FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: FINANCOVÁNÍ BYDLENÍ
DOTAZY NA TÉMA STAVEBNÍ SPOŘENÍ
odpovídal(a): | Michal |
Přeji pěkný den, již jsem Vám psala o pomoc, ale protože mně nejde otevřích emailova schránka , kterou jsem uvedla, prosím Vás znovu o radu a odpověď. Skončilo mi stavební spoření, které jsem prodloužila pro účely čerpání úvěru. Spoření mám dvě, jedno na vlastní jméno, kam jsem uložila 200 tis. a druhé na otce, kde mám naspořeno 140 tis. Spoření na mé jméno jsem prodloužila pro účely čerpání úvěru do částky 1100000 Kč. V hotovosti mám 200 tis. Kč. Mám 29 let, jsem svobodná, bezdětná. Mé čisté měs.příjmy činí 20 tis.Kč. Chci si pořídit bydlení do OV za cca 1 200 000,- až 1 400 000,- Kč. Zajímalo by mě, jestli je pro mě výhodnější vzít si úvěr ze s.s. nebo hypotéku, příp. jak nelépe využít peníze v hotovosti a druhé spoření. Nechala jsem si předběžně vyhotovit propočet úvěru u s.s. na částku 1200000 s tím, že bych tam měla svých 200 tis., vložila tam peníze co mám v hotovosti (200 tis.) a ze spoření druhého (140 tis.). Na 13 let to vyšlo tak, že měsíční splátky činí cca 8000 Kč a navíc bych po odečtení st.podpory zaplatila asi 70 tis.Kč. Druhá varianta byla ta, že si zažádám pouze o 900 tis. a zbytek ceny bytu zaplatím v hotovosti s tím, že zruším spoření druhé a i tyto peníze použiji na úhradu. Tato varianta byla propočtena také na 13 let a splátky by činili 6 tis, ale navíc bych zaplatila jednou tolik - 140 tis. Nutno podotknout, že součástí této varianty je dvouletý překlenovací úvěr, jelikož jsem nedosáhla "nějakého" čísla. Bohužel podmínky hypotéky u jiných bank jsem nezkoumala, proto Vás žádám o radu jak nelépe naložit s úsporami ve prospěch koupi bytu. Děkuji za odpověď. Zdraví Markéta
Dobrý den, existují nějaké maximální lhůty na vklad vlastnického práva do katastru nemovitostí? Pokud ano, jsou v Praze porušovány, když zápis trvá katastrálnímu úřadu až 6 měsíců? Děkuji Josef Pultar
Dobrý den! Mám dotáz.Jsme 4členná rodina.Chtěli by jsme požádát o úvěr na dům.Jedná se o částku 1500000kč.Ale máme malé příjmy.Manžel cca8000kč a já 7500kc.Máme 2 děti ve věku 6 a 11let.Máme rodiče,které jsou ochotné nám pomáhat splácet.A mají příjmy cca 25000kč.Jen že nejsou občane ČR.Máme,prosím nějakou možnost dostat povolení na úvěr? Děkuji.Pavlicová
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na hypoteční úvěr. Jsme manželé a máme dvouleté dítě, tedy jsem na MD. Manžel má tak 15000 čistého a bydlíme v bytě, který splácíme ze stavebního spoření a měsíčně platíme 1625,- kč. Nyní se nám naskytla možnost koupit byt větší, ale družstevní za 750 000.-kč.Myslíte že nám za těchto okolností někdo dá Hypoteční úvěr v celé výši hodnoty bytu? Za odpověď předem děkuji
Dobrý den, chtěl bychsi si koupit nejpozději do prosince 2006 byt v Brně 3+1, nový. Nemůžu zatím ručit nemovitostí,mám pouze smlouvu pracovní. Jsem profesionální sportovec, mimo území Čr.Mám 1 stavební spoření(nyní je max. částka k výběru 400 000,- Kč), a dále diposponibilní částku 300 000 v hotovosti. Měsíční příjem je 60 000.Chtěl bych využít k financování cizích zdrojů, dlouhodobé půjčky se splatností max 5 let.Prosím o radu, jak nejlépe financovat bydlení, zda hypotékou,úvěrem či jiným dalším způsobem. Děkuji za odpověď.
Dobrý den, vím, že můj dotaz není přímo z této oblasti.S manželem bychom chtěli koupit restauraci (zavedenou) + byt, který patří k této restauraci (2 mil. Kč). Restauraci chceme společně s bytem pouze pronajímat (prozatím).Potřebovali bychom poradit, jak postupovat.Zda je správně zřídit ŽL na realitní činnost (pronájem nemovitostí) a poté žádat o úvěr, zřejmě na základě podnik.záměru? Je reálné dostat úvěr od banky jako začínající podnikatel, nebo lze získat úvěr jako soukromá osoba na naše společné příjmy ze zaměstnání, oba budeme i nadále zaměstnanci. Mockrát děkuji za odpověď.
Dobrý den, chtěla bych se, prosím zeptat na Váš názor: plánuji dělat rekonstrukci domu - střechu a fasádu. Mám stavební spoření, kde spořím 3,5 roku 1500,-Kč měsíčně. Požádala jsem o nabídku na hypotéku a úvěr ze stavebního spoření. Od jedné osoby mi byla doporučena hypotéka od Reiffeisenbank jako v tuto chvíli nejvýhodnější, od druhé osoby, která zastupuje stavební spořitelnu Modrá pyramida, mi byl doporučen překlenovací úvěr ze stavebního spoření. Nedokážu posoudit, co je výhodnější, zda hypotéka nebo úvěr ze stavebního spoření. Děkuji za Vás názor.
