FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna financování bydlení je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA STAVEBNÍ SPOŘENÍ

odpovídal(a): Michal

Dobrý den, máme s přítelem zájem o koupi bytu a…

Dobrý den, máme s přítelem zájem o koupi bytu a vzhledem k množství hypoték na našem trhu bych prosila o radu, která hypotéka je teď na trhu nejvýhodnější. Nebo jestli by pro nás bylo výhodnější zkombinovat hypotéku se stavebním spořením. Oba dva máme 26 let, univerzitní vzdělání, přítel pracuje u stejné firmy od června 2005 a já jsem nyní ve zkušební době, která končí 2.10.2006. Měli bychom předběžně zájem o koupi bytu v ceně 3.352.125 Kč vč. DPH. Jedná se o novostavbu a stavba by měla být dokončena v prosinci 2007. Můj hrubý měsíční příjem činí 27500Kč a přítele v současné době 20000Kč a od října 25000Kč. Žádné úvěry ani leasingy nemáme. Já spořím u Modré pyramidy 1500 měsíčně, cílová částka je 300.000 a v současné době tam mám naspořeno okolo 90.000. Spoření už vypršelo, ale spořím tam dál. Dále mám sjednané životní pojištění na částku 1400 u Uniqy a penzijní připojištění na částku 1500 u České pojišťovny. Přítel má sjednané jen stavební spoření u Lišky na částku 300.000Kč, spoření by mělo vypršet asi na jaře příštího roku a v současné době tam má naspořeno 250.000Kč. Teď bydlíme v nájmu, kde platíme dohromady 6200 Kč měsíčně. Dále měsíčně utratíme dohromady přibližně 5000 Kč. V současné době mám já v hotovosti 100.000 Kč. Můj přítel má v hotovosti 150.000Kč. Hypotéka může být kryta zástavou koupeného bytu. Rovněž můžeme použít k zástavě pozemek s chatou, který patří rodině mého přítele. První jsme to chtěli pořešit tak, že bychom každý chtěli úvěr na částku 1.600.000Kč. Ale nevíme, jestli by to takto bylo výhodné. Možná by bylo výhodnější vzít si hypoteční úvěr a peníze ze stavebních spoření použít na vybavení bytu. Můžete mi prosím poradit? Můžete mi rovněž zjistit maximální výši úvěru, o který bychom mohli za dané situace žádat? Byla bych Vám nesmírně vděčná. Mnohokrát děkuji. Pěkný den, Kateřina Ohlídalová

Dobrý den, rád bych se zeptal jak je to s vyši…

Dobrý den, rád bych se zeptal jak je to s vyši dph na stavebni prace v panelovem byte. Puvodne jsem zaslech informaci ze by tyto prace mely byt zarazeny do nizi sazby dph (5%)a to do konce roku 2010 - kdy jsme dostali vyjimku. Neadvno jsem zaslech informaci, ze by se to mewlo tykat pouze socialnich bytu??? tak ted nevim, byt mam v OV. dekuji za radu Zdenek Kalivoda

Dobrý den,chtěla bych Vás poprosit o zodpovězení…

Dobrý den,chtěla bych Vás poprosit o zodpovězení mého dotazu. Chtěla bych si pořídit s přítelem byt za 1,6mil. Mám stavební spoření,kde mam ulozeno cca 180tisic,cilova castka je na 1mil. v hotovosti mám 300tisic. Mám si cílovou částku zvýšit na 1,3mil a čerpat překlenovací úvěr ze SS? Je to v dnešní době výhodné?Předem moc děkuji za odpověď. Jarka

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak dlouho musí…

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak dlouho musí být člověk zaměstnán, aby mohl zažádat o poskytnutí hypotéky (za rok s přítelem dostudujeme VŠ a chtěli bychom si pak co nejdříve zařídit bydlení, zatím pracujeme pouze brigádně, takže nebudeme schopni okamžitě doložit příjmy v dostatečné výši). Děkuji za odpověď. R.

