FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna financování bydlení je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA STAVEBNÍ SPOŘENÍ

odpovídal(a): Michal

Dobrý den, jakým způsobem je možné financovat…

Dobrý den, jakým způsobem je možné financovat opravu střechy domu, ve kterém bydlí cca 8 rodin (všichni mají byt v OV a existuje společenství vlastníků)? Jedna z alternativ je vzít společnou hypotéku na celé společenství (cca 400 tis Kč), každá rodina by platila cca 50 tis Kč. Ručilo by se celým domem, což mi připadá dost riskantní pro případ, že já budu platit bez problémů, ale někdo jiný ne a banka se bude "hojit" na všech lidech bez rozdílu. Existuje nějaká jiná alternativa, jak vzít úvěr cca 400 tis. pro celé společenství s tím, abych po splacení mého podílu byl z hypotéky(úvěru) vyvázán? Předem děkuji za odpověď. S pozdravem, Ing. Pavel Šlechta

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat máme možnost…

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat máme možnost koupit dům v hodnotě 2500000,-Kč. Manžel má hrubý plat 22000 a já jsem na mateřské dovolené a máme jedno dvou leté dítě. Také vlastníme byt 1+2 v ceně asi 400000.-Kč, který by jsme chtěli zastavit při žádosti o hypotéku. A já se chci zeptat, zda máme šanci hypotéku získat? Pokuď by to ještě nestačilo vlastní rodiče dům, který by v krajní situaci byli ochotni také zastavit. Jinak nemáme žádné našetřené peníze a chtěli bychom tedy půjčit celou částku. Také bych se chtěla zeptat, kolik by tak asi dělali splátky, a jestli se do příjmu rodiny počítá i mateřská která by příští rok měla dělat něco přes 7500,-Kč. Za brzkou odpověď předem děkuji

Dobrý den, chci se optat jak je to se stanovením…

Dobrý den, chci se optat jak je to se stanovením úrokové sazby.Vybral jsem si E-banku s ohledem na to, že na internetu byla uvedena sazba 3,9 % při fixaci na 3 roky.Avšak poté, když jsem měl podepisovat smlouvu byla mi rovnou dána sazba 4,4% při stejné fixaci!!!Paní mně ujišťovala, že je to pouze pro začátek, že maximální výše úrokové sazby po čerpání by neměla jít výš,ale že bude menší,avšak po čerpání je tato sazba stále stejná.Proto se chci optat z jakého důvodu a zda to vůbec je možné, že si banka úrokovou sazbu takhle zvýší..Díky za odpověď

Chci koupit DB,mam smlouvu ze SS u Modré…

Chci koupit DB,mam smlouvu ze SS u Modré pyramidyCC 300 tis Kč. Jedná se mi o bonitu nebo poskytnutí úvěru. Dostanu přidělený překlenovací úvěr,když jsem zaměstnán u nového zaměstnavatele teprve 1 měsíc? děkuji

Je reálné, abych dosáhl na byt v ceně 1.800.000…

Je reálné, abych dosáhl na byt v ceně 1.800.000 kč, pokud mám měsíční hrubý příjem 16.000 kč, na stavebním spoření disponuji částkou 90.000 kč a v hotovosti cca 120.000 kč?

Dobrý den, prosím o radu jak postupovat při…

Dobrý den, prosím o radu jak postupovat při řešení situace - otec daruje své vlastnické podíly na nemovitosti synům, chce zde ale dožít. Vzhledem k tomu, že nemovitost i nadále bude užívat sám (bez vlastnictví), bude se jednat o nějaku klauzuli, kterou notář při přepisu práv zakomponuje do výsledné smlouvy? O věcné břemeno se vzhledem k otcovu osamělému bydlení v nemovitosti předpokládám nejedná? Děkuji za dopověď

dobry den, jsme v cizine nekolik let a vzhledem…

dobry den, jsme v cizine nekolik let a vzhledem ke stoupajicim cenam bytu bychom radi nejaky zakoupili. Byt kolem 800.000,- bychom mohli financovat z 1/3 vlastnich uspor. Na zbytek bychom si chteli pujcit z nektereho bankovniho ustavu. Mame taktez neukoncene stavebni sporeni s cilovou castkou 300.000,-. Zajimalo by nas, zda bychom mohli nekomu v CZ udelit plnou moc a on by za nas veskere formality zaridil? Dekujeme za odpoved