Chci se stát soudním znalcem jako odhadce nemovitostí.Mám střední školu stavební.Je nějaké možnost jak to stihnout tak během roku aby mě banky akceptovaly?Nebo musím studovat 3 roky. Vím že je to otázka trošku jinam,ale už nevím jak to zjistit!!! Děkuji
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den,chceme si s přítelem pořídit byt do 1 mil Kč do OV na hypotéku. 1)Chci se zeptat, jak postupovat, když si budu chtít byt pořídit od přímého majitele - ne přes realitku. Na co si dát pozor a nenechat se napálit. S jakými všemi dokumenty se setkám a co mám nechat ověřit notářem apod. Prosím, krok za krokem. 2) Pokud budu ručit i životní pojištěním, mohu si ŽP sjednat už teď když nemám ještě konkrétní byt vyhlédnutý, na jakou částku?? Moc děkuji H. Ch.
Dobrý den chci se za prvé zeptat je-li možné použít bytové prostory k podnikání s.r.o. v oblasti poradenských služeb. Za druhé, je-li možné si na takový prostor vzít hypotéku a za jakých podmínek.
Dobry den. Jiz patym rokem mam stavebni sporeni s burinkou. Mam uz nasporeno okolo 70 000,- Kc. Je mi 22, svobodna, bezdetna. Muj cisty mesicni prijem je zhruba okolo 9000,- Kc. Planuji koupi bytu, ale nevim, jaky byt si muzu se svym platem dovolit, neboli do jake vyse bych uver utahla. Dekuji
Skončilo mi stavební spoření (Reiffeisen s.s., cílová částka 300 000,- Kč) a chtěl bych si pořídit byt v Novém Strašecí za cca 1 300 000,-. Zajímalo by mě, jestli je pro mě výhodnější vzít si úvěr ze s.s. nebo hypotéku, příp. jak by asi vypadaly splátky.
Dobrý den, chceme s manželem stavět menší RD na zahradě rodičů. Pozemek nám darují. Odhadovaná výše investice je cca 1.400.000,- Je mi jasné, že o hypotéčnní úvěr můžeme požádat až po zápisu stavby do katastru, tedy po vybudvování základní desky. Jaké máme možnosti financování této stavby, tedy jestli vůbec nějaká existuje? Příjmy rodiny jsou 25000 měsíčně. Máme 2 děti do věku 3let a já jsem na MD.
Dobrý den,chtěl bych se zeptat na výhodnost splacení hypotéky na 350000tis.u České spořitelny-TOP-bydlení s úrokovou sazbou 5,6% placenou od srpna 2003 s fixací úroků na 5 let.Tuto hypotéku bychom chtěli splatit stavebním spořením Atraktiv rychlá u ČMSS sjednanou na 500000tis.Peníze,které by po splacení hypotéky byly navíc,bycom chtěli použít na dodělání rodinného domu,na který byla hypotéka sjednána.Děkuji
Dobrý den, mám obecný dotaz. Je pravda, že pokud mám práci na dobu určitou nemohu získat hypotéku na bydlení? Dotazuje se banka vůbec na to, jestli pracuji na dobu určitou či neurčitou? Děkuji za odpověď, Andrea Bergmanová
Dobrý den, rádi bychom získali půjčku 150 TKc na rekonstrukci bytu od SFRB. Bohužel jsme se nechovali podle "pravidel", tj. nejdříve jsme byt koupili a zrekonstruovali (r. 2005) a až nyní se staneme manželi (věkovou podmínku splňujeme). Existuje nějaká možnost, jak půjčku získat dodatečně - další rekonstrukci již neplánujeme, peníze bychom chtěli použít na splacení jiných (drahých) úvěrových produktů a soukromé půjčky. Děkuji.
Dobrý den, chtěli bychom rekonstruovat rodinný dům a chceme hypotéku. Potřebná částka je 550000kč. Chtěli bychom platit zhruba 2500-3000kč. Mužete nám poradit, která banka je výhodná a co vše bude zapotřebí. Děkujeme Vicenecovi
Dobrý den, mám dotaz ohledně úrokových sazeb u hypoték. Banky vždy uvádějí pouze minimální úrokovou sazbu, zajímá mě na čem závisí skutečná úroková sazba, příp. o kolik se může zvednout oproti minimální. Děkuji.
V roce 2002 jsme uzavřeli predkupní smlouvu prostředníctvím realitní kanceláře Prolux. Jeji prostředníctvím sme dali zálohu 50000,--Kč a pozdejšie splnomocnenýmu zástupci majitele, 150000,--na proti podpis. Vzhledem k tomu, že jsme se stehovali ze Slovenska majitel nám ústne svolil k nastehování ještě před uzavřetím kupnoprodejní smlouvy. V roce 2002 jsme nemohli doplatit požadovanou sumu a tak po ústní dohode jsme odložili dokončení transakce na počátek roku 2003. Majitel v té době zemřel a k ukončení dedického konání a dohody mezi dedici došlo až 14. 4. 2006. Majitel ovšem od nás požaduje zaplatit plnou cenu tj. bez ohledu na zálohu 200000,--kč. Zajíma nás, zda máme právne oprávnení i po době čtyř let trvat na odečítaní zálohy z kupnoprodejní ceny, nebo je už záloha promlčena a prodávajíci má právo požadovat cenu plnou. Doplacení kupní ceny budeme realizovat prostředníctvím úvěru ze stavebního spoření nebo hypotečním úvěrem. Děkuji za radu a snad pomůže i jíným nejen nám.
Dobrý den, prosím o radu, zda program Panel jde použít na opravu zděných domů.(podle jaké vyhlášky). Děkuji