V roce 2004 jsem ukončila stavební spoření u…

V roce 2004 jsem ukončila stavební spoření u jedné spořitelny, aniž jsem v tom roce cokoliv vložila a od prosince 2003 běžela nová smlouva u jiné spořitelny, kde jsem v roce 2004 spořila. Obě spořitelny požádaly o státní příspěvek. Podle jakých pravidel se rozhoduje, které smlouvě bude státní příspěvek přidělen ?

Chceme kupovat pozemek. Stojí cca 1.300.000 Kč.…

Chceme kupovat pozemek. Stojí cca 1.300.000 Kč. Máme 900.000,- a zbytek si potřebujeme koupit. Dále máme 2 stavební spoření, jedno u Hypa a druhé u Reiffeisen. U Hypa již 5 let. Potřebujeme poradit, zda si půjčit na stavební spoření nebo jinak. V budoucnu budeme stavět, spoření se může hodit. Děkuji. Vopálková

Dobrý den, rád bych se zeptal jaká by byla…

Dobrý den, rád bych se zeptal jaká by byla optimální varianta financování opravy rodinného domu, kterou hodláme provést v příštím roce. Vzhledem k tomu, že část prací bude prováděna svépomocí, odhadované náklady činí 500 000,- Kč. Můj a manželčin příjem činí v hrubé mzdě cca 50 000,- Kč měsíčně. V současnosti máme uzavřena stavební spoření u ČMSS, kde je však naspořeno zatím jenom 20 000 + 20 000

Dobrý den, mám na Vás dotaz. Chtěli bychom s…

Dobrý den, mám na Vás dotaz. Chtěli bychom s přítelem začít stavit rodinný dům v hodnotě asi 1200000,-Kč pozemek již máme.Já mám stavební spoření u Modré pyramidy s cílovou částkou 300 000,- kde mám naspořeno 50 000,- a doma mám v hotovosti 55 000,- Přítel má stavební spoření u Lišky s cílovou částkou 250 000,- kde má naspořeno 125 000,- a doma má v hotovosti 110 000,- Kč. Nevíme si rady zda si máme vzít úvěr u jedné stavební spořitelny nebo zda si máme vzít úvěr každý sám u své stavební spořitelny. Zatím bydlíme každý u rodičů a tudíž nemáme žádné výdaje. Já mám plat asi 8 000,- čistého a přítel 14 000,- Potřebovali bysme poradit jak tuto situaci vyřešit Děkuji moc za odpověď Veronika H.

Dobrý den, kupuji stavební pozemek včetně inž.…

Dobrý den, kupuji stavební pozemek včetně inž. sítí v ceně 817.000,- Kč, nyní musím zaplatit 60% kupní ceny, zbývajících 40% ceny po 18 měsících od podpisu kupní smlouvy. Mám uzavřeno stavební spoření na cíl.č. 500.000,- Kč, chybějící fin. prostředky pro přidělení úvěru vložím z vlast. zdrojů / 150.000,- / Vlastní výstavbu / 2.300.000,- / chci financovat z hypotečního úvěru, ručit budu pozemkem a novostavbou. Zbývá tedy vyřešit finance na doplacení 40% pozemku / 308.000,- Kč /. Nebo je možné nějaké další komplexnější řešení ?? Například i z hlediska daň úspor při prům. čistém příjmu okolo 32.000,- ??

Dobrý den,prosím o zodpovězení asi naprosto…

Dobrý den,prosím o zodpovězení asi naprosto hloupé otázky,zatím se začínám orientovat ve financování bydlení a proto se za svou otázku omlouvám :o) . Pokud si vyberu v realitní kanceláři byt např.v prodejní ceně 900.000,00Kč je možno tento byt hradit hypotékou v plné výši =900.000Kč nebo si banka,u které o hypotéku požádám přes odhadce zjistí cenu tohoto bytu a zapůjčí mi "jen" cenu určenou odhadcem?? S pozdravem a přáním příjemného dne Šárka Kulhavá

Dobrý den. Nejdříve za dva roky bych chtěl…

Dobrý den. Nejdříve za dva roky bych chtěl koupit stavební pozemek nebo nemovitost k bydlení. A tak bych nyní rád uzavřel stavební spoření a po dvou letech ho společně s hypotékou využíl na nákup nemovitosti. Mám dvě nezletilé děti a bankovní účet u ČS. Která forma stavebního spoření by pro mne byla nejvýhodnější. Děkuji Brabec Ivo