Dobry den, chceme si s pritelkyni poridit…

Dobry den, chceme si s pritelkyni poridit vlastni bydleni. Mame nejake penize nasetrene asi 160000 Kc a chceme si koupit domek za cenu 2060000 Kc, tzn. chceme pujcit 1900000 Kc. U zadne banky nam nevychazi zadna jina hypoteka nez 100%. Chci se zeptat: Mam byt v Praze v osobnim vlastnictvi. Je mozne tento byt zastavit bance i stim kupovanym domkem, aby sme dosahli na 70% hypoteku? A jak je to potom s vyvzovanim jednotlivych nemovitosti ze zastavy, kdyz se cast hypoteky splati? Dekuji za odpoved. Martin L.

Dobrý den, uvažujem s manželem o koupi domku k…

Dobrý den, uvažujem s manželem o koupi domku k rekonstrukci. Prosím o radu, jak financovat nákup domu a jeho následnou opravu. Zda hypotékou, úvěrem ze stavebního spoření, případně kombinací obou. Náš společný čistý měsíční příjem je 45 000 Kč, máme jedno dítě. Oba máme zřízeno stavební spoření, jedno s cílovou částkou 541 000 Kč (naspořeno 155 000 Kč), druhé s cílovou částkou 300 000 Kč (naspořeno 55 000). Cena domu je 500 000 Kč. Opravy si vyžádají nejméně dalších 500 000 Kč. Děkuji za odpověď. Irena

Dobrý den, stavíme RD a nyní již máme úvěr ze s.s…

Dobrý den, stavíme RD a nyní již máme úvěr ze s.s. ve výši 1.400.000,- a úvěr ze SFRB ve výši 300.000,-. Výše uvedené fin.prostředky nám stačit nebudou, je nějaká šance získat další úvěr, či hypotéku ve výši cca 500.000,-? Máme ještě stavební spoření Wustenrot, které bude příští rok končit. Je nám 36 let, máme 2 děti - 13 a 4 roky, měs. příjmy cca 35.000,-. Na financování RD jsme použili vlastní prostředky ve výši 850.000,-, odhad stavěné nem. je 1.900.000,- Kč. Je šance další úvěr ve výši cca 500.000,- Kč získat? Děkuji za odpověď a přeji hezký den. D. Ondráčková

Dobrý den, chci si vzít 100% úvěr na koupi domu…

Dobrý den, chci si vzít 100% úvěr na koupi domu (950 000,-kč)a nevím kterou banku a produkt si z toho množství vybrat. Čistý příjem s přítelkyní máme dohromady 26 000,-, takže bychom měli být bonitní.Chtěli bychom splácet 15 -20 let s fixní úrokovou sazbou 3 -5 let. Dále je tu problém s těhotenstvím (které do budoucna plánujeme), kdy se naše příjmy sníží na 17 000,-kč -tady už zřejmě nebudeme schopní hypotéku splácet. Poraďte, prosím, který produkt zvolit, zdali se mateřská dá zohlednit při splácení, a jestli je možné hypotéku kombinovat s nějakou státní podporou (ještě nám nebylo 30 let). Byly bychom schopni si vzít stavební spoření a případně je kombinovat s hypotékou. Předem velmi děkuji a přeji hezký den. JK mail: jin.k@atlas.cz

Dobrý den, řešíme s manželem problém kde vzít…

Dobrý den, řešíme s manželem problém kde vzít finance na koupi staršího domu. Jednalo by se nám asi o částku 1 500 000,-Kč. Náš společný čistý příjem je cca 30 000,-Kč/měsíc. Tento příjem se však počátkem příštího roku sníží, neboť čekáme přírůstek do rodiny a tudíž místo jednoho příjmu ze zaměstnání bude jen rodičovský příspěvěk. V současné době máme uzavřeno jedno stavební spoření s liškou, které bude končit za 3 roky. Platíme měsíčně 1500,-Kč. Dále máme oba uzavřeno penzijní připojištění. Kromě jedné půjčky, kdy platíme 1000,-Kč/měsíc, a která bude splacena v březnu 2007 nemáme žádné pohledávky. Je nám 30 a 34 let a čekáme 1. dítě. Bude pro nás výhodné využít hypotéku u některého z finančních ústavů nebo stavební spoření? Předem Vám děkuji za odpověď. Slivková

