. Pala - whimpy@volny.cz
Dobrý den, řešíme s manželkou nákup bytu do OV v hodnotě 2,5 mil.Kč. Dle developera je třeba 15% z ceny zaplatit bez hypotéky a na zbytek 85% si lze vzít hypotéku. Jelikož nemáme skoro nic našetřeno, přemýšlíme o variantě: 15% pomocí překlenovacího úvěru ze SS (mám založeno od 12/2003, zůstatek ale jen cca 40 tis.) a na zbytek hypotéku. Protože mám BÚ u ČS, chtěli bychom dosáhnout na Novomanželskou hypotéku, kvůli které ale bychom museli ještě dodat nějaké peníze (podm. 81% z ceny bytu). Je šance získat státní půjčku pro mladé rodiny 300tis.Kč a zkombinovat s ostatními produkty ? Jsme oba do 36 let, každý máme čistý příjem cca 20 tis.Kč, manželka by chtěla tak do 2 let na mateřskou. Děkujeme za odpověď.
Dobrý den, měl bych dotaz ohledně financování koupě a opravy nemovitosti. S přítelkyní bychom chtěli koupit dům v hodnotě 900 tisíc Kč a využít na zaplacení hypotéku. Dům však vyžaduje částečnou rekonstrukci - odhadem 200 tisíc Kč. Na tuto opravu bychom chtěli využít některou z půjček pro mladé - nejsme však ještě manželé, přítelkyně bude ještě rok studovat VŠ a čisté příjmy (oficiální) jsou 18tis. Kč měsíčně. Máte nějaké doporučení jak tuto nemovist i s opravou financovat? Předem děkuji za odpověď !
Dobrý den, mám pozemek(je napsán na mě) a mám povolení, které je napsáno na mě a ještě na společníka, na koho bude napsána kolaudace na mě nebo na oba???
Dobrý den, mám v osobním vlastnictví byt 2+1 a chtěl bych jej nyní rekonstuovat. Mám založeno stavební spoření u Reifaisen stavební spořitelny na cílovou částku 150 000 Kč, přičemž na tomto spoření je dosud naspořeno cca 35 000 Kč. Na rekonstrukci potřebuji 300 000 Kč. Mám nabídky od Reifeisen stavební spořitelny, Českomoravské stavební spořitelny a také Modré pyramidy. Celkový přelatek se pohybuje okolo 120 000 - 220 000 Kč (měsíční splátky * počet let splátek). Moc Vás prosím o radu při výběru spoření nebo hypotéky, kde přeplatím nejméně? Děkuji, s pozdravem A. Stránský
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak nejlépe vyřešit financování bydlení. Momentálně jsem v rozvodovém řízení a chtěla bych si pořídit dvoupokojový družstevní byt v naší obci, kde se cena pohybuje kolem 300tisíc. Mám založeno stavební spoření, které mi dojde až v roce 2007 na podzim. Nyní mám na stav. spoření 80tisíc. Můj čistý měsíční příjem činí 15 tisíc (dcera mi bude svěřena do péče). Měla bych nárok na výhodnou státní půjčku pro mladé do 36 let, i když byt nebude v osobním vlastnictví ? Děkuji za odpověď.
Chtěli bychom stavět neboli nechat si dát postavit dům na klíč. Nedokážeme si představit kolik bychom měsíčně spláceli hypotéku kdybychom si vybrali dům cca za 1,8 mil. což je cena bez základové desky s DPH. Finanční hotovost, kterou máme což je cca 400 tis. bychom nejspíš použili na koupi pozemku a případně základovou desku a případně na ostatní výdaje kolem. Finanční hotovostí myslím naspořeno na stavebním spoření asi 1/2 a 1/2 hotovost na účtech. Ještě mám dotaz, zda pro žádání hypotéky je lepší když je pár manžely či ne. Plynou z toho vůbec nějaké výhody nebo ne??? Děkuji Dana Stínilová
Dobrý den, uzavřel jsem úvěr u St. Sp. XXX, dne 18.4 jsem dodal poslední důležité dokumenty s tím, že do 1.5 bude mít prodávající peníze na účtě - problem je v tom, že pani na pobočce zapomněla tyto dokumenty odeslat a tudíž 2.5 penize stále nejsou na účtě - v kupní smlouvě není žádný sankční poplatek uveden, ale prodávající chce na základě porušení smlouvy - buď od ní odstoupit nebo zaplatit 40 000,- + úroky s prodlení - vina je pobočka = co mám dělat - poraďte prosím. Děkuji s pozdravem Petr Fischer