Dobrý den, v roce 2005 jsem uzavřel smlouvu o…

Dobrý den, v roce 2005 jsem uzavřel smlouvu o hypotéčním úvěru s Živnostenskou bankou. Paní ředitelka pobočky, která se mnou smlouvu uzavírala, mi doporučovala roční fixaci, která byla v dané době poměrně výhodná, s tím, že za rok mi banka stejně musí nabídnout sazbu podle aktuální nabídky na trhu. Letos jsem obdržel od banky dopis, ve kterém byla nabídka na nové období, která byla řádově o 1,5% (tj. cca 25% hodnoty úroku) vyšší než aktuální nabídka na trhu. Po vznesení protestu mi banka snížila sazbu cca o 0,7%. Jednání banky mi v tu chvíli připomínalo spíše koňského handlíře než seriózní instituci. Paní ředitelka mi nyní oznámila, že sazby pro stávající klienty jsou tak podstatně jiné než pro klienty nové. Považuji toto její jednání za podvod, protože kdybych tuto informaci věděl při uzavírání smlouvy, nikdy bych nešel do jednoleté fixace. Zároveň se obávám, jakým způsobem si banka se mnou může "pohrávat" v období změny fixace, neboť možnost přeúvěrování do jiné banky je pouze fiktivní, ale spíše nereálná záležitost vzhledem k 1 měsíčnímu termínu, který má klient k vyřízení, úhradě všech vstupních poplatků a ocenění nemovitosti a především vzhledem ke skutečnosti, že v počátečních letech splácí klient téměř pouze úroky. Zároveň mě trochu děsí skutečnost, že v naší zemi, kde je smlouvání při nákupu spíše záležitostí šedé ekonomiky, náš vyspělý bankovní systém něco takového umožňuje. Je toto normální na českém trhu, existuje nějaká obrana? Děkuji Tomáš Böhm

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na Vás osobní…

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na Vás osobní názor. Přemýšlíme, jestli zvolit hypotéku nebo úvěr ze stavebního spoření. Cílová částka 1,8 mil a 40% bychom naspořeno měli. Nevíme, čemu dát přednost (cílovou částku bychom teprve zvedali). Ještě jeden dotaz, je problém získat úvěr ze SS, když ten na koho je uzavřena smlouva má pracovní poměr na dobu neručitou, ale druhý, který by byl spoludlužníkem jen na dobu určitou? Děkuji za odpověď.

Dobrý den!Děkují za odpověd na můj dotaz z 18.08…

Dobrý den!Děkují za odpověd na můj dotaz z 18.08.Chystame se koupit 1/2 rod.domku,majitel ted' vyřizují na katastralním úřadě zapis aby nemovitost byla zapsana jako samostatná byt.jednotka.Koupě provadime přes realitní kanc.Co všechno musime(nemusime)zaplatit při koupě?Chtěji po nas zálohu,jaká můsi(nemůsi)byt její častka?Budeme brat úvěr.Budeme Vám moc vděčný když nam poradite jaký tip úvěru vzit.Máme u ČMSS našetřeno 110000,cena nemovitosti 1 400 000kč.Vlastní zdroje by byli 100 000 až 200 000kč.Čistý příjem pro 3 člennou rodinu(2 dosp.,1 dítě 14 let) 31000kč.Co je lepší-vzit si hypoteku u banky nebo jen u SS a nebo kombinace toho i druheho?Splacet úvěr chceme 12-13 let.Předem děkují za odpověd'.