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, co je pravdy na…

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, co je pravdy na tom, že se má darovací daň zrušit? Maminka by chtěla na mě přepsat byt, ale i tak je jedno procento z darovací daně dost a navíc ještě zaplatit odhadce. Nejsme na tom finančně zrovna nejlépe. Děkuji

Dobrý den, jsem svobodná a s přítelem jsme se…

Dobrý den, jsem svobodná a s přítelem jsme se přihlásili do dražby na koupi nemovitosti. Chceme dražit do max. ceny 1 500 000,-kč, ale je tam dražební podmínka, že peníze musí být složeny do 10 dnů od dražby a tak bych chtěla poradit jakým způsobem by to šlo řešit. Já mám výplatu kolem 9800,- čistého a přítel 17 000,-. Oba máme stavební spoření z čehož to přítelevo už je ukončené a moje běží posledním rokem - spoříme 1500,-měsíčně. V hotovosti bychom mohli složit 200 000,-Kč. Děkuji za Vaši odpověď JM

Dobrý den,mám dotaz. Vím, že nyní existuje…

Dobrý den,mám dotaz. Vím, že nyní existuje možnost čerpání spojení hypotéky a stavebního spotření. Za jakých podmínek? Jaké je ručení? Které bankovní domy poskytují tyto úvěry?Pokud mam napr. Hypo stavebni sporeni,je to HVB banka?Můžete mi k tomu prosím poslat nějaký odborný výklad?Děkuji a přeji pěkný den.

Dobrý den, chceme si koupit domek se zahradou …

Dobrý den, chceme si koupit domek se zahradou (hodnota cca 1,000.000 - 1,300.000). Nedokážeme se zorientovat v nabídkách hypoték a překlenovacích či podobných úvěrů, a proto se obracíme s prosbou o pomoc na vás. Vlastníme byt v osobním vlastnictví 2+1 (hodnota cca 750.000 Kč); já jsem na mateřské a ještě rok a půl budu (dohromady necelé 4.000 Kč); manžel chodí do práce (měsíčně cca 11.000 Kč čistého). Máme dva roky stavební spoření Modrá pyramida (měsíční úložka 1.000 Kč); dále platíme životní pojištění (pro celou cca 2.000 Kč měsíčně). Můžete nám, prosím, poradit, jaká varianta úvěru či pod. by pro nás byla nejpřijatelnější? Předem moc děkujeme:-)

Dobrý den. Jsme čtyřčlenná rodina (42, 40, 17, 7…

Dobrý den. Jsme čtyřčlenná rodina (42, 40, 17, 7 let) a uvažujeme o pořízení vlastního bydlení – nový dům v ceně cca 3mil. Kč včetně pozemku. Naspořeno máme cca 1,7 mil. Kč, z toho cca 500.000,- Kč prostřednictvím stavebního spoření. Jedná se o stav. spoření ČMSS, celkem 7 smluv uzavřených v různých obdobích na různé cílové částky, z toho 3 smlouvy z let 2000 a 2001 na celkovou cílovou částku 320.000,- Kč jsou na uvedenou částku téměř „naplněné“ (ještě zde budou připsány nějaké úroky) a 4 na zbývajících z let 2002-2003 na celk. cílovou částku 1.060.000,- Kč je v současné době částka cca 190.000,- Kč). Součet všech cílových částek na stav. spoření je 1.380.000,-Kč. Předpokládaná částka výše úvěru nebo hypotéky (popř. nějaké kombinace) je cca 1,3 mil. Kč (při případné volbě levnějšího domu možná 1mil. Kč) Naše čisté měsíční příjmy činí cca 34.000,- Kč. Další nemovitost, kterou bychom mohli ručit nemáme, s pomocí rodičů již počítat nemůžeme. Zajímalo by mě, jestli je pro mě výhodnější vzít si úvěr ze stavebního spoření, hypotéku (jakou?), příp. nějakou kombinaci. V případě kombinace mi prosím poraďte, jak uvedené produkty nakombinovat. Jak by asi vypadaly splátky? Děkuji.

Dobrý den! Rádi bychom s manželkou zakoupili RD.…

Dobrý den! Rádi bychom s manželkou zakoupili RD. Jsme 4 člená rodina věk 34,34,6 a 4 roky Náš čistý příjem je cca 41000,-Kč Nemáme dluhy, úvěry ani jiné fin. zatížení. Cena budoucího domu: 4,5mil. Výstavba od srpna 2006 - prosinec 2007 V první fázi proběhne odkup pozemků do os. vlastnictví a to přímo od nynějších vlastníků cena cca 1,2 mil. Další pladby budou rozloženy do 4 splátek až do prosince r.2007. Veškeré financování má probíhat přes jistotní účet ŽŽivn. banky. Naše nynější situace: Dle informací z minulého týdne se cena stanovená odhadcem shoduje s cenou prodejní a tudíž nyní máme k dispozici (vlastní zdroje) více jak 20% z požadovaného úvěru 4,5 mil. Kč. - 350 tis. je hotovost - 210 tis. je tzv. blokace na RD, která bude v plné výši použita na stavbu RD a je již složena. - 370 tis. je naspořeno k dnešnímu datu u Českomoravské stavební spořitelny - je zde možnost zástavy našeho bytu 3+1v OV v hodnotě cca 2 mil. Kč Komplikace, které bychom s vámi rádi probrali, jsou tyto: Vzhledem k tomu, že naše vlastní prostředky (včetně prostředků u Českomoravské stavební spořitelny)činí více jak 20% z požadovaného úvěru, chceme najít řešení, ve kterém bychom se mohli vyhnou zástavě našeho bytu. Zástava bytu by znamenala komplikaci při jeho budoucím prodeji, který chceme uskutečnit co nejdříve po přestěhování do nového RD. Dalším problémem, jsou naše prostředky u Českomoravské stavební spořitelny,které jsou jistým způsobem termínované. Nyní je na našich účtech v této spořitelně 370 tis. včetně státních podpor za 4 roky. Pokud by se smlouva se stavební spořitelnou vypověděla ještě než vyprší lhůta 5-ti let od založení, to jest do 8. měsíce r. 2007, přišli bychom o všechny státní podpory přidělené k dnešnímu dni, což činí cca 60 tis.Kč a této variantě bychom se chtěli vyhnout. Byli bychom rádi, kdyby jste nám poradili možná řešení, jak celou situaci co nejefektivněji financovat Předem Vám děkuji za Váš čas věnovaný naší záležitosti. S pozdravem J. KRÁL

Dobrý den, chceme si vzít s manželem hypotéku na…

Dobrý den, chceme si vzít s manželem hypotéku na koupi rodinného domu.Jedná se o starší dům za cenu asi 860 000Kč. Hypotéku chceme 1.200.000Kč abychom mohly provést nějaké úpravy prozačátek. Máme 1 dítě, příjmy asi 40.000 Kč hrubého, měsíční výdaje na úvěry,splátky a pojištění činí přibližně 4500,--. Kde bychom mohly získat pro nás nejvýhodnější a také nejrychlejší hypotéku.Děkujeme a jsme s pozdravem Marešovi

Dobry den, zajimam se o primestske bydleni v…

Dobry den, zajimam se o primestske bydleni v okoli Prahy. Nasel jsem nekolik projektu, ktere by mne zajimaly. Mam nasporeno zhruba 1200000Kc a ceny objektu meho zajmu jsou okolo 3500000. Jsme 4-clena rodina, deti 22 a 17 obe studuji. Cisty prijem okolo 30000Kc. Je mi 43 let. Prosim poradte mi nejvhodnejsi zpusob financovani tohoto bydleni, popr kombinaci ruznych financnich produktu. Dekuji ing. Petr Chamrad