Dobrý den, jmenuji se Ivo a potřeboval bych…

Dobrý den, jmenuji se Ivo a potřeboval bych poradit u jaké instituce si mám zřídit hypotéční úvěr, jelikož se ve financích moc nevyznám obracím se na vás. Potřeboval bych půjčit 800 000,- Kč, naspořeno nemám bohužel nic, ale mám dům, který se chystám rekonstruovat, který mohu poskytnout jako zástavu. Můj hrubý měsíční příjem se pohybuje kolem 14 000,- Kč. děkuji za pomoc, s pozdravem Ivo (mail: ivos.m@email.cz)

Chystám se koupit byt do osobního vlastnictví.…

Chystám se koupit byt do osobního vlastnictví. Oslovil jsem zástupce firmy Efcon Consulting a uzavřel kapitálové životní pojištění spojené s hypotečním úvěrem. Je to pro mě výhodnější,než klasický hypoteční úvěr. A také mám strach, že pojišťovna po nějakém čase skrachuje a já budu bance dlužit stále celou částku, protože bance budu platit jen ůroky z úvěru a pojišťovně dlužnou částku. Moc děkuji za odpověď. Dodám jen, že chci úvěr na 800.000,- kč.

Dobrý den!Prosim o radu-chceme koupit nemovitost…

Dobrý den!Prosim o radu-chceme koupit nemovitost,je to idealní polovina rod.domu(celý vrch rod.domu),má vlastní vchod,vlastní topěni atd.Pozemek rozdělen napůl.Máme stavební spoření u ČMSS,je naspořeno 110000kč,cena nemovitosti 1500000kč.hotovost 100000kč.Mužete nam,prosim Vas,poradit jak máme postupovat:požadat o hypoteku?(pokud' vubec jeli ta možnost)?vzit uvěr u staveb.spořitelny(cil.častka je na 2ml.)?Vime že může vzniknout problem že je to jen idealni polovina nemovitosti a neni naspořeno aspon 20-30% z požadované častky.Uvěr by brali na 12-13 let.Předem děkují za radu.

Dobrý den, uvažuji o modernizaci byldení s…

Dobrý den, uvažuji o modernizaci byldení s předpokládanými náklady ve výši 1,5mil.Kč ve skladbě 700tisíc na koupi spoluvlastnického podílu a 800tisíc na rekonstrukci (výměna oken, opravy instalací, přístavba garáže, oprava střechy...). Máme s manželkou založeno stavební spoření, počátek v roce 2003 (3%úročení), výše cíl. částky 2x160tisíc. Bude pro nás výhodnější čerpat tyto finance přes toto stavební spoření či využití hypotečního úvěru? Plánovaný začátek rekonstrukce je 03/2007. Je nám 33 a 35let, máme 2 děti a měsíční příjem je přibližně 35000Kč, jiné úvěry nemáme. Prosím o zhodnocení celkových nákladů a výhodnosti na obě varianty (případně o návrh nějaké další či různé kombinace). Děkuji. Nejdl Václav, nejva@seznam.cz

Dobrý den, ja a moje pritelkyne, neoddani(25 a 24…

Dobrý den, ja a moje pritelkyne, neoddani(25 a 24 let) by jsme radi zacali bydlet. Uvazujeme o koupi bytu do osobniho vlastnictvi ve vysi 800 tis az 1 milion KC. Pritelkyne ma stavebni sporeni ktere ji ted bude koncit se 100 000 Kc a me konci stavebni sporeni za 2 roky a ted na nem mam take 100 000,- (mesicne si sporim 5000 kc a cilova castka je 200 tis Kc, je to Stavebni sporitelna Ceske sp.). Rucit by jsme chteli samozrejme tim bytem a popripade nemovitosti rodicu aby jsme dosahli na lepsi urokove sazby. Prijem mame prumerne okolo 32 000,- Kc mesicne. Splatky si dokazeme predstavit do 7000,- kc, a dobu fixace si predstavuji asi 5 let. Jak by jste prosim resili tuto situaci ? preklenovaci uver od SS nebo hypoteku?? A kdyz tak jake je v soucasne dobe pro mne nejvyhodnejsi. Dekuji za odpoved

Dobrý den, chystám se k prodeji svého bytu, který…

Dobrý den, chystám se k prodeji svého bytu, který mám v osobním vlastnictví od 04/2002. Chci se zeptat jaké daně budu v rámci prodeje platit? Je v rámci tohoto prodeje uplatněna také daň z příjmu nebo pouze daň z převodu nemovitosti? Peníze z prodeje nepoužiju na koupi jiné nemovitosti. Předem děkuji za odpověď. Radka R.